Vrem să faci o alegere în cunoștință de cauză și să înțelegi toate etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a deveni însoțitor de bord.

Dacă răspunsul la întrebarea ta nu se regăsește în lista de mai jos, scrie-ne pe adresa de e-mail eu@vreausafiustewardesa.ro și echipa Vreau să fiu stewardesă îți va răspunde.

Limite de vârstă, greutate, înălțime

Care este limita de vârstă pentru a începe cariera de însoţitor de bord?

De obicei, există oficial o limită inferioară de vârstă pentru a profesa ca însoţitor de bord, iar aceasta este specificată foarte clar de angajator. Cele mai multe companii aeriene, în mod special cele arabe, cer ca viitori însoțitori de bord să aibă cel putin 21 de ani împliniți. Alte companii, cu precădere cele europene, angajează insoțitori de bord ce au împlinit 18 ani.

În ceea ce priveşte limita superioară de vârstă a viitorilor însoțitori de bord, multe dintre companii nu au neapărat restricţii în acest sens; însă, de cele mai multe ori, este cunoscut faptul că nu angajează persoane de peste 40 de ani.

Am împlinit 35 de ani, credeţi că mai am şanse să profesez ca însoţitor de bord?

La trainingul organizat la începutul acestui an de compania Etihad pentru instruirea persoanelor recrutate se afla şi o persoană, viitor însoţitor de bord, ce împlinise 35 de ani.

Nu putem spune dacă mai ai sau nu şanse, pentru că răspunsul nostru nu este relevant. Totuși, noi cunoaştem și  persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani care au fost respinse şi cunoaştem persoane care au trecut de 35 de ani și au fost angajate.

În această lume se pune accent atât pe cunoştinţe cât şi pe modul în care se prezintă însoţitorii de bord. Aşadar este important cum arăţi, este important raportul greutate – înălţime, este importantă experienţa profesională pe care o ai.

Cel mai bine ar fi să mergi la sesiunile de recrutare şi să incerci.

Citește și Este vârsta importantă atunci când vrei să devii stewardesă? 

Reprezintă vârsta o problemă în procesul de recrutare?

Da, vârsta ar putea reprezenta un motiv de eliminare, mai ales că unele companii specifică şi vârsta maximă pe care trebuie să o aibă candidaţii. Dacă limita superioară de vârstă nu este specificată, în cele mai multe cazuri, persoanele care depăşesc 35 de ani sunt recrutate doar dacă au experienţă de zbor sau deţin o licenţă de însoţitor de bord. Însă, contrar acestor argumente, există și persoane de 34, 35 de ani care au fost recrutate deşi nu aveau experienţă de zbor şi nici licenţă. În general, companiile aeriene caută persoane tinere, care nu se gândesc în viitorul apropiat să îşi întemeieze o familie şi care se pot axa doar pe cariera în acest domeniu.

Trebuie avut în vedere faptul că după 40 de ani șansele de a fi angajat ca însoțitor de bord scad foarte mult.

Ce înăltime trebuie să ating ca să fiu angajat ca însoțitor de bord?

Înălțimea diferă de la companie la companie. În general este nevoie să ai minim 157 cm. Iată cateva repere de înalțime cerute de companiile ce recrutează frecvent în Romania:

Ryanair- 157 cm (max 188 cm)

Wizz Air – 165 cm femei, 175 cm barbaţi

Etihad Airways – 210 cm (trebuie sa atingi această înălțime fără încălțăminte, pe varfuri, cu mana dreaptă ridicată)

Qatar Airways – 212 cm (să atingi cu brațul această înălțime, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri)

Poți citi pe larg despre acest subiect în articolul Înălțimea unui însoțitor de bord.

În unele cerinţe pentru acest job se menţionează în a very good shape. Înseamnă că există o greutate anume pentru fiecare înălţime?

Există un tabel după care unele linii aeriene se ghidează atunci când se referă la greutate; de cele mai multe ori acele companii includ şi o probă eliminatorie de greutate – înălţime. Alte companii merg pe principiul “scanării din priviri” şi rămâne la latitudinea recrutorilor dacă persoana intervievată se află sau nu “în a very good shape”. Aceştia vor încerca să îşi imagineze cum ai arăta tu în costumul lor de stewardesă, de aceea e important să porţi un costum care te avantajează atunci când te prezinţi la un interviu.

