O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

De multe ori, când mă gândesc la profilul unei stewardese perfecte, am în minte imaginea Alinei. Rafinată, chic, mereu cu zâmbetul pe buze, profesionistă, pasionată de meseria pe care o face, Alina Dumitru te cucerește de la prima vedere. 

Nu cred în tot ce se spune despre zodii, dar când am auzit că e balanță la fel ca mine, mi-am dat seama că avem (încă) un punct în comun. Alina e dulce, jovială, o bucurie de om cu care să tot stai de vorbă. Ciudat este că ne-am plăcut dinainte să ne vedem față în față. Alina mi-a scris la un moment dat să-mi povestească despre experiența ei în aviație, după care am început să corespondăm zilnic. Prima noastră întâlnire urma să îmi confirme părerea pe care mi-o făcusem anterior despre ea.

Pentru Alina, aviația a devenit a doua casă. Nu se vede făcând altceva, iar mărturie îi stau cei 7 ani de când lucrează “printre nori”.

alina dumitru O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

În primul email primit de la ea, îmi spunea că e cea mai fericită mămică. Ce-i drept, după ce i-am cunoscut minunația de copil, mi-am dat seama și de ce. Alina reușește să îmbine cu devotament 2 joburi grele, dar extrem de frumoase: cel de însoțitor de bord și cel de mama.

Câteva cuvinte despre Alina:

Absolventă a Colegiului Național “Nicolae Grigorescu” din Câmpina, clasa engleză intensiv. A urmat cursurile facultății de limbi străine: engleză-germană și chiar a predat engleză timp de un an.

Si-a început cariera în aviație în anul 2005, la Etihad Airways, când compania se află încă la început și a avut norocul de a primi pregătirea necesară pentru toate clasele: economic, business și first class (în cadrul Etihad se numesc: economy, pearl zone and diamond zone). După o perioadă de aproape doi ani, sentimentul matern își făcea simțită prezența tot mai mult, iar Alina ia o pauză de la zbor și se dedică celui mai frumos rol, acela de mama. Însă, atunci când fiica ei împlinește un an și jumătate, revine printe nori, de data aceasta ca stewardesă în aviația privată. A lucrat pentru VIP Air din București, iar în prezent, Alina este însoțitoare de bord la compania de aviație privată International Jet Management.

De ce stewardesă?

Pentru că îmi place să călătoresc, să cunosc oameni, să descopăr locuri și culturi diferite. De-a lungul anilor, am întâlnit oamenii potriviți la locul potrivit, fapt ce m-a ajutat mult în evoluția mea ca stewardesă. Așa a fost și începutul în domeniul aviației. Prieteni dragi m-au îndrumat spre compania Emirates Airlines. Acolo lucra fiica lor, iar felul în care îmi povesteau despre jobul ei mi-a trezit dorința de a merge la interviu. Prima încercare  a fost una fără succes și mai târziu am înțeles de ce.

Având în vedere că am susținut interviul în Dubai, am decis să rămân încă o vreme acolo și să îmi încerc norocul din nou atunci când se va ivi o altă oportunitate. După un an în care am lucrat pentru compania Inditex, perioadă care mi-a adus experiența de a lucra cu oameni de diferite naționalități, am decis să merg din nou la interviu, de data aceasta la compania Etihad Airways. Așa a început viața mea “printre nori”, cum îmi place să îi spun. 

alina dumitru4 O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

Cum a fost primul zbor? Care a fost destinația?

Primul zbor a fost la New Delhi, iar emoțiile prezente la început au dispărut odată cu implicarea propriu-zisă în atribuțiile pe care le aveam pe fiecare zbor. Pentru că Etihad Airways era noua ca și companie, am avut șansa de a face training pentru toate cele trei clase: economy, business și first class. Acest lucru m-a ajutat în ceea ce aveam să fac mai târziu, și anume trecerea la aviația privată.

Îmi amintesc cu mai mare plăcere de primul zbor privat, care a fost pe ruta București-Patras într-o zi de 4 iunie. Avionul avea 9 locuri și de aceasta dată echipa era formată doar din 3 persoane: cei doi piloți și eu. Colegii au fost și “trainerii” mei la primul zbor. Tranziția de la aviația comercială la cea privată a fost rapidă, iar jobul l-am iubit din prima zi.

