Povestea Laurei Lațcu – prima stewardesă româncă la Hainan Airlines

Aviația leagă oamenii în moduri total neașteptate. Apropie suflete chiar și atunci când distanța este potrivnică. Bucură inimi încercate. Trimite zâmbete în lume. Unul dintre zâmbete a ajuns și la mine. Așa am cunoscut-o pe Laura.

Ea este Laura, un om simplu, recunoscător vieții pentru tot ce i-a oferit bun și pentru ce i-a oferit rău, deoarece din fiecare experiență a învățat câte ceva și a devenit omul care este astăzi. Are calități de care încearcă să profite și defecte pe care și le asumă. Are aspirații și nu are regrete. Are principii, slăbiciuni și o mare dorință de a trăi frumos. Și asta până la 31 ani, abia împliniți. Este din orașul Oțelu Roșu, județul Caraș Severin, o bănățeancă tare mândră de originile ei. A absolvit Facultatea de Jurnalism, Comunicare și Limbi moderne(Engleza și Italiana), la Timișoara, apoi a  făcut un  Master în Economie Socială. Primul ei loc de muncă a fost ca profesor de Limba Engleză la Liceul Bănățean Oțelu Roșu, localitatea ei natală, apoi a lucrat pentru 4 ani la Primăria din aceeași localitate. Din luna mai 2016 lucrează pentru Compania aeriană Hainan Airlines, din China, ca însoțitor de bord. De un an și jumătate a fost avansată să lucreze la Business Class, datorită calităților sale și profesionalismului de care dă dovadă în cadrul companiei. A acumulat până acum aproape 2000 ore de zbor și își iubește foarte mult locul de muncă.

Cum a început cariera ta în aviație și care au fost primii pași făcuți spre această lume fascinantă a norilor?

Încă din copilărie am fost fascinată de fiecare loc pe care am avut șansa să îl vizitez (norocoasă fiind, am avut-o pe mama cadru didactic, care organiza excursii, astfel oferindu-mi șansa să călătoresc alături de ea), am început să îmi creionez, încet și sigur, locul de muncă pe care mi l-aș dori, și anume acela de însoțitor de bord. Consideram că astfel îmbinam utilul cu plăcutul. Situația și realitatea la momentul absolvirii facultății au făcut să nu merg pe drumul pe care-l visam, ci într-o altă direcție, însă visul meu a rămas suspendat acolo, undeva.

Astfel că în anul 2015 am aplicat pentru un curs de pregătire pentru însoțitori de bord. Încercam să adun cât mai multe informații, multe dintre ele găsindu-le pe platforma Vreau să fiu Stewardesă, iar după câteva luni, un foarte bun prieten mi- a trimis un link cu o știre în care o compania aeriana chineză Hainan Airlines organiza o recrutare pentru însoțitori de bord. M-am prezentat, am fost acceptată și așa a început visul meu să prindă culoare.

laura 1 1024x576 Povestea Laurei Lațcu   prima stewardesă româncă la Hainan Airlines

Cum ai ajuns să aplici pentru Hainan Airlines? Îți mai amintești cum a decurs interviul?

Recrutarea a fost organizată la București, pe durata a doua zile. În prima zi a fost interviul propriu-zis, iar în cea de a doua zi, cei care am trecut cu succes de prima etapă, am participat la o probă medicală. Am fost în jur de 400 de persoane, iar probele au fost următoarele:

1. Depunerea dosarului în fata recrutorilor;

2. Test oral și scris de limba engleză;

3. Discuții de grup (am fost împărțiți în grupe de câte 8 sau 10 persoane și ni se dădea o posibilă situație în avion, iar noi trebuia să găsim soluția potrivită)

