De la Ryanair la Wizz Air: Povestea plină de curaj și lecții de viață a Mădălinei

Mădălina a fost mereu pentru mine, chiar din prima zi când a venit la curs, un copil drag. Am perceput-o ca pe un copil datorită vârstei pe care o avea la acea vreme, dar și blândeții și bunătății pe care ochii ei mari, curioși, o afișau mereu. Niște ochi albaștri pe care îmi era drag să îi privesc în timpul cursului au ajuns ulterior să privească în fiecare zi norii, căci Mădălina a îmbrăcat uniforma de însoțitor de bord la scurt timp după curs. Acum deja bifează o a doua companie aeriană în CV-ul ei și e dovada vie că timpul zboară rapid și noi odată cu el. Mădălina și-a început cariera în aviația ca stewardesă Ryanair la baza din Londra, iar acum câteva luni a făcut un pas în față în cariera ei și s-a mutat la Wizz Air, la baza companiei de la Luton. Despre cariera ei printre nori puteți citi în acest interviu:

Cum ai ajuns să zbori? Povestește-ne puțin despre primii tăi păși spre lumea norilor și de ce ai ales acest drum?

Totul a început în ultimul an de liceu când mă tot gândeam încotro să o apuc. Ideea a venit de la una din colegele mele, când stând de vorba despre diferite facultăți și ce ne-ar plăcea nouă să facem, am ajuns la aceast domeniu MAGIC. Am început să mă interesez despre ce presupune să fii stewardesă, fapt ce ma dus să descopăr echipa Vreau să fiu stewardesă. Vă spun sincer că la început am citit toate articolele cel puțin de două ori și mereu așteptam să apăra ceva nou, nu mă mai săturăm nici atunci și nici acum să aflu lucruri noi despre aviație. Nu am ajuns să zbor imediat după liceu cum îmi doream pe atunci, a fost un drum puțin mai lung cu multe provocări.

madalina ryanair 3 882x1024 De la Ryanair la Wizz Air: Povestea plină de curaj și lecții de viață a Mădălinei

Ți-ai început cariera la Ryanair, la Londra. Cât ai zburat pentru această companie și cum a fost timpul petrecut acolo?

Așa e, Ryanair a fost șansa mult așteptată acum un an de zile, îmi aduc aminte că exact de ziua mea am primit răspunsul afirmativ din partea lor, ceea ce nu mi-a venit să cred. Auzisem pe atunci tot felul de lucruri despre companie și bune și rele, pentru mine nu a contat, tot ce îmi doream era să mă văd acolo sus. E o companie bună de început, care te formează pentru ce va urma în viața ta, depinde de tine cum vezi lecțiile și lucrurile învățate aici. Pot să zic că am fost foarte norocoasă cu baza din Londra, unde am întâlnit oameni minunați de la care am învățat că e minunat să fim diferiți.

După Ryanair, ți-ai dorit o schimbare și ai aplicat pentru baza Wizz Air din Londra. Ce te-a determinat să faci această alegere?

Pot să zic că această schimbare a fost o surpriză și pentru mine, eu fiind iubitoare și visătoare spre companiile mari precum Emirates, Qatar Airways. Dar primul an petrecut printre nori ma ajutat să mă cunosc pe mine foarte bine, să-mi accept calitățile și defectele, să văd ce-mi doresc cu adevărat. Din punctul meu de vedere Wizz Air poate să-mi ofere exact oportunitățile pe care le caut eu acum. E o companie care se extinde frumos și repede.

Cum a fost inteviul pentru Wizz Air, având în vedere că deja erai un însoțitor de bord cu experiență?

Interviul Wizz Air a fost plin de emoții, puțin mai multe decât cel de la Ryanair. Am susținut interviul în Londra, care a durat aproape toată ziua. Chiar dacă aveam deja experiență și participasem la interviuri anterior, înainte de acesta am redeschis notițele mele de la Cursul English for Cabin Crew, mereu nu strică să repeți cât de pregătit ai fi. Prima probă a fost cea de prezentare personală, unde am folosit exact ce am învățat de la Anca: să fiu încrezătoare, zâmbitoare și calmă. Apoi a urmat Role play, proba de echipă, prezentarea companiei și interviul final. Pot spune acum că nimic nu e imposibil când îți dorești cu adevărat.

