Ce înseamnă atestat EASA și când ai nevoie de el?

Ce înseamnă atestat EASA și când ai nevoie de el?

 Dacă vrei să fii însoțitor de bord și să lucrezi pentru o mare companie aeriană, citește înainte de toate acest articol și informează-te corect despre cel mai important aspect: atestatul EASA.

În acest articol îți explicăm ce este acela un atestat EASA, când ai nevoie de el și, mai ales, de ce NU este obligatoriu să îl deții dacă vrei să te angajezi ca însoțitor de bord.

Ce înseamnă un atestat EASA (European Union Aviation Safety Agency)

Voi folosi o comparație ca să înțelegi mai bine ce înseamnă acest atestat: așa cum, dacă vrei să conduci o mașină, ai nevoie de un permis de conducere valid, însoțitorii de bord au nevoie de un “permis”, un document care să ateste că sunt pregătiți corespunzător și îndeplinesc standardele cerute de autoritatea aeronautică pentru a putea profesa. Acest “permis” se numește Cabin Crew attestation (CCA) și poate fi emis de orice autoritate aeronautică civilă de pe teritoriul Uniunii Europene. Tocmai pentru că vorbim despre un document emis pe teritoriul UE, validitatea lui se limitează STRICT la teritoriul țărilor membre UE. Așadar, documentul este recunoscut doar în Uniunea Europeană.

Cum poți obține un astfel de atestat?

Poți obține un astfel de atestat dacă urmezi un program de formare aprobat de către EASA, care include instruire în prim-ajutor, siguranța aeronavelor, proceduri de evacuare de urgență, gestionarea situațiilor de urgență și alte aspecte relevante pentru siguranța și confortul pasagerilor. La finalul unui astfel de curs, dai o serie de examene la autoritatea civilă și, dacă le treci cu succes, obții atestatul de membru al echipajului de cabină.

Am nevoie de acest atestat dacă vreau să fiu însoțitor de bord?

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi este că te poți angaja la foarte multe companii aeriene (la cele mai mari din lume) FĂRĂ să ai un astfel de atestat. Toate marile companii aeriene au propriile lor centre de training unde preferă să își instruiască viitorii însoțitori de bord, astfel că tu vei obține acest atestat după ce ai semnat contractul de angajare și ai urmat o pregătire de specialitate sub atenta lor îndrumare. Trainingul de specialitate + atestatul sunt oferite GRATUIT de marea majoritate a companiilor aeriene care fac cel mai des angajări. 

Așadar, tu nu trebuie să urmezi un curs înainte pentru obținerea atestatului EASA, ci doar să aplici pentru un job la o companie aeriană și să reușești să treci cu succes de interviu, ca să poți fi angajat în cel mai scurt timp. De restul se va ocupa compania aeriană după angajarea ta: vei urma un training de aproximativ 2 luni în cadrul companiei, iar la finalul acestui training vei da toate examenele necesare pentru a-ți putea obține atestatul, iar ulterior vei începe să zbori. 

Și dacă vrei să verifici informația prezentată în acest articol, atunci răspunsul oficial la întrebarea de mai sus îl vei găsi în anunțul de angajare publicat de fiecare companie aeriană în parte, la secțiunea unde sunt precizate condițiile de angajare: dacă operatorul aerian nu îți cere să ai un atestat EASA, atunci nu trebuie să îți faci griji pentru asta și poți aplica fără probleme pentru job, indiferent de experiența ta anterioară. 

Prețul unui curs pentru obținerea unui atestat EASA ajunge la aproape 2000 EUR, bani pe care tu îi poți economisi aplicând la orice companie aeriană care oferă școlarizare și obținerea atestatului în mod gratuit. 

Mai mult, după cum am mai precizat, vorbim de un European Cabin Crew Attestation, ceea ce face ca acest document să fie valid și recunoscut doar pe teritoriul UE. Deci, dacă visul tău este să lucrezi pentru o mare companie aeriană din Orientul Mijlociu(Emirates, Qatar Airways, Flydubai, Gulf Air, Oman Air etc), un astfel de certificat nici măcar nu ar fi recunoscut în acele țări. 

