Cum se desfășoară trainingul la Qatar Airways și ce vei învăța

Companiile aeriene arabe oferă un training de 6-8 săptămâni noilor angajați, perioadă în care aceștia învață totul despre zbor, avioanele din flota companiei, modul în care să acționeze în caz de urgență la bord, cum să acorde primul ajutor pasagerilor și cum să le ofere cel mai bun serviciul pe durata zborului. La finalul trainingului, absolvenții sunt complet pregătiți să opereze primul lor zbor și să îmbrățișeze la propriu noua carieră ca însoțitori de bord. Trainingul este pus la dispoziție gratuit de către companie, făcând parte din setul de beneficii oferit la angajare. Sunt de părere că este important pentru orice viitor însoțitor de bord să știe la ce să se aștepte după interviul cu o companie aeriană, așa că am ales să scriu despre cum decurge trainingul la toate marile companii arabe. Până acum, am publicat articole despre cum decurge trainingul la Emirates  și Etihad Airways, iar astăzi vorbim despre Qatar Airways. Urmează detalii și despre trainingul la Flydubai, Oman Air și Flynas.

Am discutat cu una din cursantele noastre care astăzi este stewardesă Qatar Airways despre cum a fost pentru ea toată perioada trainingului în cadrul acestei companii.

Trainingul la Qatar Airways durează 2 luni și presupune 6-7 ore de studiu pe zi, în cadrul academiei din Doha. Există o singură zi liberă pe săptămână de care vei beneficia în această perioadă, și anume vinerea.

“Era destul de obositor pentru că în cursul săptămânii aveai de învățat în fiecare zi, iar ziua liberă era singurul moment în care aveai puţin timp liber pentru tine”, spune cursanta Vreau să fiu Stewardesă.

Ce ai studiat, care ți s-a părut cea mai grea materie?

Am început training-ul cu o scurtă prezentare despre Qatar, regulile pe care trebuie să le respectăm și cum trebuie să ne prezentăm pe parcursului trainingului (machiaj, coafură și ținută). Totul a durat aproximativ 4 zile. Apoi a urmat primul modul din training , cel de Service. A durat 2 două săptămâni și am învățat despre echipamentele și produsele pe care le avem la bord, prezentarea meniului, a vinurilor și cocktailurilor și metode de comunicare.

După cele 2 săptămâni de service, care au fost destul de ușoare, a urmat modulul de Safety care a durat ceva mai mult de 3 săptămâni, asta a fost perioadă cea mai grea și stresantă a trainingul, trebuia să înveți zilnic pentru că erau foarte mulți termeni noi și trebuia să îi cunoști foarte bine, efectiv trebuia să înveți totul exact așa cum era în manual. În acest modul am studiat despre procedurile de evacuare în caz de aterizare forțată pe apă sau uscat, utilizarea echipamentelor de siguranță, simularea unui incediu și a altor situații de urgență.

Cum a decurs partea de ditching (simularea aterizării pe apă)?

Ditching-ul a fost proba de car,  la început, eu mă temeam cel mai tare pentru că nu știu să înot, dar când am ajuns acolo nu a mai fost chiar atât de complicat, pentru că porți vestă de salvare și te arunci în apă de la o înălțime destul de mică(din barca de salvare) și singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să ajungi la mal, de la o distanță relativ mică. Singurul inconvenient ar fi apa foarte rece, în rest nu este așa complicat, toată lumea trece de această probă.

Ultima parte a traingului a fost modul de PRIMUL AJUTOR, aici am învățat despre medicamentele pe care avem în trusă de prim ajutor de la bord și cum trebuie să le folosim, despre diverse situații medicale întâlnite la bord cum ar fi : atac de cord, epilepsie, atac cerebral, fracturi, arsuri etc.

Câte examene ai dat pe tot parcursul trainingului?

Aveam un examen în fiecare săptămână, iar procentajul de promovare al examenului era de 86%, ceea ce însemna că nu aveai voie să faci mai mult de 4-5 greșeli la un singur test. Testele erau în general tip grilă și conțineau 50 de întrebări.

Cum a fost interacțiunea cu profesorii?

Profesorii, în general, încearcă să te ajute și să te țină motivat pe toată perioada trainingului, deoarece există multe momente în care ai impresia că este prea multă informație pentru o perioadă atât de scurtă de timp.

Cum ți s-a părut să acumulezi toate aceste informații în limbă engleză, cât de greu a fost să reții toți acei termeni tehnici?

La început a fost destul de greu, mi se părea foarte greu să învăț totul ”by heart ” exact așa cum era în carte, era destul de stresant și am avut mari emoții înainte de primele examene, apoi începusem să mă obișnuiesc cu ideea, mi se părea totul mult mai ușor, devenise totul o rutină.

Cam aceasta este povestea trainingului Qatar Airways. Sper să vă fie utilă și să vă aducă mai aproape de visul vostru.

Nu uitați că puteți citi și despre:

 

5 Comments
 • mihaela
  Posted at 15:41h, 26 ianuarie Răspunde

  Buna Anca,

  Am sustinut ieri seara interviul final la Qatar.La sfarsitl discutiei una din recrutoare mi-a spun ca in 2-3 zile o sa imi trimita un email cu un link in care trebuie sa urc poza full ca cea pe care o om eu trebuie refacuta!ce parere ai?
  Multumesc!!

  • Anca Dumitrescu
   Anca Dumitrescu
   Posted at 23:59h, 26 ianuarie Răspunde

   La Qatar dupa interviul final recrutorii cer intotdeauna sa refaci pozele conform cerintelor lor: asta inseamna fundal albastru dechis si bluza cu maneca scurta, fara sacou. Dar vei primi toate aceste detalii de la recrutori, via email. Felicitari pentru interviu si succes pe mai departe!

 • SIlvia
  Posted at 12:57h, 15 septembrie Răspunde

  Buna Anca,

  Cit timp dureaza intre interviul final si training-ul desfasurat in Qatar?
  Thx!

  • Anca Dumitrescu
   Anca Dumitrescu
   Posted at 13:03h, 15 septembrie Răspunde

   Bună Silvia,

   La Qatar Airways poate dura până la 4-5 luni să ajungi la training, după interviul final. Succes!

 • SIlvia
  Posted at 13:17h, 15 septembrie Răspunde

  Care sunt etapele dintre interviu si training?

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.