“Jobul acesta a fost o binecuvântare în viața mea” – Oana, stewardesă Qatar Airways

Oana și-a început cariera în aviație cu o inimă plină de emoții și cu un nivel de engleză care îi “fura” din încredere, însă toate aceste lucruri au devenit doar detalii în momentul în care recrutorii Qatar Airways au considerat că ea este candidatul potrivit pentru această companie. Oana a purtat timp de 4 ani uniforma de însoțitor de bord Qatar Airways și în acest interviu ne povestește pe larg experiența sa:

Cum ai ajuns să zbori și ce te-a determinat să alegi această meserie?

În perioada anului 2014 (primul an de facultate) auzisem de la mătușa mea de niște cursuri gratuite de pregătire în acest domeniu. Din curiozitate, am început și eu cursul respectiv, dar fără a avea nicio așteptare sau speranță, din cauza faptului că nu eram prea bună prietenă cu limba engleză, dar și din cauza lipsei de încredere. Eram într-o luptă continuă cu kilogramele în plus. De-a lungul anilor, înainte de acest curs, am reușit să slăbesc câteva kilograme, iar în timpul cursului, încercam de asemenea să am grija în această privință. După terminarea cursului, am fost la două interviuri, pentru a câștiga experiență. Primul interviu a fost fără succes, fiind eliminată direct de la prima probă, determinându-mă astfel să realizez că trebuie să schimb ceva în modul meu de a gândi, să mă ambiționez și să muncesc mai mult pentru a-mi îndeplini visul.

oana stewardesa qatar 768x1024 Jobul acesta a fost o binecuvântare în viața mea  Oana, stewardesă Qatar AirwaysTe-ai pregătit în vreun fel înainte de interviu?

Înainte de al doilea interviu, cel de la Qatar Airways, am mers la un curs de pregătire, dar mai mult decât pregătirea în sine, a fost un real ajutor psihic, întrucât în urma cursului am devenit mult mai încrezătoare. Ei bine, după acest curs în care am aflat detalii despre companie și am lucrat puțin la încrederea în mine, am ajuns acasă și i-am spus mamei următoarele: „Simt că sunt făcută să zbor pentru această companie și știu sigur că am să plec în Doha.”

oana stewardesa qatar1 1024x1024 Jobul acesta a fost o binecuvântare în viața mea  Oana, stewardesă Qatar Airways

Cum a decurs recrutarea ta? Ai avut emoții?

Sincer, nu țin minte întregul interviu din cauza emoțiilor exagerate pe care le aveam. Sunt o persoană foarte emotivă, dar îmi amintesc că am intrat la interviu cu cel mai larg și sincer zâmbet, moment în care am observat o domnișoară din echipa de recrutări, de naționalitate filipineză, care mă privea într-un mod special. De-a lungul interviului, am aplicat toate trucurile învățate la curs și am trecut într-un mod
ciudat și neobișnuit de firesc prin toate etapele, ca și cum era menit ca totul să fie exact cum simțisem. Îmi amintesc că a fost o probă în care trebuia să alegem un bilețel și să dezvoltăm cât mai multe fraze despre acel cuvânt. Cuvântul meu era, “acquaintances” iar eu nu aveam idee ce înseamnă acel cuvânt. Am început să vorbesc pe lângă subiect, moment în care recrutoarea mi-a dat o idee despre ce ar însemna, dând-mi astfel posibilitatea de a improviza. Ajunsă la interviul final, obosită mai mult din cauza emoțiilor, care mă măcinaseră deja de aproximativ 10 ore, a urmat și a doua gafă. Domnișoara din echipa de recrutări îmi ceruse buletinul care era în geanta lăsată pe hol, încercând să explic acest lucru și în același timp să demonstrez că engleza mea e cursivă, am spus: “I forgot it in the box” . Domnișoara recrutor s-a uitat la mine într-un mod întrebător, eu dându-mi seama de ce am spus, am zâmbit afirmativ. Probabil aceasta a crezut că făceam referire la safe box-ul hotelului și așa am scăpat basma curată pentru a doua oară în ziua respectivă.

oana stewardesa qatar5 Jobul acesta a fost o binecuvântare în viața mea  Oana, stewardesă Qatar Airways

De ce crezi că ai fost aleasă?

