Viitoare stewardesă: Mi-au spus că mă așteaptă cât mai curând în Doha

După ce în acest an am organizat 17 cursuri unde am cunoscut mai bine de 250 de cursanți care aspiră la jobul de însoțitor de bord, eu și Anca am învățat de la Aida Chivu, Laura Resiga și Nicoleta Gherman cum să recunoaștem viitorii însoțitori de bord doar după câteva ore petrecute în preajma lor.

Pe Alexandra am cunoscut-o în septembrie la cursul English for Cabin Crew și după câteva ore i-am pus eticheta: are mult de muncit, dar va fi însoțitor de bord.

La o prima vedere Alexandra părea a avea tot ce este pe lista DO NOT a recrutorilor: vorbea mult, își impunea punctul de vedere, avea probleme cu dantura motiv pentru care nu zâmbea larg, era tot timpul agitată, nu avea răbdare. Însă Alexandra are foarte multă ambiție și determinate. Atât de multă încât la un moment dat m-a uimit.

În timp ce îi turnam o ceașcă de cafea am întrebat-o:

Ce faci dacă nu treci de acest interviu?

Nu mă voi descuraja, voi merge la interviuri până voi reuși!

Ne-am auzim la telefon de multe ori și de fiecare data îi simțeam emoția și dorința să zboare, apoi ne-am revăzut la Cursul pregătitor pentru interviul la o companie aeriană din septembrie unde Alexandra a învățat cum să transforme punctele de pe lista DO NOT în TO DO la interviu. Și a reușit! Fericirea a fost imensă când a trecut de toate probele interviului cu Qatar Airways de la Cluj (interviu pe care o mare parte dintre cei care ne-au fost cursanți l-au trecut). Până primește DOJ-ul (Date of Join), Alexandra ne-a povestit despre experiența ei:

Când te-ai hotărât că vrei să fii stewardesă și de ce ai ales această meserie? 

Întotdeauna am afirmat că nu cred în coincidențe, că fiecare lucru care ni se întâmplă sau la care participăm involuntar, oricât de mic sau de neînsemnat ar părea inițial, își găsește explicația și rostul în timp. Momentul în care m-am decis că vreau să fiu stewardesă nu face excepție de la această premisă. Este vorba despre o amintire recentă și foarte amuzantă: În prima duminică din august eram la ștrand cu 3 prietene; eu și Silvia am rămas până pe la 8 seară „tolănite pe sezlong”, plictisite deja de atât soare și am început să vorbim despre vacanțe, băieți și la un moment dat ea îmi spune că vrea să aplice la Qatar Airways, oferindu-mi mai multe detalii despre condițiile oferite de compania în cauză.

Mărturisesc că a fost prima dată când am auzit atât de multe detalii despre jobul de stewardesă, despre compania Qatar Airways și despre condițiile oferite (relocare în Doha, cazare, utilități plătite, layovere, reduceri, etc).

Inițial am crezut că exagerează, așa că din momentul în care am ajuns acasă am început să mă documentez on-line despre ce îmi povestise prietena mea.

Nu am să uit vreodată cum am stat eu toată noaptea, până dimineața la ora 5, pe internet, citind toate aricolele posibile despre jobul de stewardesă și mai ales despre compania Qatar Airways, moment în care am aflat și despre proiectul „Vreau să fiu Stewardesă”.

Cu toate „informațiile în mână” mi-am făcut un review la modul cel mai serios și mi-am dat seama instantaneu că aceasta este schimbarea de care am nevoie și că eu sunt persoana potrivită pentru un job de felul acesta. De o perioadă semnificativă de timp așteptam să se întâmple ceva, să schimb ceva în viața mea, însă nu știam ce să fac, cu ce să încep. Avem foarte mare nevoie de ceva nou, ceva extrem și diferit față de ceea ce fac în prezent.

Astfel am decis, în ciuda părerilor celor apropiați, să renunț la viața pe care mi-am creat-o aici, în Timișoara, să renunț la jobul meu de director economic, la apartamentul pe care mi l-am cumpărat recent, la tot ce am construit și să încep o viață nouă, diferită, provocatoare, să-mi permit să „renasc pentru a două oara”.

cum ajungi stewardesa Viitoare stewardesă: Mi au spus că mă așteaptă cât mai curând în Doha

Alexandra alaturi colega noastra Anca Dumitrescu

 Cum a decurs interviul tău de angajare? 

