Primul cursant angajat la British Airways. Povestea lui Alex

Ultimele fotografii pe care le-am văzut pe Facebook cu Alex erau dintr-un layover în Las Vegas. Și m-au făcut să-mi amintesc cu drag de ședințele noastre de pregătire din biroul Vreau să fiu Stewardesă de pe Calea Victoriei, de toate emoțiile, discuțiile și lucrurile pe care le-am făcut împreună, înainte ca Alex să zboare la Londra pentru a participa la interviul British Airways.

Interviul lui Alex cu recrutorii British Airways a avut loc chiar înainte de Paști, la final de aprilie 2016 și-mi amintesc și-acum momentul în care Alex m-a sunat să îmi spună că a trecut de toate probele, recrutorii au fost extrem de amabili și e foarte încrezător în reușita lui. M-am bucurat foarte mult pentru el, căci îi știam povestea, ambiția, nivelul de pregătire și faptul că se potrivea extrem de bine cu această companie.

Alex a urmat câteva ședințe de pregătire în privat, iar pe 31 august a terminat și trainingul de specialitate la Londra. Zboară din septembrie ca însoțitor de bord British Airways și pot spune cu mândrie că este primul nostru cursant angajat la această companie. Mai jos e un interviu pe care l-am făcut cu el chiar înainte să se mute la Londra:

Când te-ai gândit prima dată că ai putea să te angajezi ca însoțitor de bord și ce s-a ascuns în spatele unei astfel de decizii?

Ideea că aș putea lucra ca însoțitor de bord a apărut în liceu, la primul zbor cu avionul. Combinată cu faptul că nu mă vedeam stând prea mult într-un singur loc, cu pofta de a duce o viață “internațională” și cu fascinația pentru aeroporturi și avioane pe care o aveam deja de mic, de când o duceau sau o luau ai mei pe una dintre surorile mele la Otopeni. Dar știi cum e, se spune că lucrurile se întâmplă cu un motiv și la timpul potrivit, așa că am ajuns mai întâi la București cochetând cu multinaționalele și ulterior cu evenimentele.

Care este jobul tău în prezent? Crezi că te-a ajutat în vreun fel la interviu experiența ta de până acum?

De 6 ani mă ocup de evenimente și fotografie și, da, cred că a ajutat enorm. Sunt două domenii la fel de solicitante ca interacțiune cu clienții, așteptări și efort depus. Doar că unul se desfășoară la 10.000 de metrii înălțime și altul implică multe ore de nesomn.

Ai participat la o serie de interviuri cu companii aeriene arabe, ai ajuns chiar până la interviul final cu Emirates. Și totuși, ai făcut o pauză de interviuri și după ai decis că vrei să lucrezi pentru o companie europeană sau deloc. De ce?

Am început într-adevăr, în 2013 cu primul interviu Emirates la Budapesta, pentru că pe atunci nu veneau atât de des în București. Eram un pic naiv în ceea ce privește experiența de interviu și nu știam la ce să mă aștept. Am început cu companiile arabe, pentru că cele europene mi se păreau inaccesibile, iar cu cele low cost, iarăși nu mă identificăm foarte tare. Nu am trecut de proba de grup, rookie mistake ca să spun așa. Am continuat să încerc, a urmat Bulgaria și iarăși Ungaria. Am cunoscut oameni faini, cu care încă păstrez legătură și cumva experiența câștigată din încercări are acum un farmec aparte.

Am făcut o pauză de la interviuri pentru că simțeam că ceva nu se leagă, Emirates ca și brand și oportunități sună foarte bine, însă mi-am dat seama că nu era pentru mine.(știu, sună că faza aia cu vulpea care nu ajunge la struguri, dar cum ziceam…există mereu un motiv) Așa a apărut experiența British, o companie pe sufletul meu, în orașul în care mă văd îmbătrânind 🙂

Ai aplicat la British Airways. În ce a constat primul screening online?

British Airways a introdus recent screen-ing-ul ăsta online, test în 3 etape de genul situațional judgment test, dintre care o etapă cu cronometru. Sunt situații tipice pentru întâmplări în avion și atitudinea față de client sau colegi. La aproximativ o săptămână am primit invitația la interviu, eram la metrou la Obor, iar senzația a fost de nedescris.

După interviul online ți-ai luat un bilet și ai plecat la Londra. La ce te gândeai în momentele acelea, ce te speria cel mai mult?

Sună frumos exprimarea ta, dar mi s-a părut o veșnicie între momentul în care am luat biletul și momentul plecării. Am simțit că trebuie să mă pregătesc, să fiu focusat, să aflu și mai multe date despre companie, îmi tot puneam întrebări în minte și încercam să găsesc răspunsuri. Cel mai teamă îmi era de momentul în care se separă grupurile și aștepți să vezi în ce grup ești, cel care pleacă sau care rămâne.
alex British Airways Primul cursant angajat la British Airways. Povestea lui Alex

Descrie-ne puțin etapele interviului British Airways și atitudinea recrutorilor pe toată durata lui. Au mai fost și alți români?

