Interviul EMIRATES: “Cu toții încercam să fim cea mai bună versiune a noastră”

Cu Irina am vorbit destul de mult înainte de curs, deși nu ne cunoșteam personal, și am înțeles din întrebările pe care mi le punea că este tipul de candidat care vrea să se se prezinte la interviu cu toate temele făcute, astfel incât recrutorii să nu o poată lua cu nimic prin surprindere. Iată că determinarea și curajul ei i-au purtat noroc și, astăzi, Irina se numără printre cei care au reușit să treacă de toate probele interviului Emirates de la București, îmbrăcând cu mândrie uniforma acestei companii.

Irina ne-a povestit cum au decurs pentru ea zilele de recrutare, prin ce probe a trecut și care a fost atitudinea recrutorilor pe toată durata interviului.

“Aș vrea să încep prin a vă mulțumi pentru suportul moral și încrederea în sine pe care ne-ați transmis-o în ziua cursului. Chiar dacă era un număr considerabil de persoane, cred că cu toții ne-am simțit după ce am ieșit de la curs, de parcă eram deja pe jumătate însoțitori de zbor. Știam cu toții: knowledge is power!

Cu toată încrederea în sine și cu toate informațiile de care eram conștientă că le dețin, picioarele mi s-au înmuiat în prima zi, la CV drop. Deși am mai fost în trecut la interviuri, unele din ele chiar pentru companii aeriene, nimic nu m-a putut pregăti pentru șocul pe care l-am avut: 300 de persoane diferite, dar care împărțeau același tel și vis: să prindă aripi. Emoțiile au început să mai treacă atunci când i-am zărit pe o parte din colegii de la curs, cu care mi-am împărtășit emoțiile toată ziua.

Cu toții încercam să fim cea mai bună versiune a noastră, să zâmbim mult, dar totuși natural; să fim cei mai buni, dar totuși nu prea competitivi… Așa a început totul. După 45 de minute în care am așteptat invitația în sală de conferințe, ni s-a făcut o scurtă prezentare a modului în care se va desfășura CV drop.
În timp ce așteptăm cu toții să ne înmânam CV-ul (alături de un zâmbet perfect), prietenii începeau să se lege. Probabil că din această cauza mi s-a părut cea mai “șocantă” această probă la finalul căreia doar 121 de persoane au mers mai departe. După câteva ore petrecute alături de oameni care îmi deveneau minut după minut mai dragi, am ajuns să vedem rezultatele, iar numele subliniate (cele care mergeau mai departe) erau extraordinar de puține. Ne așteptam să fie mult mai mulți, mai ales că întrebările puse de recrutoare au fost foarte simple : “How are you?” și “Why cabin crew?“. Privind înapoi am ajuns la concluzia că cel mai importantă a fost atitudinea naturală și apoi dress code-ul. Printre cele care au plecat după această probă se numărau fete incredibil de fumoase, pe care eu însămi le-aș fi ales înaintea mea. Pe de altă parte, printre cele rămase s-au numărat fete care nu respectau neapărat o ținută office sau regulile de grooming.

Imediat după ce ne-am văzut numele pe lista celor care merg mai departe, a urmat o prezentare a companiei. Am apreciat foarte mult că era una foarte realistă, cu părțile bune ale acestui job, dar și cu părțile lui proaste, de asemenea. Ni s-a specificat din prima clipă că : “it’s not all about glamour and luxury, cause you’ll even may face situations when you’ll have to clean the toilets”.

A doua zi eram mai puțini, dar tensiunea era încă acolo. Ne-au împărțit în 3 grupe mari, de 40 de persoane aproximativ. După ce am intrat în sală, ne-au mai împărțit încă o data în două părți, pentru a putea fi analizați fiecare grup de câte o recrutoare. Grupul cel mic a mai fost împărțit în alte multe grupulețe mici, de câte trei persoane. Ce pot să zic este că atunci când am ajuns la acea probă am înțeles de ce “knowledge is power”.

După primul exercițiu de grup, recrutoarele au fost foarte drăguțe și ne-au dat rezultatele imediat după grupul nostru. Am fost destul de surprinsă să văd că nu se ținuse cont foarte mult de limbajul corpului sau de atitudine. Eliminați au fost cei care se pierduseră atunci când li s-a cerut să vorbească și care se concentrau pe propria opinie.

