Pot fi stewardesă dacă sunt căsătorită?

În ultima perioadă am primit tot mai des această întrebare de la o serie de cititoare: “Ce șanse am să mă angajez ca stewardesă daca sunt căsătorită?” așa că m-am gândit că ar fi util să vin cu o serie de precizări pe acest subiect.

Fiecare companie aeriană are propriile reguli atunci când vine vorba de însoțitorii lor de bord. Însă, foarte rar într-un anunț de recrutare vei vedea precizat la capitolul condiții de angajare faptul că se caută doar persoane necăsătorite(am văzut această precizare la unele anunțuri de angajare la companii de aviație privată). Din punct de vedere al legislației muncii, o astfel de condiție ar fi considerată discriminatorie.

1. Poziția companiilor arabe

Dacă discutăm despre companii arabe, în general, acestea caută pentru jobul de stewardesă persoane fără angajamente, care se pot reloca ușor în Orient, tocmai de aceea sunt preferate persoanele necăsătorite. Asta nu înseamnă ca nu ai nicio șansă să te angajezi ca stewardesă în Orient dacă ești căsătorită. Contează foarte mult și cât te susține soțul în această decizie și cât de dispusă ești să fii departe de el pentru o perioadă lungă de timp. În primele luni, cât ești încă în perioada de probă, îți va fi foarte greu să ajungi acasă.

De obicei, în primele 6 luni reprezintă perioada de probă la o companie aeriană, iar în această perioadă nu îţi poţi lua concediu. Însă, în zilele tale libere te poţi deplasa fără restricţii. Deci, dacă în aceste 6 luni ai 3 – 4 zile libere consecutive te poţi întoarce în ţară pentru o scurtă vizită.

Dacă ești căsătorita, dar știi să îți argumentezi decizia foarte bine în fața recrutorilor și să îi convingi că în acest moment prioritatea ta este o carieră ca stewardesă, atunci ai șanse mari să te numeri printre norocoșii recrutați.

2. Poziția companiilor europene

Acestea au o politică mult mai relaxată în ceea ce privește viața personală a angajaților, astfel încât pentru ei nu contează ce statut matrimonial ai, atât timp cât îndeplinești toate condițiile de angajare. Așadar, dacă ești căsătorită și aplici pentru un job de stewardesă pentru o companie aeriană din Europa, nu vei întâmpina probleme la angajare.

Reguli

La companiile arabe, vei împărți apartamentul oferit de companie cu o altă colegă. Doar persoanele de sex feminin pot rămâne peste noapte la tine și doar cu aprobare din partea companiei. In cazul unor vizite ale persoanelor de sex masculin, acestea nu pot rămâne peste noapte la tine. Astfel, dacă soțul va veni să te viziteze, nu vei putea să îl găzduiești la tine, ci va trebui să stați împreună la un hotel.

Ce se întâmplă dacă nu declari că ești căsătorită?

Compania ar putea să afle că ai mințit când îți va verifica diploma de studii. Să presupunem că ai terminat o facultate și între timp te-ai căsătorit. Diploma ar fi emisă pe numele tău de fată, iar în pașaport ai alt nume. Va trebui să dai niște explicații ulterioare care nu te vor pune într-o lumină foarte bună, așa că fii sinceră de la început. La polul opus, dacă ți-ai păstrat numele de fată, poți să nu declari că ești căsătorită.

Dacă aplici ca stewardesă la Qatar Airways, regulile sunt însă puțin diferite. Dacă nu declari că ești căsătorită, soțul tău nu va putea primi viză de familie atunci când va dori să vină în Qatar în vizită. Ca să intre în țară, va putea trebui să aplice pentru un alt tip de viză (fie viză business sau viză de turist, care se poate obține prin intermediul unei agenții de turism sau hotel). Costurile acestor 2 tipuri de viză menționate sunt destul de ridicate, având în vedere că trebuie să incluzi si cazarea la hotel.

Dacă îți dorești să devii însoțitor de bord, vino să te pregătești alături de echipa Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în care exersezi toate probele de la interviuri, afli totul despre aviație și avem grijă să te prezinți la următoarea recrutare cu un CV perfect și fotografii profesionale. Detalii și înscrieri aici. 

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.