Știam de strictețea companiei, strictețe de care, la momentul respectiv aveam nevoie. Eram încă în curs de maturizare la vârsta de 21 de ani și simțeam nevoia de protecție, exact ceea ce îmi putea oferi compania. Tind să cred că zâmbetul larg, sincer și dorința nemărginită de a obține jobul, care îmi exploda prin toți porii au fost atuurile care au sărit în ochii recrutorilor.

oana stewardesa qatar6 Jobul acesta a fost o binecuvântare în viața mea  Oana, stewardesă Qatar Airways

Ce îți place cel mai mult la jobul acesta? Există și aspecte mai puțin plăcute pe care un aspirant la aceasta meserie ar trebui sa le cunoască?

Job-ul acesta a fost o binecuvântare în viața mea, nu doar datorită faptului că am vizitat multe țări și insule pe care, nici în cele mai îndepărtate vise nu aș fi crezut că am să le văd, dar și pentru că am avut posibilitatea să împărtășesc această oportunitate cu mama, compania mea preferată pentru călătorii. M-am bucurat de micile plăceri precum: achiziționarea garderobei din America, plăcerea savurării unei pizza în Italia, bungee jamping în Noua Zeelandă și multe altele. Nu mă pot gândi la un aspect neplăcut, în momentul de față.

oana stewardesa qatar9 Jobul acesta a fost o binecuvântare în viața mea  Oana, stewardesă Qatar Airways

Cât timp ai lucrat pentru compania Qatar Airways? Ce ne poți spune despre aceasta companie?

Am lucrat timp de 4 ani pentru Qatar Airways și aș putea spune că este o companie perfectă pentru cei care vor să înceapă o carieră în aviație. Oferă posibilitatea de a avansa destul de rapid, în cazul meu, promovarea a venit după exact 2 ani. Am fost promovată la clasa bussiness și pot spune că atunci am descoperit rafinamentul acestui job.

oana stewardesa qatar10 Jobul acesta a fost o binecuvântare în viața mea  Oana, stewardesă Qatar Airways

Cum te-ai adaptat stilului de viața din Doha?

Îmi amintesc exact mirosul deșertului din momentul în care am pășit în aeroport, mă simțeam atât de mică și pierdută într-un aeroport uriaș în care vedeam o cultură atât de diferită față de a noastră. Femeile erau îmbrăcate în abaya, iar bărbații în dishdasha, am fost uimită. Am ajuns în aceeași zi cu o domnișoara din Moldova, care avea să-mi fie pe parcurs colegă de apartament, prietenă și o persoană care a lăsat un puternic impact pozitiv asupra mea. Nu după mult timp, am avut norocul de a mă împrieteni cu cei pe care astăzi îi consider a doua familie și vor avea mereu un loc privilegiat în inima mea.

oana stewardesa qatar3 Jobul acesta a fost o binecuvântare în viața mea  Oana, stewardesă Qatar Airways

S-a întâmplat vreodată să întâlnești situații de urgenta pe zbor? Cum ai reacționat? Dar pasageri care ți-au mulțumit pentru modul în care i-ai tratat? Ne poți da un exemplu?