Primii pași în meseria de însoțitor de bord

Vreau să fiu stewardesă. De unde să încep?

În primul rănd, documentează-te despre meseria de stewardesă și vezi ce presupune ea. Dacă ți se potrivește, află din secțiunea de Joburi când este următorul interviu și pregătește-ți dosarul. Vei avea nevoie de un CV pregătit special pentru această meserie și de fotografii profesionale. Este important să ştii limba engleză la nivel cel puţin mediu.

Care sunt condiţiile de admitere, costurile şi când încep cursurile şcoliilor de aviație?

Pe platforma Vreau să fiu stewardesă am publicat articole detaliate despre condiţiile de admitere, durata cursurilor şi costuri. De asemenea, în secţiunea Școli de aviație găseşti o serie de articole ce conțin informații despre școlile de aviație din România. Perioadele de începere a cursurilor sunt diferite la fiecare scoală în parte, aceste date le poţi urmări pe site-urile şcolilor de aviaţie.

Şcoala de însoţitori de bord se poate face direct la o companie aeriană şi apoi, în urma examinării se poate obţine un loc de muncă în cadrul acesteia?

Persoanele care doresc să își construiască o carieră în domeniul aviatic au în acest moment doua posibilități pentru a-și îndeplini visul:

1. Urmează cursurile unei Scoli de Aviație, obțin o licență de însoțitor de bord, iar cu această calificare încep să își caute un job la companiile aeriene care angajează personal calificat. Diploma obținută la o scoala de aviație din România este valabilă doar în spațiul Uniunii Europene.

Companiile aeriene care cer licența de însoțitor de bord personalului ce urmează a fi angajat sunt Tarom, Carpatair, Blue Air, KLM, Lufthansa, Air France, AlItalia …

Carpatair este singura companie aeriană din România care are şi o şcoală proprie de însoţitori de bord  (este vorba despre Carpatair Flight Training). În general această compania aeriană prefera să recruteze însoţitorii de bord din propria şcoală, dar Atenţie! sunt recrutaţi cei mai buni cursanţi, ci nu fiecare cursant care a absolvit cursurile.

Licența de însoțitori de bord se poate obține la orice școală de aviație acreditată. În Romania există patru astfel de școli de aviație: Scoala Superioară de Aviație Civilă Romăna, Carpatair Flight Training, Fly Level și Școala de aviație de la Cluj.

2. Se angajează la o companie aeriană care recrutează personal fără licență de zbor, urmând ca aceasta să fie obținută în cadrul companiei respective, care se va ocupa de trainingul fiecarui angajat în parte. Acest lucru presupune că, întâi ești angajat (fără să ți se ceară o experiență prealabilă în aviație), iar apoi vei urma cursurile necesare obținerii licenței de însoțitor de bord. Costul cursurilor este suportat de către compania aeriană.

Companii aeriene precum Qatar Airways, Etihad, Emirates, Fly Nas, Fly Dubai sau WizzAir procedează în acest mod cu angajații lor.

Modul în care se realizează recrutarările de însoțitori de bord este diferit pentru fiecare companie aeriană în parte.

Pot aplica la jobul de stewardesă deşi nu am nici un curs de specializare în acest domeniu, însă am experiență în customer care?

Sunt companii care angajează însoţitori de bord fără ca aceştia să aibă cursul de specializare absolvit. Vreau să fiu stewadesă a facut o listă a companiilor ce recrutează din Romania însoţitori de bord fără licență de zbor. Experiența în customer care sau client service reprezintă un plus în cv-ul unui aspirant la jobul de însoțitor de bord.

Dacă nu am făcut şcoala pentru pentru însoţitori de bord, dar vin la cursul organizat de Vreau să fiu stewardesă, pot merge la un interviu de angajare? Am şanse la un loc de muncă?

