Mituri și false etichete despre stewardese sau despre cum “nu tot ce zboară se mănâncă”

Aud mereu păreri de genul: “Să fii stewardesă e ușor”. M-am întrebat de unde vine această afirmație? Am realizat că, de cele mai multe ori, este spusă de persoane care nu sunt și nu au fost însoțitori de bord. Dacă întrebi un însoțitor de bord, îți va spune că este o meserie pe cât de frumoasă, pe atât de grea. Presărată cu multe sacrificii, susținută de multă muncă și în același timp controversată, tocmai pentru că este diferită de orice alt job.

De la cât este de ușoară această meserie, până la stewardese care nu fac altceva decât să fie frumoase și să zâmbească pasagerilor a fost doar un pas în conștiința colectivă.

Stewardese-fotomodele

Peste noapte, de nicăieri, apar mituri urbane, iar stewardeselor li le atribuie diverse false etichete. Ca de exemplu, faptul că trebuie să fie fotomodele și singura lor calitate este frumusețea. În realitate nu este ușor să ajungi stewardesă. V-am povestit în articolul despre perioada de training. În această meserie trebuie să fi psiholog, un bun comunicator, babysitter, asistent medical și da, trebuie să fii și chelneriță în aer, dar nu-ți poți permite luxul să fii doar atât.

Stewardese-chelnerițe în aer

De-a lungul timpului oamenii mi-au spus și astfel – chelnerița în aer. Personal nu m-am simțit jignită.
Dacă gândirea ta este atât de limitată atunci este de înțeles de ce poți vedea doar atribuția cea mai evidentă a unui însoțitor de bord. Cum să spun, e că și cum ai încerca să explici marea unui om care a trăit toată viața lângă un lac. Da, suntem și chelneri în aer, astfel încât pasagerii să se bucure de cel mai confortabil zbor. Și credeți-mă că pe zborurile lungi și foarte lungi, faptul că cineva este acolo să te servescă, să aibă grijă de tine, să îți aducă ceaiuri, sucuri, mâncare caldă, un pahar de vin bun sau o ciocolată atunci când vizionezi un film sau asculți muzica preferată, înseamnă extraordinar de mult pentru confortul tău ca pasager.

Stewardesele și relația cu piloții

Oamenii au nevoie de povești, iar dacă sunt duse la extrem cu atât mai bine, pe tipul telenovelă/soap opera. La fel sunt și poveștile de dragoste inspirate din filme romantice cu stewardesa care se îndrăgostește de pilot. Cred că, în viața de zi cu zi, astfel de situații sunt și vor fi inevitabile. Dacă acest tip de relație nu este interzis printr-o clauză din contract, nu văd nimic greșit. Însă comportamentul ar trebui să fie etic, mai ales când porți uniformă. Relațiile se desfășoară în timpul tău liber, nu la muncă! Profesionalismul trebuie să primeze ori de câte ori îmbraci uniforma companiei aeriene!

Stewardesele și limbile străine

Este foarte important să trasăm o linie clară între zvon și informație. Din nefericire, un mit de genul acesta, cum este și cel despre câte limbi trebuie să vorbească o stewardesă, poate opri pe cineva să își încerce șansa. Engleza este primordială în aviație și uneori suficientă. Dacă ești stewardesă nu înseamnă că știi automat să vorbești 4-5 limbi străine. Poate știi anumite cuvinte de bază precum să saluți în mai multe limbi, să spui mulțumesc sau ce faci. Însă atât este suficient, nicio companie nu îți va cere la angajare să știi un număr cât mai mare de limbi străine.

De foarte multe ori apreciem o persoană atunci când ne lipsește. La fel constat că înțelegem importanța unei meserii atunci când avem nevoie de serviciile respective. Să nu uităm că prioritatea unui însoțitor de bord nu este doar confortul pasagerilor, ci mai ales SIGURANȚA acestora. Iar pentru a oferi atât confort, cât și siguranță, un însoțitor de bord este pregătit intens de către companiile aeriene în cadrul unui training de mai multe ori unde învață să fie chelner, pompier, baby-sitter, asistent medical, mediator și de ce nu, la final de zi, supererou 🙂

Gândiți-vă la toți însoțitorii de bord care au salvat, prin profesionalismul lor, viețile pasagerilor. La cei care au ajutat la nașteri la bord sau la evacuări de urgență unde orice secundă este vitală.

Articol scris de Roxana Ionuț, fostă stewardesă Gulf Air și trainer Vreau să fiu Stewardesă

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.