Un cuvânt care să descrie experiența, pe lângă emoții și stres, ar fi “AMAZING”, scris fix așa, cu caps.
Sediul e într-un peisaj tipic British, lângă Heathrow. Oamenii extraordinar de calzi și primitori.

Prima etapă e cea a măsurătorilor, un pic diferite, în sensul în care limită de înălțime este 201 cm, dar trebuie să te așezi în jumpseat și să încerci eliberarea mânerului de urgență. A urmat și prima eliminare, a unei fete din Spania, care nu reușea să țină mânerul strâns și a fost genul ăla de moment foarte real, this is happening!

Grupurile nu sunt foarte mari, 30-40 de persoane chemate la ora respectivă, cu aproximativ 10 recrutori
A urmat o scurtă prezentarea a companiei. În paralel atât interviurile de grup, câte 5 persoane în grupă cu 3 recrutori observatori și role-play-ul ,1 to 1.

E relativ mult de așteptat între probe, însă după grup și role play sunt eliminările și imediat încep interviurile finale cu câte 2 recrutori.

Atitudinea recrutorilor este extraordinară pe durata întregii zile, de la welcome până la plecare. Își doresc efectiv să te cunoască, să vadă cum ești tu ca persoană.

A mai fost un singur român, care locuia deja în Anglia de 3 ani, restul fiind toți din UK.

Care probă ți-a dat cele mai mari bătăi de cap. De ce?

Îmi era teamă de role-play pentru că din ce mai știam eu din multinațională, îi și vedeam intrând în cameră țipând din răsputeri. N-a fost deloc așa, cel puțin în cazul meu. E nevoie de atenție când citești informațiile pe care le primești la începutul probei, tonul folosit în a citi cu voce tare ce scrie pe foaia respectivă este important pentru că face parte din test și trebuie să aplanezi “conflictul”.

În ce fel crezi că te-a ajutat pregătirea ante-interviu cu unul din trainerii Vreau să fiu Stewardesă?

Am apelat la Anca pentru sfaturi și pregătire, iarăși, lucrurile se întâmplau cu un motiv, deoarece amânasem deja de 2 ori o întâlnire cu ea înainte de interviurile Emirates. M-a ajutat să îmi adun gândurile, să mă organizez mai bine în a-mi forma răspunsurile (nu să le învăț pe de rost), ce termeni să evit, pe ce să pun accentul în prezentarea personală. M-a confruntat cu situații care nici prin cap nu-mi treceau și asta m-a ajutat și mai mult în a avea o imagine de ansamblu a experienței. A fost o întâlnire esențială, iar Anca este o persoană pe sufletul meu, caldă și răbdătoare, genul ăla de om cu un vibe mișto.

Care crezi că e, în opinia ta, cea mai mare provocare pentru un însoțitor de bord?

Cred că păstrarea echilibrului în toată agitația, zboruri, orașe noi, oameni mereu noi și lipsa rutinei, cu siguranță sunt o provocare, dar una pe care ți-o dorești.

Spune-mi care sunt pentru tine cele mai importante 3 calități pe care un candidat trebuie să le afișeze la interviu, având în vedere experiența ta?

Părerea mea este că e bine să fii deschis, pozitiv, natural și sincer. E normal să ai emoții, să te stresezi, să te pregătești, dar să fii tu însuți, să arăți că ești dornic de învățare, că îți plac oamenii, că îți place să interacționezi și să cunoști.

Cursurile Vreau să fiu Stewardesă te ajută să obții jobul de însoțitor de bord la orice companie aeriană. Pregătește-te alături de traineri certificați la nivel internațional, cu vastă experiență în aviație, învață totul despre meseria de însoțitor de bord, simulează probă cu probă toate etapele unui interviu și pregătește-ți un dosar de interviu perfect: CV & fotografii conform cerințelor impuse de companiile aeriene. Detalii și înscrieri aici.

3 Comments
 • dan
  Posted at 21:15h, 24 septembrie Răspunde

  Ne puteti da si noua un link unde putem gasi facebook-ul lui Alex pt a vedea pozele pt a ne motiva sa reusim si noi??? Sunt mandru de echipa voastra pt ca a reusit sa duca un roman la o companie de asemenea calibru. Si eu am 24 de ani si-mi doresc sa ajung ca Alex. Probabil voi veni si eu la un curs organizat de voi.

 • Andreea
  Posted at 22:03h, 08 martie Răspunde

  British Airways ofera cazare pentru cabin crew?

  • Anca Dumitrescu
   Anca Dumitrescu
   Posted at 21:12h, 14 martie Răspunde

   Buna Andreea,

   British Airways nu ofera cazare, esti nevoit sa iti gasest tu singur.

   Succes,
   Anca

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.