Cum pot obține jobul de stewardesă? Ghid util

Cum pot obține jobul de stewardesă? Ghid util

Jobul de stewardesă a devenit unul tot mai căutat în ultimii ani, mai ales în România, unde numărul recrutărilor organizate de mari companii aeriene a crescut semnificativ.

Tot mai mulți tineri se angajează ca însoțitori de bord pentru companii europene sau arabe, împlinindu-și visul de a călători, interacționa cu oameni de pe tot globul și în același timp de a câștiga un salariu motivant, net superior față de media din România.

Dar, cum poți obține un job de stewardesă și ce pași ai de urmat atunci când ești la început de drum în domeniul aviației? Mai jos ți-am pus toți pașii pe care ar trebui să îi urmezi ca să te poți angaja:

1. Verifici dacă îndeplinești condițiile cerute de companiile aeriene:

Fiecare companie aeriană are propriile condiții pe care le impune viitorilor angajați, de aceea este esențial să citești cu atenție fiecare anunț de recrutare în parte și să vezi dacă te încadrezi.

vârstă: 18 ani pentru companii europene, 21 de ani pentru companii arabe

înălțime: fiecare companie aeriană are cerințe diferite pentru înălțimea însoțitorilor de bord, de aceea este nevoie să verifici fiecare operator aerian în parte și condițiile sale. Iată care sunt cerințele de înălțime pentru câteva dintre companiile aeriene:

  • Ryanair – minim 157 cm, maxim 188 cm
  • Wizz Air – trebuie să atingi cu mâna înălțimea de 210 cm, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri
  • Etihad Airways – minim 165 cm
  • Qatar Airways – minim 212 cm  – trebuie să atingi cu brațul această înălțime, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri
  • Emirates – minim 160 cm
  • Saudia Airlines – trebuie să atingi 212 cm cu mâna, pe vârfuri
  • Fly Dubai – minim 158 cm
  • British Airways  – minim 158 cm, maxim 186 cm
  • Virgin Atlantic  – minim 158 cm
  • Easyjet – minim 158 cm, maxim 190 cm
  • Lufthansa – minim 160 cm, maxim 195cm
  • Norwegian – minim 160 cm
  • Volotea  – minim 158 cm, maxim 190cm
  • Hainan Airlines  – trebuie să atingi 212 cm cu mâna, pe vârfuri

greutatea să fie proporțională cu înălțimea

limba engleză să fie la un nivel avansat, scris și vorbit

fără tatuaje la vedere: dacă ai tatuaje, acestea trebuie să nu se vadă când porți uniforma companiei

dioptrii de maxim +/-4

stare foarte bună de sănătate

diplomă de bacalaureat: trebuie să ai minim o diplomă de bacalaureat ca să poți lucra ca însoțitor de bord (există și excepții: companii precum Ryanair, Easyjet sau Vueling nu cer diplomă de bacalaureat)

să știi să înoți: companiile aeriene cer să ai abilități de înot(măcar minime) la momentul angajării

 

2. Îți pregătești documentele necesare pentru interviurile cu companii aeriene:

Dacă îndeplinești condițiile menționate mai sus, poți deja să îți pregătești dosarul de interviu.

Acesta trebuie să conțină următoarele documente:

CV actualizat în limba engleză (dacă ai nevoie de un CV perfect pentru interviu, specialiștii noștri te pot ajuta, apelează aici la serviciul nostru de editare și corectare CV)

– un set de fotografii profesionale în ținuta de interviu (detalii despre ținută aici)

– copie după ultima diplomă de studii

– copie după prima pagina din pașaport

– unele companii aeriene cer și scrisori de recomandare de la actuali/foști angajatori

3. Află cine, când și unde angajează

Fii în permanență la curent cu toate angajările de însoțitori de bord. Află ce companii fac recrutări, unde au loc și când. Pe site-ul nostru la secțiunea JOBURI vei găsi mereu ultimele joburi disponibile în domeniu, așa că fii cu ochii pe noi. De asemenea, ar fi util să urmărești și pagina de cariere a companiilor aeriene.

Companii arabe care recrutează de obicei în România: Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways, Oman Air, Gulf Air, Flydubai, Flynas, Saudia, Kuweit Airways. 

Companii europene care recrutează de obicei în România: Wizz Air, Smartlynx,  Aer Lingus. Ryanair, Carpatair.

Companii care recrutează în Europa: British Airways, Virgin Atlantic, EasyJet, Norwegian, Volotea, Small Planet Airlines, CityJet, Avion Express. 

Interviurile pot fi de tip Open Day (poate participa oricine îndeplinește condițiile cerute de compania aeriană) sau Assessment Day (trebuie să aplici online, pe site-ul companiei, pentru a primi o invitație la interviu); de asemenea, unele companii organizează interviuri video pentru preselecția candidaților.

4. Te pregătești de interviuri

Academia de Stewardese este instrumentul prin care tu îți poți primi aripile. Cursurile Vreau să fiu Stewardesă presupun un training intensiv care să te ajute să faci față cu brio unui interviu cu o companie aeriană și să fii angajat ca însoțitor de bord.  

La cursurile Vreau să fiu Stewardesă vei avea ocazia să înveţi şi să te pregăteşti intensiv pentru interviul cu ORICE companie aeriană. Înveţi tot ce ai nevoie pentru un interviu de succes: de la modul în care comunici, atitudine, imagine personală, până la simularea efectivă a unui interviu în faţa unui examinator. La finalul interviului simulat, vei primi feedback direct în legătură cu modul în care te-ai prezentat, cât și despre modul în care ai acumulat și aplicat cunoștințele dobândite la curs. Mai multe detalii despre cursurile noastre găsești aici. 

Pentru orice informație suplimentară, ne poți scrie oricând pe adresa aripi@academiadestewardese.ro, iar un membru al echipei noastre îți va răspunde în cel mai scurt timp. 

Să zbori!
echipa Academia de Stewardese

Înapoi la blog

Te pregătim să obții jobul de însoțitor de bord!

Academia Vreau să fiu Stewardesă te ajută să obții un job în aviație în cel mai scurt timp. Alege unul din serviciile sau cursurile noastre și pregătește-te să fii cel mai bun candidat la interviuri!