Țin să mărturisesc că am fost super norocoasă și din acest punct de vedere. Cu excepția unor mici sângerări nazale și dureri de cap, nu am avut parte pe zbor de situații medicale mai grave. Singura situație cu adevărat critică în care m-am aflat, a fost bombardamentul din Sri Lanka de anul acesta. Ziua începuse normal, am decolat în jurul orei 7 dimineața, iar după vreo 3 ore de zbor am simțit agitație în avion. Colegii mei au aflat de la pasagerii din Economy care aveau acces la wi-fi cum că ar fi fost detonate bombe exact în capitala unde avea să aterizăm. Ulterior comandantul ne-a informat că aterizarea e iminentă, așa că nu ne-a rămas altceva de făcut, decât să rămânem calmi, să calmăm pasagerii, să securizăm cabina și să vedem ce se va întâmpla. Compania a dat instrucțiuni clare, am fost escortați la hotel, dar nu am apucat decât să dau câteva mesaje că am și fost sunați să ne pregătim de întoarcere în Doha, dat fiind faptul că ținta erau bisericile și hoteluri, iar ultima bombă explodase la o distanță mică de noi. Aproximativ 6 zboruri către Doha fuseseră anulate în ziua respectivă. În mai puțin de jumătate de oră, lobby-lu hotelului era plin de uniforme gri si burgundy (aprox. 70 crew) gata de plecare. Organizarea rapidă a fost crucială, iar pentru a ne păstra calmul am făcut haz de necaz cu colegii. Ajunși la aeroport, puteam simți în aer disperarea și frica sutelor de turiști care încercau să prindă primul zbor spre casă, moment care m-a marcat profund.

Schimbând subiectul, într-un registru mai vesel, am avut parte de foarte multe experiențe frumoase, dar îmi amintesc cu drag de un zbor operat în ziua de Crăciun, când o fetită de vreo 8 anișori a oferit întregului echipaj de cabină, în semn de recunoștință, pachețele cu obiecte folositoare: un marker special pentru curățarea petelor, un pachet de șervetele și multe alte lucrușoare aranjate meticulos. Eu, adorând sărbătorile de iarnă, sunt mai sensibilă pe astfel de zboruri, iar acest pachețel a avut o însemnătate atât de mare pentru mine și restul echipajului încât ne-a dat un elan fantastic de muncă, iar zborul a fost mai mult decât grozav.

oana stewardesa qatar7 Jobul acesta a fost o binecuvântare în viața mea  Oana, stewardesă Qatar Airways

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai de la zboruri?

În acești 4 ani am acumulat mii de amintiri frumoase, atât datorită pasagerilor, cât și colegilor. Pot spune că cea mai recentă și cea mai frumoasă amintire o am în urma unui zbor în Nisa cu zi liberă. Am operat zborul cu o vecină de-a mea, colega ei de apartament avea zile libere exact atunci și ceea de-a 4 prietenă din gașcă și-a luat zile libere pentru a putea veni cu noi. Am transformat zborul și layover-ul într-o mini vacanță care a generat momente de neuitat cu cele mai bune prietene.

oana stewardesa qatar11 Jobul acesta a fost o binecuvântare în viața mea  Oana, stewardesă Qatar Airways

Cum ai reușit să împaci zborul cu viața personală? Poți păstra un echilibru între cele două?

E greu, dar nu imposibil. Într-adevăr ai puțin timp alocat vieții personal,  iar în opinia mea balanța mereu se va înclina spre zboruri. Dacă acel puțin timp, e gestionat cu grijă, se poate trăi armonios, împăcând cele două aspecte importante ale vieții.

oana stewardesa qatar8 Jobul acesta a fost o binecuvântare în viața mea  Oana, stewardesă Qatar Airways

Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o în urma experienței tale?

Am învățat să nu judec oamenii la prima vedere și după aparențe. În opinia mea, fiecare om este diferit și bun în adâncul sufletului său, trebuie doar să știi cum să comunici ca să ajungi la inima acestuia.

Ai vreun sfat pentru persoanele care vor să devină însoțitori de bord?

Să nu renunțe la acest vis, indiferent de situație.

