Ce procedură aplici când un pasager consumă prea mult alcool la bordul avionului?

A fi însoțitor de bord înseamnă într-adevăr să vizitezi locuri minunate, dar până să ajungi la mult visatul layover trebuie să petreci o anumită perioadă de timp în compania unor oameni pe care îi vezi pentru prima oară, dar cu care trebuie să stabilești o minimă conexiune. Faptul că pasagerii se încadrează în tipologii diverse, poate deveni uneori o adevărată provocare, iar când spun acest lucru mă refer la acele momente când limita este depășită și te afli într-o situație pe care trebui să o rezolvi într-o manieră diplomată. Da, este vorba despre pasagerii care “se entuziasmează” prea mult atunci când merg în vacanță sau cei ale căror probleme sunt rezolvate prin apelul la alcool. Toate aceste exemple și multe altele, le puteți întâlni la bordul unui avion, la orice oră, în orice zi, motiv pentru care este bine să aveți o idee despre acest aspect pentru a ști cum să abordați problema când va fi necesar.

O persoană care depășește limita prin consumul de alcool, poate fi distrasă cu ușurință prin anumite tehnici. Una dintre acestea poartă numele de “4D”: distract, delay, dilute, deny. Este vorba despre patru etape pe care le poți aplica pe rând pentru a rezolva o problemă, înainte de a se transforma în ceva mai grav.

În primul rând, pasagerul trebuie monitorizat, iar însoțitorii de bord care intră în contact cu el trebuie să comunice foarte bine între ei pentru ca tehnica să nu își piardă din eficiență. Mă refer aici la faptul că toată echipa trebuie să știe câte pahare de alcool a primit pasagerul, pentru că acesta va încerca să se folosească pe rând de însoțitorii de bord, cu scopul de a primi ce își dorește.

Prima metodă este ca pasagerului să îi fie distrasă atenția prin conversație, prin promovarea produselor aflate la bordul avionului spre vânzare, iar dacă pasagerul nu răspunde în consecință, se face trecerea către întârzierea comenzii pe care a plasat-o. Dacă nici această tehnică nu dă roade, următorul pas este diluarea băuturii cu suc sau gheță, un truc folosit des fiind chiar stropirea buzei paharului cu alcool, care are rolul de stimula simțurile olfactive și de induce în eroare papilele gustative.

În cele din urmă, dacă niciuna din metodele menționate anterior nu a funcționat, un coleg aflat într-o funcție superioară va trebui să spună lucrurilor pe nume și să îi explice pasagerului că a întrecut limita în privința paharelor consumate și că este momentul să se oprească pentru a nu provoca neplăceri pe durata zborului.

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este că orice pasager aflat în stare de ebrietate la momentul îmbarcării poate deveni o pacoste după decolare, iar în această situație, este mai ușor ca problema să fie rezolvată de la început prin debarcarea persoanei respective. Căpitanul și ceilalți superiori se vor ocupa de acest lucru, dar important este ca un însoțitor de bord să fie alert, să intuiască anumite comportamente și să aplice tehnicile de comunicare învățate.

Cu speranța că nu vă veți confrunta prea des cu astfel de situații dificile, sper ca sfaturile mele să fie de folos și nu uitați că este mai ușor să fii pregătit decât să te afli în ipostaza de a nu ști cum să reacționezi.

Va pup cu drag!

Înscrie-te la cursul English for Cabin Crew și pregătește-ți engleza pentru interviurile cu mari companii aeriene. Timp de 3 zile vei exersa probele de la interviuri, vei învăța noi noțiuni de vocabular, tehnici de vorbit în public și depășirea emoțiilor, astfel încât să faci față cât mai recrutării. Detalii și înscrieri aici.

Andreea Julei avatar 80x80 Ce procedură aplici când un pasager consumă prea mult alcool la bordul avionului?

About Andreea Julei

Andreea Julei, fostă stewardesă Emirates, iubește aviația și crede că zborul este cel mai frumos lucru care li se poate întâmpla oamenilor. Pasionată de scris, Andreea împărtășește prin intermediul articolelor scrise pe site din experiența ei de însoțitor de bord. Citește-i articolele și vei afla mai multe despre cum este să lucrezi pentru o mare companie aeriană arabă, cum e viața în Orient și ce pași poți urma ca să ajungi să lucrezi printre nori.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.