O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

De multe ori, când mă gândesc la profilul unei stewardese perfecte, am în minte imaginea Alinei. Rafinată, chic, mereu cu zâmbetul pe buze, profesionistă, pasionată de meseria pe care o face, Alina Dumitru te cucerește de la prima vedere. 

Nu cred în tot ce se spune despre zodii, dar când am auzit că e balanță la fel ca mine, mi-am dat seama că avem (încă) un punct în comun. Alina e dulce, jovială, o bucurie de om cu care să tot stai de vorbă. Ciudat este că ne-am plăcut dinainte să ne vedem față în față. Alina mi-a scris la un moment dat să-mi povestească despre experiența ei în aviație, după care am început să corespondăm zilnic. Prima noastră întâlnire urma să îmi confirme părerea pe care mi-o făcusem anterior despre ea.

Pentru Alina, aviația a devenit a doua casă. Nu se vede făcând altceva, iar mărturie îi stau cei 7 ani de când lucrează “printre nori”.

alina dumitru O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

În primul email primit de la ea, îmi spunea că e cea mai fericită mămică. Ce-i drept, după ce i-am cunoscut minunația de copil, mi-am dat seama și de ce. Alina reușește să îmbine cu devotament 2 joburi grele, dar extrem de frumoase: cel de însoțitor de bord și cel de mama.

Câteva cuvinte despre Alina:

Absolventă a Colegiului Național “Nicolae Grigorescu” din Câmpina, clasa engleză intensiv. A urmat cursurile facultății de limbi străine: engleză-germană și chiar a predat engleză timp de un an.

Si-a început cariera în aviație în anul 2005, la Etihad Airways, când compania se află încă la început și a avut norocul de a primi pregătirea necesară pentru toate clasele: economic, business și first class (în cadrul Etihad se numesc: economy, pearl zone and diamond zone). După o perioadă de aproape doi ani, sentimentul matern își făcea simțită prezența tot mai mult, iar Alina ia o pauză de la zbor și se dedică celui mai frumos rol, acela de mama. Însă, atunci când fiica ei împlinește un an și jumătate, revine printe nori, de data aceasta ca stewardesă în aviația privată. A lucrat pentru VIP Air din București, iar în prezent, Alina este însoțitoare de bord la compania de aviație privată International Jet Management.

De ce stewardesă?

Pentru că îmi place să călătoresc, să cunosc oameni, să descopăr locuri și culturi diferite. De-a lungul anilor, am întâlnit oamenii potriviți la locul potrivit, fapt ce m-a ajutat mult în evoluția mea ca stewardesă. Așa a fost și începutul în domeniul aviației. Prieteni dragi m-au îndrumat spre compania Emirates Airlines. Acolo lucra fiica lor, iar felul în care îmi povesteau despre jobul ei mi-a trezit dorința de a merge la interviu. Prima încercare  a fost una fără succes și mai târziu am înțeles de ce.

Având în vedere că am susținut interviul în Dubai, am decis să rămân încă o vreme acolo și să îmi încerc norocul din nou atunci când se va ivi o altă oportunitate. După un an în care am lucrat pentru compania Inditex, perioadă care mi-a adus experiența de a lucra cu oameni de diferite naționalități, am decis să merg din nou la interviu, de data aceasta la compania Etihad Airways. Așa a început viața mea “printre nori”, cum îmi place să îi spun. 

alina dumitru4 O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

Cum a fost primul zbor? Care a fost destinația?

Primul zbor a fost la New Delhi, iar emoțiile prezente la început au dispărut odată cu implicarea propriu-zisă în atribuțiile pe care le aveam pe fiecare zbor. Pentru că Etihad Airways era noua ca și companie, am avut șansa de a face training pentru toate cele trei clase: economy, business și first class. Acest lucru m-a ajutat în ceea ce aveam să fac mai târziu, și anume trecerea la aviația privată.

Îmi amintesc cu mai mare plăcere de primul zbor privat, care a fost pe ruta București-Patras într-o zi de 4 iunie. Avionul avea 9 locuri și de aceasta dată echipa era formată doar din 3 persoane: cei doi piloți și eu. Colegii au fost și “trainerii” mei la primul zbor. Tranziția de la aviația comercială la cea privată a fost rapidă, iar jobul l-am iubit din prima zi.

Ce simți când zbori? E adevărat că zborul provoacă dependență?

