Proba de înot. O stewardesă trebuie să ştie să înoate?

Da, oficial, o stewardesă/însoțitor de bord trebuie să ştie să înoate. Cel puțin asta veți citi în mai toate anunțurile de angajare publicate de companiile aeriene. De ce spun oficial? Pentru că sunt companii aeriene care verifică cu strictețe aceste aptitudini de înot și companii mult mai relaxate în această privință. Așa că nu există o regulă generală la care să ne raportăm. Vă voi explica în articolul de mai jos cum stau exact lucrurile.

Primim extrem de des de la cititori și cursanți această întrebare legată de înot. Și mereu spun că ar fi bine să știi să înoți, în primul rând ca să te salvezi pe tine, în cazul vreunui accident, și mai apoi pe cei din jur.

Însă, oricare ar fi condițiile impuse de companiile aeriene, e bine de știut că însoţitorii de bord nu trebuie să demonstreze abilități extraordinare de înot în momentul în care se vor afla în apă, ci pur si simplu e important să înoate cât să se mențină la suprafața apei (tehnica nu este importantă – poți înota oricum știi tu!) și să nu aibă frică, bineînțeles, de apă.

 

Nu ştiu să înot, dar vreau să fiu stewardesă

Nu există probă de înot la recrutare, însă trebuie să înveţi să înoţi până când începi trainingul. În cadrul trainingului pentru obținerea licenței de însoțitor de bord, trebuie să dovedeşti că nu îţi e frică de apă şi că, în caz de urgenţă, poţi înota.

Există însă 2 situații:

  1. Companiile aeriene din Europa: Companiile aeriene europene testează aptitudinile de înot printr-un test special la training în cadrul căruia trebuie să înoți 50 sau 25 m într-un bazin adânc de 2m. Dacă nu reușești să înoți, ești trimis acasă de la training și automat jobul tău ca însoțitor de bord este compromis. Exemple de companii aeriene care îți testează abilitățile de înot: Wizz Air, Primera Air, Smartlynx etc.

2. Companiile aeriene arabe: companiile din Orient te vor pune să înoți în timpul trainingului cu o vestă de       salvare pe tine, ceea ce ușurează foarte mult lucrurile. Nu trebuie să știi să înoți, dar e important să nu ai frică de apă.

Aşadar, dacă nu ştii să înoţi când mergi la recrutare ai timp până la momentul angajării să iei câteva lecţii de înot și să devii mai încrezător în contactul cu apa.

Exista probă de înot la recrutare?

Așa cum spuneam și mai sus, în prezent NU există probă de înot la momentul în care se face recrutarea. Companiile aeriene îi cred pe candidaţii care spun că au această abilitate, însă în training au o probă de ditching (simularea unei aterizări pe apă) unde viitorii însoţitori de bord trebuie să ştie să înoate.

Cum demonstrezi că ştii să înoţi?

La trainingul de obținere a licenței de însoțitor de bord, există un modul de ditching. La modulul de ditching viitorii însoţitori de bord îşi pun vestele de salvare şi intră într-un bazin unde trebuie să înoate, să se urce într-o barcă de salvare sau să simuleze salvarea unui pasager de la înec.

În fimele de mai jos puteți găsi două variante ale probei de ditching:

Dacă vrei să exersezi limba engleză pentru interviul de angajare ca însoțitor de bord, atunci vino la cursul English for Cabin Crew. Vor fi 3 zile de training în care exersezi probele de la interviu, vocabularul specific aviației, cuvintele cheie și modul în care construiești o prezentare personală perfectă. Detalii și înscrieri aici.

Nicoleta Gherman avatar 80x80 Proba de înot. O stewardesă trebuie să ştie să înoate?

About Echipa Vreau să fiu stewardesă

În 2013, proiectul Vreau să fiu Stewardesă a devenit oficial prima platformă din România dedicată celor care vor să aibă o carieră ca însoțitori de bord. De atunci am pregătit peste 1400 de cursanți, iar faptul că 80% dintre cei care au mers la interviuri s-au angajat reprezintă cea mai mare bucurie a noastră.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.