Fără o licenţă de însoţitor de bord poţi merge la interviurile de angajare organizate de companiile aeriene care angajează personal ce nu deţine aceasta licenţă (este vorba de companii precum Etihad Airways, Qatar Airways, Wizz Air …). Cursurile organizate de Vreau să fiu stewardesă măresc şansele obţinerii unui loc de muncă într-o astfel de companie pentru că împreună cu un trainer care a lucrat 10 ani pentru o companie aeriană și care în prezent este recrutor, vei exersa probele de la interviu până cand acestea îţi ies impecabil. De asemenea, de la curs vei pleca cu un CV foarte bine alcătuit, însoțit de fotografii profesionale.

Întrebări frecvente despre recrutarea Wizz Air

Îmi doresc să devin însoţitor de bord Wizz Air, cum pot aplica?

Trimite cv-ul tău în limba engleză însoţit de două fotografii (de tip paşaport şi plan amplu) la adresa de e-mail crew.romania@wizzair.com. De asemenea, poţi afla noutăţi despre acest domeniu de pe site-ul Wizz Air sau urmărind paginile de facebook şi twitter ale companiei. Însă, cel mai indicat este să îţi trimiţi cv-ul şi să aştepţi invitaţia la Open Day.

În ce limbă ar trebui completată aplicaţia?
Este necesar ca toate documentele să fie trimise în limba engleză.
Ce ar trebui să conţină candidatura mea?

Trimite-ţi cv-ul însoţit de cele două fotografii. Dimensiunea documentelor nu ar trebuie să depăşească 500 kB, iar titlul mesajului trebuie să conţină doar numele oraşului în care îţi doreşti lucrezi ( de exemplu Bucureşti, Timişoara), în cazul în care eşti flexibil în ceea ce priveşte locul de muncă poţi trece cuvântul “any”.

Voi primi un răspuns la e-mailul cu candidatura mea?

Un răspuns automat va fi trimis imediat fiecărui candidat. Este recomandat să citeşti cu atenţie acest răspuns deoarece conţine informaţii despre următorii paşi din procesul de recrutare. După ce aplicaţia va fi evaluată vor contacta doar candidaţii care au un rezultat pozitiv.

Nu am primit niciun răspuns, ce ar trebui să fac?

Verifică dacă aplicaţia ta îndeplineşte toate criteriile ca să primeşti răspunsul automat şi verifică folderul SPAM din căsuţa ta de e-mail. Ţine minte că invitaţiile la Open Day sunt trimise doar persoanelor selectate.

Am primit un e-mail cu mesajul: căsuţa de e-mail este plină (our mailbox is full). Ce ar trebui să fac?

Este posibil să primeşti acest mesaj, de obicei seara târziu sau dimineaţă devreme, pentru că au fost primite foarte multe aplicaţii. Încearcă să trimiţi din nou candidatura ta în ziua următoare.

Îmi doresc să lucrez în oricare dintre ţările în care se fac angajări. Către ce adresă de e-mail să îmi trimit candidatura?

Către oricare adresă de e-mail, dar doar o singură dată. Menţionează la subiect “any country”.

Mi se spune care este motivul pentru care nu mă număr printre candidaţii selectaţi?
Nu se oferă feedback în niciun moment al procesului de recrutare.
Cum sunt folosite datele mele personale?

Datele personale ale candidaţilor sunt folosite doar în scopul recrutării.

Cum ştiu când vor avea loc interviurile?

Cu aproximativ o săptămână înainte interviu sunt invitaţi doar candidaţii selectaţi la evenimentul de recrutare. Este necesar ca fiecare candidat invitat să îşi confirme prezența.

Interviurile de recrutare vor avea loc în oraşul pentru care am aplicat?

Nu întotdeauna. Este posibil ca sesiunea de interviuri să fie ţinută în alt oraş. Să ai în vedere că nu sunt decontate costurile de transport sau cazare.

Am primit invitaţie la evenimentul de recrutare, dar nu pot ajunge. Ce ar trebui să fac?

Informează din timp compania despre faptul că nu poţi ajunge şi vei primi invitaţie la următorul interviu.

Nu am primit nicio invitaţie, dar am văzut că se organizează un Open Day. Pot merge?
Da, poţi merge la Open Day fără să primeşti o invitaţie.
Cât va dura evenimentul de recrutare?

Având în vedere că interviul este compus dintr-o serie de probe, trebuie să ai în vedere că este posibil să lucreze întreaga zi, chiar să se extindă în ziua următoare. Sesiunea de recrutare începe la ora 9.

