Roxana, fostă stewardesă Gulf Air: “Meseria de însoțitor de bord mi-a schimbat viața”

Roxana este fostă stewardesă a companiei arabe Gulf Air și cel mai nou membru al echipei Vreau să fiu stewardesă. Aceasta împărtășește cu emoție povestea carierei sale de succes și pașii care au condus-o spre nori. Pe Roxana o veți putea întâlni în cadrul cursurilor de pregătire organizate de Vreau să fiu stewardesă, dar, până atunci, te invităm să citești confesiunile ei, precum și secretele din culisele meseriei de însoțitor de bord. Roxana este o fire caldă, blândă și plină de răbdare, care și-a făcut meseria cu mult drag și respect, iar asta veți putea simți odată cu fiecare răspuns pe care îl oferă în acest interviu. Ne-a cucerit cu blândețea ei, așa că din mai 2019 a devenit membru al echipei noastre, și astfel ne putem mândri cu încă un om valoros pe care avem plăcerea să îl numim coleg. Bine ai venit, Roxana!

Cum a început cariera ta în aviație și care au fost primii pași făcuți spre această lume fascinantă a norilor?

Cariera mea a început când am primit „aripile”, la absolvirea trainingului Gulf Air Academy. Pentru mine acela a fost momentul zero, din acel punct mi-am spus: „Simt rodul muncii mele”. Până atunci, nu consideram că am o carieră în aviație, ci așa cum spui și tu, urmam pașii spre conturarea ei.

Primul pas l-am facut atunci când eram studentă în primul an de facultate, când m-am înscris la niște cursuri de aviație. Eram studentă, cu o sete nemărginită de cunoaștere și nu am vrut să ratez această oportunitate, cursul mi-a deschis apetitul către această lume.roxana stewardesa gulf air 1 Roxana, fostă stewardesă Gulf Air: Meseria de însoțitor de bord mi a schimbat viața

Care au fost temerile tale la început de drum într-un domeniu atât de schimbător?

Înainte să merg la interviul cu Gulf Air, prima mea teamă a fost mai degrabă un complex, înălțimea. După interviu, au apărut alte temeri: frica de necunoscut, de neadaptare, de eșec etc. Urmând sfatul lui Ralph Waldo Emerson, „Întotdeauna fă ceea ce îți e frică să faci”, cele mai bune lucruri în viața mea s-au întâmplat când am pășit încrezătoare în afara zonei de confort.

A fost cineva care ți-a îndrumat pașii spre aviație? Ai avut vreun mentor sau vreo persoană care să te inspire?

Pașii pe care i-am urmat spre domeniul aviației au fost materializarea gândului și a propriei dorințe. Nu aveam în cercul meu de prieteni o persoană care să lucreze în aviație, de aceea, am început să caut persoane cu acest interes comun.

Am admirat-o pe Alexandra Enache, care lucrează și în prezent la Flynas, pentru personalitatea și caracterul ei. Locuiam în același oraș, iar după ce s-a angajat am terorizat-o cu întrebări, la care mi-a răspuns mereu cu franchețe. Îi mulțumesc mereu când am ocazia, pentru răbdarea și sfaturile ei. Este foarte important să primești încurajări la început de drum.

roxana stewardesa gulfair Roxana, fostă stewardesă Gulf Air: Meseria de însoțitor de bord mi a schimbat viața

Ce simți când zbori? E adevărat că zborul provoacă dependență?

Un amalgam de sentimente. Câteodată mă simt neputincioasă, entuziasmată mă simt chiar și după al 1000-lea zbor. Uneori sunt recunoscătoare și uimită, dar de cele mai multe ori, mă simt în locul potrivit. Da, cred că zborul poate provoca dependență. Orice faci cu plăcere, repetat, se va transforma într-un obicei, care te va defini ca persoană, devenind „un drog”.

Ce au apreciat cel mai mult colegii la tine?

Cred că au apreciat implicarea și efortul pe care îl depuneam pentru ca pasagerii noștri să fie mulțumiți, pe cât posibil, de serviciile noastre. În rest, sper că i-am făcut să zâmbească, măcar o dată în timpul zborului.

roxana stewardesa gulfair 1 Roxana, fostă stewardesă Gulf Air: Meseria de însoțitor de bord mi a schimbat viața

Pentru ce ești cea mai recunoscătoare din toată meseria ta de însoțitor de bord?

Sunt recunoscătoare pentru multe lucruri. În primul rând, pentru faptul că m-a responsabilizat. Apoi, pentru că mi-a modelat caracterul, m-a dezvoltat intelectual și spiritual. De asemenea, sunt foarte recunoscătoare pentru toate țările pe care le-am vizitat. Făcând o retrospectivă, mi-a schimbat viața și perspectiva din care o priveam.

„Nu cer să se schimbe priveliștile din fața mea, ci profunzimea vederii mele”    Mary Oliver

Care a fost cel mai frumos zbor operat? Da-ne mai multe detalii.

Fiecare zbor în care un pasager mi-a mulțumit sincer și mi-a zâmbit călduros sau când am ajutat un coleg a fost frumos. Cu siguranță, primul zbor va rămâne ca prima dragoste. La fel și primul layover. De asemenea, țin minte că îmi plăcea foarte mult să zbor cu românce și, mai ales, cu colega mea de apartament, acelea erau cele mai amuzante zboruri.