Interviul de angajare va rămâne una din cele mai frumoase amintiri. Eu am fost recrutată în cadrul campanei desfășurate la Cluj în perioada 12-13.10.2014.

Am plecat din Timișoara cu o prietenă, ne-am cazat în Cluj împreună, ne-am pregătit în ambele dimineți pline de entuziasm și voie bună, ne-am ajutat ca două surori, mai mult ea pe mine, recunosc… mulțumesc Alexandra, sperând în tot acest timp că vom fi alese.

În prima zi, 12.10.2014, ziua dedicată Open Day-ului, nu aveam nicio emoție, totul a decurs firesc.

Recrutoarea, Tina (britanică) a părut să mă placă de la început. A fost foarte drăguță și prietenoasă cu mine. A început prin a mă întreba cu ce mă ocup, i-am răspuns și a schimbat rapid subiectul ajungând să vorbim despre Timișoara, Cluj, concerte, Billy Idol, Bruno Mars și viața în Doha.

 A fost un prim interviu diferit, altfel față de modul în care mă așteptam să decurgă.

În tot acest timp îmi scria invitația de participare la ziua 2, de tip AD când am avut de susținut probele efective. În momentul în care am văzut că mi s-a alocat numărul 13, am fost absolut sigură că voi fi finalistă! Pentru mine data și numărul 13 au o semnificație pozitivă, într-o zi de 13 am avut interviul final de angajare în Elveția la compania pentru care lucrez în prezent.

Ziua 2 a decurs foarte normal, la fel ca în ziua precedentă nu am avut nici o emoție, nicio “traire”, ceea ce e ciudat pentru mine, cei ce mă cunosc știu la ce mă refer!

Am trecut cu ușurință toate probele, fiind foarte bine pregătită în prealabil și în cele din urmă am ajuns la interviul final, singură, față în față cu cele două recrutoare.

Nu știu ce s-a întâmplat în acele 15 minute, brusc am început să mă simț foarte emoționată, să conștientizez că „this is it”, chiar am ajuns în finală, eu din sutele de persoane prezente în prima zi, am ajuns în ultimii 20 de finaliști.

La finalul discuției mi s-a spus că pot să întreb orice doresc, profitând de tonul prietenesc cu care mi-au făcut această sugestie, am luat-o ca pe o invitație și am întrebat dacă pot să-mi ofere un feedback despre „evoluția mea din aceste 2 zile.”

Au zâmbit amândouă și mi-au spus că le-a plăcut foarte mult de mine, de modul în care m-am prezentat, de ”vibe-ul” pozitiv pe care îl transmit, menționând că se vede că îmi doresc foarte mult acest job!

Auzind acestea, am început să zâmbesc cu gura până la urechi, ochii mi s-au umplut de lacrimi, practic plângeam de bucurie, până atunci nici nu știam că se poate plânge de bucurie! Am fost și eu surprinsă de propria-mi reacție.

M-au felicitat, mi-au strâns puternic mâna spunându-mi în încheiere că mă așteaptă cât mai curând în Doha și să le dau un telefon de îndată ce ajung și că îmi văd o carieră frumoasă în domeniul aviației, și mai ales în cadrul companei Qatar Airways! A fost și a rămas fraza pe care încă o visez noaptea!

english preparation Viitoare stewardesă: Mi au spus că mă așteaptă cât mai curând în Doha

Alexandra alaturi de colege de la cursul pregatitor Vreau sa fiu Stewardesa

În ce măsură crezi că ceea ce ai învățat la cursul Vreau să fiu Stewardesă te-a ajutat la interviu?

Eu cred că cel mai important lucru pe care îl facem ori de câte ori ne stabilim un nou țel în viață îl reprezintă pregătirea!

Dorindu-mi foarte mult această schimbare, mi-am zis că voi face tot ce-mi stă în putință pentru a afla cât mai multe informații reale despre ceea ce presupune acest job, principalele companii de pe piață, calitațile și atributele căutate de recrutori, dar bineînțeles și despre modul în care se desfășoară un interviu propriu-zis.