4. Ni s-au făcut fotografii( portret si full body);

5. Interviul final.

Fiecare probă a fost eliminatorie, astfel că în final am rămas aproximativ 50 de candidați. A doua zi, proba medicală a fost mai mult pentru a vedea dacă avem tatuaje vizibile, ni s-a luat tensiunea și ni s-au pus întrebări în legătură cu trecutul medical al nostru și al părinților. Și această probă a fost eliminatorie, astfel rămânând 25 de persoane. Ni s-a spus că urmează să primim invitația pentru a ne prezenta la Ambasada Republicii Chineze pentru obținerea vizei și plecarea în 3 luni. Cele 3 luni s-au transformat în 8 luni, iar eu am avut norocul sa fiu în prima grupă care a primit invitația să plece în China și mandră să fiu prima româncă ce urma să lucreze pentru companie. În prezent sunt 17 români care lucrează pentru Hainan Airlines.

laura 6 507x1024 Povestea Laurei Lațcu   prima stewardesă româncă la Hainan Airlines

Ce simți când zbori? E adevărat că zborul provoacă dependentă?

Când zbor, simt că sunt cel mai fericit om din lume, simt o împlinire care mă face să fiu mereu cu zâmbetul pe buze, cred că acesta e efectul faptului că iubesc ceea ce fac. Zborul provoacă o fericire care nu poate fi descrisă în cuvinte, cuvintele nu ar putea descrie senzația aceea pe care o simt când privesc un apus sau un răsărit de soare, sau aurora boreală.

Ce ai făcut cu primul salariu de însoțitor de bord?

Din primul salariu mi-am cumpărat un inel, pe care mi-l doream de ceva timp și un avion în miniatură al companiei mele 🙂

laura 2 1024x684 Povestea Laurei Lațcu   prima stewardesă româncă la Hainan Airlines

Ce apreciază cel mai mult colegii la tine?

Colegii cred că apreciază la mine felul meu de a fi. Respectul, comunicarea, seriozitatea, răbdarea și zâmbetul, îmbinate cu o bună cunoaștere a îndatoririlor la locul de muncă, sunt lucruri care mă caracterizează, astfel că, într-o perioadă de timp relativ scurtă, am reușit să mă fac cunoscută și apreciată în cadrul companiei, și mă mândresc tare cu asta!

Pentru ce ești cel mai recunoscătoare făcând meseria asta?

Sunt recunoscătoare pentru fiecare zi, pentru fiecare loc în care ajung, pentru fiecare răsărit și apus de soare văzut, sunt recunoscătoare și nu contenesc în a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru faptul că sunt sănătoasă, că pot vedea lumea și mă pot minuna de fiecare colțișor din planeta asta extraordinar de frumoasă. Am învațat să mă bucur de tot ceea ce mi se oferă, să zâmbesc mai mult și să apreciez fiecare lucru.

laura 4 1024x682 Povestea Laurei Lațcu   prima stewardesă româncă la Hainan Airlines

Ce obiceiuri bune ai nevoie să cultivi în această meserie?

Pentru a reuși în această meserie e important să ai grijă de sănătatea ta, să te odihnești pe cât de mult posibil, să mănânci sănătos și să bei foarte multă apă. Dacă ar fi să dau eu un sfat, acela ar fi ca oricine să se bucure la intensitate maximă de fiecare moment, loc și eveniment, și să facă multe poze :).

Ce metode ai folosit pentru a le spune pasagerilor ceva ce nu ar fi vrut sa nu audă?

Cred că politețea funcționează în orice moment sau situație, iar dacă îmbini politețea cu inteligența, poți ieși cu ușurintă din orice moment dificil.

Ce face stewardesa Laura atunci cand nu zboară?

Laura când nu zboară se bucură de compania celor mai bune prietene din China, Irena si Maria, iese cu prietenii în oraș, călătorește, vizitează  locuri noi și se implică în diverse activități organizate în cadrul companiei.

Care este cea mai importanta lecție pe care ai învațat-o în urma anilor petrecuți la zbor?

Consider ca nu am atât de multă vechime în acest job, însă din experiențele prin care am trecut am învățat să fiu mai bună, să ajut mai mult și să nu judec oamenii. Am învățat să mă bucur cu adevărat de faptul că am șansa să practic o meserie care mă împlinește cu adevărat, cunoscând oameni cu povești de viață diferite, oameni dragi și frumoși. Și am mai învățat ceva: un zâmbet face mult!

