Povestea plină de optimism a Iolandei, fostă cursantă, acum stewardesă WizzAir

Povestea plină de optimism a Iolandei, fostă cursantă, acum stewardesă WizzAir

Povestea Iolandei este despre curaj, despre dorință și motivație. În ciuda interviurilor eșuate, ea nu s-a dat bătută și a încercat până și-a îndeplinit visul. Azi, drum ei printre nori e colorat în roz, la fel ca uniforma pe care o poartă, cea a companiei WIZZ Air. 

Am vrut să aflăm mai multe despre toate încercările prin care Iolanda a trecut ca să ajungă acolo unde atât de mult și-a dorit. 

Cine este Iolanda și cum ai descrie-o dacă ai fi prietena ei cea mai bună?

Din această perspectivă, sunt descrisă deseori drept un om ambițios, capabil să își atingă orice obiectiv, oricât de imposibil ar părea. Pe lângă ambiție: amabilitatea, dorința de ajuta persoanele din jur, dar și reziliența ridicată, m-au ajutat să evoluez și să ajung în punctul în care mă aflu acum.

Cum ai activat în tine "microbul" zborului? Cum și unde s-a întâmplat asta? Cum ai ajuns să visezi la un job printre nori?

Pot spune că ,,microbul” zborului a fost activat prin prisma ideii că pot îmbina utilul cu plăcutul. Utilul, prin faptul că pot ajuta pasagerii prin rezolvarea a diferitor situații și să lucrez în echipă, alături de colegii de la bord. Plăcutul pentru mine în această meserie mereu a reprezentat șansa de a călători, de a fi mereu la înălțime și de a avea un alt mod de a trăi.

Cum ai trecut de la dorință la acțiune? Ce pași ai urmat ca să obții acest job?

Nu știam exact de unde să încep demersurile spre îndeplinirea acestui vis. A trebuit să-mi termin studiile de licență de la facultate, să trec prin pandemia Covid-19 și să-mi continui studiile de masterat. Țin minte că nu rezonam întru totul cu ceea ce făceam la facultate în perioada masterului și simțeam că ceva nu este în regulă, mai ales când primeam veșnica întrebare de la familie și prieteni: ,,Ce vrei să faci după ce termini facultatea?”. Tot ezitam să răspund la această întrebare, deoarece mintea îmi spunea că trebuie să renunț definitiv la aviație și să merg la sigur în domeniul didactic, sau să aleg cu inima și să ajung stewardesă. Mă speria gândul de a fi stewardesă, la acel timp. Nu îmi dădeam mari șanse. Doar că, la un moment dat, datorită unui coleg de facultate apropiat, care a fost cursant la Academia ,,Vreau să fiu Stewardesă”, mi-am găsit curajul să mă înscriu și eu. Acesta a fost primul meu pas de a ajunge printre nori. Am vrut să aflu dacă într-adevăr această meserie este ceea ce-mi doresc cu adevărat. Iar voi, ca și echipă mi-ați confirmat că acesta este mediul cu care pot rezona. După terminarea cursurilor, am început să aplic la mai multe companii aeriene. În timpul acestui proces, am căutat mereu perfecțiunea în modul meu de a fi ca și candidată. De aceea,  îmi exersam destul de des vorbitul în limba engleză cu fratele meu mai mic, îmi scriam notițe cu tot ceea ce ar însemna un interviu pentru o companie aeriană și cititul a numeroase cărți de dezvoltare personală. Iar în ultima fază, un element foarte important care a contribuit la reușita mea, a fost experiența în customer service.

La cate interviuri cu companii aeriene ai participat până să fii învingătoare? Cum ai rămas motivată atunci când lucrurile nu au mers așa cum îți doreai?

Sincer, am participat la multe interviuri. Tot timpul ieșeam dezamăgită din hotelurile de unde se țineau recrutările. Nu înțelegeam ce am greșit mai exact. Îmi spuneam că sunt pregătită, că am toate calitățile necesare de a deveni însoțitor de zbor, dar mereu eram respinsă. Cea mai puternică motivație, a venit din partea mea. 

 Cum a decurs interviul cu compania aeriană Wizz Air? Care ți s-a părut cea mai dificilă probă de la interviu? Cum ai reușit să treci peste tot și să îți invingi emoțiile?