Eu am urmat două cursuri în luna septembrie: cursul de limba engleză și cursul mare, pregătitor.Îîî

Neștiind la ce să mă aștept, am rămas profund impresionată de modul profesionist în care s-au desfășurat cele două cursuri.

Au fost câteva zile în care am cunoscut oameni minunați, în care am obținut informații reale și concrete, nu „celebrele zvonuri care bântuie internetul”, am simulat probele de la interviu și am învățat (mai ales eu) cum să abordez „neautoritar”, celebra „proba de grup”.

Vă mulțumesc pentru sfaturile și exemplele oferită dar mai ales pentru atenția acordată! (P.S. : știu că nu am fost cursantul cel mai „ușor de gestionat”)

În concluzie, dacă nu aș fi urmat cele două cursuri eu nu aș fi trecut de probă de grup cu siguranță, asta dacă ajungeam așa departe!

insotitor de bord 2 Viitoare stewardesă: Mi au spus că mă așteaptă cât mai curând în Doha

Alexandra alaturi de Mihai Jitianu, invitatul nostru surpriza de la curs

Ce sfat ai da celor care urmează să participe la un interviu? 

Nu știu dacă sunt în postura de a oferi sfaturi, ce aș putea indica unui candidat ar fi să nu omită nici una din etapele normale în momentul asumării unei decizii atât de importante: aloca-ți timp pentru a te analiza pe tine însuți, fii sincer cu ține însuți, identifică-ți calitațile care te recomandă pentru un astfel de job, informează-te din surse verificate, pregătește-te temeinic pentru a te prezenta cât mai bine posibil în față recrutorilor, asigură-te că asta e ceea ce-ți dorești și ți se potrivește, și nimic dar absolut nimic nu te va opri!

Cred că cele mai multe persoane eșuează pentru că aleg să aplece urechea la poveștile gen: ”stiu eu o persoană sau am o cunoștință care aplică de 3-4 ani și nu reușește nici în ziua de azi să se angajeze la una din cele 3 companii : Qatar Airways, Emirates, Etihad Airways”engleza stewardese Viitoare stewardesă: Mi au spus că mă așteaptă cât mai curând în Doha

Cred cu tărie că atunci când chiar îți dorești ceva cu adevărat și te pregătești în sensul acesta, din toate piedicile care se ivesc alegi să îți creezi singur oportunități! Pentru orice vis sau dorință pe care o avem se găsesc în noi înșine modalități de a le transformă în realitate, atâta timp cât credem cu adevărat în asta și suntem dispuși să facem niște sacrificii.

 Și eu am avut temeri să încep un drum nou, atât de diferit, dar am ales să cred în dorința mea, să nu renunț și să mă adaptez cerințelor.

Am urmat două cursuri la București, mi-am plătit cazarea, deplasarea, am fost la interviuri, mi-am îndreptat dinții în 2 săptămâni jumate prin șlefuire și aplicarea a 16 fațete dentare, am suferit 36 de anestezii în 17 zile, nu a fost ușor, dar în cele din urmă a meritat!

stewardesa Viitoare stewardesă: Mi au spus că mă așteaptă cât mai curând în Doha

Cum privești relocarea la Doha?

Aștept cu mare nerăbdare să mi se comunice oficial data începerii trainingului și implicit data relocării! E următoarea etapă din „noul început” la care tânjesc de ceva vreme. Sincer, o privesc ca pe o nouă șansă, un nou început, o nouă viață, o experiență nouă, necunoscută încă, eu locuind doar în România până în momentul de față.

Acea zi va fi ziua în care voi spune ADIO zonei mele de confort, va fi ziua în care voi trăi provocarea vieții mele!

10751708 722688504475803 1047189603 n Viitoare stewardesă: Mi au spus că mă așteaptă cât mai curând în Doha

Pe internet circulă tot felul de articole descurajatoare despre Qatar Airways. ce părere ai despre ele și despre regulile companiei? 

Am citit și eu numeroase articole despre țară și despre companie. Sunt genul de persoană care nu formulează opinii tranșante despre ceva ce încă nu a trăit, ceva ce nu a experimentat. Mi se pare normal să existe reguli, orice societate își desfășoară activitațile și este întemeiată pe baza unor reguli, altfel am trăi în junglă!

