Regulile pe care trebuie să le respecte o stewardesă Etihad Airways

Pentru un însoțitor de bord, imaginea este esențială, dacă ne raportăm la rolul lui de ambasador al companiei pentru care lucrează. O stewardesă trebuie să arate impecabil la fiecare zbor și, trebuie să recunosc, de fiecare dată când sunt în avion analizez cu atenție ținuta și modul de a se purta al echipajului și, în funcție de acest lucru, îmi pot face o părere și despre cultura organizațională a respectivei companii (cred că a ajuns să fie un defect profesional).

De fiecare dată când o să văd o stewardesă nearanjată, care își face meseria fără pasiune, așteptând plictisită să se mai termine un zbor, mă voi gândi că în spatele acestei imagini stau, de asemenea, manageri care nu își fac treaba cum trebuie și care au permis să se ajungă la astfel de situații.

Cred că, și din acest motiv, companiile arabe au urcat atât de sus în ierarhia celor mai bune companii aeriene ale lumii, pentru că se preocupă constant să asigure o calitate ireproșabilă a zborului. Iar ținuta și atitudinea însoțitorilor de bord face parte din asta.

Etihad Airways a schimbat în decembrie 2014 look-ul însoțitorilor de bord, odată cu lansarea noilor uniforme ale însoțitorilor de bord, aducând astfel o notă extrem de stylish și de elegantă imaginii companiei din Abu Dhabi. Însă, în spatele unei astfel de imagini pe care o putem vedea la echipajul Etihad Airways se ascund o serie de reguli foarte clare impuse de companie, de la care însoțitorii de bord nu se abat.

regula 1 Etihad 1024x661 Regulile pe care trebuie să le respecte o stewardesă Etihad Airways

Reguli de grooming

 •  Sunt obligatorii următoarele produse de make-up: fond de ten, fard de pleoape, mascara, fard de obraz, ruj(în nuanțele indicate de companie – sunt 3 tonuri de mov acceptate de Etihad Airways)
 • În ceea ce privește unghiile, este permisă oja french, bej transparent sau lac

regula 6 etihad 1024x652 Regulile pe care trebuie să le respecte o stewardesă Etihad Airways

 • În ceea ce privește coafura, poți opta pentru French twist sau coc la baza gâtului cât mai mic cu plasă de păr obligatoriu în nuanța părului; dacă ai breton acesta va fi prins cu agrafe astfel încât să nu îți acopere fruntea

regula 4 Etihad 1024x672 Regulile pe care trebuie să le respecte o stewardesă Etihad Airways

regula 5 etihad 1024x661 Regulile pe care trebuie să le respecte o stewardesă Etihad Airways

 • dacă porți ochelari de vedere, aceștia trebuie să aiba o ramă subțire, de culaore neagră, maro, argintie sau aurie și să nu aiba pietre sau alte accesorii atașate;
 • cerceii recomandați sunt cei de tip perla, care să nu depășească lobul urechii
 • nu poți purta lănțișoare sau brățări atunci când ești în uniformă

regula 3 Etihad 1024x630 Regulile pe care trebuie să le respecte o stewardesă Etihad Airways

 • este permis doar un singur inel (simplu) pe fiecare mână
 • ceasul este obligatoriu de fiecare dată când mergi la zbor; cureaua poate fi de piele sau de metal; nu se acceptă ceasuri cu pietre sau cu cadrane foarte mari (nu mai mult de 4 cm diametru la femei, 5 cm la bărbați)
 • nu ai voie cu tatuaje la vedere
 • sunt interzise aparatele dentare de orice fel
 • nu ai voie să mesteci gumă în uniformă
 • folosirea telefoanelor mobile sau a IPodurilor nu este permisă în uniformă, decât în momentul în care se ajunge în autobuzelele care duc însoțitorii de bord de la locuinţele lor spre aeroport sau invers
 • dacă însoțitorul de bord merge la birourile companiei în timpul său liber, acesta trebuie să poarte ţinută business (business attire), nefind permisă ţinuta neconvenţională: de tipul jeans, sport sau casual
 • purtarea legitimaţilor de muncă (company ID) este obligatorie în orice birou al companiei sau când vizitezi aeroportul.

regula2 1024x654 Regulile pe care trebuie să le respecte o stewardesă Etihad Airways

Reguli privind locuința

 • Vizitatorii trebuie să părăsească locuințele însoțitorior de bord până în ora 1.00 am.
 • Nimeni nu intră nelegitimat în locuinţele însoțitorilor de bord, pentru că există un paznic care monitorizează intrarea în locuinţe (există camere de supraveghere chiar şi în lifturi).
 • Prietenii sau părinții au voie să locuiască cu însoțitorul de bord dacă acesta obține acordul companiei și al colegei sau colegului de apartament. Atenție, nu amândoi părinții au voie să doarmă în apartamentul însoțitorul de bord, ci doar mama cu fata sa care lucrează ca stewardesă sau tatăl cu fiul său angajat ca steward. Doar prietenii de același sex au voie să locuiască cu tine și doar pe o perioadă de maxim 30 de zile.

Alte reguli pe care trebuie să le știi:

 • Avorturile sunt interzise în Emiratele Arabe Unite.
 • În timpul Ramadanului, mâncatul şi băutul în locurile publice sunt total interzise, inclusiv mestecatul gumei.

