Regulile de la Qatar Airways

În articolul Viaţa în Doha. Care este adevărul? aminteam câteva dintre regulile de la Qatar Airways, la acelea se mai adaugă alte câteva:

Ora de ajuns acasă
 • Trebuie să ajungi acasă la 4 dimineaţa, chiar dacă eşti liberă în următoarea zi.

Cât am lucrat eu la Qatar Airways  nu era specificată ora la care puteai să ieşi din/ să ajungi în casă. Se întâmpla să vin de la picnicul din deşert la 3 dimineaţa, iar la 5 să plec înapoi la camping; de obicei, în acele 2 ore făceam clătite pentru prieteni :). Se mergea pe ideea că o dată cu răsăritul soarelui poţi ieşi, mai ales că majoritatea echipajului spunea că atunci este cel mai răcoros moment al zilei şi este potrivit să alergi. Tot atunci era şi prima rugăciune a zilei (pentru colegii musulmani)

 

12 ore de “minimum rest”
 • În cele 12 ore de odihnă dinainte de a fi luat de autobuz şi dus la aeroport pentru duty (duty = zbor sau airport standby) îţi este permis să ieşi din casă pentru 90 de minute. Pentru că aveam maşină, obişnuiam să merg să văd şi doar 2 reprize de baschet în cele 90 de minute pentru că mă deconecta, mai mergeam prin mall sau în vizită la vreo cunoştinţă.

 

Ținută businesss
 1. Nu ai voie să porţi blugi (se acceptau cei negri, decenţi) la birou, în clădirea tehnică, la clinica de aviatie şi când călătoreşti cu Qatar Airways. Întotdeauna trebuie să fii îmbrăcat business attire, iar fetele cu o fustă care nu arată  genunchii. Către aceste locuri te deplasezi fie cu un taxi cu firmă, fie într-o maşină condusă de tatăl, soţul sau fratele tău.

 

Rudele de sex masculin
 • Tatăl sau fratele tău nu au voie să locuiască în clădirea stewardeselor atunci când vin în vacanţă. Eu am putut face o cerere la birou ca în cele 4 zile libere consecutive care le-am avut să pot sta la hotel cu familia mea, iar altă dată să pot merge să locuiesc câteva zile cu părinţii mei ce erau cazaţi în casa unor prieteni. Bineînţeles că am dat toate datele locului unde mă aflam.

 

Vorbitul la telefon în uniformă
 • Nu ai voie să vorbeşti la telefon sau să foloseşti vreun aparat electronic când eşti în autobuz către şi de la muncă. Explicaţia este că atunci când eşti în uniformă, trebuie să menţii o imagine profesională a întregului echipaj. Bineînțeles că dacă stăteai în ultimul sau primul rând din autobuz, puteai să mai trimiţi câte un mesaj sau chiar să dai un telefon, cu condiţia să nu te vad / auzi colegii, căci şoferii de autobuz erau întotdeauna foarte înţelegători.

 

Fără alcool, țigări și carne de porc în casă
 • Nu ai voie să deţii alcool, ţigări şi produse din porc în casă, iar mai nou nu ai voie să deţii nici lumânări. Motivele pentru care nu se acceptă alcool, ţigări şi produse din porc nu mai are rost să povestim, iar lumânările au fost interzise în cas[ că au fost mai multe cazuri de incediere din această cauză.

 

Ce postezi pe internet
 • Nu ai voie să postezi pe internet poze cu tine, cu ceilalţi membri ai echipajului sau cu prietenii tăi dacă în imagine apar ţigări şi pahare de alcool.
 • Nu ai voie să pui poze cu tine în costum de baie.

Se consideră că lumea ştie că eşti însoţitor de bord la Qatar Airways, iar imaginea companiei poate fi afectată de modul în care te prezinţi tu pe diferite site-uri de socializare.

 

Discuții pe zboruri
 • Pe zboruri nu ai voie să porţi discuţii politice şi religioase cu pasagerii şi nici să îţi bârfeşti colegii sau managementul,. „Am auzit de la o stewardesă că pe zborul XYZ, şefa de cabină a raportat un însoțitor de bord pentru că mesteca gumă pe zbor.” – NU! Nu face asta – au fost cazuri când şefii de cabină sau chiar un alt însoţitor de bord i-au raportat pe respectivii de „gossiping”.

 

Guma de mestecat, interzisă
 • Un însoţitor de bord nu are voie să mestece niciodată gumă!