*interviu realizat de Roxana Ionuț, editor și trainer Vreau să fiu Stewardesă, fostă stewardesă Gulf Air

Te pregătim să treci cu succes de interviul cu orice companie aeriană:

1.Cursul de pregătire pentru însoțitori de bord te ajută să treci cu succes interviul la orice companie aeriană. Pregătește-te alături de traineri certificați la nivel internațional, cu vastă experiență în aviație, învață totul despre meseria de însoțitor de bord, simulează probă cu probă toate etapele unui interviu și pregătește-ți un dosar de interviu perfect: CV & fotografii conform cerințelor impuse de companiile aeriene. Detalii și înscrieri aici.

2.Pentru a aplica pentru un post de însoțitor de bord vei avea nevoie de un CV perfect. Noi te putem ajuta prin a construi un CV personalizat care va face diferența în fața recrutorilor. Detalii aici.

3 Comments
 • Cabincrew
  Posted at 11:15h, 18 decembrie Răspunde

  Si eu am lucrat 4 ani la Qatar Qirways, dar nu as recomanda nimanui sa se angajeze aici. Multa lume nu prea spune adevarul despre companie.. Din pacate stuatia se inrautateste pe zi ce trece. Esti tratat ca Un sclav. Ti se iau din drepturi in fiecare secunda. Daca postezi o poza in uniforma pe social media (pagina ta personala si privata) , esti concediat. Daca incalci minumun rest cu 1 minut (si esti raportat, pentru ca asta e moda aici) esti concediat sau primesti final warning letter si 6 luni de turn arounds ( doar zboruri dus Intors, fara layovere).
  Zbori 8 zile la rand si ai 11 ore odihna intre duty. Cateodata si mai putin…
  Stai cu stres pentru ca esti mereu in vizor.
  Nu esti apreciat pentru munca ta, dar daca ai servit Un pasager si borcanelul de mustar nu era cu fata la acesta, poti sa fii chemat la birou pentru ca ai avut raport de la auditor intern. Si dupa primesti o mica pedeapsa sau esti trimis din nou in training.
  Pana si asigurarea de sanatate s-a schimbat cu una foarte ieftina si inutila care nu iti acopera macar testul Papa Nicolau….
  Viata in Doha este scumpa si totul este de proasta calitate. Mancare, alcool….
  As putea scrie aici romane pentru ca am avut parte de mii de experiente in cei 4 ani.

  Jobul este superb si usor, dar compania este groaznica. Toti care lucram aici vorbim pe zboruri ca nu mai suportam conditiile si apoi mergem acasa si dam interviuri in care mintim. Doar pentru putina atentie alegem sa fim impocriti…..foarte trist.

  • Oana
   Posted at 17:26h, 21 decembrie Răspunde

   Nu am ales sa fiu ipocrita, asta este povestea mea! Am ales sa traiesc frumos cu tot cu reguli! A fost alegerea mea si a ta sa mergem acolo, stiind la ce sa ne asteptam! Cand am crezut ca e momentul sa punem punct, am pus punct! Dar e fix problema ta daca tu ai ales sa te simti asuprit/a ! De ce ai stat 4 ani in asa “calvar” ?😆

 • Valentina
  Posted at 01:35h, 19 decembrie Răspunde

  Aceasta este parerea ta personala. Opiniile sunt mereu diferite. Sunt multi care se bucura de job si nu se plang de aceste reguli, printre care si eu. Cand ai mers la interviu si cand ai decis sa te muti in Doha , cu siguranta stiai toate aceste reguli. Nimic nu este secret. Stiai si ti-,ai asumat. Qatar Airways este compania aeriana nr.1 in lume , dar pentru asta trebuie sa impuna niste reguli. Ai ales sa facu job-ul acesta , care este obositor in orice companie aeriana, asadar nu te plange. Pe langa asta , ai primit sansa pe care mii o doresc , dar nu o au . Ar trebui sa te bucuri , vezi locuri pe care altii nu le vor vedea vreodata , castigi intr-o luna cat alti romani castiga in 6 luni. Si inca odata spun , stiai de la inceput in ce te bagi!

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.