Ce ar trebui să aduc la interviu?

Dacă ai fost invitat la evenimentul de recrutare trebuie să ai la tine un CV în limba engleză (printat) şi invitaţia primită pe e-mail. Dacă participi la un Open Day să ai la tine un CV printat.

Când voi cunoaşte rezultat final al interviului?

Dacă ai trecut peste interviul final vei primi un răspuns în aproximativ 3 zile de la recrutare. Recrutorii îţi vor furniza toate aceste informaţii pe parcursul interviului.

Nu am niciun fel de experinţă în aviaţie. Am şanse să fiu recrutat?

Cu siguranţă ai şanse. Compania nu caută neapărat experienţă anterioară în aviaţie.

Am tatuaje. Am şanse să fiu recrutat?
Da, dacă acestea nu sunt vizibile în momentul în care porţi uniformă.
Care sunt cerinţele minime pentru candidaţi?

Pentru postul de însoţitor de bord se cere să ai: diplomă de Bacalaureat, limba engleză la nivel fluent, să ştii să înoţi, apt din punct de vedere medical.

Cum decurge o recrutare Wizz Air?
Îți recomandăm să citești articolul despre Cum decurge interviul Wizz Air.

Starea de sănătate a viitorilor însoțitori de bord

Dacă port ochelari, mă pot prezenta la interviu cu o linie de aviaţie?

Dacă nu depăşeşti dioptriile acceptate de compania aeriană (în general -/+ 4), te poţi prezenta la interviu fără probleme. Îți recomandăm ca la interviu să înlocuiești ochelarii cu lentile de contact.

Sunt acceptate lentilele de contact?

Lentilele de contact sunt permise, dacă acestea corectează o miopie acceptată de companie. În general sunt acceptate dioptrii de până la -/+ 4, aceste aceste valori diferă în funcţie de compania angajatoare.

Este posibil să devin stewardesă având în vedere faptul ca am scolioză?

Atât timp cât scolioza nu este în stare avansată sau vizibilă poţi deveni însoţitor de bord.

Pot fi acceptată ca stewardesă dacă port aparat dentar?

Atât timp cât vei purta aparat dentar, nu vei putea fi luată pentru acest post. Chiar dacă aparatul nu este vizibil, înainte de angajare ţi se va face un control medical foarte amănunţit  şi dacă îl descoperă rişti să fii dată afară fără să fi zburat nici macar o zi.

Aş dori să aflu dacă aparatul dentar din ceramică ar putea fi o problemă la angajare. Există companii la care se permite aşa ceva?

Aparatele dentare (chiar şi de ceramică) nu sunt acceptate de nicio companie. Chiar dacă îl dai joi pentru interviu, în momentul în care zbori, va trebui să informezi compania despre acest detaliu, mai ales dacă este vizibil. În general, companiile din Orientul Mijlociu nu te vor lăsa să zbori dacă porţi un astfel de aparat.

Am fost acceptată ca stewardesă, dar am un dinte lipsă şi acum îmi fac implantul. Cum credeţi că ar trebui să informez compania?

Dacă dintele va fi lipsă până când pleci la acesta companie, rişti să fii trimisă acasă. Aşadar, încearcă să îţi rezolvi problema înainte de plecare şi dacă trimiţi radiografia dentară înainte de a efectua implantul, menţionează-le într-un email că în termen de … zile vei termina cu operaţia.

Am 4 dinţi din fata îmbrăcaţi şi o măsea scoasă în spate. Am şanse să trec de interviu?

Dinţii îmbrăcaţi nu reprezintă o problemă, dacă măseaua lipsa nu se vede când vorbeşti nici aceasta nu reprezintă o problemă, iar aluniţa cu atât mai puţin.

Mă dezavantajează faptul că am o strungă la dinţii din faţă?

Dacă aceasta este mică, nu reprezintă o problemă, însă dacă este foarte vizibilă şi inestetică, s-ar putea să nu fi recrutat.

Dacă am o problemă cu spatele, la coloană pot fi recrutată?

