Viața de stewardesă. Pasageri care călătoresc cu copii

Unul din cele mai controversate subiecte cu care se confruntă companiile aeriene în ultima vreme este acela de a introduce la bordul avioanelor “zone făra copii”. Tot mai mulți pasageri reclamă companiilor aeriene faptul că se simt extrem de deranjați în prezența copiilor gălăgioși și că așteaptă o rezolvare a acestei situații.

Cu fiecare situație apărută privind călătoria copiilor cu avionul, dezbaterea continuă. Cum ar trebui să se poarte cu copiii părinții, însoțitorii de bord sau companiile aeriene?

Călătoria cu avionul a devenit din ce în ce mai accesibilă în ultimii ani. De aceea, tot mai des pot fi văzute familii călătorind  împreuna cu copiii, de la cele mai mici vârste. Dar călătoria cu avionul nu este un lucru atât de ușor pentru toți copiii. Unii dintre ei pot avea multe probleme în decursul unui zbor, din cauza vârstei, a timpului de zbor, a diferențelor de presiune sau chiar a pasagerilor lângă care călătoresc. Din ce în ce mai mulți pasageri se arată indignați pentru că personalul de zbor nu ia măsuri împotriva familiilor ce călătoresc cu copii neastâmpărați, gălăgioși sau chiar speriați de călătoria cu avionul. A călători cu copiii devine din ce în ce mai greu, dar nu imposibil.

Pasagerii care călătoresc și sunt martori ai unor scene problematice între echipaje de cabină și părinți călătorind cu copii încarcă videoclipuri pe YouTube. Videoclipul despre un copil care țipa, cățărându-se pe un scaun și alergând pe culoar în timpul unui zbor de opt ore a fost vizionat de un număr foarte mare de călători. Reacțiile celor ce au vizionat videoclipul au fost adânc împărțite între critica și simpatia pentru copil și părinții săi.

Zone “child free” în avion. Pro sau contra?

Ideea companiilor aeriene care vor sa  introducă “zone fără copii” este în continuă creștere. Foarte mulți pasageri au declarat că familiile cu copii sub 10 ani ar trebui să stea într-o secțiune separată a avionului. Și asta pentru a se evita situații neplăcute în care pasagerii au fost deranjați de prezența copiilor în secțiunea în care călătoreau.

Însoțitorii de bord sunt puși în situația de a explica pasagerilor cum ar trebui să se poarte atunci când călătoresc cu copii, atunci când aceștia devin o problemă și îi deranjează și pe ceilalți în timpul unui zbor sau în procesul îmbarcării/ debarcării din avioane. Deoarece a cauta să dai vina pe cineva rareori conduce la soluții reale pe care companiile aeriene să le adopte, acestea își rezervă dreptul  de a instrui echipajele și a sfătui părinții să își țină copiii sub observație, fără să țipe, să alerge în avion sau să bată cu picioarele în măsuța din spătarul scaunului din față.

Ce pot face însoțitorii de bord pentru pasagerii care călătoresc cu copii?

Însoțitorii de bord pot compensa uneori pasagerii care călătoresc alături de copii, oferindu-le posibilitatea de a se muta pe un alt loc, dacă avionul nu este plin sau a le oferi băuturi alcoolice gratuite. Foarte mulți pasageri refuză să li se schimbe locul, să folosească dopuri pentru urechi, sau chiar cer compensații bănești companiei aeriene.

Nu întotdeauna pot fi făcute multe lucruri cu un copil mic și obosit și este foarte dificil pentru toți cei din jur. Părinții ar trebui să vină pregătiți pe orice zbor, să aibă întotdeauna cu ei jocuri și hrană pentru copii. Bebelușii ar trebui hrăniți și adormiți înainte ca avionul să decoleze și părinții ar trebui să nu plece la drum fără suzete, necesare pentru a contrabalansa presiunea simțită în urechi la decolare și aterizare.

Celorlalți pasageri li se poate face recomandarea de a folosi căști, să asculte muzică sau să vizioneze un film în timpul zborului, sau să folosească dopuri de urechi pentru a putea dormi.

Zonele fără copii nu vor funcționa, cel puțin asta este părerea specialiștilor din aviație, spațiul este mic, nu va exista niciodată o zona închisă ermetic. Și poate că existența acestor zone nu este corectă nici pentru părinți. Ei nu ar trebui să fie discriminați pentru că au copii. Până la urmă, se pare că nu copiii sunt problema, ci oamenii care sunt deranjați de copii tind să devină mai problematici decât copilul în sine. Cine poate controla până la urmă un copil care plânge? Ei fac parte din viața noastră și toți ar trebui să înțelegem asta. În cele din urmă, toată lumea trebuie să aibă răbdare.

Însoțitorii de bord sunt pregătiți pentru orice situație apărută la bord, și ei sunt acolo pentru a ne face călătoria cât mai plăcută.

Mai multe întâmplări din viața însoțitorilor de bord găsiți aici: https://vreausafiustewardesa.ro/povesti-printre-nori/

Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursului Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale.Înscrieri și detalii aici.

Mihai Rucsandra avatar 80x80 Viața de stewardesă. Pasageri care călătoresc cu copii

About Rucsandra Mihai

Rucsandra are experiență de 28 de ani în aviația comercială și privată. A zburat cu toți președinții României de după 1990 și a promovat până la funcția de șef de cabină, oferind mereu pasagerilor săi cel mai înalt nivel de customer service. Rucsandra este însoțitor de bord cu o experiență semnificativă în domeniu, dar și trainer acreditat. Consideră că aviația este despre oameni, încredere, cunoștințe, și responsabilitate, despre onestitate, pasiune, profesionalism și competență.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.