Viața de stewardesă. Cum operezi un zbor de doar 40 de minute?

Nu cred că există un sentiment mai frumos decât acela când îmbraci uniforma unei companii aeriene. Este ceva absolut unic. Te cuprinde un sentiment de bucurie, extaz, mândrie, toate afișate printr-un zâmbet larg și primitor pentru pasageri. Nicio zi din viața unei stewardese nu seamănă cu precedenta sau următoarea pentru că în fiecare vezi alte sute de chipuri, alți colegi și alți supervisori. Spun asta pentru că da, într-adevăr, lucrurile se schimbă de la un zbor la altul. Poți servi micul dejun, prânzul sau cina plus alte gustări specifice segmentului de zbor pe care îl operezi.

Dacă vorbim despre companiile de patru și cinci stele, în special cele din Peninsula Arabă, lucrurile decurg după standarde de înaltă calitate, iar pasagerii trebuie tratați întotdeauna ca niște musafiri dragi pe care te bucuri să îi găzduiești și pe care vrei cu siguranță să îi revezi cât mai curând.

Vom lua exemplul unui zbor scurt din Dubai către Doha, operat de către Emirates, compania pentru care am lucrat ca însoțitor de bord. Este un zbor extrem de scurt (doar patruzeci de minute), dar cu toate acestea efortul depus pe un asemenea zbor este mult mai mare comparativ cu orice alt segment.

Ora decolării avionului: 14.00
Ora la care un cabin crew este așteptat pentru zbor: 12.00

Așadar, toți însoțitorii de bord care lucrează pentru compania Emirates trebuie să se prezinte pentru zbor cu două ore înainte. Derulăm înapoi încă două ore pentru pregătire și drumul către birou, deci în jur de ora 10 un însoțitor de bord își poate începe pregătirea pentru o zi de muncă. O dată ajunși la locul de întâlnire, fiecare cabin crew îndeplinește formalitățile aeroportuare(în jur de 30 de minute), după care urmează deplasarea către avion. O dată ajunși în avion, fiecare cabin crew își ocupă poziția primită și începe controlul de securitate al zonei respective, după care începe să aranjeze pături și căști pe locurile pasagerilor. Fiind vorba despre un zbor atât de scurt, totul trebuie pregătit on ground, urmând ca după decolare serviciul de masă să decurgă rapid, dar într-un mod profesionist.

Sunt întâmpinați pasagerii cu binecunoscutul zâmbet larg marcat de către rujul roșu, conduși către locurile lor, bagajele aranjate sunt securizate, iar după terminarea video-ului de securitate, toată lumea așteaptă decolarea. După aproximativ cinci minute, se aud sunetele centurilor care se deschid și imediat începe serviciul de masă.

Pentru un zbor atât de scurt există un meniu special conceput și ambalat ce facilitează munca personalului: se împart tăvi ce conțin un sandwich, o prajitură, un snack și un pahar cu apă sau suc. Imediat după acest proces urmează colectarea tăvilor ce conțin resturi alimentare, plasarea acestora înapoi în cărucioarele speciale, colectarea păturilor și a căștilor. Toate aceste operațiuni se desfășoară pe modul repede-înainte, fast and very fast, pentru ca la sfarșitul zborului toți pasagerii să părăsească aeronava cu același zâmbet pe care îl afișau la îmbarcare și de cele mai multe ori așa se întâmplă. Ajunși în Doha, aeronava staționează 30 de minute, moment în care personalul din aeroportul respectiv desfășoară procese de curățenie și înlocuire a produselor care au fost consumate în primul sector.

Sectorul de întoarcere aduce la bord alți pasageri, dar aceleași servicii de înaltă calitate confirmate de zâmbetul și mulțumirea primite la finalul zborului. Ajunși în Dubai, însoțitorii de bord trec printr-un control de securitate, după care fiecare se îndreaptă către autobuzul ce urmează să îi ducă către casă.

Aceasta este descrierea unei zile de muncă relativ ușoare, dar pentru un zbor de o oră jumătate dus-întors, un însoțitor de bord epuizează aproximativ opt ore pentru pregătire, deplasare, controale, briefing. Nu este ușor, dar nici greu dacă iubești ceea ce faci, iubești oamenii și ești convins de faptul că zilele de genul acesta îți permit să fugi direct la plaja unde apa fierbinte te așteaptă până la ore târzii, iar prietenii care nu au zboruri te vor însoți cu siguranță la cină.

Zboruri ușoare!
Andreea

Vino la cursul English for future Cabin Crew și pregătește-ți engleza pentru interviu. Te așteaptă  3 zile de pregătire intensivă în care îți vei îmbunătăți nivelul de limba engleză, vei exersa probele de la interviu și vei învăța cum să treci peste emoții. Detalii și înscrieri aici

Andreea Julei avatar 80x80 Viața de stewardesă. Cum operezi un zbor de doar 40 de minute?

About Andreea Julei

Andreea Julei, fostă stewardesă Emirates, iubește aviația și crede că zborul este cel mai frumos lucru care li se poate întâmpla oamenilor. Pasionată de scris, Andreea împărtășește prin intermediul articolelor scrise pe site din experiența ei de însoțitor de bord. Citește-i articolele și vei afla mai multe despre cum este să lucrezi pentru o mare companie aeriană arabă, cum e viața în Orient și ce pași poți urma ca să ajungi să lucrezi printre nori.

You may also like

Leave a comment