În aceste caz ai şanse să fii recrutată dacă problema nu este vizibilă, însă când ţi se vor face analizele medicale, iar doctoral companiei considera că eşti inapta pentru zbor vei fi trimisă acasă. Dacă doctorul considera că poţi zbura, trebuie să ai în vedere că în avion vei ridica greutăţi (containere care pot avea 6-7 kg), vei împinge trolley-uri cu mâncare care pot avea peste 20 kg, vei deschide uşi care pot avea şi ele peste 25 kg (iar în timpul training-urilor chiar va trebui să deschizi uşi de urgenţă), ceea ce în timp poate dăuna foarte mult sănătăţii tale.

În general, când este vorba despre o problemă de sănătate oricât de mică, doctorii care lucrează pentru liniile aeriene nu vor trece cu vederea, pentru că se vor gândi cum va afecta această problemă performanta dvs pe viitor la bordul avionului. Contractele de muncă de obicei specifică că o viitoare stewardesa trebuie să fie sănătoasă şi SĂ SE MENŢINĂ sănătoasă. Cunoaștem un însoţitor de bord care a început să aibă laringită şi să răcească aproape în fiecare lună, iar compania i-a reziliat contractul după 6 luni.

Am o operaţie de mărire de sâni şi nu ştiu dacă să spun despre asta sau nu la interviu?

Nu este necesar să menţionezi acest lucru la interviu, nu reprezintă deloc un inconvenient, atâta timp cât ai un aspect fizic plăcut.

Am o problemă severă cu auzul, pe care am corectat-o cu un aparat auditiv. Este un aparat minuscul, interorecular, nu se observă. Acest fapt m-ar putea împiedica să obţin slujba de însoţitor de bord?

Din păcate nu vei putea exercita postul de însoţitor de bord dacă ai o astfel de problemă medicală.

Tatuaje, cicatrici și semne din naștere

Sunt premise semnele pe corp rezultate în urma unor accidente?
Semnele pe corp, dacă sunt de 1-2 cm şi nu sunt inestetice, sunt acceptate.
Am pe aproape toată gamba piciorului un semn din naştere, arată ca o floare şi e formată din mai multe vene, nu am probleme de circulaţie, este doar estetic. Reprezintă acest semn o problemă?

 Având în vederea mărimea semnului sunt şanse destul de puţine să treci de interviu şi să lucrezi ca însoţitor de bord.

Este voie ca însoţitor de bord cu tatuaje?

Compania Qatar nu accepta niciun fel de tatuaje, chiar dacă acestea nu se văd în momentul în care eşti îmbrăcată în uniformă. Celelate companii accepta tatuaje atâta timp cât acestea nu sunt vizibile când porţi în uniformă.

Este un imperiment faptul că doresc să îmi fac un tatuaj?

Există companii aeriene precum Qatar Airways care nu permit niciun fel de tatuaj şi există alte companii care permit tatuaje în locuri care nu se văd când eşti îmbrăcat în uniformă. Aşadar, depinde pentru cine vrei să lucrezi.

Am 2 tatuaje în zone vizibile: în spatele urechii şi pe încheietura mâinii. Sunt companii aeriene ce acceptă personal cu tatuaje?

Din cunoştinţele noaste, nicio companie nu angajează însoţitori de bord cu tatuaje în zone vizibile.

Este vreo problemă dacă am tatuaj pe ceafă ? Consider că ar fi acoperit de cămaşă.

Din păcate tatuajul tău reprezintă o problemă la interviul de angajare, o parte dintre companiile din Orient nu acceptă deloc tatuajele, iar alte câteva companii accepta tatuajele dacă acestea sunt sub uniformă. Având în vedere că părul îl vei purta tot timpul în coc, tatuajul se va vedea.

Am vreo şansă pentru postul de însoţitor de bord în Orientul Mijlociu dacă am 2 cicatrici una la arcadă şi una pe faţă, nu foarte vizibile?
Dacă sunt uşor vizibile şi le poţi acoperi cu fond de ten, nu va fi nicio problemă.
Aluniţele pe fata constituie un impediment în procesul de selecţie?

Aluniţele din/în zona fetei nu reprezintă un impediment în procesul de recrutare. Însă, petele din naştere care au o culoare diferită faţă de restul pielii sau cicatricile reprezintă o problemă pentru angajatori.