În 2016 ai venit la cursul English for Cabin Crew să te pregătești pentru ce urma să devină cariera ta ca însoțitor de bord. Cum ți s-au părut zilele de curs? În ce măsură crezi că ceea ce ai studiat la training te-a ajutat ulterior la interviuri? Dar trainerul?

Off, îmi aduc mereu aminte cu drag de acele zile și de voi. Cred că a fost una din cele mai bune alegeri pe care le-am făcut în drumul meu către nori. Atunci când am intrat în sala de curs nu îmi venea să cred că sunt acolo, eu cititoarea înrăită, căldura și zâmbetele pe care le-am primit din prima secundă nu se pot compara. Am ales cursul ”English for Cabin Crew“ să văd exact ce știu și ce ar trebui să mai corectez. Am primit mai mult decât căutăm eu, am primit încredere că pot și speranța că visul meu se va realiza mai devreme sau mai târziu, fiind cele mai importante lucruri de care avem nevoie. Consider că tot ce înveți la curs îți va fi de folos oriunde ai merge și în orice domeniu. Cred că unul din cele mai frmoase lucruri la acest curs este că atunci când termini vezi lumea cu alți ochi.

Dragă mea Anca, am vrut să-ți zic de mult, atunci când eram la curs și te ascultăm atent, mă gândeam cum ar fi lumea noastră dacă ar fi plină doar de oameni luminoși, plini de pasiune și răbdare așa cum ești tu, cel mai frumos lucru al tău e că nu judeci pe nimeni și crezi în visul oricui.

Vino la cursul English for Cabin Crew și pregătește-ți engleza pentru interviurile cu mari companii aeriene. Detalii și înscrieri aici.

stewardesa wizz air 6 De la Ryanair la Wizz Air: Povestea plină de curaj și lecții de viață a Mădălinei

Ce lecții ai învățat de când zbori?

Fiecare zi e unică acolo sus, dar cel mai important e să iei fiecare moment bun sau rău ca pe o lecție ce te formează. Am învățat să fiu mai răbdătoare cu nevoile celorlalți și să le înțeleg poveștile așa cum sunt, unice. Nu te costă nimic să oferi un zâmbet și o îmbrățișare.

Ai trecut printr-o situație dificilă sau de urgență până acum în cariera ta?

Ca în orice alt job sunt zile bune și zile mai puțin bune. Era a 2-lea sector de zbor din acea zi, ne pregăteam să aterizăm în Londra, cam 5 minute de sol, eu eram responsabilă pentru partea din spate a avionului, în cabină luminile erau stinse așa cum se cere pe timp de noapte la aterizare și decolare, la un moment dat văd că lângă toaletă o doamnă în vârstă, bine proporționată țipa că are neapărat nevoie să folosească baia. Pot să zic că în acel moment am rămas șocată, aterizările în Londra nu sunt cele mai plăcute din cauza vremii puțin mai dificile. Am încercat să îi explic că trebuie să ia loc cât mai repede posibil și că în nici într-un caz nu are voie să folosească baia acum. Văzând că nu înțelege m-am ridicat de pe scaunul meu știind că nu e safe și am mers să o conving, în mintea mea era doar că avionul o să aterizeze și cel mai probabil femeia o să se rostogolească printre scaune. Ea țipa și se isteriza iar eu tot încercam să fiu calmă și să îi explic să ia loc. După ce s-a convins că nu va obține nimic s-a hotărât să meargă să ia loc. I-am făcut doamnei loc în penultimul rând cel mai aproape de ea văzând-o că se deplasa foarte greu, cu o mare îndrăzneală s-a întors către mine și mi-a spus că ea nu se așează decât pe locul ei inițial (rândul 24). Simțeam cum avionul se apropia din ce în ce mai mult de sol cam (30 sec), iar noi eram încă în picioare. Am luat-o de braț și m-am repezit către scaunul ei și așezat-o și i-am închis centură nici eu nu știu cum. Am avut noroc că în spatele acestei doamne era un loc liber, așa că m-am aruncat în el iar în momentul în care am dat să îmi pună centura de siguranță avionul a atins soul, îmi aduc aminte cum pasagera de lângă m-a luat de mână, iar eu îmi stăpâneam lacrimile, iar acea doamnă s-a întors spre mine spunând că ea are nevoie de asistență specială. Cu fiecare pasager care trecea și îmi strângea mână spunându-mi că m-am descurcat foarte bine, îmi venea să plâng din tot sufletul, dar zâmbeam frumos cu lacrimi în ochi. Eventual șeful de cabină a venit m-a luat în brațe și a discutat cu această doamnă care nu înțelegea ce a făcut greșit.

madalina wizz air 819x1024 De la Ryanair la Wizz Air: Povestea plină de curaj și lecții de viață a Mădălinei

Ai vreo întâmplare de la vreun zbor de care îți amintești mereu cu drag?

