Probleme cu care m-am confruntat în cariera mea ca stewardesă Qatar Airways

După ce am lucrat 10 ani la Qatar Airways, am acumulat 10.000 de ore zbor pot spune că viaţa în Doha nu este atât de dificilă cum pare la prima vedere, iar dacă poţi respecta regulile Qatar Airways atunci nu ar trebui să întâmpini probleme.

Însă cum nu de fiecare dată putem respecta toate regulile, vă povestesc despre cazurile mai puţin plăcute care s-au întâmplat la Qatar Airways, în perioada în care eu am lucrat.

Nu mi-a sunat alarma

Mi s-a întâmplat să nu îmi sune alarma şi m-am trezit când avionul avea ora de decolare către Bangkok. Am sunat la birou, am mers să dau o declaraţie în scris şi mi s-a spus să am grijă să nu se mai întâmple.

Mi s-a rupt geanta

Altă dată, mi s-a rupt mânerul genţii de umăr chiar în parcarea clădirii tehnice. Urma să operez zborul spre Osaka, dar negăsind o geantă să o înlocuiesc pe mea, am fost întoarsă de la zbor, iar grooming officer-ul a făcut un raport chiar în acel moment. A doua zi am mers şi eu la birou cu geanta în mână să o prezint ca dovadă unui performance officer care mi-a dat o scrisoare pentru departamentul Uniforme, în acest fel am putut să înlocuiesc geata ruptă cu una nouă şi nu am fost obligată să cumpăr eu alta.

Accident de mașină

Într-o noapte, aveam zbor către Hong Kong şi pe drum un taxi a intrat în mașina în care mă aflam. Pentru că poliţia întârzia să vină să facă constatarea, am sunat la departamentul Programare zboruri (Rostering) şi am informat că voi întârzia. 30 de minute mai târziu m-au sunat şi mi-au spus să stau liniştită, să termin cu accidentul şi apoi să îi sun. Ca să pot merge la sediul poliţiei, a trebuit să merg mai întâi să mă schimb de uniformă, apoi am mers cu maşina la poliţie şi m-am reîntors acasă la 4 dimineaţa să mă schimb din nou. Am sunat din nou la birou ca să confirm că sunt acum aptă de muncă. Au fost înţelegători și mi-au dat zi liberă, apoi am primit un zbor frumos la Frankfurt. Cei de la birou nici nu m-au avertizat şi nici nu m-au mai sunat pentru că aveau deja raportul detaliat de la Rostering în care s-au relatat şi discuţiile avute cu mine.

Un pasager m-a agresat pe un zbor spre Kuala Lumpur

Când lucram în clasa Business, pe un zbor de Kuala Lumpur, am vrut să le ajut pe colegele din Economic în timpul serviciului şi am observat un pasager din primul rând care voia să meargă la toaleta din Business pe motiv că nu poate trece de cart-ul cu mâncare ca să ajungă la toaletele de la economic. I-am explicat politicos că nu poate merge la business şi m-am oferit să îl ajut să treacă de cart-ul colegelor. Când a văzut că se poate trece, s-a enervat foarte tare, a început sa țipe că nu acceptă sfaturi de la o femeie şi am observat cum mâna lui se ridică în dorinţa de a mă plezni. Am aplicat ce am învăţat la cursul de Air Restrain: am făcut un pas înapoi, m-am aplecat, după care mi-am întins braţele în faţă şi m-am ridicat în caz că trebuia să-l blochez. Pe un ton extrem de ferm i-am spus să se aşeze imediat şi să îşi revizuiască comportamentul, moment în care mi-a argumentat că nu ştiu cu cine mă pun, că fratele lui e şeful din Teheran de la Qatar Airways Ground Staff. I-am spus că situaţia va fi imediat adusă la cunoştinţă şefei de cabină. Fiind mai sprintenă, am ajuns mai repede la dânsa şi, până să ajungă (şi) el, i-am explicat ce se întâmplase (deşi ea era la acel moment în cabină, servind pasagerii, dar preferând să închidă ochii ca să nu intre în probleme.)

Când a discutat cu pasagerul, fiind amândoi iranieni, au discutat de faţă cu mine în limba lor. L-a calmat, iar raportul pe care l-a trimis la birou suna aşa: „Cabin crew staff no… refused to apologieze to an Economy pax unhappy with her service delivery”. Când responsabilul de caz de la birou mi-a arătat rapotul ei, mi-a dat şansa să îi explic, ceea ce am şi făcut într-un raport de 4 pagini. Rezultatul: Fratele acelui pasager, şeful de ground staff din Teheran, a primit o averizare – pentru că şi familiile noastre trebuie să aibă un comportament decent şi să nu abuzeze de însoţitorii de bord când folosesc bilete cu reducere de la Qatar Airways, iar şefa de cabină a primit o scrisoare de avertisment pentru că: 1. nu s-a implicat în incident când a obsevat că pasagerul ridică mâna la mine, 2. nu a raportat incidentul căpitanului, 3. în faţa mea a vorbit cu pasagerul în limba lor şi acuzându-mă de ceva ce eu nu înţelesesem, 4. pentru că a scris o minciună în acel raport şi 5. pentru că nu a gândit coerent, din poziţia unui manager.

Probleme cu familia regală

Ar mai fi o altă situaţie gravă, cu pasageri din familia regală, care nu s-au supus regulilor de siguranţă a zborului la aterizare, care au abuzat verbal echipajul şi pentru că am chemat securitatea la bord, am ajuns cu ei la poliţie şi ulterior la tribunal. În tot acest timp am avut susţinerea CEO-ului. Pentru ca că noi am urmat literă cu literă tot ceea ce a fost scris în manual, am primit cuvinte de laudă.

Aşadar, până nu mergeţi acolo şi nu vedeţi cum vă acomodaţi, nu aveţi cum să ştiţi exact cum va fi viaţa voastră în Doha, ca însoțitor de bord Qatar Airways. Eu vă doresc baftă la interviu şi cât mai multe zboruri frumoase şi liniştite!

*** Articol scris de Nicoleta Gherman
[vc_message icon_fontawesome=”fa fa-plane”]

Pregătește-ți limba engleză pentru interviul cu companii aeriene. Vino la cursul “English for Cabin Crew”, iar timp de 3 zile vei exersa limba engleză, vorbitul în public și vocabularul specific de aviație, astfel încât să fii mult mai pregătit de recrutări. Înscrieri aici.

[/vc_message]

2 Comments
 • Lupu Daniela
  Posted at 09:51h, 24 iunie Răspunde

  Buna ziua d-na Gherman !
  Ma numesc Lupu Daniela, am 45 ani ( fizic si psihic corespund unei varste de pana la 35 ani ), inaltimea de 1,60, casatorita, doi fii ( unul de 15 ani si unul de 17 ani ), lucrez in prezent la Spitalul Municipal de Urgenta “Elena Beldiman”Barlad, in functia de consilier juridic pe Compartiment Relatii cu Publicul, diploma de licenta in Drept civil si penal, cunostinte de limba engleza la nivel mediu, solicit sa-mi comunicati ce sanse as avea sa-mi indeplinesc visul copilariei – de a fi stewardesa.
  Multumesc pentru timpul acordat,
  Cu stima,
  Lupu Daniela

 • Viviana
  Posted at 20:48h, 10 martie Răspunde

  Buna seara, aceeasi intrebare am si eu, pot deveni stewardesa daca am 44 de ani? As fi foarte fericita daca voi avea un raspuns la aceasta intrebare. Va multumesc in avans.

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.