Viața de stewardesă în țările arabe. Experiența mea la Gulf Air

Acum un an scriam pe blogul meu despre începuturi. Despre curajul de a păși spre necunoscut, despre puterea de a construi de la zero o carieră. Despre schimbări, decizii, riscuri și asumare. Recitind postarea, îmi dau seama că aveam aceeași teamă pe care o întâlnesc și la alte persoane dornice să înceapă o cariera în domeniul aviației. Distanța dintre Orientul Mijlociu și Europa este mare nu doar din punct de vedere geografic, ci și cultural, spiritual. Am primit multe întrebări pe această temă și am întâlnit multe persoane dezinformate sau cu păreri preconcepute.

Desigur că, aceeași experiență poate fi percepută diferit de fiecare persoană. Totuși, aș vrea să vă povestesc despre experiența mea, unică, personală, în urma căreia am învățat să îmbrățișez cultura arabă și să accept oamenii pentru ceea ce sunt.

Am ajuns în Bahrain în jurul orei 8 seara, după 3 zboruri. Eram obosită, debusolată, căldura și aerul uscat îmi îngreunau respirația. Nu credeam vreodată că mă voi adapta unui astfel de climat, atât de diferit. Mă simțeam străină acelui loc. Dar cred că ce a contat pentru mine cel mai mult a fost faptul că nu eram singură. Am fost așteptate în aeroportul din Bahrain, îndrumate și ajutate în permanență. Am primit toate instrucțiunile, bani și cartele de telefon încă din aeroport. De asemenea, ni s-a pus la dispoziție un autobuz care ne-am dus direct la cazare. Dimineața următoare, același autobuz ne-a luat din fața clădirii la ora 8 fix. Am învățat încă din prima zi cât de importanta este punctualitatea pentru jobul de stewardesă.

Cred că acomodarea este diferită pentru fiecare persoană în parte. Pentru un caracter puternic, poate părea prea un mod de viață prea disciplinat, pentru o fire liberă poate părea prea riguros. Eu am considerat normale toate regulile, le-am înțeles utilitatea și astfel mi-a fost ușor să nu mă abat de la ele. O perioadă în care va trebui să respecți anumite reguli este Ramadanul, care durează 1 lună. Pentru că postul lor este stric, mâncatul în spații publice este interzis și pentru persoanele care nu postesc. În rest, câteva aspecte de care personal țineam cont erau legate de îmbrăcăminte. În Bahrain nu este obligatoriu să porți abaya(rochie lungă neagră) sau să ai fața acoperită. Poți să te îmbraci oricum dorești. Totuși, mă consideram un musafir în țara lor, așa încât incoștient am adoptat un stil vestimentar mai formal, mai elegant, în special atunci când mergeam în locuri publice. Spre exemplu, purtam tricou sau cămășă în loc de maiou. Pentru că este foarte cald tot anul, purtam multe fuste și rochițe lungi și vaporoase. Dacă nu vrei să îți schimbi deloc stilul, nu este neapărat o problemă, doar că va trebui să te obișnuiești și cu unele priviri indiscrete.

IMG 6448 768x1024 Viața de stewardesă în țările arabe. Experiența mea la Gulf Air

Perioada de training la orice companie aeriană, după părerea mea, este startul carierei. Trainingul pentru compania Gulf Air durează 2 luni cu un program de 8 ore, de duminică până joi, vineri și sâmbătă fiind considerate zile libere. Cantitatea informațională este într-adevăr vastă, dar este împărțită pe săptămâni și în cursuri teoretice și practice precum: medical, cabin service, safety and emergency procedures, security, diching, groominig, crew resourse manager, fire fight. Se pune mult accent pe partea practică, așa încât aplicând ce înveți, cu siguranță îți vei opține aripile.

Chiar dacă, la început trainingul mi se părea copleșitor, sentimetul de reușită a meritat tot efortul.

IMG 7513 Viața de stewardesă în țările arabe. Experiența mea la Gulf Air

În prima zi am înțeles  și de ce procesul de recrutare a fost atât de lung. Centrul de training Gulf Air era pregătit pentru noi, fiecare sală de curs, fiecare simulator, clădirea unde avea să locuim pe parcursul celor 2 luni, manual, asigurarea transportului etc.  A fost nevoie de multă organizare din partea companiei.

Grupa noastră a fost formată din 13 fete dintre care 7 românce, lucru care pentru mine a fost de mare ajutor. Având colege din alte țări vorbeam în română doar în timpul liber, pe care de obicei îl petreceam împreună. Una din activitățile noastre preferate era mersul la plajă/piscină. În Bahrain sunt atât plaje private cât și publice. Dacă alegi să mergi la o plajă publică, cel mai bine ar fi să porți un costum de baie întreg. Hotelurile care au plajă sau piscină privată acceptă și costume de baie în două piese. În serile de weekend ieșeam împreună. Sunt multe cluburi și localuri în care poți să mergi. Nu este deloc periculos și distracția este aceași ca oriunde. Toate cluburile se închid însă la ora 02:00, dar de obicei cineva sigur organizează și un “after party”.  Aceste activități din timpul liber ne-au ajutat să ne închegăm mai tare grupul și să ne destresăm.

IMG 6460 Viața de stewardesă în țările arabe. Experiența mea la Gulf Air

Cred că și traineri noștri au simțit legătura dintre noi și cursurile s-au desfășurat într-o atmosferă destinsă. Pentru fiecare curs am avut alt trainer, toți foarte bine pregătiți, dar în același timp foarte prietenoși și înțelegători. La finalul fiecărui curs, care dura de la 2 zile la 2 săptămâni, depinzând de dificultatea acestuia, am susținut un examen de promovare. Noi ne făceam temele și învățam împreună pentru examene.

Nu  pot garanta nimănui că experiența unui job într-o țară arabă va fi la fel de benefică, cum s-a dovedit a fi pentru mine. Vă sfătuiesc, totuși,  să faceți o schimbare atunci când simțiți că trebuie.

“Viața poate fi trăită oriunde. Decorul nu are nicio importanță, esențială este intensitatea.” Cezar Petrescu

Cu prietenie,

Roxi

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.