Care este politica companiilor aeriene în ceea ce privește tatuajele?
În articolul Companiile aeriene și politica lor privind tatuajele poți citi pe larg despre acest subiect.

Procesul de recrutare

Care este modalitatea prin care se poate afla din timp despre sesiunile de recrutare ale companiilor aeriene?

De cele mai multe ori echipa Vreau să fiu stewardesă face tot posibilul să anunţe din timp pe site, la secţiunea Joburi, toate recrutările care au loc în România. Ca să fii la curent cu aceste anunţuri ai trei variante:

  • accesezi cât mai des pagina noastră de Joburi
  • te abonezi la newsletter
  • te abonezi la serviciul Cabin Crew Recruitment Alert prin care primeşti sms-uri cu anunţurile de recrutare direct pe telefonul tău.
După ce ai trecut de interviul de angajare, care este costul training-ului?

Costurile trainingului pentru viitorii însoţitori de bord angajaţi de Wizz Air sau de companiile arabe (Etihad Airways, Qatar Airways, Emirates etc) sunt suportate de compania angajatoare. De cele mai multe ori companiile stipulează în contract contravaloarea trainingului ce trebuie achitată în cazul în care pleci de la compania angajatoare mai devreme de perioada stipulată în contract.

Există companii aeriene, precum Ryanair, unde trebuie să plătești trainingul după ce ai trecut interviul de angajare. Despre taxele percepute pentru training-ul necesar angajării la această companie poți citi aici.

Mi se cer 2 scrisori de referinţă, însă eu am lucrat într-un singur loc până acum. Ce aş putea să fac?

Pe lângă scrisoarea de la singurul angajator, te sfătuiesc să mai obţii una de la un fost profesor, din care să reiasă cum că ai fost un elev/student exemplar.

La câte Open Day-uri ale aceleiaşi linii aeriene ne putem prezenta într-un an?
Te poți prezenta la fiecare Open Day.
Ce ştii despre şcolarizarea la companiile arabe? Sunt foarte stricţi în sensul ăsta, care ar fi limitele acceptate?

Şcolarizarea este gratuită, dar ți se impune un contract de muncă pe o perioadă determinată, daca pleci mai devreme de perioada specificată în contract trebuie să îți plătești niște taxe de școlarizare. În funcție de companie regulile sunt mai mult sau mai puțin stricte. Mai multe informații despre reguli găsești în articolele Regulile de la Qatar Airways și Regulile de la Etihad Airways.

Care sunt cele mai dificile reguli ale companiei? Sunt angajaţii trataţi ok de către cei de la Qatar sau fac ușor concedieri?

Am răspuns la toate aceste întrebări pe vreausafiustewardesa.ro. Îţi recomand să citeşti articolul Viaţa în Doha. Care este adevărul?, Regulile de la Qatar și Posibile probleme ale unui însoțitor de bord de la Qatar. În aceste articole vei găsi răspunsul la toate întrebările tale.

Doresc să aplic pentru un post în aviaţie, însă mi se cere să trimit şi o motivaţie. Ce ar trebui să cuprindă aceasta?

În primul rând, ai grijă ca textul prin care îţi exprimi motivaţia să fie scurt şi concis. Trebuie precizat motivul pentru care vrei să obţii postul, iar dacă este pentru un job de însoţitor de bord, menţionează că aplici din dorinţa de a cunoaşte cât mai multe lucruri, de a vizita şi de a dobândi noi cunoștințe. Poţi spune şi ceva de genul: “Consider că experienţa anterioară, cunoştinţele şi abilităţile de comunicare şi relaţionare, precum şi carisma şi dinamismul mă vor ajuta să fiu un excelent însoţitor de bord în cadrul companiei dumneavoastră.”

În ce limbă trebuie completată aplicaţia?
Toate documentele trebuie să fie trimise în limba engleză.
Reprezintă un dezavantaj la angajare faptul că sunt casatorită?

Faptul că eşti căsătorită nu reprezintă un inconvenient în faţa angajatorului. Ceea ce trebuie să ai în vedere este faptul că în momentul în care te angajezi la o companie aeriană din Orientul Mijlociu va fi foarte dificil să vii în ţară în primele 6 luni.

Orele de practică la zbor pot fi considerate experiență de zbor?