Dacă îți dorești să lucrezi pentru Etihad Airways ar fi bine să fii deja familiarizat cu aceste reguli, iar în ceea ce privește partea de make-up și hairstyle, să aplici regulile de mai sus inclusiv când mergi la interviu. Te vor aduce mai aproape de ceea ce înseamnă imaginea unei stewardese Etihad Airways.

Succes la următorul interviu Etihad Airways!

*fotografiile din articol sunt extrase din manualul de Grooming Etihad Airways

Echipa Vreau să fiu Stewardesă te va pregăti să treci cu succes de interviul Etihad Airways. La cursul pregătitor vei exersa fiecare probă de la interviu, vei afla care sunt așteptările recrutorilor, îți vei realiza o prezentare personală perfectă și vom avea grijă să te prezinți impecabil la interviu. Detalii și înscrieri aici. 

Anca Dumitrescu avatar 80x80 Regulile pe care trebuie să le respecte o stewardesă Etihad Airways

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

6 comments

 • Vasiliu Maria ianuarie 7, 2016   Reply →

  Nu este adevarat urmatorul pasaj: ” Dacă însoțitorul de bord întârzie câteva minute la briefingurile dinainte de zboruri, acesa este trimis acasă (offloaded) şi este retras de pe lista de zbor, apoi primește o scrisoare de avertizare”. As vrea sa stiu de unde Ati extras acest paragraf si cine v-a informat gresit. Lucrez in Etihad de 2 ani, First Class si nu avem o astfel de regula.

 • Vasiliu Maria ianuarie 7, 2016   Reply →

  Mai mult, acesta este un document intern. Nu are voie sa apara in media. Am instiintat deja departamentul media Etihad, atasand print screen. Nu stiu cum un astfel de document a ajuns sa fie publicat.

  • Anca Dumitrescu ianuarie 7, 2016   Reply →
   Anca Dumitrescu

   Buna Maria,

   In primul rând felicitări pentru cei 2 ani de când ești la Etihad Airways. Îmi amintesc ca noi am mai vorbit chiar din 2013, când ne povesteai despre trainingul tău la Carpatair 🙂 În ceea ce privește manualul de grooming de la Etihad Airwas, regulile prezentate în el nu sunt un secret pentru nimeni, iar manualul nu are un disclaimer de document intern al companiei. Chiar pe canalul oficial de youtube al Etihad Airways sunt prezentate 2 filmulețe în care sunt explicați pașii de urmat atunci când vreu să îți fac o coafură și un machiaj precum o stewardesă Etihad Airways: https://www.youtube.com/watch?v=n-oQ1WhaO9g și aici: https://www.youtube.com/watch?v=gE56ET6M9y0

   Informațiile prezentate de noi în acest articol vin cumva în sprijinul oricărei persoane care își dorește să devina însoțitor de bord Etihad și mi-e greu să înțeleg de ce o astfel de abordare malițioasă cu privire la documentul de mai sus, cu atât mai puțin faptul că ai ales să trimiți un print screen fără ca înainte să vorbești cu noi despre asta. Sunt sigură că ai fi găsit un partener de discuții în echipa Vreau să fiu Stewardesă.

   Succes pe mai departe și numai zboruri ușoare!
   Anca

 • Maria Vasiliu ianuarie 7, 2016   Reply →

  La multi ani, Anca!
  Nu este nimic malitios, ori cel putin eu nu vad asa. Mai mult, inainte de a publica orice despre o companie, cu atat mai mult cu cat este vorba de Etihad Airways, ai nevoie de acceptul lor. Cu atat mai mult cu cat este un document controlat, desi nu trebuie sa scrie neaparat in el despre confidentialitate.

  In Etihad Airways avem semnat un contract de confidentialitate cu privire la absolut tot ce tine de imaginea companiei. Iar acest Style and Image guideline face parte dintre ele.

  Sunt de acord cu tine, multe dintre lucruri sunt deja stiute de unii dintre cursantii Vreau sa fiu stewardesa, dar Sunt convinsa ca astfel de materiale informative pot fi publicate si fara print image din guideline-ul companiei.

  Chiar si noi, ca insotitori de zbor, inainte de a vorbi intr-un articol oficial despre viata in interiorul companiei, trebuie ajuns la un acord intre ambele parti Etihad Airways – cabin crew, impreuna cu acceptul pentru publicarea a orice poza in uniforma ori training. Este ceea ce numim “sensitive information”.

  Print screen-urile am sa le pastrez de data aceasta pentru mine, dar mi-as dori pe viitor sa faceti in asa fel incat sa nu aveti probleme pe viitor, caci sunt “spioni” Peste tot!

  Succes in 2016 si la cat mai multe realizari!
  Numai bine!

 • Cris ianuarie 10, 2016   Reply →

  Cam asa si la QR.. ceea ce ma surprinde este ca ati inclus informatia in legatura cu avorturile. Deci, este ceva ce merita dezbatut mai pe larg, caci despre lucrurile astea mai “alternative” nu prea se vorbeste.

 • Deea ianuarie 11, 2016   Reply →

  Buna ziua am si eu o intrebare am primit invitatie la interviul etihad din data de12/01 si am primit pe email lista cu actele necesare printre care imi cer si o scrisoare de la actualul loc de munca. Intrebarea este daca as putea sa ma prezint la interviu fara acest act? Deoarece m am angajat de o luna si nu le-as cere celor de la serviciu un act pentru un interviu la o alta companie…ce imi recomandati sa fac?:(

Leave a comment