Mai jos îți oferim și o listă orientativă cu companii aeriene la care te poți angaja fără atestat de însoțitor de bord?

În Europa:

 • WIZZ Air
 • Ryanair
 • Lauda
 • Buzz
 • Hisky
 • Lufthansa
 • Eurowings
 • British Airways
 • Easyjet
 • Norwegian
 • Virgin Airlines
 • Aegean 
 • Smartlynx
 • Animawings
 • Carpatair
 • Jet2

În Middle East:

 • Emirates
 • Qatar Airways
 • Etihad Airways
 • Flydubai
 • Air Arabia
 • Oman Air
 • Kuwait Airways
 • Oman Air
 • Saudia
 • Flynas

Cursuri de pregătire pentru interviurile cu companii aeriene

La Academia Vreau să fiu Stewardesă te pregătim să ajungi angajat de către o companie aeriană, adică te pregătim pentru interviu! 

Orice angajare în domeniul aviației începe cu un interviu riguros organizat de către compania aeriană. Interviu ce conține o serie de probe, de la comunicare, vorbit în public, creativitate, spontaneitate, lucru în echipă, teste scrise de limba engleză și multe alte testări practice menite să evidențieze calitățile necesare pentru a practica această meserie. Nu vei obține un job de stewardesă dacă nu treci de un astfel de interviu, indiferent câte atestate ai obținut înainte. 

Știai că la un interviu cu o companie aeriană reușesc maxim 10% dintre candidații prezenți? Și asta pentru că interviul este foarte complex, cerințele companiilor aeriene sunt pe măsură și doar cei mai buni candidați, cei care s-au pregătit și știu cum să abordeze fiecare în probă de interviu în parte, vor reuși să treacă de interviu. 

Academia Vreau să fiu Stewardesă te ajută să te numeri printre acei 10% care obțin jobul de însoțitor de bord!  facem la cursurile Academiei Vreau să fiu Stewardesă?

Ce înveți la un curs de pregătire la Academia Vreau să fiu Stewardesă?

🛩️ Înveți tot ce trebuie să știi despre meseria de însoțitor de bord

🛩️ Simulezi toate probele de la interviuri și înveți ce ai de făcut ca să fii cel mai bun candidat în fața recrutorilor

🛩️ Îți îmbunătățești nivelul de engleză și abilitățile de comunicare 

 🛩️ Ești pregătit de cei mai buni traineri în domeniu, foști însoțitori de bord, recrutori și specialiști în aviație 

 🛩️ Îți realizăm un dosar complet de angajare: CV perfect, conform cerințelor companiilor aeriene, un set de fotografii și scrisori de recomandare din partea trainerilor noștri

🛩️ Te punem în contact cu companiile aeriene care fac angajări 

🛩️ Peste 80% din cursanții noștri sunt azi însoțitori de bord la mari companii aeriene. După finalizarea cursurilor, oferim gratuit asistență și îndrumare, până la angajarea fiecărui cursant.

De 11 ani de zile pregătim cursanți pentru succes. Până azi, am format peste 3000 de însoțitori de bord care azi lucrează pentru cele mai mari companii aeriene din lume. 

Trainerii noștri au experiență în aviație și recrutare și îți vor oferi o pregătire complexă, adaptată pe nevoile tale și pe cerințele companiilor aeriene. 

Află mai multe informații direct de la un membru al echipei

Nu ezita să ne conctactezi:

 • email aripi@vreausafiustewardesa.ro 
 • telefon +40 736 657 766 
Înapoi la blog

Te pregătim să obții jobul de însoțitor de bord!

Academia Vreau să fiu Stewardesă te ajută să obții un job în aviație în cel mai scurt timp. Alege unul din serviciile sau cursurile noastre și pregătește-te să fii cel mai bun candidat la interviuri!