Totul despre înălțimea unei stewardese
De ce este necesară o anumită înălțime pentru a te putea angaja ca însoțitor de bord ?
Toate companiile aeriene caută însoțitori de bord cu o înfățișare plăcută și o anumită înălțime. Dar cerințele de înălțime nu sunt legate doar de aspectul fizic al însoțitorilor de bord. Siguranța pasagerilor și a echipajului sunt primordiale. De aceea, însoțitorii de bord trebuie să îndeplinească anumite condiții atunci când aplică pentru angajare la o companie aeriană. Cu orice tip de avion o să călătoriți, veți observa că deasupra scaunelor sunt acele compartimente speciale de depozitare a bagajelor, compartimente ce se află la o anumită înălțime, în funcție de tipul de avion.
Ca însoțitor de bord, o să fii nevoit să închizi aceste compartimente, ori de câte ori vei pregăti cabina pentru decolare sau aterizare. Destul de difcil pentru persoanele mici de înălțime și foarte facil pentru persoanele cu o înălțime medie sau peste medie. De aceea, companiile aeriene își rezervă dreptul de a cere viitorilor însoțitori de bord o înălțime minimă sau maximă atunci când aplică pentru angajare.
Una din procedurile standard în desfășurarea optimă a oricărui zbor este obligația însoțitorilor de bord de a închide aceste compartimente de depozitare a bagajelor. Ele se pot închide de sus în jos, cât și de jos în sus, de aceea este necesară o anumită înălțime a însoțitorilor de bord.
La unele tipuri de avioane, multe din echipamentele de urgență se află depozitate în aceste compartimente: buteliile de oxigen, extinctoarele cu apă sau halon folosite în cazul incendiilor, trusele medicale, cât și alte echipamente de supraviețuire. De aceea, însoțitorii de bord sunt nevoiți să ajungă la ele cu ușurință, pentru a putea fi folosite. Într-o situație de urgență, câteva secunde contează enorm. Însoțitorii de bord trebuie să aibă acces la ele, să le scoată din lăcaș cu ușurință și să le poată folosi cât mai repede. Nu poți pierde timp prețios chemând un alt coleg mai înalt să te ajute.
De aceea, majoritatea companiilor aeriene au ca cerință de bază o anumită înălțime minimă și un test de atingere a unei înălțimi specifice, ce se realizează desculț, pe vârfuri, cu ambele mâine ridicate, rând pe rând.
Iată care sunt cerințele de înălțime pentru câteva dintre companiile aeriene:
- Ryanair – minim 157 cm, maxim 188 cm
- Wizz Air – nu există o înălțime minimă; trebuie doar să atingi cu brațul înălțimea de 210 cm, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri
- Animawings - nu există o înălțime minimă
- HiSky - minim 165 cm înălțime
- Etihad Airways – minim 161 cm înălțime
- Qatar Airways – arm reach de minim 212 cm – trebuie să atingi cu brațul această înălțime, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri
- Emirates – minim 160 cm + arm reach de 212 cm trebuie să atingi cu brațul înălțimea de 212 cm, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri
- Saudia Airlines – trebuie să atingi 212 cm cu mâna, pe vârfuri
- Fly Dubai – minim 157.5 cm
- British Airways – minim 157.5 cm, maxim 185 cm
- Virgin Atlantic – trebuie să atingi 210 cm cu mâna, pe vârfuri
- Easyjet – minim 157.5 cm, maxim 190 cm
- Lufthansa – minim 155 cm, maxim 195cm
- Norwegian – minim 160 cm
- Volotea – minim 157 cm, maxim 190cm
- Vueling - nu există o înălțime minimă
- Corendon Airlines - nu există o înălțime minimă
- Hainan Airlines – trebuie să atingi 212 cm cu mâna, pe vârfuri
Sfatul meu e să verificați înainte de a aplica cerințele fiecărei companii aeriene în ceea ce privește înălțimea, pentru a vedea dacă va încadrați în limitele admise. Recrutorii sunt foarte stricți în ceea ce privește acest aspect și, chiar dacă un candidat este extrem de bine pregătit, nu va putea fi selectat dacă nu îndeplinește această condiție.
Succes, să zburați!
Anca