Nu mă simt descurajată, dimpotrivă, mă cunosc pe mine însămi suficient de bine cât să știu că am câteva calități care mă vor ajuta: sunt ușor adapabilă, prietenoasă, motivată și foarte determinată, deschisă la nou și pozitivă!

 Cer senin, Alexandra!

8 Comments
 • aca
  Posted at 21:52h, 12 noiembrie Răspunde

  Buna Alexandra. Ce fel de pb aveai cu dantura? Daca nu iti puneai fatetele crezi ca reuseai? Si eu am pb cu dantura, ceva spatii intre dinti. Zambetul meu nu este perfect, este placut insa cred eu. Nu stiu ce sanse reale am dk nu recurg insa la imbunatatiri… merci mult!

 • Alexandra
  Posted at 13:03h, 13 noiembrie Răspunde

  Buna Aca,

  Eu aveam dintii sanatosi, insa strambi! :)) Nu aveam un zambet prea frumos si nici nu aveam la dispozitie 3 ani pentru a-mi indrepta dintii cu aparat dentar.
  Sunt absolut convinsa ca daca nu recurgeam la metoda aceasta rapida, nu aveam nici o sansa.
  Zambetul e primul lucru pe care il observa recrutorii la un Open Day sau AD.
  Multa bafta!!!

  Cu mare placere!

 • Marcs
  Posted at 22:44h, 18 noiembrie Răspunde

  Ti-am urat si personal, o mai fac odata si aici , mult succes , succese, succesuri , imi pare rau ca pierd o colega dar ma bucur ca ti-ai gasit vocația sper sa ne mai revedem vreodată sa imi povestești si mie din aventurile si locurile vizitate 🙂 mult succes si cel mai important multă sanatate

 • Alexandra
  Posted at 11:04h, 20 noiembrie Răspunde

  Multumesc frumos pentru urari si gandurile bune !
  O sa ne auzim cu multe, multe noutati 😉

 • cristam
  Posted at 02:42h, 17 decembrie Răspunde

  Buna Alexandra! Ma bucur mult ca ai reusit sa iti indeplinesti visul… As avea o intrebare, sper sa nu fie indiscreta… ce inaltime ai? Nu stiu daca e de vina inaltimea tipului de langa tine, dar nu pari foarte inalta . Lucru incurajator pt mine, inaltimea fiind un complex pt mine si singurul lucru care ma descurajaza… mai am nevoie de 1cm, sper sa.l pot castiga cumva prin sport 🙁

 • Alexandra Nutas
  Posted at 17:08h, 26 decembrie Răspunde

  Buna Crista,
  Intradevar nu sunt foarte inalta dar si Jitianu e inalt;).
  Am 1,63 m, inaltime medie as zice.
  Daca iti doresti sa aplici la una din companiile din orient, trebuie sa stii ca in ceea ce periveste inaltimea nu exista o inaltime minima cum se intampla in cazul companiilor europene.
  Pentru ei e important sa ajungi desculta si pe varfuri, cu mana ridicata sus la 212 cm iar la Etihad limita minima e 210 cm.
  Ti-as recomanda sa incerci acasa, sa vezi daca ajungi la cei 212/210 cm si daca iti doresti sa-ti incerci sansa, poti incepe prin a te documenta si a urma niste cursuri.
  Pregarea e foarte importanta, imagineaza-ti ca din 400 cv la Open Day in finala dupa prcurgerea tuturor probelor, aleg doar cateva persoane.
  Multa bafta!

 • Cristina
  Posted at 14:00h, 09 aprilie Răspunde

  Buna! Am citit despre problema cu dantura si as vrea sa stiu daca este vreo problema daca am aparat dentar in acest moment. Dintii sunt aliniati, dar mai am aproape un an pana termin tratamentul. Este acesta un impediment?

  • Anca Dumitrescu
   Posted at 11:27h, 12 aprilie Răspunde

   Bună Cristina,

   De obicei, companiile aeriene nu acceptă aparatul dentar, doar dacă să zicem că e în ultimele luni de purtare și urmează să îl dai jos foarte curând. Altfel, este interzis și nu vei putea fi angajată. Succes!

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.