Cele 20 de ore de practică făcute pentru a obţine o calificare tip (pe tip de avion) nu sunt considerate experiență de zbor. Sunt considerate ca făcând parte din perioada de training.

Cum procedez dacă nu am paşaport, dar vreau să aplic online pentru următoarele interviuri?

Recomandat este să ai paşaport valid, dar poţi încerca să trimiţi cartea de identitate scanată, deşi acest lucru NU este indicat.

Am paşaport, dar acesta este expirat. Ce aş putea face în acest caz?

Recomandat este să ai paşaport valid, dar poţi încerca să trimiţi paşaportul scanat pe care îl ai, deşi acest lucru NU este indicat.

Interviul meu final a durat 10 minute. De ce oare m-au ţinut atât de puţin?

Dacă recrutorii au fost mulţumiţi cu toate răspunsurile tale, înseamnă că i-ai convins foarte rapid. Sau opusul…

Majoritatea liniilor aeriene angajează mai mult oameni care au experiență în domeniul guest service, customer care. Este acesta un criteriu după care se recrutează?

Dintotdeauna companiile aeriene au preferat să angajeze personal care are experienţă în domeniile Customer Care, Relaţii cu publicul / clienţii şi în industria ospitalieră. Da, experiența în aceste domenii reprezintă un plus.

Ce dimensiuni trebuie să aibă fotografiile care însoţesc CV-ul?

Dimensiunile pozelor pentru CV sunt afişate de obicei site-urile companiilor aeriene, în momentul în care aplici pentru un post.

În general, este cerută o fotografie tip paşaport – aceasta are dimensiunea de 3,5 x 4,5 cm, şi o fotografie plan amplu – aceasta poate avea dimensiunea 13 x 18 cm.

În momentul în care incarcarci aceste fotografii în aplicaţia on-line sau trimiţi un e-mail ai grijă că dimensiunea totală a documentelor încărcate să nu depăşească 500 kb.

Nu ştiu să înot prea bine. Cât de mult contează acest lucru?

La interviu nu există probă de inot, așa că mergi la interviu, treci peste probele de recrutare și dacă ai fost acceptat te vor scoate din impas câteva şedinţe de înot.

Bărbați în meseria de însoțitor de bord

Care sunt condiţiile pentru băieţii care doresc să aplice pentru un job de însoţitor de bord?

Cerinţele pentru angajarea băieţilor pentru postul de însoţitor de bord de cele mai multe ori sunt commune cu cele pentru fete și sunt specificare în anunțul de recrutare.

Se cere să aibă cumva stagiul militar efectuat?
Nu se cere stagiu militar.
Există alte condiţii puse de către angajator?
Nu există alte condiții.
Are importanţă dacă băieţi au părul scurt său lung la interviu?

Niciodată nu va fi acceptat la interviu un băiat cu părul lung. S-ar putea să nu treacă nici măcar de faza de CV, dacă în poze apare cu părul lung. Dacă are şanse să ajungă la Final interview, i se va cere să se tundă pentru a fi acceptat pentru jobul de însoţitor de bord.

Cursurile organizate de Vreau să fiu stewardesă se adresează și băieților?

Avand in vedere ca la recrutarile organizate in Romania pentru postul de insotitor de bord sunt recrutati si barbati, cursurile noastre se adreseaza de asemenea si lor. Avem deja cativa barbati care au fost la cursurile noastre si deja lucreaza ca insotitori de bord (la Qatar Airways, Wizz Air si Ryanair).

Întrebări frecvente despre recrutarea Ryanair

Ce ştii despre cei de la Ryanair. De fapt, despre Crewlink pentru că ei îmi vor face contractul. Am auzit lucruri nu tocmai plăcute despre ei. Ce mă sfătuieşti să fac?

La Ryanair trebuie să îţi plăteşti tu trainingul, inclusiv cazarea, masa, transportul şi curăţarea uniformei. Toate aceste costuri le suportă cursantul, nu compania. Există posibilitatea să plăteşti trainingul în momentul în care îl începi sau poţi plăti mai multe rate după angajare. Credem că este mai bine să îţi plăteşti trainingul după angajare, din salariu, pentru că dacă cumva, prin absurd, nu treci de examene sau nu te acomodezi cu atmosfera din companie şi te răzgândeşti între timp poţi evita să pierzi nişte bani.

