La interviul de angajare ca însoțitor de bord, companiile aeriene le cer candidaților să se prezinte într-o ținută business. Recrutorii sunt foarte atenți la aspectul fizic al fiecărui candidat, mai ales că vorbim despre o meserie bazată într-o proporție foarte mare pe imagine.
Însoțitorii de bord sunt imaginea unei companii. Look-ul lor trebuie să fie mereu impecabil, de sus până jos. Coafură, machiaj, uniformă, pantofi. La toate acestea se adaugă atitudinea, un alt aspect extrem de important. Trebuie să ai atitudinea corespunzătoare atunci când ești acolo sus printre nori sau atunci când ești în aeroport alături de echipa ta. Pasagerii așteaptă de la tine, pe lângă un look perfect, să da dovadă de empatie, căldura, ospitalitate, simț al umorului și, în general, deschiderea aceea către oameni, care te ajută să spargi bariere și să furi zâmbete involuntare.
Recrutorii caută toate aceste lucruri menționate mai sus în candidații de la interviu. După o simplă scanare, un recrutor este capabil să își dea seama dacă ești sau nu făcut pentru o astfel de meserie. Tocmai de aceea prima impresie este crucială la interviu. Până să dovedești că ai cunoștințele necesare, că știi limba engleză sau că atitudinea ta se potrivește de minune cu profilul însoțitorului de bord perfect, ai de trecut testul „vizual”. Modul în care arăți va fi primul lucru evaluat de recrutori. Tocmai de aceea, în toate sfaturile pe care le dăm aici pe site, cât și la cursurile noastre pregătitoare (unde chiar avem și un modul de „grooming”) punem accent pe ținuta de la interviu.
Ținuta de la interviul de angajare ca însoțitor de bord
1. FEMEI
a) fustă: recomandarea noastră este să porți o fustă până la genunchi (lungimea optimă este până la jumătatea genunchiului, nu mai sus de genunchi, nu peste genunchi). Fusta trebuie sa fie mai largă (de evitat stilul de fustă creion) într-o culoare neutră: negru, bleumarin, gri sau maro. Ar fi bine ca înainte de interviu să testezi cum arată fusta şi când stai jos, astfel încât să nu se şifoneze sau să se ridice prea tare.
b) sacou: un sacou simplu (fără aplicații, dungi sau alte modele), recomandabil de aceeași culoare cu fusta. Ai grijă ca sacoul să nu fie prea strâmt, dar nici cu un număr mai mare, astfel încât să arați cu el de parcă l-ai fi împrumutat de la prietena cea mai bună. Găsește unul care să îți vină la fix și să te avantajeze.
c) cămașa: alege o cămașă în ton cu ținuta pe care o porți: albă, crem sau albastru deschis, în funcție de culoarea fustei și a sacoului. Dacă ai o cămașă transparentă, ai grijă să porți un maiou pe dedesubt, astfel încât sutienul să nu fie la vedere. De asemenea, ai grijă la sutien, poartă unul alb sau de culoarea pielii și evită-le pe cele în culori electrice sau orice culoare care e diferită de nuanța cămășii. Nu sunt admise decolteurile sau cămășile descheiate mai mult de 1,2 nasturi.
d) pantofi: trebuie să fie unii cu toc (tipul stilettos), nu foarte înalți, mai degrabă o pereche de pantofi confortabili, care să aibă un model clasic şi pe care poţi merge uşor şi rezistă ore bune în picioare. Atenţie! Nu purta tocuri mai mari de 7-8 cm. NU recomandăm: sandale, platforme, pantofi peep-toe, pantofi cu barete sau balerini. De asemenea, culorile pentru care vei opta să fie cât mai neutre: negru, gri, bleumarin.
e) ciorapi/dresuri: dacă mergi la interviu, trebuie neapărat să porți dresuri, chiar dacă este vară. La fel vei proceda și când vei fi stewardesă. E foarte important ca dresurile să fie de culoarea piciorului, nu negrii sau alte culori. De asemenea, în ziua interviului, e bine să ai la tine și o pereche în plus, în caz că se vor rupe printr-un accident.
g) machiajul: cea mai buna sursă de inspirație e machiajul stewardeselor. Caută pe net poze și vezi cam ce machiaj au. Începe-ţi machiajul cu fond de ten şi corector, pentru a-ţi uniformiza culoarea şi textura pielii. Poţi alege un blush la final şi un ruj roşu sau nud. E mai bine să optezi pentru ruj în detrimentul luciului de buze. Îţi oferă o imagine mai serioasă şi profesionistă. E de evitat machiajul de tip “smokey eyes” sau farduri în culori metalice, la fel cum şi prea mult blush sau mascara strică. Acordă importanţă de asemenea şi manichiurii şi pedichiurii. Unghiile trebuie să fie de mărime medie, acoperite cu lac sau cu o ojă în culori neutre. Evită unghiile false sau ojele stridente. Regula “less is more” se aplică cu succes mai ales când vine vorba de machiaj.
i) poșetă: întregul tău look va fi întregit de poșetă. Alege una simpla, de dimensiuni medii (nu plic, nu geantă oversize), elegantă (cu toarte sau baretă), fără alte aplicații, lanțuri sau pietre.
2. BĂRBAȚI
a) Costum: la interviu, bărbații pot purta un costum bleumarin, negru sau gri închis. Costumul să fie dintr-o stofă de bună calitate, care să nu se șifoneze prea ușor.
b) Cămașa: albă sau într-o culoare deschisă, perfect călcată. Dacă porți butoni, o poți face și în ziua interviului, îți va o oferi o eleganță aparte.
c) Cravata: poartă o cravata simplă, uni sau colorată, dar nu o culoare prea stridentă și nici un model de cravată prea fancy.
d) Accesorii: curea neagră, pantofi negri (foarte bine lustruiți) și șosete negre. Neapărat să fii bărbierit pentru a avea un aer proaspăt, o ținută strălucitoare și îngrijită. Un ceas clasic ar fi binevenit. Nicio altă bijuterie în plus față de verighetă, dacă este cazul. O mapă elegantă pentru hârtii ar fi, de asemenea, un plus pentru ținuta generală.