Raluca, stewardesă Ryanair de 3 ani: “Această companie poate fi o rampă de lansare pentru cei care vor să înceapă o carieră în aviație”

De-a lungul timpului am auzit diverse păreri despre compania Ryanair. Frecvența întrebărilor de genul: “La ce companie să aplic sau care este cea mai potrivită companie pentru mine?” m-a determinat să analizez mai detaliat companiile aeriene care oferă locuri de muncă pentru însoțitori de bprd. Evident că este imposibil să formulez un răspuns potrivit pentru toată lumea. În schimb, am pregătit un interviu cu Raluca, care are o experiență de aproape 3 ani ani la Ryanair si care ne răspunde sincer la întrebarea: De ce Ryanair?

Cum ai ajuns să zbori și ce te-a determinat să alegi această meserie?

Visam demult la această carieră, însă nu am luat în serios posibilitatea de a lucra ca însoțitor de bord . Dorința s-a concretizat într-un moment de spontaneitate. Unul din prietenii mei mi-a arătat anunțul pe o rețea de socializare și mi-a zis „ Hai să mergem!”

Te-ai pregătit în vreun fel înainte de interviu?

Nu am făcut nimic special, pentru că am luat o decizie de moment, fără să investesc prea mult timp sau bani, crezând că nu voi trece nici măcar de prima probă. Dar uite că visele chiar devin realitate. Trebuie doar să încerci să faci ce îți place, ce te face fericit și te împlinește.

Cum a decurs recrutarea ta? Ai avut emoții?

La interviu a fost mai ușor decât credeam. A început cu o prezentare a companiei, facilități și tot ceea ce îți oferă compania, apoi a urmat testul de limba engleză, pe care l-am trecut cu brio atât eu, cât și colegul cu care m-am prezentat la interviu. A urmat interviul final, la care am prezentat Cv-ul, pozele și am fost întrebată cum aș reacționa într-o situație care s-ar putea întâmpla la bord. Restul întrebărilor au fost de ordin administrativ, pot să spun. După o pauză de câteva zeci de minute am primit și răspunsul final, fusesem aleasă, însă din păcate nu și colegul meu.

raluca ryanair 1 Raluca, stewardesă Ryanair de 3 ani: Această companie poate fi o rampă de lansare pentru cei care vor să înceapă o carieră în aviație

De ce crezi că ai fost ales/aleasă?

Sinceră să fiu, la momentul respectiv m-am simțit foarte norocoasă că am fost acceptată, deoarece din 20-30 de persoane au ales doar 2. Cred că am într-adevăr skill-urile necesare acestui job.

Ce îți place cel mai mult la jobul acesta? Exista și aspecte mai puțin plăcute pe care un aspirant la această meserie ar trebui să le cunoască?

Orarul este punctul forte: 5 zile on și 3 off. Îți poți planifica vacanțele din timp. De asemenea, îmi place că poți să iți schimbi bazele oriunde în Europa sau Maroc. Poți călători achiziționând bilete cu discount de staff travel, posibilitatea de a cunoaște oameni și culturi noi în fiecare zi.

Ceea ce îmi displace, dar este un aspect care ține mai mult de companie, nu de meserie, este metoda de plată. Suntem plătiți doar pe timpul în care avionul este în aer, avem flight pay nu duty pay, ceea ce înseamnă că într-o zi cu două zboruri de 1 ora și întârziere de 4, în care stai în avion, ești plătit doar pentru cele 2 ore, nu pentru 6 cât ai stat defapt la muncă.

De cât timp lucrezi pentru compania Ryanair? Ce ne poți spune despre această companie?

Lucrez de aproape 3 ani pentru Ryanair, o companie de tip low-cost cu sediul în Dublin, Irlanda. Îți pune la dispoziție 6 săptămâni de training gratuit, intens, dar care merită toata nopțile nedormite și stresul.