Când zbor mă simt eu însămi, simt că aparțin acelui loc, job. În cazul meu aș zice că da, sunt dependentă de zbor și am auzit mulți alți colegi spunând acest lucru.

Cum este să ai un orar care diferă de la o zi la alta, cum e să nu știi niciodată ce destinație îți va aduce ziua următoare?

Acesta este unul din aspectele care face diferența între a zbura pentru o linie comercială (unde ai un program deja stabilit pentru luna ce urmează) și a zbura în aviația privată. Pentru mine este un mod de viață care mă reprezintă 🙂

avion alina O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

Ce înseamnă aviația privată? Cum e să lucrezi ca însoțitor de bord pe un avion cu doar câțiva pasageri?

Îmi place să cred că a lucra ca însoțitor de bord în aviația privată este ceva unic, ceva ce necesită uneori mult efort și dedicație, însă oferă și satisfacții mari. Șeful tău poate să fie proprietarul avionului, o persoană din familia regală, un membru al guvernului sau chiar președintele unei țări.

Diferența față de aviația comercială este că aici lucrezi singur și nu împreună cu o echipă formata din 12-14 membri de echipaj. Ai responsabilitate deplină a tot ceea ce faci, îți pregătești comanda de catering fiind în permanentă legatura cu compania de catering, editezi meniurile și încerci să îți folosești creativitatea pentru a prezenta meniul într-o formă cât mai variată, mai ales atunci când zbori cu aceiași pasageri o perioadă mai lungă de timp. Tot însoțitorul de bord este cel care se ocupa de achiziționarea produselor ce trebuie să fie mereu în avion. Rolul unui însoțitor de bord în aviația privată este complet autonom și include mai multe atribuții decât cel din cadrul unei companii aeriene comerciale. Există atribuții chiar și după terminarea zborului, ca de exemplu organizarea la hotel a ceea ce ține de “laundry” și comanda de catering în cazul unui zbor deja planificat pentru ziua următoare. În timpul liber, se achiziționează diverse băuturi ce au fost comandate în prealabil de pasageri. Jobul în sine cere să fii pregătit pentru orice, să ai abilitatea de a face față oricărei situații noi și de a improviza.

alina avion1 O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

Comparație între ce înseamnă să fii însoțitor de bord la o linie comercială și ce înseamnă să lucrezi pe un avion privat

Ca însoțitor de bord pe un avion privat esti “on call” 24/7. În funcție de avion, ai rotații de 2 săptămâni on duty și două săptămâni off duty. În sectorul privat însoțitorul de bord poate lucra uneori și mai mult de 20 de ore continuu. Există și situații când pasagerii întârzie și orele de lucru se extind și ele.

Spre deosebire de liniile comerciale, în aviația privată destinațiile sunt mai variate, poți avea la bord celebrități, poți avea ca pasager doar un câine, de exemplu. Toate aceste lucruri fac fiecare zi memorabilă. Este greu să știi ce îți oferă ziua următoare, iar tu ca și însoțitor de bord trebuie să ai abilitatea de a acționa prompt, lucru esențial în această meserie.

Ce face stewardesa Alina cand nu zboară?

Omul Alina petrece timpul liber cu ceea ce îi lipsește cel mai mult atunci când este la zbor, cu puiul de om care o motivează și îi da forță necesară în zilele mai putin ușoare, adică cu fiica ei Ana Maria. Iar dacă timpul îi permite, călătorește 🙂

De ce ți-e dor? 

Îmi este dor de oameni și locuri.

alina dumitru3 O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

Regreți ceva?

Până acum nu am regrete mari. Sunt fericită cu alegerile făcute. 

Ce sfaturi dai unei persoane care ar dori să se angajeze ca însoțitor de bord în aviația privată?

I-aș sfătui să culeagă cât mai multe informații înainte de a lucra în acest domeniu, să se autoevalueze corect pentru a fi siguri că li se potrivește ca meserie și mod de viață. Nu în ultimul rand, să aibă întotdeauna un plan B, deoarece aviația nu este un job ca oricare altul.

Vreau să fiu stewardesă în parteneriat cu Ecole Hôtelière de Lausanne (Ehl), cea mai prestigioasă școală de ospitalitate din lume și MECCTI LTD organizează VIP Flight Attendant training, un  training special, dedicat celor care doresc o carieră în aviația de business. Cursul se va desfășura în Elveția, la Lausanne, iar la finalul acestuia, cursanții noștri vor fi certificați la nivel internațional în ospitalitate, protocol și servicii din zona luxury.