Dacă tu îţi plăteşti trainingul, te mai obligă să semnezi contract pe o anumită perioadă de timp?

Una dintre cursantele noastre s-a angajat de curând la Ryanair, iar contractul pe care l-a semnat este pe o perioadă determinată de 3 ani. Contractul trebuie respectat cel puţin un an, pentru ca la angajare a primit un bonus de 750 lire. Dacă îşi dă demisia în mai puţin de un an trebuie să returneze această sumă.

Cam la cât se ridică costurile din perioada trainingului (transport, cazare, mese)?

Pentru cele 6 săptămâni de training costurile cursantei noastre s-au ridicat la aproximativ 2000 euro.

Ce salarii oferă Ryanair?

Cursanta noastră ne-a povestit că nu există un salariu de bază şi nici layovere pentru că sunt curse, de cele mai multe ori scurte, dus-întors. Uneori ajunge să facă şi 4-6 tronsoane pe zi. Aşadar se plăteşte doar ora de zbor, iar această oră de zbor ajunge la aproximativ 14 lire.

Cum decurge interviul la Ryanair?
Am dedicat un intreg articol despre Cum decurge recrutarea Ryanair.

Alte întrebări frecvente

Aş fi interesată de joburi pe timpul verii la o companie aeriană, îmi puteţi da mai multe informaţii?

Jobul de însoţitor de bord nu se adresează persoanelor care vor să lucreze sezonier. Cursul de pregătire durează cel puţin 2 luni.

La ce interval de timp pot să vin în primul an în România/Europa?

În primele 6 luni de zbor eşti în perioada de probă, deci nu îţi vei putea lua concediu. După cele 6 luni îţi poţi lua concediu 1 – 2 săptămâni. Poți veni oricând acasă în zile tale libere (se poate întâmpla să ai 4 zile libere consecutive într-o lună, iar în aceste zile poţi pleca oriunde).

Am citit că ideal ar fi cu toc de 7-8 cm, este o problemă dacă tocul ar avea 10 cm?

Nu este nicio problemă dacă pantofii au un toc puţin mai înalt. Trebuie să arate bine, să fie curaţi şi comozi. Te sfătuiesc să nu porţi platforme, este de preferat un pantof cu linie clasică (stilettos).

Îmi doresc să urmez cursurile Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, dar în acelaşi timp vreau să urmez şi cursurile unei facultăţi de limbi străine. Se poate să studiez la ambele în acelaşi timp?

Teoretic se poate, însă cursurile de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă sunt intensive şi îţi vor ocupa cea mai mare parte a timpului pentru 2 – 3 luni.

Aveţi vreo informatie în legătură cu acorduri între anumite companii cu privire la angajarea personalului de zbor?

În acest moment există unul între Qatar Airwais şi Etihad Airways. Companiile nu angajează echipaj care şi-a dat demisia de la una dintre aceastea, timp de un an. După un an un însoțitor de bord care și-a dat demisia de la Etihad Airways se poate angaja la Qatar Airwais și invers.

Aş dori să ştiu dacă pentru postul de stewardesă contează religia aplicantului?
Nu, religia aplicantului nu consitituie un impediment în procesul de selecţie.
Sunt vopsită roşcată, nuanţa rubin intens. Ar fi indicat să schimb culoarea părului pentru interviu?

Rubiniu intens este o culoare cam stridentă, chiar cunosc o domnişoară care s-a prezentat cu această culoare la un interviu cu o companie arabă şi a fost întrebată dacă este dispusă să îşi schimbe culoarea părului. Știu un un alt caz unde o domnişoară care a purtat o nuanţă de rubiniu închis la interviul cu o companie din România i s-a cerut să revină la o culoare cât mai naturală. La una din recrutările pentru o linie de aviaţie din Orientul Mijllociu unde eu (n..r Nicoleta Gherman) am fost recrutor, am avut o domnişoară care s-a prezentat la preselecţie cu un păr portocaliu închis şi am trecut-o de  preselecţie pentru că era foarte plăcută, stăpânea foarte bine 2 limbi străine, dar pentru interviul final, am rugat-o să îşi schimbe culoarea părului într-un ton natural.