Probele de la interviul Qatar Airways în 2018

Qatar Airways este compania aeriană arabă cu cele mai multe recrutări în România în ultimii ani. Reprezentanții companiei de 5 stele au venit aproape lunar să recruteze însoțitori de bord, atât la București, cât și la Cluj Napoca sau chiar și Brașov. De fiecare dată, selecția candidaților s-a desfășurat în linii mari cam la fel, cu probe care i-au pus pe candidați în situația de a comunica cât mai bine, a demonstra abilități de muncă în echipă, creativitate și spontaneitate, fluență în limba engleză și, nu în ultimul rând, dorința puternică de a lucra pentru una din companiile aeriene de top.

Iată cum se desfășoară o recrutare Qatar Airways și care sunt probele la care să te aștepți

  1. CV DROP – majoritatea interviurilor Qatar Airways se desfășoară sub formă de Open Day, asta însemnând că orice persoană care îndeplinește condițiile impuse de companie se poate prezenta în ziua interviului pentru a lăsa un CV și a face o scurtă conversație cu recrutorii – bineînțeles în limba engleză, aceasta fiind una din condițiile esențiale de la interviu. De obicei, la această primă probă de la interviu, recrutorii sunt extrem de atenți la ținuta ta, body-language, modul în care li te adresezi, cum răspunzi la întrebările puse de ei și cum arată CV-ul tău. E o primă impresie care contează enorm, căci în funcție de această scurtă interacțiune, recrutorii iau decizia de a te trece mai departe pentru următoarele probe sau nu. De obicei, ți se pun întrebări clasice precum: De ce vrei să îți schimbi jobul? De ce vrei să lucrezi pentru Qatar Airways? Ce faci în prezent la locul de muncă? etc. În funcție de atitudinea ta și de modul în care știi să relaționezi cu recrutorul poți primi o invitație pentru următoarele probe sau poți pleca acasă. Invitația o poți primi fie pe loc, fie via email sau sms.
  2. ENGLISH TEST: recrutorii vor să vadă că știi să te exprimi cât mai bine și în scris, iar cunoștințele tale de engleză te ajută să te descurci în jobul de însoțitor de bord. Așa că vei trece printr-un test scris de 30 de minute, un test nu foarte greu, să zicem de nivel mediu, în care vei avea întrebări de tip grilă, de citit un text și răspuns la întrebări pe baza lui, de completat spații goale cu cuvintele potrivite și de făcut niște calcule matematice simple. Uneori, la acest test de engleză există și un eseu – primești o temă de eseu și trebuia să dezvolți acel subiect într-un număr dat de cuvinte.
  3. REACH TEST, VERIFICARE TATUAJE ȘI CICATRICI + TEST DE SPONTANEITATE: o condiție esențială ca să lucrezi pentru Qatar Airways este să poți atinge pe vârfuri, desculț, cu mâna ridicată 212 cm, iar la interviu recrutorii vor să se asigure că îndeplinești această condiție, așa că vei avea un test de înălțime, urmat de o atentă verificare a potențialelor tatuaje sau cicatrici. Trebuie să menționez că în cazul Qatar Airways, vorbim de compania aeriană cu cele mai stricte reguli legate de tatuaje sau cicatrici vizibile: în primul rând, tatuajele nu sunt acceptate, indiferent în ce zona a corpului sunt localizate, iar semnele vizibile de pe corp: mâini, față, picioare sunt foarte atent verificate și nu de puține ori au fost cazuri în care candidații au fost fie eliminați pentru acest motiv, fie li s-au solicitat ulterior o serie de fotografii detaliate cu respectivele semne/cicatrici. După testul de înălțime, candidații trebuie să dovedească cât de spontani, creativi și dezinhibați pot fi în contextul în care răspund pe loc la o întrebare total neașteptată. Fiecare candidat extrage un bilețel pe care este scris fie un cuvânt, fie o întrebare, despre care trebuie să vorbească timp de aproximativ un minut. Poate fi orice cuvânt sau întrebare, de la “care este motto-ul tău în viață”, până la “unde ai fost ultima dată în vacanță” sau un cuvânt precum “teamwork” despre care să dezvolți cât mai multe idei. Sunt urmărite spiritul vostru de reacție, modul în care vă prezentați ideile, cum argumentați, body language-ul din acele momente și toate reacțiile pe care le puteți avea. Uneori, această probă se transformă în una de public speaking, în contextul în care candidații trebuie să vorbească în fața tuturor, la microfon. Așadar, modul în care te exprimi în fața unui public, exprimarea în limba engleză și felul în care îți construiești frazele este esențial. Tocmai de aceea, la cursurile noastre pun extrem de mult accent pe abilitățile de public speaking și “thinking outside de box” ale cursanților noștri, căci ele fac diferența în cazul unui interviu.