La al doilea exercițiu de grup, în schimb, a fost crucial modul în care interacționăm între noi. După reach test și măsurători, ni s-a dat un scenariu ipotetic în care lucram pentru o agenție ce organiza croaziere și din cauza unei erori în sistemul nostru 10 persoane nu mai pot fi cazate. Dintr-o lista de persoane: ministru de transport, cuplu proaspăt căsătorit, etc, trebuia să alegem două persoane norocoase care să primească un loc pe vas. În timp ce noi ne concentram pe găsirea unei idei ingenioase, recrutoarea urmărea fiecare gest, fiecare poziție a corpului și mod de exprimare. La finalul exercițiului, au mai fost alese câteva persoane pentru rol play. Personal, mi s-a părut că au fost alese persoane care nu spuseseră din proprie inițiativă aproape niciun cuvânt, încercând astfel să li se dea o șansă.

După această probă, a urmat testul de engleză. Unul destul de complicat, de altfel , nivelul B2 aș spune. Totuși, în ciuda emoțiilor pe care le aveam cu toții la așteptarea rezultatelor, toți cei 32 de candidanți intrați pentru a susține testul de engleză, au trecut mai departe către ultima etapă: the final interview.

Interviul final a fost o discuție de aproximativ o oră cu una din recrutoare. Întrebările au fost foarte la subiect, despre situații exacte cu care te-ai confruntat la locul de muncă. Totul a fost foarte oficial, dar am apreciat foarte mult că deși nu era neapărat autorizată să îmi dea un sfat, recrutoarea mi-a dat sfaturi despre cum ar trebui să arate pozele ce le voi trimite la final pe mail, cause “the people în Dubai should see how pretty you are”. După ce interviul s-a încheiat, mi-a mulțumit, mi-a spus că sunt foarte “bubbly” și câteva cuvinte:”I hope to see you în Dubai”, la auzul cărora mi se face în continuare pielea de găină!

Vă multumeeesc mult din nou pentru că știu că dacă nu ați fi fost voi, nu aș fi știut cum să reacționez la fiecare probă în parte și nu aș fi avut șansa să le cunosc, personal.

Vă pup și sper să ne vedem la înălțimi!”

Mulțimim și noi Irina pentru relatare și sper să ne întâlnim curând printe nori!

***Update: Irina este stewardesă Emirates din februarie 2016. 

Echipa Vreau să fiu Stewardesă te pregătește să treci cu succes de interviul Emirates. Ți-am pregătit o zi de curs intensiv în care vei exersa toate probele de la interviu și vei învăța tot ce trebuie să știi ca să îi cucerești pe recrutori. 80% din cursanții noștri sunt însoțitori de bord. Înscrieri aici.

Anca Dumitrescu avatar 80x80 Interviul EMIRATES: Cu toții încercam să fim cea mai bună versiune a noastră

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

3 comments

 • Cris decembrie 3, 2015   Reply →

  Am participat si eu acum cativa ani la un open day Emirates si am fost extrem de dezamagita, si de atitudinea recrutoarelor, si de candidatii care au ajuns la interviul final. Persoane care erau imbracate imaculat si vorbeau perfect patru limbi straine au fost eliminate dupa primele probe, in schimb, cel mai socant pentru mine a fost faptul ca o fata pe care o cunosteam personal de la un training, care abia putea lega doua fraze in engleza, a ajuns la interviul final… incredibil! nu stiu ce cauta aceasta companie si de ce este atat de mediatizata. Pe skytrax.com sunt o gramada de critici negative la adresa insotitorilor de bord Emirates. Qatar in schimb, desi e mai restrictiv, mi s-a parut mult mai fair in alegerea viitoarelor stewardeze.

  Oricum, le doresc mult succes tuturor participantilor. 🙂

 • Tina martie 7, 2016   Reply →

  Pentru cris, depinde ca si eu am avut doua colege la locul de munca ce au fost odată la interviu si erau diferite amândouă, nu a trecut mai departe o colega ce era superba si știa tot așa vreo 4-5 limbi străine ci a trecut colega ce se făcea plăcuta ,zâmbitoare ..pur si simplu emana energie pozitivă si consider ca atitudinea contează enorm. Decât cum era prima colega deșteapta dar parca se forța sa zâmbească …nu venea nimic natural din partea ei…eu cred ca trebuie sa ai in sânge treaba asta

 • NAME* septembrie 16, 2016   Reply →

  Cat costa cursul pentru interviul final ? Multumesc

Leave a comment