Cum ți se pare viața într-o țară asiatică?

Viața în China e total diferită de cea de acasă. De la diferențele culinare la cele culturale, la comportamentul și gândirea oamenilor, sau la limba chineză, care este destul de dificilă și este o barieră în calea comunicării, și a faptului că nu multe persoane pot vorbi limba engleză, pot spune că nu e ușor deloc să te adaptezi și să reușești să te obișnuiești cu tot ceea ce înseamnă cultura asiatică, cu precădere cea chineză. Însă nu e ceva imposibil. Eu merg pe premișa că dacă îți dorești ceva cu adevărat, găsești o cale, dacă nu, găsești o scuză.

laura 7 578x1024 Povestea Laurei Lațcu   prima stewardesă româncă la Hainan Airlines

Cum ai reușit să te adaptezi într-o lume total diferită?

Am reușit să mă adaptez chiar foarte bine în această noua lume pe care am descoperit-o în 2016, atunci când m-am alăturat companiei Hainan, dat fiind faptul că sunt o persoană care se poate încadra ușor într-un nou mediu. Am încercat să învăț câte ceva despre tot ceea ce înseamnă China, să respect oamenii și cultura lor, ceea ce mi se pare un lucru firesc, avand în vedere faptul că aici este locul pe care-l consider a doua casă. E adevarat că nu se poate compara cu casa mea adevarată, din România, însa e locul în care trăiesc de 2 ani de zile și cu bune și cu rele, mă “învață” să apreciez ceea ce mă înconjoară și mai ales, să apreciez și mai mult țara mea.

Ce sfat ai oferi unui tânar la inceput de drum în aviație, având în vedere experiența ta.

În acest job sunt avantaje și dezavantaje. Înainte de a lua o decizie, cred că fiecare ar trebui să pună în balanță aceste lucruri. Dacă iubești zborul și îți dorești cu adevărat să faci meseria asta, încearcă-ți norocul. Dacă îți va plăcea, vei fi cel mai fericit. Și mai ales, nu renunța niciodată. Eu am participat la recrutare când aveam 28 de ani și am reușit și sunt fericită și împlinită din punct de vedere profesional, deci vârsta nu e un impediment. Fiecare companie caută ceva anume, nu trebuie să fii perfect, trebuie doar să fii tu însuți, să ai încredere în tine și în forțele tale; iar dacă se întâmplă să nu fie cu noroc, cu siguranță e pentru că te așteaptă altceva mai bun, iar  acel altceva te va împlini cu adevarat. Într-o companie aeriană suntem cu toții diferiți și tocmai asta e și ceea ce ne face speciali. Luptă pentru visul tău mereu, zâmbește mai mult și bucură-te de părinți. Viața e prea scurtă, traiește-o cu tot ceea ce îți oferă și nu uita să zâmbești!

Mi-aș dori să ne întâlnim prin lume pe undeva și să împărtășim din experiențele trăite! Mult succes cu acest proiect deosebit și foarte util, Vreau să fiu Stewardesă, la cât mai mulți cursanți care să “prindă aripi”, cer senin mereu și numai gânduri bune!

Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursului Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale.Înscrieri și detalii aici.

Mihai Rucsandra avatar 80x80 Povestea Laurei Lațcu   prima stewardesă româncă la Hainan Airlines

About Rucsandra Mihai

Rucsandra are experiență de 28 de ani în aviația comercială și privată. A zburat cu toți președinții României de după 1990 și a promovat până la funcția de șef de cabină, oferind mereu pasagerilor săi cel mai înalt nivel de customer service. Rucsandra este însoțitor de bord cu o experiență semnificativă în domeniu, dar și trainer acreditat. Consideră că aviația este despre oameni, încredere, cunoștințe, și responsabilitate, despre onestitate, pasiune, profesionalism și competență.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.