 

Reguli pentru vizitatori
 • Poţi avea vizitatori și de sex opus în apartamentul tău, dar doar între orele 7:00-22:00, iar la intrarea în clădire aceştia trebuie să se identifice cu un act de rezident sau paşaport personalului de securitate de la intrare. Numărul actului de identitate se trece într-un registru şi persoana trebuie să semneze cu ora de intrare şi ieşire din clădire. În acelaşi timp, tu, ca şi gazdă, trebuie să cobori şi să îi deschizi uşa folosind actul tău de identificare ca stewardesă (ID), astfel în sistem înregistrându-se dacă ai primit pe cineva când erai acasă. În acest fel cei de la birou pot urmări dacă ai încălcat o altă regulă care spune că nu ai voie să primeşti vizitatori în timpul celor 12 ore de minim de odihnă înainte de muncă sau a unui standby acasă. (Munca/duty e considerat nu doar zbor, dar şi un curs sau standby duty acasă sau la aeroport.)

 

Reguli de grooming

La grooming (uniformă + aspectul fizic) aveam reguli stricte referitoare la nuanţele de culori ce pot fi folosite pentru machiajul ochilor şi al buzelor, în funcţie de culoarea uniformei. 4 produse de bază erau un must-use pentru fiecare zbor: mascara, fond de ten, ruj şi lac de unghii în culoarea rujului. Înainte de fiecare zbor exista un grooming officer care verifica fiecare însoţitor de bord în parte.

Poate vi se par cam multe reguli, dar în timp ele devin un automatism. Când m-am reîntors în ţară, prima dată când am ieşit în oraş cu prietenii, la 2 şi jumătate dimineaţă mă uitam la ceas, eram obişnuită ca la 3:30 să fiu în casă. Când am ajuns acasă la 5 dimineaţa, a fost un eveniment pentru mine, l-am postat chiar şi pe Facebook 🙂

Deşi am avut parte de toate aceste reguli, vă mai pot spune că echipajul de bord a găsit tot felul de soluţii ingenioase pentru a le evita din când în când 🙂

*** Articol scris de un fost însoțitor de bord Qatar Airways 

8 Comments
 • Nicoleta Gherman
  Posted at 11:39h, 05 mai Răspunde

  Pe langa regulile care vi le-am insirat in acest articol ar mai fi cateva: in momentul in care o insotitoare de bord afla ca este insarcinata, trebuie sa isi depuna demisia imediat, iar pt a te casatori poti primi aprobarea de la top management (adica de la CEO) doar daca ai deja 5 ani cu compania. De asemenea, ai voie sa ai vizitatori de sex masculin in apartamentul dat de companie ca si cazare la baza doar intre orele 7:00-22:00, iar la intrarea in cladire acestia trebuie sa se identifice cu un act de rezident sau pasaport personalului de securitate de la intrare. Nr actului de identitate se trece intr-un registru si persoana trebuie sa semneze cu ora de intrare si iesire din cladire. In acelasi timp, tu, ca si gazda, trebuie sa cobori si sa ii deschizi usa folosind actul tau de identificare ca si stewardesa (ID), astfel in sistem inregistrandu-se daca ai primit pe cineva cand erai acasa. In acest fel cei de la birou pot urmari daca ai incalcat o alta regula car spune ca nu ai voie sa primesti vizitatori in timpul celor 12 ore de minim de odihna inainte de munca sau a unui standby acasa. (Munca/duty e considerat nu doar zbor, dar si un curs sau standby duty acasa sau la aeroport.)

 • Georgiana
  Posted at 21:48h, 14 iunie Răspunde

  Buna ziua! Astept raspunsul celor de la qatar in urma analizelor. Am operatie de marite a sanilor si tatuaj la sprancene. Este vreuna din cele 2 permise?

 • Andreea Z
  Posted at 13:42h, 26 iunie Răspunde

  Buna ziua!
  Ce-mi puteti spune despre cat de des poti ajunge in tara?
  Am auzit ca la Emirates este voie de maxim 2 ori pe an.

  • Nicoleta Gherman
   Posted at 23:21h, 03 decembrie Răspunde

   Vacanta de 1 luna o poti imparti in 2-3 chiar 4 vacante pe an.

 • Ilinca
  Posted at 21:18h, 23 ianuarie Răspunde

  Buna ziua,

  Apropos de articolele de machiaj ale uniformei: Eu sunt genul de persoana care se da numai cu mascara si rareori cu tus, iar unghiile prefer sa mi le tin naturale, iar buzele date numai cu un balsam hidratant. Asadar intrebarea mea este: Cele 4 articole de machiaj/grooming sunt absolut obligatorii? (Mai ales despre fondul de ten vreau sa aflu)

 • Lyv
  Posted at 23:57h, 19 aprilie Răspunde

  Buna,
  regulile de mai sus se aplica si pentru ground staff?

  • Anca Dumitrescu
   Posted at 09:13h, 20 aprilie Răspunde

   Mare parte din ele Da 🙂

 • sara
  Posted at 22:50h, 08 mai Răspunde

  Buna,
  Daca sunt casatorita si sotul meu vrea sa vina in vizita.. poate sa stea cu mine in aceias camera… sa se mute la mine…. ?? Care sunt regulile ? Imi poate da cineva un raspuns ? Va multumesc .

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.