Un zbor cu turbulențe severe și o pasageră panicată

RAPORT DE ZBOR scris de Vera Roșcovaru, fostă stewardesă în aviația privată

Experiența mea de 2 ani ca VIP cabin crew la o companie privată de aviație cu bază în București a fost una minunată și îndrăznesc să spun un pic neobișnuită, activând chiar de la începutul carierei mele în aviația privată. Am să vă împărtășesc puțin din această experiență de viață, deoarece oricând ți se pot întâmpla și excepții, important este să te aștepți că vor veni.

Ca în toate domeniile, în aviație se întâmplă și lucruri mai puțin plăcute, dar atunci când se întâmplă unul neplăcut și 100 plăcute, aproape că cel neplăcut devine și el plăcut. Am să vă povestesc experiența mea.

Era a treia zi de Crăciun, decolasem de la București și ne îndreptăm spre Samedam, St. Moritz, Elveția, având doi pasageri la bord. Ne pregăteam de aterizare și, bineînțeles, trebuia să urmez procedura de siguranță, timp în care am fost informată de către comandant că vor urmă 15 minute de turbulențe severe. Aeroportul se află într-o vale din Munții Alpii, fiind unul dintre aeroporturile cu un grad de dificultate ridicat din cauza amplasării, a pistei foarte scurte, dar și a condițiilor meteorologice (fiind și iarnă, cu atât mai dificile). De fapt sunt foarte puțini piloți în toată lumea care sunt acreditați și pregătiți să aterizeze în astfel de zone.

Imediat ce am primit informația, am anunțat pasagerii că vom întîmpina turbulențe severe, dar i-am liniștit că totul este sub control, având în vedere că aeronava este una foarte sigură, iar piloții sunt dintre cei mai buni. Am preconizat că nu va fi deloc plăcut, fapt pentru care am decis să nu îmi ocup locul pe strapontină(scaunul destinat stewardeselor), ci pe unul dintre fotoliile din cabină, în fața unei doamnei pe care o aveam la bord. Și bine am facut!

În scurt timp, avionul a început să troznească și să pocnească din toate „încheieturile” și șuruburile, vântul și curenții de aer făceau din el ce voiau, pierdea din altitudine scoțând un sunet asurzitor, zgomotul motoarelor creștea, măsuțele s-au desprins din poziția de siguranță și astfel au ieșit din locul lor. Crestele munților și vârfurile copacilor erau atât de aproape de avion, încât părea ireal.

Pasagera pe care o aveam în fața mea a trecut printr-o frică teribilă, tremura, mușchii îi erau încordați și mă strângea foarte tare de mână. Am încercat să îi distrag atenția de la situația în care eram, îi vorbeam, ea îmi răspundea la întrebări printre dinți. Atunci mi-a venit ideea de a o învăță să respire în același timp cu mine. (În asemenea situații nu întru în panică, de obicei eu funcționez un pic altfel. Trebuie să stau foarte mult să mă gândesc la situație, la ce ar fi putut să se întâmple, după care conștientizez și am câteva vise mai urâte.) Însă, de această datam am aterizat cu bine, puțin încordați. După părăsirea aeroportului, cu toții ne-am eliberat tensiunea la schi.

stewardesa aviatia privata Un zbor cu turbulențe severe și o pasageră panicată

Vera Roscovaru alaturi de echipajul ei

La debarcare, pasagera noastră ne-a mulțumit, dar în același timp ne-a spus ca ea se va întoarce cu mașina!

Întreg echipajul am auzit dorința doamnei, astfel încât ne-am gândit ca pe drumul de întoarcere să-i oferi noi o călătorie cu mașina. Astfel că, am cumpărat din oraș 2 miniaturi: o mașină și un avion, pe care i le-am oferit cu mențiunea: ,,Noi respectăm dorințele oaspeților noștri și facem tot posibilul că ei să aibă o călătorie cât mai plăcută și cât mai sigură cu putință.”

La îmbarcare, aceasta a fost foarte plăcut surprinsă de cadoul pe care i l-am făcut, astfel încât am reușit să-i alungăm acesteia reținerea și încordarea care se mai zărea pe chipul ei când a pășit pe scara avionului. Astfel, i-am creat o atmosferă mai destinsă și mai relaxanta, pentru că s-a amuzat teribil pe seama celor 2 miniaturi. Ne menționase că e extrem de fericită, pentru că poate alege între cele două pe viitor, în funcție de condițiile meteorologice și de amplasarea pistei.

Te pregătim să treci cu succes de interviul cu orice companie aeriană:

1.Cursul de pregătire pentru însoțitori de bord te ajută să treci cu succes interviul la orice companie aeriană. Pregătește-te alături de traineri certificați la nivel internațional, cu vastă experiență în aviație, învață totul despre meseria de însoțitor de bord, simulează probă cu probă toate etapele unui interviu și pregătește-ți un dosar de interviu perfect: CV & fotografii conform cerințelor impuse de companiile aeriene. Detalii și înscrieri aici.

2.Pentru a aplica pentru un post de însoțitor de bord vei avea nevoie de un CV. Noi te putem ajuta prin a construi un CV personalizat care va face diferența în fața recrutorilor. Detalii aici.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.