Ce simți când zbori? E adevărat că zborul provoacă dependență?

Când zbor mă simt eu însămi, simt că aparțin acelui loc, job. În cazul meu aș zice că da, sunt dependentă de zbor și am auzit mulți alți colegi spunând acest lucru.

Cum este să ai un orar care diferă de la o zi la alta, cum e să nu știi niciodată ce destinație îți va aduce ziua următoare?

Acesta este unul din aspectele care face diferența între a zbura pentru o linie comercială (unde ai un program deja stabilit pentru luna ce urmează) și a zbura în aviația privată. Pentru mine este un mod de viață care mă reprezintă 🙂

avion alina O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

Ce înseamnă aviația privată? Cum e să lucrezi ca însoțitor de bord pe un avion cu doar câțiva pasageri?

Îmi place să cred că a lucra ca însoțitor de bord în aviația privată este ceva unic, ceva ce necesită uneori mult efort și dedicație, însă oferă și satisfacții mari. Seful tău poate să fie proprietarul avionului, o persoană din familia regală, un membru al guvernului sau chiar președintele unei țări.

Diferența față de aviația comercială este că aici lucrezi singur și nu împreună cu o echipă formata din 12-14 membri de echipaj. Ai responsabilitate deplină a tot ceea ce faci, îți pregătești comanda de catering fiind în permanentă legatura cu compania de catering, editezi meniurile și încerci să îți folosești creativitatea pentru a prezenta meniul într-o formă cât mai variată, mai ales atunci când zbori cu aceiași pasageri o perioadă mai lungă de timp. Tot însoțitorul de bord este cel care se ocupa de achiziționarea produselor ce trebuie să fie mereu în avion. Rolul unui însoțitor de bord în aviația privată este complet autonom și include mai multe atribuții decât cel din cadrul unei companii aeriene comerciale. Există atribuții chiar și după terminarea zborului, ca de exemplu organizarea la hotel a ceea ce ține de “laundry” și comanda de catering în cazul unui zbor deja planificat pentru ziua următoare. În timpul liber, se achiziționează diverse băuturi ce au fost comandate în prealabil de pasageri. Jobul în sine cere să fii pregătit pentru orice, să ai abilitatea de a face față oricărei situații noi și de a improviza.

alina avion1 O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

Comparație între ce înseamnă să fii însoțitor de bord la o linie comercială și ce înseamnă să lucrezi pe un avion privat

Ca însoțitor de bord pe un avion privat esti “on call” 24/7. În funcție de avion, ai rotații de 2 săptămâni on duty și două săptămâni off duty. În sectorul privat însoțitorul de bord poate lucra uneori și mai mult de 20 de ore continuu. Există și situații când pasagerii întârzie și orele de lucru se extind și ele.

Spre deosebire de liniile comerciale, în aviația privată destinațiile sunt mai variate, poți avea la bord celebrități, poți avea ca pasager doar un câine, de exemplu. Toate aceste lucruri fac fiecare zi memorabilă. Este greu să știi ce îți oferă ziua următoare, iar tu ca și însoțitor de bord trebuie să ai abilitatea de a acționa prompt, lucru esențial în această meserie.

Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare în limba engleză la cursul “English for Flight Attendants”.Te învățăm cum să îți corectezi principalele probleme de exprimare, ce presupun testele de limba engleză de la interviu și limbajul specific aviației. 3 zile de curs menite sa îți perfecționeze limba engleză și să te ajute să treci  cu succes de interviu. Detalii și înscrieri aici.

Ce face stewardesa Alina cand nu zboară?

Omul Alina petrece timpul liber cu ceea ce îi lipsește cel mai mult atunci când este la zbor, cu puiul de om care o motivează și îi da forță necesară în zilele mai putin ușoare, adică cu fiica ei Ana Maria. Iar dacă timpul îi permite, călătorește 🙂

De ce ți-e dor? 

Îmi este dor de oameni și locuri.

alina dumitru3 O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

Regreți ceva?

Până acum nu am regrete mari. Sunt fericită cu alegerile făcute. 

Ce sfaturi dai unei persoane care ar dori să se angajeze ca însoțitor de bord în aviația privată?