Încurajez pe oricine este interesat să aplice la această companie, chiar dacă întrebând alte persoane, s-ar putea să îți spună să stai deoparte. În mare parte sunt persoane care nu au avut un loc de munca anterior, pentru a putea înțelege că nici un loc de muncă nu este perfect decât dacă îl faci tu să fie.

raluca ryanair Raluca, stewardesă Ryanair de 3 ani: Această companie poate fi o rampă de lansare pentru cei care vor să înceapă o carieră în aviație

S-a întâmplat vreodată să întâlnești situații de urgenta pe zbor? Cum ai reacționat? Dar pasageri care ți-au mulțumit pentru modul în care i-ai tratat? Ne poți da un exemplu?

Am avut doar situații minore în care unui pasager i s-a făcut rău, cu stare de leșin, dar aceste lucruri se pot întâmpla chiar și pe stradă. Pot fi din cauza căldurii, deshidratării sau alimentație necorespunzătoare, starea fiind accentuată de înălțime. Ai să râzi, dar și mie mi se întâmplă  călătorind ca și pasager să mi se facă rău.

Categoriile de pasageri sunt diferite de la o extremă la cealaltă. Având aproximativ 500-600 de pasageri pe zi se întâmplă chiar pe același zbor să ai două persoane total opuse, una să îți mulțumească pentru serviciile oferite și că ai petrecut 5 minute făcând conversație  și cealaltă să iți facă observație cum că pastele sunt prea tari. Încerc să interacționez mai mult cu pasagerii care îmi transmit o energie pozitivă, de exemplu familiile cu copii, bebeluși. Odată am făcut serviciul băuturi împreună cu o fetiță pe care am lăsat-o să împingă trolley-ul. Îmi place mult să am grijă de copii pe zboruri, zâmbetele lor îmi dau energie.

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai de la zboruri?

Nu am o “cea mai frumoasa amintire” deocamdată. Pentru mine contează foarte mult ca la sfârșitul zilei să aud din partea supervizorului meu că mi-am făcut treaba bine. De exemplu, chiar după zborurile de training, unde sunt niște hârtii de completat și în timpul cărora ai câteva task-uri de urmat, șefa de cabina mi-a spus :“Trebuie să scriu ceva ce ai făcut greșit și ar trebui revizuit, dar nu am ce. Ai făcut totul perfect.”

Îmi amintesc cu nostalgie, când am fost transferată din baza precedentă, ultimul zbor fiind cu niște prieteni din perioada trainingului. La aterizare când a făcut anunțul de bun venit în respectiva destinație, colegul meu a adăugat o urare de bine la adresa mea în urma căreia, pasagerii au aplaudat, iar pe timpul debarcării mi-au urat succes la noua bază. Acest gest m-a făcut să mă simt specială.

Cum reușești să împaci zborul cu viața personală? Poți păstra un echilibru între cele două?

După cum am menționat mai sus, orarul este atracția companiei. Zborurile de tip turnaround, îți oferă posibilitatea de a petrece restul zilei acasă, overnight-uri fiind foarte rare spre deloc. 5 zile lucrătoare inclusiv cele de standby cu 3 libere este ideal pentru a avea timp sa te ocupi si de viața personală. În timpul liber nu ești niciodată sunat.

Ai vreun sfat pentru persoanele care vor să devină însoțitori de bord?

Da, sa îți urmeze visul, să aleagă ce vor ei. Un feedback  te poate ajuta să alegi mai ușor dar este bine să experimentezi pe propria piele  și să decizi după ce e bine și ce nu, deoarece e binele tău poate fi răul altuia si vice-versa.

[vc_message icon_fontawesome=”fa fa-plane”]Dacă vrei să lucrezi ca însoțitor de bord, vino la cursurile Vreau să fiu Stewardesă și vei beneficia de o pregătire completă pentru interviul cu ORICE companie aeriană. Trainerii noștri te vor învăța tot ce ai de făcut pentru a trece cu succes de interviu. Iată cursurile pe care le avem programate în următoarele 2 luni:

    • 25-27 iulie 2019: cursul English for Cabin Crew la București (detalii aici)
    • sesiuni private de pregătire, față în față sau pe Skype, dacă nu poți ajunge la cursurile noastre. (detalii aici)
    • 12-15 septembrie: curs pregătitor complet, la București, de 4 zile (detalii aici)

[/vc_message]

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.