Pentru mine interviul de la Wizz Air a fost cel mai dificil dintre toate recrutările de la companiile aeriene la care am mai participat: Emirates, Etihad, Qatar, Ryanair. Dar de această dată, totul s-a simțit diferit. Dacă la interviurile precedente eram mai emotivă, acum am fost mai relaxată și mai încrezătoare. Emoțiile mi le-am depășit prin lucrul cu oamenii, ca și recepționer de hotel. Deseori am întâmpinat clienți nemulțumiți și am fost forțată să găsesc cele mai bune soluții într-un timp scurt. Aceste situații m-au schimbat enorm de mult, și au avut o amprentă extrem de puternică pe tot parcursul interviului de la Wizz Air. Un alt aspect, care m-a ajutat foarte mult atunci când am mers la interviu, este că nu am mai spus la nimeni. Părinții mei au aflat abia după ce am confirmat data de la training în Budapesta. De ce crezi că recrutorii te-au ales tocmai pe tine? Ce calitate a contat cel mai mult?

Eu consider că recrutorii m-au ales datorită a ceea ce sunt eu, dar și prin faptul că am știut exact cum să fac față tuturor provocărilor de la interviu, cu zâmbetul pe buze. Am știut să fiu eu însămi, dar să dau dovadă și de profesionalism în același timp.

 Te-ai pregătit alături de echipa noastră prin intermediul unui curs pregătitor la Academia Vreau să fiu Stewardesă? Cum ți s-a părut și în ce măsură crezi că te-a ajutat la interviu?

Academia ,,Vreau să fiu Stewardesă” a reprezentat pentru mine rampa de lansare spre acest vis frumos, care a devenit realitate. Prin voi mi-am dat seama că imposibilul poate fi posibil și că cel mai mare eșec este, de fapt acela de a renunța, nu faptul că am picat un interviu.  Voi mi-ați oferit un nivel în plus de pregătire pentru interviu, care s-a simțit în toate etapele, dar în mod deosebit la teamwork exercise. M-ați ajutat să îmi cizelez personalitatea și să mă comport ca și un însoțitor de zbor, chiar de dinainte de a fi recrutată.

 Ce sfat ai oferi cititorilor Vreau să fiu Stewardesă care își doresc să îți urmeze exemplul și să lucreze ca însoțitori de bord?

Parcursul fiecăruia dintre noi este diferit. De multe ori am întâlnit candidați care mergeau la interviuri și erau selectați din prima. Aceste situații m-au demoralizat enorm și nu mi-am putut da seama de ce în cazul meu totul este mult mai greu. Sfatul meu pentru viitorii candidați este să aibă mindsetul cum că totul este cu un motiv. Chiar dacă pentru unii dintre voi parcursul poate fi mai anevoios, să reușiti să vă bucurați de el. Iar modul cum vă ridicați după un interviu ratat, este extrem de important. De asemenea, să aveți în jurul vostru oameni prin care să puteți evolua, să vă selectați surse de inspirație. Chiar și o singură persoană, vă poate influența destinul. Totodată, aviația este un domeniu foarte dur, iar de aceea recrutorii selectează, cei mai încrezători și pregătiți candidați, gata să facă față tuturor situațiilor de la bord. Așa că lasați emoțiile acasă, faceți tot ceea ce este necesar ca să reușiți, și cel mai important sfat: dacă într-adevăr acesta este visul vostru, NU RENUNȚAȚI!

Un mesaj pentru echipa Vreau să fiu Stewardesă:

Vă mulțumesc din suflet că mi-ați oferit motivația să merg mai departe și să continui să merg la interviuri până reușesc. A fost foarte important pentru mine că ați fost alături de mine, la fiecare pas. Să continuați tot așa cu fiecare cursant. Pe lângă pregătirea pe care ne-o oferiți la curs, foarte importantă este și motivația de după. Voi ați fost mentorii de care chiar am avut nevoie!

Înapoi la blog

Te pregătim să obții jobul de însoțitor de bord!

Academia Vreau să fiu Stewardesă te ajută să obții un job în aviație în cel mai scurt timp. Alege unul din serviciile sau cursurile noastre și pregătește-te să fii cel mai bun candidat la interviuri!