[vc_message message_box_style=”outline” message_box_color=”orange” icon_type=”entypo” icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-paper-plane”]

Începând cu noiembrie 2015, Vreau să fiu Stewardesă s-a extins în Republica Moldova, unde organizăm periodic evenimente de informare și cursuri de pregătire pentru viitoare stewardese. 

.

Primul curs de pregătire la Chișinău a avut loc în perioada 14-15 noiembrie 2015, iar în cadrul lui cursanții s-au pregătit intensiv pentru interviuri cu mari companii aeriene. 

.

Următorul curs Vreau să fiu Stewardesă la Chișinău va avea loc în perioada 22-23 septembrie 2018. Detalii aici..

[/vc_message]

O viitoare stewardesă trebuie să întrunească o serie de calități și cerințe ca să poată fi angajat la o companie aeriană. Rolul unui însoţitor de bord şi sarcinile sale sunt aceleaşi, indiferent de compania aeriană pentru care zboară, iar principala responsabilitate a unei stewardese este să asigure siguranța pasagerilor, urmată de confortul acestora.

Pentru că însoțitorii de bord sunt considerați ambasadorii linilor aeriene pe care le reprezintă, se așteaptă ca aceștia să aibă un serviciu de cabină impecabil și să afișeze o atitudine prietenoasă, ușor abordabilă, un entuziasm natural și o imagine imaculată.

Conditii de angajare
 • Vârsta
 • Minim 18 ani – pentru majoritatea companiilor aeriene din Europa.
 • Minim 21 de ani – pentru companiile aeriene din Orient (Emirates, Qatar Airways, Etihad Airways , Oman Air, Flydubai, Flynas etc).
 • Înălțimea

Înălțimea minimă acceptată diferă în funcție de politica fiecarei companii aeriene:

 • Minim 1,57 -1,58 m (de ex. la Ryanair, Easyjet sau British Airways)
 • Peste 1.65 m –  Wizz Air
 • La companiile aeriene din Orient se cere, de obicei, 2.10 sau 2.12 m – trebuie să atingi cu brațul această înălțime, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri. La Etihad Airways se cer 2.10m, la Emirates si Qatar Airways 2.12m.

Acestea sunt condițiile minime pe care un însoțitor de bord ar trebui să le îndeplinească. Pe lângă acestea, fiecare companie aeriană în parte poate impune propriile sale reguli la angajare, de aceea este bine să citiți cu atenție anunțurile de recrutare și să știți exact ce vi se cere.

 • Să știi să înoți
 • Să ai diploma de bacalaureat
 • Sa nu ai tatuaje la vedere
 • Să ai cunoștințe de limba engleză
 • Să ai o stare bună de sănătate

Să ai soare – plajă – layovere – bilete reduse (ID 90) și să călătorești unde vrei și când vrei, nu cred că fac tabloul unei vieți monotone. Bineînțeles, oriunde în lume vei găsi și părți bune, dar și rele, depinde cum le privești și cât de pozitiv/ negativ ești. Dar, cu siguranță, nu este un job pentru oricine. De fapt, să fii însoțitor de bord nu este o meserie, este un stil de viață.

Esmat Khouri, însoțitor de bord Qatar Airways
14446200 1191463167558695 6440131206303325981 n Stewardesă Republica Moldova
Etapele angajării

Tipuri de interviuri

Open Day

Open Day este un eveniment de recrutare unde poți participa fără vreo invitaţie prealabilă din partea companiei. De obicei, compania aeriană îţi recomandă să te înregistrezi înainte de eveniment, dar acest lucru NU este obligatoriu, depinde doar de tine dacă vrei să o faci sau nu.

La un interviu de tip Open Day te poți prezenta la hotelul indicat în anunțul de recrutare cu documentele cerute și înarmat cu răbdare. De la acest interviu așteapti să primeaști o invitație la Assessment Day. Invitația poate fi primită pe loc, telefonic sau prin e-mail. Citește mai multe detalii despre ce înseamnă un Open Day.

Assesment Day

Poţi participa un Assessment Day dacă ai primit o invitație. Invitația o primești dacă aplici pe site-ul companiei sau dacă participi la un Open Day. Citește despre ce înseamnă Assessment Day.

Pregătirea pentru interviu

Când o companie aeriană organizează o recutare, numărul de aplicații online depășește de cele mai multe ori cifra 5000 sau poate chiar mai mult. După prima selecție, din cele 5000 de cv-uri trimise, ajung la Assessment Day câteva sute. În urma interviului sunt recrutate cel mult 20 de persoane.

[vc_message message_box_style=”outline” message_box_color=”orange” icon_type=”entypo” icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-paper-plane”]

La Cursul Vreau să fiu stewardesă pe care îl organizăm în perioada 3 – 4 decembrie 2016 la Chișinău ne ocupăm de pregătirea ta astfel încât să treci de interviu și să te angajezi ca stewardesă.

[/vc_message]

Ce înveți la cursul Vreau să fiu Stewardesă?

