Proba de grup la interviul cu o companie aeriană. Ce ai de făcut

Probabil că partea care pare cea mai grea la un Assessment Day e cea legată de proba de grup. Şi intenţionat am scris “pare” pentru că, din exterior, ai mereu impresia că lucrurile sunt mai grele, mai complicate, mai greu de surmontat decât sunt ele în realitate.

În practică, lucrurile nu stau chiar aşa, iar un joc de grup nu e chiar o probă de foc. Tot ce trebuie să faci este să ai încredere în tine şi în calităţile tale şi să ştii cum să arăţi asta în fața recrutorilor.

Ce îşi propun jocurile de grup?

Prin intermediul acestor exerciţii, recrutorii doresc să identifice în candidaţi diverse calităţi care în mod obişnuit sunt specifice meseriei de însoţitor de bord.

În cadrul acestei părţi a interviului, vei fi obligat să lucrezi în grup, să ai de-a face cu diferite scenarii (niciun zbor nu e la fel!), vei fi presat de timp, de condiţiile meteo sau de alţi factori de stres. De asemenea, va trebui să comunici cât mai clar cu alţi oameni, să asculţi instrucţiuni sau plângeri, să ştii cum să iei o decizie rapid.

Recrutorii vor să vadă dacă eşti capabil/ă să faci toate acestea. Va trebui să rezolvi un task complex ca parte a unui grup de 8-12 persoane. În cadrul taskului, fiecare participant îşi va arăta personalitatea, fără chiar să îşi dea seama: unii vor vorbi mai tare şi vor domina discuţiile, alţii vor fi timizi şi rezervaţi. Dinamica grupului va reflecta modul de a fi şi de a se comporta al fiecărui candidat, acesta fiind şi punctul de interes al recrutorilor. De ce? Pentru că bazându-se pe aceste informaţii, recrutorii vor şti cum se vor descurca viitori candidaţi în poziţia de cabin crew. De asemenea, ţinând cont de reacţiile lor la taskurile date, recrutorii vor putea vedea şi cum se comportă aceştia în anumite situaţii specifice.

Calităţi de care trebuie să dai dovadă ca viitor însoțitor de bord:

 • spirit de echipă
 • time management
 • capacitate de a asculta
 • iniţiativă
 • motivaţie şi entuziasm
 • creativitate
 • capacitate de decizie

Cum arată un grup care lucrează corect în echipă?

 • Toţi membrii echipei înţeleg taskul şi se ajută între ei
 • Există un raport corect între “ce avem de făcut” şi “cum ajungem la rezultat”
 • Membrii grupului se ascultă între ei, astfel încât fiecare să ajungă să îşi exprime ideile
 • Există o atmosferă de susţinere reciprocă: membrii se simt confortabil să spună ce cred/simt
 • Grupul este eterogen, iar fiecare membru contribuie în mod diferit la îndeplinirea taskului

Cum arată un grup care nu știe să lucreze în echipă?

 • Membrii vorbesc mai mult decât ascultă, aşa că nu toţi ajung să contribuie la îndeplinirea taskului
 • Nu se deleagă roluri pentru fiecare membru al echipei
 • Există conflicte între membri
 • Lipsa de încredere şi ajutor reciproc
 • Unul sau doi membri domina grupul şi ia/u toate deciziile

CLOS6742 1024x683 Proba de grup la interviul cu o companie aeriană. Ce ai de făcut

Sfaturi utile

Sfatul 1: Spune-le colegilor pe nume

Vei arăta că eşti manierat şi că acorzi atenţie la detalii.

Sfatul 2: Ia iniţiativă

Oferă-te să citeşti task-ul, notează ideile principale sau fii persoana care supervizează timpul. Dacă eşti tu persoană responsabilă cu timpul, atunci nu îţi fie teamă să îţi avertizezi colegii atunci când mai aveţi doar 5 minute din timpul disponibil. Dacă nu faci asta, s-ar putea ca lucrurile să se întoarcă împotriva ta, dat fiind că timpul era în sarcina ta.

Sfat 3: Fii activ în grup

Spune-ţi părerea şi fii parte implicată din echipă. Încearcă să fii o persoană care şi contribuie, nu doar care reacţionează la ceea ce alţii discută sau întreabă. În acelaşi timp, ascultă-i pe alţii şi nu fi doar tu cel care vorbeşte sau are idei.

IMG 3468 1024x682 Proba de grup la interviul cu o companie aeriană. Ce ai de făcut

Cursanti Vreau sa fiu Stewardesa

Sfat 4: Fii cu ochii pe ceas!

Timpul ţi-e principalul rival într-un exerciţiu de grup. Fii cu ochi pe ceas cât timp duci la îndeplinire task-ul.

Sfat 5: Cantitate vs Calitate

Nu vorbi doar de dragul de-a vorbi. Încearcă să fii productiv în cadrul grupului. Scopul principal al exerciţiului nu este căutarea unui răspuns corect, ci modul în care interacţionezi cu colegii ca să ajungi la acel răspuns.

Sfat 6: Fii tu însuţi!

Vei fi evaluat/ă după modul în care gândeşti. Nu încerca să-ţi pui o mască şi să pari altcineva. Ziua de recrutare e lungă şi până la finalul ei vei obosi să fii altă persoană, iar într-un final, chiar fără să îţi dai seama, va ieşi la suprafaţă cine eşti tu cu adevărat.

Sfat 7: Distrează-te

Păstrează o atmosferă degajată şi plină de energie pozitivă şi nu fă o problemă din faptul că ideea pe care o discutaţi de 5 minute în cadrul grupului se dovedeşte a fi neproductivă. Zâmbeşte des şi distrează-te alături de echipa ta!

[vc_message icon_fontawesome=”fa fa-plane”]Daca visezi să lucrezi ca însoțitor de bord și vrei să te pregătești intensiv pentru interviul de angajare, vino la cursul pregătitor Vreau să fiu Stewardesă! Te așteaptă 4 zile de curs intensiv, exersarea probelor de la interviu, simularea interviului final, CV perfect, fotografii profesionale. Detalii și înscrieri aici.[/vc_message]
No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.