Cum te angajezi ca stewardesă în aviația privată

A lucra ca stewardesă în aviația privată poate fi următorul pas pentru oricine are deja experiență în aviația comercială sau pentru orice persoană care a lucrat în industria ospitaliății/customer service (hoteluri sau restaurante de 5 stele, magazine de lux etc) și a acumulat suficientă experiență cu clienți VIP.

Pentru a putea pătrunde în lumea exclusivistă a aviației private trebuie să ai o serie de calități specifice (despre ele am vorbit și într-un articol anterior) și să îndeplinești anumite condiții.

CERINȚE

Câteva din cerințele obligatorii ale celor mai mulți operatori aerieni privați le vom regăsi în cele ce urmează. Sunt însă și cerințe specifice, atent selecționate de către operatori: limbi străine vorbite, vârstă, pașaport valid cu vize specifice, cursuri de customer service sau experiență de zbor anterioară. Se pot regăsi și cerințe legate de tipul candidatului, bărbat/femeie sau ele pot să difere în funcție de țara unde compania își are bază.

Însă, în general, candidații trebuie să aibă:

 • minim 21 ani
 • minim 1-2 ani experiență în First Class/Business sau VIP service(hoteluri sau restaurante de 5 stele)
 • aspect fizic plăcut
 • stare de sănătate bună
 • de preferat nefumători
 • înălțime între 1,56 -1.75 m (în general avioanele private sunt de dimensiuni mici)
 • să poată înota 25 m
 • pașaport valid, cu vize active
 • fără condamnări la activ
 • orice experiență în domeniul hotelier/customer service este un avantaj
 • limbă engleză vorbită fluent, a două limbă străină cunoscută este un plus
 • un curs de customer service (Silver Service) reprezintă un avantaj important

Ce trebuie însă să rețineți este că cerințele, condițiile de angajare și tipul de contract diferă de la operator la operator, de aceea este important să citiți cu atenție anunțurile de recrutare și condițiile specifice impuse de companie, pentru a vă asigura că le îndepliniți.

CALITĂȚI

Lumea aviației private este o lume mică, extrem de variată și aflată în continuă mișcare. De aceea, persoanele interesate să devină însoțitori de bord corporate trebuie să aibă anumite calități, tocmai pentru a putea face față cu succes acestei meserii extrem de solicitante.

Rolul lor nu este unul obișnuit de însoțitor de bord, e este o combinație de asistent personal, organizator de evenimente, chef, baby sitter, asistent personal.

Cele mai importante calități sunt flexibilitatea și răbdarea. Nici o zi nu este că altă, nici o situație nu seamănă cu altă. Este o lume specială, în continuă dezvoltare, diversificată și uneori neprietenoasă, provocatoare, captivantă și cu foarte multe satisfacții.

Trebuie să te adaptezi într-un mediu schimbător, dar să nu uiți nici o clipă că siguranță pasagerilor este primordială. Discreția, creativiatea, diplomația, inventivitatea, atenția la detalii, flerul și șarmul personal, profesionalismul și seriozitatea te vor conduce cu siguranță spre obținerea unui job atât de dorit.

UNDE TE POȚI ANGAJA

Operatorii aerieni care angajează pot fi companii cu baze oriunde în lume:

 • companii cu baze în Europa și USA: NetJets, Execujets, TAG Aviation, Comlux, Jet Aviation
 • companii cu bază numai în Europa : Vistajet, Global Jet Concept, PrivatAir
 • companii din Elveția: Albinati Aeronautics, CAT Aviation
 • companii din Austria: Avira Airm, MAP, Tyrolean Jet Services
 • companii din Germania: FAI, DC Aviation, Lufthansa private jet
 • companii din UK: LEA, Gama Aviation, Saxon Air
 • companii din Qatar: Amiri, Qatar Executive
 • companii din UAE: Royak Jet, Al Jaber Aviation
 • companii din Arabia Saudita: Aviation Link, Nasjets, Saudia Private Aviation, Skyprime
 • companii din USA: Avjet, Tempos Jet, Penstar, Imperial Jets

*accesează frecvent site-urile acestor companii, află când fac recrutări, urmărește secțiunea JOBURI din site-ul nostru, unde anunțăm mereu pozițiile disponibile, pentru a fi mereu la curent cu noile joburi. Lunar sunt companii aeriene în căutare de însoțitori de bord, așa că ai oricând șansa să te angajezi la un astfel de operator privat.