Cursul va fi susținut de o echipă mixtă de specialiști în etichetă și protocol, chefi cu stele Michelin și experți în industria aviației de business din cadrul EHL.

Dacă în prezent ești stewardesă pentru o linie comercială și îți dorești să faci pasul spre aviația privată sau vrei să îți începi cariera direct ca însoțitor de bord corporate, atunci acest curs este cea mai potrivită alegere pentru tine. Detalii și înscrieri aici.

 

14 Comments
 • Adriana
  Posted at 12:43h, 17 iulie Răspunde

  Foarte frumoasa povestea 🙂 Am o intrebare: unde putem gasi job-urile deschise de la companiile private?

 • Alina Dumitru
  Posted at 21:18h, 17 iulie Răspunde

  Buna Adriana,

  Ma bucur ca ti-a placut povestea mea 🙂 Iti voi scrie aici cateva website-uri unde poti gasi joburi in aviatia privata
  http://www.aviationjobsearch.com
  http://www.cabincrew.com
  http://www.bestaviation.net/jobs
  Mult succes!

  • Adriana
   Posted at 20:01h, 22 iulie Răspunde

   Multumesc mult! Tocmai ce am fost chemata la un interviu la C&I Corporation, sper sa fie de bun augur 😀

   • Alexandra
    Posted at 20:41h, 25 iulie Răspunde

    Si eu am fost contactata,insa nu mi s-a comunicat exact data interviului,urmand sa fiu sunata saptamana viitoare. Tu ai fost deja?Daca da,cum a fost? 😀

   • Andreea
    Posted at 11:55h, 21 august Răspunde

    Ciao, Adriana! Îmi lași, te rog, adresa ta de email? Aș vrea să te întreb câte ceva despre interviul tău, dacă se poate. Îți mulțumesc mult! O zi frumoasă!

 • Alina
  Posted at 13:50h, 18 august Răspunde

  Adriana si Alexandra, va doresc succes in gasirea unui job potrivit!

 • Roxana
  Posted at 11:23h, 27 august Răspunde

  Foarte frumoasa povestea , mi-a ajuns la inima , mi-as dorii si eu sa ajung insotitor de bord , cu toate ca n-am facut nici un studiu pe partea asta , dar e impresionant sa zbori continuu sa fi printre oameni noi si sa te bucuri altfel . Felicitari si numai bine
  Sper sa am curajul sa ma inscriu anul asta si sa reusesc

 • Roxana
  Posted at 13:30h, 03 septembrie Răspunde

  Buna. Ma numesc Roxana si sunt tot din Campina, ca si Alina. Mi-a placut tare mult povestea ei si as dori sa-mi dati o adresa de mail sa iau legatura cu ea si sa-i cer si sfaturi, daca se poate. Multumesc!

  • Anca Dumitrescu
   Posted at 21:19h, 04 septembrie Răspunde

   Buna Roxana,

   Daca adresa de email e cea cu care te-ai logat, tocmai ti-am trimis un mesaj privat cu emailul Alinei 🙂

   Succes,
   Anca

 • Alina
  Posted at 20:22h, 04 septembrie Răspunde

  @Roxana: Echipa “Vreau sa fiu stewardesa” iti va comunica adresa mea de e-mail! Iti voi raspunde cu drag.

 • Stefania
  Posted at 12:32h, 19 martie Răspunde

  Foarte frumoasa povestea. As dori,daca se poate, adresa de email a Alinei pentru a lua legătura cu ea sa ii cer niște sfaturi. Multumesc

 • Alexandra
  Posted at 18:12h, 19 martie Răspunde

  Buna, Anca! Ai putea sa imi trimiti adresa de e-mail a Alinei, te rog? Multumesc!

 • Mihaela Fluieras
  Posted at 18:25h, 20 martie Răspunde

  Buna ziua,

  va multumesc frumos pentru situl acesta. as vrea tare mult sa am si eu adresa de mail a Alinei. multumesc frumos

 • balaci
  Posted at 18:36h, 21 martie Răspunde

  Buna imi doresc tare multa sa am un astfel de job care sunt etapele si ce ar trebui sa fac?multumesc anticipat

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.