 • Exersezi toate probele din cadrul interviului până când le stăpânești foarte bine
 • Înveți cum trebuie să reacţionezi în anumite situații în care esti pus cadrul interviului pentru jobul de însoțitor de bord
 • Înveți cum să îţi construieşti o prezentare personală care să impresioneze
 • Înveți cum să te prezinţi în fața recrutorilor, iar ținuta fiecărui cursant este verificată de trainer
 • Exersezi testele de limba engleză ce se dau la interviul de angajare ca însoțitor de bord
 • Exersezi interviul final – o probă de care te vei lovi la toate interviurile de angajare pentru acestă meserie
 • Înveți ce trebuie să conțină CV-ul tău astfel încât să te reprezinte
 • CV-ul fiecărui cursant este verificat şi corectat
 • Îți facem cadou 2 cărți în format .pdf despre interviurile în aviație

Unde mergi la interviu?

Republica Moldova – Chișinău

Compania aeriană Qatar Airways și Emirates face frecvent recrutări la Chișinău.

România – Iași, Cluj, Timișoara, București

Qatar Airways, Etihad Airways, Emirates, Ryanair și Wizz Air vin frecvent în România să angajeze însoțitori de bord.

Ungaria – Budapesta

Qatar Airways, Etihad Airways, Emirates și Wizz Air vin frecvent în Ungaria să recruteze însoțitori de bord.

Urmărește lista de recrutări a companiilor aeriene. Poți merge la interviu în orice alt oras se organizează recrutări.

Salariu de stewardesă

Beneficii

Din momentul în care ai trecut de interviu și ai semnat contractul pentru jobul de stewardesă, companiile aeriane din Orientul Mijlociu (Emirates, Qatar Airways, Etihad Airways) îți pun la dispoziție o serie de beneficii:

 • Trainingul pentru obtinerea licențelor este asigurat de companie.
 • Apartament complet mobilat și utilat în care pot locui 2 sau 3 însoțitori de bord de același sex. Fiecare dormitor este individual, iar bucătăria, sufrageria și balconul sunt comune. În funcție de tipul de apartament, baia poate fi individuală sau comună.
 • Costurile utilităților (curent, apă, electricitate, întreținere) sunt suportate de companie. Angajatul plătește doar serviciile de internet, telefonie și televiziune. Serviciile de internet și televiziune sunt opționale.
 • Transportul către și de la aeroport înainte și după fiecare zbor este asigurat de companie.
 • Compania oferă însoțitorului de bord uniformă, accesoriile și gențile necesare. Acestea se returnează la momentul terminării contractului.
 • Serviciile de curățare a uniformei sunt suportate de companie.
 • Compania plătește costul bagajelor în momentul în care părăsești țara și te alături echipei lor, în limita a 60 kg.
 • La angajare, compania îți cumpără și trimite biletul de avion către bază.
 • Număr de bilete nelimitat cu reducere de 90% și 50% pentru angajat și familia angajatului, în limita locurilor disponibilie (nevândute) din avion.
 • Număr de bilete limitat, cu reducere de 90% și 50% pentru prietenii angajatului,  în limită locurilor disponibilie (nevândute) din avion.
 • Un bilet pe an, gratuit, dus-întors către casă sau către orice altă destinație a companiei.
 • Asigurare de viață
 • Asigurare medicală
 • Reduceri la diverse servicii și produse din orașul în care este stabilită baza.

Salariu

Salariul din Orientul Mijlociu este neimpozabil. Există un salariu de bază ce crește după perioada de probă și după fiecare promovare. Salariul final este compus din: salariu de bază + ore de zbor + layover.

Pe perioada trainingului, care durează 7 săptămâni, companiile oferă un salariu de aproximativ 650 euro. Din momentul în care însoțitorul de bord începe să zboare câștigă aproximativ 2500 euro/ lunar. Salariul crește progresiv cu experiența acumulată.

Chișinău: Cum a fost la primul curs

cursuri stewardesa chisinau 400x250 Stewardesă Republica Moldova

Am început weekendul alături de 11 cursanți timizi și echipa de filmare a PRO TV Moldova. Mai întâi ne-am cunoscut, am povestit despre ce înseamnă meseria de însoțitor de bord și, în mai puțin de 2 ore, cursanții au început să se destindă și să exerseze probele de interviu. Citește mai multe detalii

Ne-am extins în Republica Moldova

header 400x250 Stewardesă Republica Moldova

După 2 ani în care am organizat peste 45 de cursuri de pregătire în România și am avut peste 900 de cursanți, am decis să extindem proiectul Vreau să fiu Stewardesă și în Republica Moldova, ca urmare a numeroaselor cereri primite din partea cititorilor noștri de acolo.

Vreau să fiu Stewardesă este singurul ghid complet din România specializat pe informații despre cariera însoțitorilor de bord.

Înscrie-te la curs

republica moldova 400x250 Stewardesă Republica Moldova

În perioada 22-23 septembrie 2018 organizăm următorul Curs Vreau să fiu stewardesă la Chișinău, un curs dedicat persoanelor care vor să se pregătească pentru o carieră în aviație.

Cursul Vreau să fiu stewardesă la Chișinău se concentrează pe simularea probelor din cadrul interviului de recrutare însoțitori de bord. Înscrie-te acum la curs.