PROCESUL DE SELECȚIE

Procesul de selecție este unul foarte dinamic, companiile trebuie să facă o selecție riguroasă a candidaților, de aceea trebuie să ai încredere în potențialul tău și să faci față oricărui tip de interviu: interviul telefonic, pe Skype sau interviu față în față.

Companiile vor fi interesate să afle mai multe despre experiența ta anterioară, despre nivelul de customer service și despre cunoștințele pe care le ai despre produse gourmet, băuturi scumpe (vin, șampanie, cognac sau whiskey) și modalitatea lor de servire, eticheta în relația cu persoane importante(membri ai familiilor regale, șefi de stat și de guvern) etc.

Un CV perfect și o scrisoare de intenție nu sunt suficiente pentru “a ieși din mulțime” Este necesar mai mult de atât. Întrebările de la interviul de angajare ca stewardesă corporate pot fi de cultură generală, pot fi întrebări legate de comandarea unui meniu pentru o categorie specială de pasageri sau pot fi teste practice despre cum se servește caviarul sau ce tipuri de șampanie cunoști.

Ca să faci diferența la un astfel de interviu și să dovedești că ești persoana potrivită pentru un astfel de job, ai nevoie de o bună pregătire anterioară. Un curs special de silver service, unde deprinzi tehnici culinare variate, înveți despre ultimele noutăți în materie de băuturi și feluri de mâncare servite la bordul avioanelor sau noile trenduri de amenajare a cabinei de pasageri, prepararea băuturilor, servirea lor, pairingul cu diversele tipuri de mâncare, servirea caviarului sau ceremonialul servirii ceaiului, până la chestiuni legate de etichetă și prezentare personală în fața pasagerilor VIP.

Ai nevoie de toate aceste cunoștințe ca să poți activa în industria aviației private și pentru a face față unui job atât de provocator și solicitant. Să lucrezi ca însoțitor de bord corporate implică o arie vastă de cunoștințe culinare, despre băuturi alcoolice și vinuri de top, cultură generală și o prezență impecabilă în fața pasagerilor, de fiecare dată. La polul opus, ești răsplătit cu oportunitatea de a descoperi lumea și cele mai exotice destinații la bordul unor avioane de milioane de euro, un salariu atractiv, mult mai mare decat al unui însoțitor de bord din aviația comercială, cazare platită și un orar de zbor flexibil.

Despre salariu, contractul și timpul de zbor al unei stewardese în aviația privată vom vorbi într-un articol următor.

*articol scris de Rucsandra Mihai, trainer cu experiență de 28 de ani de zbor în aviația comercială și privată. 

Vreau să fiu stewardesă în parteneriat cu Ecole Hôtelière de Lausanne (Ehl), cea mai prestigioasă școală de ospitalitate din lume și MECCTI LTD organizează VIP Flight Attendant training, un  training special, dedicat celor care doresc o carieră în aviația de business. Cursul se va desfășura în Elveția, la Lausanne, iar la finalul acestuia, cursanții noștri vor fi certificați la nivel internațional în ospitalitate, protocol și servicii din zona luxury.

Cursul va fi susținut de o echipă mixtă de specialiști în etichetă și protocol, chefi cu stele Michelin și experți în industria aviației de business din cadrul EHL.

Dacă în prezent ești stewardesă pentru o linie comercială și îți dorești să faci pasul spre aviația privată sau vrei să îți începi cariera direct ca însoțitor de bord corporate, atunci acest curs este cea mai potrivită alegere pentru tine. Detalii și înscrieri aici.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.