Recrutarea Qatar Airways din septembrie 2017 – cum s-a desfășurat

Interviul Qatar Airways de pe 10 septembrie 2017 de la București a fost unul “vânat” de mulți candidați, dacă luăm în considerare faptul că la Open Day au fost prezente aproximativ 300 de persoane. Fiecare a avut ocazia să aibă o interacțiune scurtă cu una din cele 2 recrutoare Qatar Airways, să își lase CV-ul și să răspundă la 1-2 întrebări cu referire la actualul loc de muncă. Cea mai des primită întrebare a fost: “What are you working at the moment?”

Proba de CV Drop este una extrem de subiectivă, având în vedere că recrutorul are la dispoziție foarte puțin timp să evalueze candidatul și să decidă dacă acesta trece mai departe la Assessment Day. Dacă există chimie încă din primele secunde între recrutor și candidat, atunci sunt șanse foarte mari ca acesta din urmă să primească o invitație. În cazul recrutării de duminică, doar o treime (aproximativ 90 de persoane) au reușit să treacă de CV Drop.

Assessment Day

Cea de-a doua zi a recrutării a început cu testul scris de engleză – un test de nivel mediu, destul de simplu și ușor de realizat în timpul alocat de recrutori. Testul conține atât întrebări de tip grilă, cât și un eseu pe o anumită temă.

După această probă, o serie de candidați au fost trimiși acasă, urmând ca cei rămași să treacă prin etapa numită reach test (verificarea înălțimii): fiecare candidat trebuie să poată atinge 2,12 m cu mâna ridicată. Fetele au voie să se ridice pe vârfuri, băieții nu. În cadrul acestei probe candidații sunt întrebați și despre eventuale cicatrici, semne din naștere sau tatuaje. În urma reach test-ului încă 10-15 persoane au plecat acasă.

Observație 1: dacă în cazul altor interviuri Qatar Airways, recrutorii au fost extrem de stricți în privința eventualelor semne sau cicatrici ale candidaților, de această dată se pare că au fost mult mai îngăduitori și o serie de persoane cu semne vizibile au reușit să treacă mai departe fără probleme.

Test de spontaneitate

După această probă, candidații rămași au intrat rând pe rând în sala de interviu și au răspuns la o întrebare pusă de recrutori. Întrebările au fost de tipul: “Cine este idolul tău?”, “Care este mâncarea ta preferată?”, “Unde ai mers ultima dată în vacanță?”, “Ce carte preferată ai?” – a fost un exercițiu din care recrutorii să își dea seama cât de spontan ești și cât de ușor reușești să te exprimi în limba engleză.

La această recrutare nu a existat probă de grup, iar după exercițiul de mai sus rectrutorii au trecut direct la Interviul Final care a durat destul de puțin pentru fiecare candidat – câteva minute. Recrutorii au pus întrebări tipice despre joburile trecute în CV, despre motivul pentru care îți dorești să lucrezi ca însoțitor de bord, relocarea în Doha etc.

Per total nu a fost un interviu greu și nici probele nu au reușit să îi pună în dificultate pe candidați, astfel că în jur de ora 17.00 recrutarea s-a terminat și candidații au plecat acasă dupa susținerea interviului final – 27 la număr.

Observație 2: Dacă la alte interviui, candidații care întârziau oricât de puțin erau eliminați, în acest caz recrutorii au trecut cu vederea întârziații. Ba mai mult, au fost o serie de persoane care nu au respectat dress code-ul impus de companie (business attire) și cu toate acestea au reușit să ajungă la interviul final. Sfatul meu pentru cei care vor participa pe viitor la un astfel de interviu este să nu vă aflați niciodată în aceste situații, să dați dovadă de respect față de recrutori și să respectați regulile jobului – punctualitatea este cheia în aviație, iar ținuta este o carte de vizită. Aveți grijă să le aveți pe ambele în vedere atunci când vă propuneți să lucrați în acest domeniu.

În această dimineață deja o serie de candidați au primit un email din partea companiei în care au fost anunțați că au trecut mai departe în procesul de recrutare și trebuie să completeze o serie de documente online, în contul lor de candidat de pe site.

Felicitări tuturor finaliștilor acestui interviu, așteptăm cu drag să vă vedem în uniforma Qatar Airways! Suntem mândri de numărul mare de cursanți care au reușit să treacă de recrutare!

Vrei să lucrezi ca însoțitor de bord pentru o mare companie aeriană? Noi te pregătim să treci cu succes de interviu! Organizăm un curs intensiv de pregătire pentru interviul cu cu orice companie aeriană – timp de 4 zile vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale. Înscrieri și detalii aici.

Anca Dumitrescu avatar 80x80 Recrutarea Qatar Airways din septembrie 2017  cum s a desfășurat

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

2 comments

 • Miruna septembrie 15, 2017   Reply →

  Buna!
  La proba de inaltime trebuie sa ajungi la 212 cm cu varful degetelor sau cu podul palmei?

  • Anca Dumitrescu septembrie 16, 2017   Reply →
   Anca Dumitrescu

   Buna Miruna,

   Varful degetelor ar trebui sa depaseasca limita celor 212 cm. Succes!

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.