Cum s-a desfășurat interviul Qatar Airways de la București – aprilie 2018

Andreea, una din absolventele cursului Vreau să fiu Stewardesă din aprilie 2018 a trecut de toate probele interviului Qatar Airways de la București și ne-a povestit cum au decurs cele 2 zile de recrutare.

“Bună, echipa! O să încep prin a va spune că sunt foarte fericită, dar bănuiesc că dezbatem subiectul asta după.

Dacă adăugăm prima de zi de CV drop putem spune că au fost 5 probe în total. Sâmbătă am mers la Hilton alături de 100 de oameni de la ora 9, am intrat într-o sală separat, i-am înmânat Cv-ul uneia dintre recrutoare (eu am nimerit la Tina) și au început întrebările rapide, 5 la număr în cazul meu: despre motivația de a deveni a cabin crew, clasica întrebare cum mă văd în 5 ani, ce am făcut în USA(pe baza CV-ului), dacă am cicatrici pe față etc. M-a complimentat, mi-a zis cum să mă prezint următoarea zi și mi-a înmânat invitația. Am zâmbit mult și am empatizat. După ce am plecat eu, au continuat candidații să vina până la ora 4 și tind să cred că au fost în total în jur de 150 de persoane, dintre care au primit invitație pentru a doua zi în jur de 55.

Duminică la ora 9 a trebuit să fim din nou la Hotel, urmând să se desfășoare toate celelalte probe. Ziua a început cu o prezentare amazing a companiei, video și slide. Despre cultura arabă, Doha ca oraș, Qatar ca stat, Qatar Airways ca și companie aeriană nr 1 în lume, beneficii, ceva extraordinar de la care mi s-a făcut pielea de găina și ușor, ușor, am început să realizez unde sunt. 

După prezentare a urmat testul de engleză. Test a fost destul de accesibil, cu întrebări grilă, spații de completat, puțină gramatică, un text de analizat pe baza căruia am avut întrebări de genul: Adevărat sau Fals (exact ca la curs!) și niște calcule matematice la final. Fără eseu! Am avut 30 de min la dispoziție, iar după acest test toată lumea a așteptat afară 15 min după care ne-a chemat înăuntru din nou și au strigat numele celor eliminați, 10 la număr.

Următoarea probă a fost ~Reach test~ and ~Spontaneity question~. Am intrat separat într-o sală unde ne-au verificat înălțimea și trebuia să extragem un bilețel și să vorbim în jur de un minut despre acel subiect sau întrebare. Persoanele care nu vorbeau îndeajuns, erau rugate să mai extragă încă un bilețel. Eu am avut *example a poor teamwork* și am vorbit despre un exemplu din experientra mea profesională. Ce s-a întâmplat, cum am abordat situația și de ce cred că a fost un exemplu de poor team, dar într-un final am încheiat vorbind pozitiv despre echipă. Tot în cadrul acestei probe, vorbeai despre tatuaje, scars, semne, anything like that, te rugau să te apropii de ele că să te poată analiză. După 1 minut de la ieșirea mea putea să între și următorul candidat. După această probă au fost eliminați cei mai mulți, în jur de 21, după calculele mele, pentru că rămăsesem 24 de candidați în sală.

Următoarea probă a fost probă surpriză: Public Speaking. Ne-au surprins și ne-au anunțat în direct că s-au gândit să facă ceva modificări să vadă cum reacționăm. Fiecare a ieșit în fața recrutoarelor și în fața tuturor, ne-a fost dat un microfon și ni s-a pus o întrebare random aleasă de către recrutoare de data această de pe niște bilețele. Aveam 1 minut la dispoziție să vorbim. Au analizat gesturi, reacții, creativitate, stăpânirea emoțiilor, exprimare, idei etc. Eu de exemplu am avut următoarea întrebare: *Ce părere ai despre copiii care se uită la televizor?* Au mai fost întrebări de genul:
-What’s your favourite political character and why?
-What do you think about poverty?
-What would you do if you would have 1 milion USD
-Dacă ai putea avea o super putere ce ai alege?
-Unde a fost ultima ta vacanță?

În urmă acestei probă au fost eliminate încă 8 persoane.
Am rămas 16 în ultima probă.

Înainte de final interview, am avut de completat Qatar Form în care se cereau toate detaliile despre noi, familia noastră, se declarau semnele, tatuajele, job experience, education and so many other things. Ne-a luat 1 oră să completăm toate astea, după care am început să intrăm câte unul în sală unde am primit diverse întrebări, într-o atmosferă mai relaxantă.

Pe mine la ultima probă m-au pus să-mi dau fondul de ten jos pt că mi se întinsese aiurea, s-au mai uitat încă o dată foarte atent și mi-au descoperit un semn de la varicelă pe care m-au pus să-l declar în acel document.
Am primit următoarele întrebări: Ai mai lucrat cu naționalități diferite? Care a fost cea mai mare provocare a vieții tale? Ce părere ai despre conceptul kill the customer with kindness? Ce ai face dacă ai vedea un angry customer? Unde și cum te vezi în 5 ani în compania Qatar Airways?. Am zâmbit, mi s-a zâmbit, mi s-a spus din nou, de data asta individual, cum să îmi pregătesc profilul pentru poza pe care trebuie să le-o trimit, mi-au mulțumit că am fost acolo. Am empatizat, am răspuns calm, onest și prompt, iar la final le-am urat ședere plăcută în București. Și m-au întrebat dacă eu în general sunt așa tăcută, pentru că în timpul prezentărilor nu am vorbit și nu am pus întrebări. Am spus că nu sunt tăcută, ba din contră, doar că nu am vrut le întrerup din ceea ce ele aveau de transmis și că mi s-a părut politicos mă focusez pe informația lor fără întreruperi.

Iar acum așteptăm email-ul. Sper că cifrele oferite mai sus sunt bune. Nu sunt 100% sigură că acestea sunt cifrele exacte, dar eu așa îmi amintesc.”

Mulțumim tare mult Andreea că ai împărtășit cu noi experiența ta de interviu. Ținem pumnii în continuare!

P.S. Andreea a trecut cu succes de încă un interviu la o companie aeriană săptămâna care a trecut și vrem să o felicităm pentru dubla victorie. Astfel de cursanți ne fac cinste prin reușitele lor!

Cât despre proba de public speaking, știu că poate părea grea pentru cei care nu au mai trecut prin asta – să vorbești la microfon în fața unei audiențe și să gândești într-un mod cât mai coerent răspunsurile pe care le dai, însă cu puțină practică și pregătire în avans reușești să treci cu brio peste. La cursurile Vreau să fiu Stewardesă, fiecare zi de training conține o probă de public speaking unde cursanții noștri trebuie să își învingă emoțiile și să ofere cele mai bune speech-uri în fața audienței, tocmai pentru a-i pregăti cât mai bine pentru interviu.

Vino la cursul English for Cabin Crew și pregătește-ți engleza pentru interviu. Organizăm 3 zile de curs intensiv în care vei învăța cum să comunici cât mai ușor în limba engleză, îți vei dezvolta vocabularul, vei învăța tehnici de public speaking și cum să treci peste emoții atunci când mergi la interviu. Detalii și înscrieri aici 

Anca Dumitrescu avatar 80x80 Cum s a desfășurat interviul Qatar Airways de la București   aprilie 2018

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.