I-aș sfătui să culeagă cât mai multe informații înainte de a lucra în acest domeniu, să se autoevalueze corect pentru a fi siguri că li se potrivește ca meserie și mod de viață. Nu în ultimul rand, să aibă întotdeauna un plan B, deoarece aviația nu este un job ca oricare altul.

Dacă îți dorești să devii însoțitor de bord, vino să te pregătești alături de echipa Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în care exersezi toate probele de la interviuri, afli totul despre aviație și avem grijă să te prezinți la următoarea recrutare cu un CV perfect și fotografii profesionale. Detalii și înscrieri aici. 

Anca Dumitrescu avatar 80x80 O stewardesă la superlativ. Alina Dumitru și cei 7 ani de când lucrează ”printre nori”

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

14 comments

 • Adriana iulie 17, 2014   Reply →

  Foarte frumoasa povestea 🙂 Am o intrebare: unde putem gasi job-urile deschise de la companiile private?

 • Alina Dumitru iulie 17, 2014   Reply →

  Buna Adriana,

  Ma bucur ca ti-a placut povestea mea 🙂 Iti voi scrie aici cateva website-uri unde poti gasi joburi in aviatia privata
  http://www.aviationjobsearch.com
  http://www.cabincrew.com
  http://www.bestaviation.net/jobs
  Mult succes!

  • Adriana iulie 22, 2014   Reply →

   Multumesc mult! Tocmai ce am fost chemata la un interviu la C&I Corporation, sper sa fie de bun augur 😀

   • Alexandra iulie 25, 2014   Reply →

    Si eu am fost contactata,insa nu mi s-a comunicat exact data interviului,urmand sa fiu sunata saptamana viitoare. Tu ai fost deja?Daca da,cum a fost? 😀

   • Andreea august 21, 2014   Reply →

    Ciao, Adriana! Îmi lași, te rog, adresa ta de email? Aș vrea să te întreb câte ceva despre interviul tău, dacă se poate. Îți mulțumesc mult! O zi frumoasă!

 • Alina august 18, 2014   Reply →

  Adriana si Alexandra, va doresc succes in gasirea unui job potrivit!

 • Roxana august 27, 2014   Reply →

  Foarte frumoasa povestea , mi-a ajuns la inima , mi-as dorii si eu sa ajung insotitor de bord , cu toate ca n-am facut nici un studiu pe partea asta , dar e impresionant sa zbori continuu sa fi printre oameni noi si sa te bucuri altfel . Felicitari si numai bine
  Sper sa am curajul sa ma inscriu anul asta si sa reusesc

 • Roxana septembrie 3, 2014   Reply →

  Buna. Ma numesc Roxana si sunt tot din Campina, ca si Alina. Mi-a placut tare mult povestea ei si as dori sa-mi dati o adresa de mail sa iau legatura cu ea si sa-i cer si sfaturi, daca se poate. Multumesc!

  • Anca Dumitrescu septembrie 4, 2014   Reply →
   Anca Dumitrescu

   Buna Roxana,

   Daca adresa de email e cea cu care te-ai logat, tocmai ti-am trimis un mesaj privat cu emailul Alinei 🙂

   Succes,
   Anca

 • Alina septembrie 4, 2014   Reply →

  @Roxana: Echipa “Vreau sa fiu stewardesa” iti va comunica adresa mea de e-mail! Iti voi raspunde cu drag.

 • Stefania martie 19, 2015   Reply →

  Foarte frumoasa povestea. As dori,daca se poate, adresa de email a Alinei pentru a lua legătura cu ea sa ii cer niște sfaturi. Multumesc

 • Alexandra martie 19, 2015   Reply →

  Buna, Anca! Ai putea sa imi trimiti adresa de e-mail a Alinei, te rog? Multumesc!

 • Mihaela Fluieras martie 20, 2015   Reply →

  Buna ziua,

  va multumesc frumos pentru situl acesta. as vrea tare mult sa am si eu adresa de mail a Alinei. multumesc frumos

 • balaci martie 21, 2015   Reply →

  Buna imi doresc tare multa sa am un astfel de job care sunt etapele si ce ar trebui sa fac?multumesc anticipat

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.