Punctualitatea – cheia în aviație

“Time is money” este un slogan care se adaptează oricărei situații din viața de zi cu zi, dar când vine vorba despre domeniul aviației, această propoziție se traduce “mot à mot” pentru că orice minut în plus la sol forțează compania aeriană să scoată bani din buzunar.

Același lucru îl putem spune și despre job-ul de stewardesă: indiferent de compania angajatoare, există un program bine stabilit pe care trebuie să îl urmezi cu sfințenie, iar când vine vorba despre punctualitate, pot spune cu mâna pe inimă faptul că reprezintă 90% din cartea ta de vizită. Întâmplarea face ca eu să fi trecut deja prin această experiență, iar în cele ce urmează voi relata pe scurt experiența mea devenită instant atemporală.

Era prima mea lună de zbor pentru compania Emirates și abia aterizasem în Dubai după un zbor foarte lung de Philippine când am decis să verific din nou roster-ul (programul meu lunar de zbor). Făcusem această verificare undeva în jurul orei 23.40, iar greșeala care m-a costat ulterior a fost faptul că nu am dat importanță datei în care ne aflam la momentul respectiv. Roster-ul meu arăta în felul următor: 24 mai- LIBER, 25 mai ora 01.15 zbor către Kuweit. După interpretarea mea, două zile absolut libere și a treia zi noaptea plecare către Kuweit.

IMG 0914 Punctualitatea   cheia în aviațieData verificării: 23 mai, data zborului 25 mai. Deci din calculele mele a rezultat faptul că ajung acasă, am toată ziua următoare liberă, iar a doua zi noaptea plec spre Kuweit. Teorie de stewardesă începătoare și obosită. În realitate, eu aveam o singură zi liberă pentru că imediat ceasul trebuia să indice ora 00.00, data urma să se schimbe în 24 mai, iar zborul fiind pe 25 mai ora 01.15 însemna faptul că eu trebuie să îmi încep pregătirea încă din ziua mea liberă undeva în jurul orei 21.00. Faptul că nu am verificat cu atenție orarul de zbor și nu am ținut cont de faptul că la ora 00.00 este deja o altă zi, m-au condus către neprezentarea mea la zbor.

Mi-am petrecut prima zi liberă la piscină, seara am ieșit la o plimbare pe malul mării, după care am mers liniștită acasă și am adormit cu gândul că e așa bine să ai zile libere în care poți într-adevăr să explorezi viața din Dubai. Dar a doua zi dis de dimineață, șoc și groază în roster-ul meu: cu litere de tipar mari și roșii, în dreptul zborului către Kuweit scria “ABSENT”. Inițial am crezut că s-a blocat aplicația sau că telefonul meu a fost afectat de căldură, dar după ce am apelat numărul celor de la Crew Support, am fost șocată să aflu că eu într-adevăr am ratat zborul, iar acest incident urma să fie consemnat în dosarul meu pentru următoarele șase luni. Primul instinct a fost să plâng de nervi pentru că nu o făcusem intenționat, dar după câteva minute am realizat că trebuie să mă calmez și să îi explic managerei mele ce s-a întâmplat de fapt și care a fost motivul neprezentării mele.IMG 0906 596x1024 Punctualitatea   cheia în aviație

În urma acestui incident, care apropo mă putea costa promovarea în cazul în care zburam de mai mult timp, am început să verific de două ori aplicația de pe telefon, să cer o altă părere în cazul în care sunt prea obosită să pot descifra zborurile, sau chiar să folosesc portalul dedicat Crew-ului tocmai pentru a evita astfel de situații.

Un lucru e cert: în meseria de cabin crew, uiți de cele mai multe ori în ce zi a săptămânii te afli, ce dată și mai ales ce oră este acasă, iar asta tocmai pentru faptul că acasă pentru tine este up in the sky!

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.