Magda, stewardesă Emirates: “Procesul de recrutare e precum cățăratul unui munte”

“Nu am vrut să renunț”. Această frază a ajutat-o pe Magda, o fire ambițioasă și perseverentă, să își dobândească aripile în marea familie Emirates, iar primul ei zbor a fost într-o zi extrem de specială pentru ea, ziua acesteia.

Cum ai ajuns să zbori și ce te-a determinat să alegi această meserie?

Vedeam tot mai des cunoștințe care lucrau în acest domeniu, iar eu, curioasă din fire, m-am interesat ulterior ce presupune această meserie. La scurt timp mi-a surâs și mie ideea, și am început să îmi fac planul de atac pentru a obține acest job. Însă, recunosc, mi-a fost destul de teamă, datorită faptului că era un domeniu cu totul nou pentru mine și total diferit de ceea ce studiasem în facultate și ceea ce făceam în momentul respectiv în domeniul medical.

magda emirates1 Magda, stewardesă Emirates: Procesul de recrutare e precum cățăratul unui munte

Te-ai pregătit în vreun fel înainte de interviu?

Am urmat niște cursuri, însă, acum când privesc în urmă, cred că oricine poate reuși cu sau fără acestea. Totuși, ele reprezintă un mare avantaj pentru că, într-adevăr, aceste cursuri te ajută să cunoști mai bine structura interviului, cum să iți formulezi răspunsurile, cum să iți stăpânești emoțiile și așa mai departe.(detalii despre cursurile de pregătire pentru interviu aici)

magda emirates2 Magda, stewardesă Emirates: Procesul de recrutare e precum cățăratul unui munte

Cum a decurs recrutarea ta? Ai avut emoții?

Aș vrea să menționez că am aplicat pentru 2 companii, Emirates și Wizz Air. La ambele companii, am fost eliminată în timpul interviului, la proba de grup. 

Ambele eșecuri au venit unul după altul, la câteva săptămâni și îmi amintesc cum, după interviul Emirates, mergeam acasă, dezamăgita până în pragul lacrimilor, aproape gata să renunț. Cu siguranța emoțiile au fost cele care m-au făcut sa mă blochez în anumite situații, și de aici și eliminarea mea pe parcursul probelor.

Am ajuns acasă, am dormit, a doua zi am mers la sală, și imediat după, mi-am reluat căutările pentru următorul interviu la una din cele două companii. 

Nu am vrut să renunț.

A doua încercare s-a nimerit să fie la distanță de câteva zile, tot la aceleași două companii, iar de această dată trecusem ambele interviuri. 

Ajunsesem la interviul final și așteptam răspunsul atât de la Wizz cât și de la Emirates. Însă ce a fost diferit a doua oara, a fost încrederea în mine. Am simțit că suferisem atât de tare prima oară când am fost eliminată, datorită emoțiilor, încât de această dată nu le-am mai dat nicio șansă să reapară și să mă saboteze, se pare că mi-a și reușit. 

Am zâmbit tot timpul, am fost foarte relaxată, practic, am fost eu dar fără povara presiunii și emoțiilor. Cred că s-a simțit și văzut acest lucru de către recrutori.

magda emirates8 Magda, stewardesă Emirates: Procesul de recrutare e precum cățăratul unui munte

De ce crezi că ai fost aleasă?

După cum am spus și mai sus, cred că am fost aleasă pentru ceea ce transmiteam. 

Cred că dacă există un secret, acesta este: Să transmiți pozitivitate, să zâmbești mult, natural, și să fii cât mai relaxată. Astfel și răspunsurile sunt mult mai bune și concludente.

Ce îți place cel mai mult la jobul acesta? Există și aspecte mai puțin plăcute pe care un aspirant la această meserie ar trebui sa le cunoască?

Mi se pare că tot procesul acesta de la recrutare până la a ajunge efectiv să lucrezi în acest domeniu, este precum cățăratul unui munte. 

Este dificil, mult de mers, mult de cățărat, undeva pe la jumătatea drumului ai vrea să renunți însă realizezi că nu prea mai ai cum să cobori și totuși continui să te cațări, te mai și lovești, mai și obosești, însă când ajungi în vârful muntelui: Damn the view is soo great!

Foarte mulți dintre followeriii mei de pe Instagram îmi scriu că își doresc acest job, că urmează să aplice sau că au aplica și mereu le zic același lucru tuturor: Să nu renunțe, pentru că merită tot efortul depus odată ajunși aici, printre nori.

%name Magda, stewardesă Emirates: Procesul de recrutare e precum cățăratul unui munte

De cât timp lucrezi pentru compania Emirates? Ce ne poți spune despre această companie?