Obișnuiesc să cumpăr mici jucării, culori și cărticele pentru copii, îmi place să le ofer celor mici. Trecând prin cabină un domn mă oprește și mă întreabă “Mai oferi jucării?” iar eu uimită și gândindu-mă că am dat de probleme l-am întrebat cum de a aflat de micul meu secret. Acest frecvent călător mă urmărise mereu când a avut ocazia. Prin cuvintele lui calde, am înțeles că dorința mea  “I want to make special moments with my pax” se împlinise.

Ce le-ai spune unor viitori însoțitori de bord dacă ar fi să le dai un sfat?

Dragule viitor însoțitor de bord, o să îți spun în primul rând că drumul către nori e plin de ploi, uneori de prea mult soare care te orbește și e ok să fii speriat de această provocare, dar gandeștete că vei avea cea mai frumoasă priveliște de acolo de sus. So courage, dear heart:

Iubește = Cerul

Zboară = cât mai sus și mai frumos

Trăiește-ți visul!

Un mesaj pentru echipa Vreau să fiu Stewardesă 🙂

Vreau să fiu stewardesă e locul unde visurile capătă contur și îți i-au zborul, mă bucur că sunteți parte din al meu. Ce faceți voi e pasiune pentru visuri împlinite!

Vă îmbrățisez cu dor from 30.000 ft !

Dacă îți dorești să devii însoțitor de bord, vino să te pregătești alături de echipa Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în care exersezi toate probele de la interviuri, afli totul despre aviație și avem grijă să te prezinți la următoarea recrutare cu un CV perfect și fotografii profesionale. Detalii și înscrieri aici. 

Anca Dumitrescu avatar 80x80 De la Ryanair la Wizz Air: Povestea plină de curaj și lecții de viață a Mădălinei

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

2 comments

 • Andreea aprilie 10, 2018   Reply →

  wow… de la Ryan Air la Wizz Air. Ce “progres”. “I want to make special moments with my pax” – e bine că a stat în Londra și are un nivel de limbă peste intermediar :)) nu sunt hater, chiar îi transmit mult succes, am o carieră în domeniu de 5 ani și acum lucrez ca SCA (Senior Cabin Attendant), observ că pe low cost pretențiile sunt din ce în ce mai puține când vine vorba de Cabin Crew. În Orient, ÎNCĂ sunt exigenți. îi doresc domnișoarei multă răbdare și toleranță! o să înțeleagă la ce mă refer.

  • Anca Dumitrescu aprilie 11, 2018   Reply →
   Anca Dumitrescu

   Salut Andreea și felicitări pentru cariera ta printre nori! Să aduni tot mai mulți ani în uniforma de însoțitor de bord. Uite, am citit comentariul tău și mă gândeam ce aș putea să îți răspund. Nu vreau să sune într-un mod negativ și nici să creez polemici. Însă, știi, cred că cei care lucrează în aviație și împărtășesc oarecum aceleași experiențe cu pasagerii(unele mai bune, altele mai puțin senine), ar trebui să fie mai toleranți și mai îngăduitori în primul rând cu colegii lor de breaslă, indiferent că lucrează pentru o companie low-cost sau una din Orient. Mă întristează să văd un astfel de comentariu cu iz de ironie legat de trecerea Mădălinei de la Ryanair la Wizz Air. N-a spus nimeni nici că e progres, nu l-am catalogat în niciun fel. E doar un pas înainte în cariera sa. Nu toți avem același etalon pentru progres, nu pentru toți însemană același lucru. De ce să vină cineva și să critice parcursul profesional al altei persoane? Sau modul în care vorbește în limba engleză? E ușor să dăm comentarii fără să știm cât de greu sau ușor i-a fost persoanei în cauză să ajungă aici. Dacă tot împărțim același domeniu de muncă, hai să fim puțini mai toleranți unii cu alții și, de ce nu, în general în relația cu cei din jur. Îți urez numai cer senin și zboruri ușoare.

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.