  4. EXERCIȚIUL DE GRUP: orice viitor însoțitor de bord trebuie să arate că, nu doar îi place să lucreze în echipă la nivel declarativ, ci că și aplică asta în munca sa. Așadar, recrutorii vor să testeze abilitățile de muncă în echipă ale candidaților punându-i să rezolve împreună, în echipe de 8-12 persoane un anumit task. Recrutorii sunt extrem de atenți la modul în care membrii echipei comunică unii cu alții, dacă știu să respecte părerea celuilalt, să ia decizii rapide, să își organizeze munca astfel încât toți membrii echipei să ia parte la rezolvarea task-ului și să ajungă împreună la o concluzie.
  5. INTERVIU FINAL: candidații care reușesc să treacă de toate probele au o ultimă interacțiune cu recrutorii în cadrul interviului final. La această probă, candidații au o discuție face 2 face cu recrutorul despre experiența din CV-ul lor, viața de însoțitor de bord, așteptări profesionale etc. De cele mai multe ori, întrebările puse de recrutori sunt pe baza CV-ului fiecăruia din candidați, însă sunt adresate întrebări și despre relocarea în Doha, viața într-o țară musulmană, despre companie Qatar Airways etc. Important este să fii cât mai bine pregătit cu informații, să știi să răspunzi cât mai argumentat, să nu arăți că ești obosit, deși ai petrecut poate și peste 12 ore în sala de interviu. Miciile detalii fac diferența și atitudinea voastră în situații limită vă poate transforma în câștigători sau perdanți.
  6. *PREZENTAREA COMPANIEI: am pus-o la finalul acestui articol, cu steluță, pentru că, la fiecare interviu, această etapă are loc în alt moment, uneori chiar la început, după CV drop, alteori chiar înainte de interviul final. Depinde de la recrutor la recrutor cum își organizează ziua de interviu. În cadrul acestei prezentări, candidații află direct de la recrutor mai multe informații despre compania aeriană, unde are baza, ce fel de avioane deține în flotă, cum e viața în Doha, care sunt destinațiile unde compania are zboruri și care este pachetul salarial oferit celor selectați. Bineînțeles, asta nu înseamnă că ar trebui să vă prezentați la interviu fără să știți dianainte aceste informații. Din contră, este obligatoriu să faceți o documentare în prealabil despre viitorul vostru angajator, ca să arătați că sunteți cu adevărat interesați să faceți parte din această companie.

Așadar, acestea sunt toate etapele interviului Qatar Airways, de la faza de CV drop până la interviul final. La câteva zile de la recrutare, candidații ajunși în finală află dacă au fost sau nu selectați și ce anume trebuie să facă mai departe, în caz de răspuns afirmativ. În total, întreg procesul de recrutare de la faza de interviu până la momentul relocării în Doha și începerii trainingului poate dura și 2 sau 3 luni, uneori chiar mai mult, deci nu vă așteptați să fiți angajați imediat după interviu și încercați să fiți cât mai răbdători în acest timp.

Vă urăm mult succes și, dacă aveți nevoie de orice informație, scrieți-ne: aici, în secțiunea de comentarii, sau pe adresa de email eu@vreausafiustewardesa.ro și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Să zburați!

Anca

Dacă vrei să devii însoțitor de bord, atunci vino la cursul pregătitor Vreau să fiu Stewardesă. Te așteaptă 4 zile de curs intensiv în care vei exersa probele de la interviuri, vei afla tot ce trebuie să știi despre aviație, cum să răspunzi la întrebările recrutorilor și vei învăța cum să îți contruiești un CV perfect. Ai parte de traineri cu experiență semnificativă în aviație și recrutare. Detalii și înscrieri aici.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.