La Emirates lucrez deja de 1 an si 2 luni, iar înainte de asta, am lucrat la Wizz Air pentru 1 an si 5 luni.

Am ales să vin în Orient, pentru că mi-am dorit să încerc aviația și la un alt nivel.

De la nivelul celei mai bune companii aeriene din lume și din interiorul celor mai mari avioane comerciale de 5 stele. Și pot să vă spun că nici până astăzi nu regret deloc.

Este o companie cosmopolită, cu peste 135 de naționalități și cu mai mult de 140 de destinații în care zburăm în întreaga lume. Efectiv n-ai timp să te plictisești niciodată.

magda emirates7 Magda, stewardesă Emirates: Procesul de recrutare e precum cățăratul unui munte

Cum te-ai adaptat stilului de viața din Dubai?

Pentru mine a fost foarte ușor sa mă adaptez. Am avut noroc și de mulți prieteni aici și colegi super tari care ulterior mi-au devenit prieteni, și cred că datorită lor, nu am simțit deloc trecerea abruptă de la Europa la Orientul Mijlociu.

Căldura a fost singurul factor care m-a făcut în prima săptămâna (iunie 2018, 53 de grade) să cred că nu mă voi adapta, însă mi-a trecut repede.

%name Magda, stewardesă Emirates: Procesul de recrutare e precum cățăratul unui munte

S-a întâmplat vreodată să întâlnești situații de urgență pe zbor? Cum ai reacționat? Dar pasageri care ți-au mulțumit pentru modul în care i-ai tratat? Ne poți da un exemplu? 

Nu am avut până în prezent situații de urgență. Nu vreau să laud compania, însă, noi chiar avem unele dintre cele mai sigure și noi avioane din lume. 

Pasagerii care ne mulțumesc pentru serviciile noastre, mi se par foarte frumoși. Nu știu de ce mă emoționez așa de tare, dar uneori chiar dacă mă doare tot corpul, un simplu “mulțumesc” mă face să plutesc și să simt că efortul nostru a fost apreciat.

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai de la zboruri?

Știi senzația aceea când iți trăiești visul cu ochii și mai mult decât atât, că îl mai și primești cadou? Aceasta este cea mai frumoasă amintire pe care o am de aici:

Primul meu zbor în Emirates. A fost fix de ziua mea, iar colegii de pe zbor au făcut-o să fie foarte specială atât pentru faptul că era primul meu zbor cât și pentru faptul că îmi aniversam ziua de naștere. Am plâns în ziua respectivă, de fericire, bineînțeles. 

magda emirates4 Magda, stewardesă Emirates: Procesul de recrutare e precum cățăratul unui munte

Cum ai reușit să  împaci zborul cu viața personală? Poți păstra un echilibru între cele două?

Ritmul de viață aici este foarte haotic. Sunt convinsă că, dacă nu iți impui psihic un echilibru, poți ceda sau să nu faci față. 

În zilele mele libere călătoresc destul de des acasă, în România. E un sentiment ciudat, când sunt aici, tânjesc după timpul petrecut acasă cu familia sau prietenii, iar când sunt acasă  aștept cu nerăbdare să mă reîntorc în Dubai.

magda emirates3 Magda, stewardesă Emirates: Procesul de recrutare e precum cățăratul unui munte

Ai vreun sfat pentru persoanele care vor să devină însoțitori de bord? 

Nu pot să le spun decât că priveliștea din vârful muntelui, merită tot efortul. Să nu renunțe la visurile lor. Senzația aceea de “Achievement” de după, este hrană pentru suflet.

Pe lângă această senzație, job-ul în sine este cel mai tare lucru pe care îl poți face când ești tânăr. Te modelează, maturizează și educă într-un fel minunat, prin faptul că vezi atâtea mentalități diferite, culturi diferite, și colțuri ale lumii. 

Eu nu o să regret niciodată că am ales această meserie. 

 

Mulțumim Magda și îți urmăm să ai parte doar de zboruri line!

Cu drag,

Echipa Vreau să fiu Stewardesă

*interviu realizat de Roxana Ionuț, editor și trainer Vreau să fiu Stewardesă, fostă stewardesă Gulf Air

Cursurile Vreau să fiu Stewardesă te ajută să obții jobul de însoțitor de bord la orice companie aeriană. Pregătește-te alături de traineri certificați la nivel internațional, cu vastă experiență în aviație, învață totul despre meseria de însoțitor de bord, simulează probă cu probă toate etapele unui interviu și pregătește-ți un dosar de interviu perfect: CV & fotografii conform cerințelor impuse de companiile aeriene. Detalii și înscrieri aici.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.