Ce obiceiuri bune ai nevoie să cultivi în această meserie?

„Knowledge is power!” Trebuie să fii mereu informat. Această meserie va deveni inevitabil un stil de viață și obiceurile bune vor deveni esențiale pentru a putea rezista. Urmând bunele obiceiuri vei ajunge să deprinzi calități precum: punctualitate, responsabilitate, empatie, întelegere.

roxana stewardesa gulfair 9 Roxana, fostă stewardesă Gulf Air: Meseria de însoțitor de bord mi a schimbat viața

Cum a fost să lucrezi pentru Gulf Air, una din cele mai vechi și de renume companii aeriene din Middle East?

Am purtat cu respect uniforma, tocmai pentru renumele companiei, trecând cu vederea lucrurile care nu m-au încântat. Din punctul meu de vedere, în orice companie lucrezi, vei găsi atât lucruri bune cât și mai puțin bune, pentru că, ce ne place și ce nu este relativ. Mi-am asumat faptul că din momentul în care am decis să lucrez pentru ei, devenisem imaginea lor, în consecință mă comportam ca atare și mă simțeam mândră să îi reprezint.

Cum ți-a fost viața în Bahrain, cum ai făcut față „stilului milităresc” al însoțitorilor de bord?

Viața în Bahrain a fost foarte liniștită, prea liniștită uneori, pentru mine. În schimb, m-am simțit mereu în siguranță și mi-am făcut mulți prieteni. Gulf Air, nu impune neapărat „un stil milităresc” pentru angajații lor, ci mai degrabă de bun simț, ținând cont de țară, cultură și religie.

Ce metode ai folosit pentru a le spune pasagerilor ceva ce nu ar fi vrut să audă?

Deja zâmbesc! Aceste „trick-uri”, cred că sunt cunoscute de toate stewardesele. Să încep un răspuns negativ cu un zâmbet larg și să folosesc sinonime ale cuvântului nu. Acestea au fost pentru mine cele două secrete.

roxana stewardesa gulfair 10 Roxana, fostă stewardesă Gulf Air: Meseria de însoțitor de bord mi a schimbat viața

Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o în urma anilor de zbor?

Cea mai importantă lecție, pe care am învățat-o se află în conținutul acestui citat:

”Cel mai bun mod de a te regăsi este acela de a te pierde în serviciul altora.” Mahatma Gandhi

Îl citisem demult într-o carte și mi-a plăcut foarte mult, dar nu i-am înțeles profunzimea, până am lucrat cu oameni și m-am descoperit pe mine în dorința de a-i ajuta.

Ce lucru ai fi vrut să știi înainte să devii însoțitor de bord și nu ai avut ocazia?

Am fost bine informată înainte să plec în Bahrain, nu cred a fost ceva ce m-a surprins, în afară de căldura din Middle East.

roxana stewardesa gulf air 1 1 Roxana, fostă stewardesă Gulf Air: Meseria de însoțitor de bord mi a schimbat viața

Ai întâlnit vreodată o situație de urgență la bord? Cum ai acționat?

Am întâlnit câteva situații de urgență, majoritatea medicale, nu foarte grave. Fiind foarte bine pregătiți în timpul trainigului pentru astfel de situații, am acționat cu calm și profesionalism. Eu sunt foarte empatică si mi-a fost puțin teama de cazuri în care voi vedea oameni suferind, dar spre surprinderea mea, nu m-am blocat, dimpotrivă, am acționat imediat instinctiv. Până la urmă este în natura noastră ca oameni să ne ajutăm și să fim uniți.

De ce ai decis să renunți la zbor?

Am renunțat la zbor, dar nu și la aviație. Nu am un motiv anume, pur și simplu mi-am propus, la plecarea din țară, anumite obiective pe care le-am atins și am hotărât că vreau să mă întorc, simțindu-mă mult mai încrezătoare că voi reuși să fac, ceea ce iubesc și în România, aproape de cei dragi.

roxana stewardesa gulfair 12 Roxana, fostă stewardesă Gulf Air: Meseria de însoțitor de bord mi a schimbat viața

Ce sfaturi ai de oferit unui însoțitor de bord la început de drum, dată fiind experiența ta în aviație?

Dacă ai ales acest job pentru un scop mai mare decât interesele personale, alegerea nu a venit din așteptările altora, ci din propria chemare și mai ales, dacă cea mai mare bucurie a ta este să-ți ajuți aproapele, atunci nu ai nevoie de nici un sfat, vei face totul cu iubire și din iubire pot ieși doar lucruri mărețe. Zboruri line!

Cursurile Vreau să fiu Stewardesă te ajută să obții jobul de însoțitor de bord la orice companie aeriană. Pregătește-te alături de traineri certificați la nivel internațional, cu vastă experiență în aviație, învață totul despre meseria de însoțitor de bord, simulează probă cu probă toate etapele unui interviu și pregătește-ți un dosar de interviu perfect: CV & fotografii conform cerințelor impuse de companiile aeriene. Detalii și înscrieri aici.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.