11 eșecuri și un succes mult așteptat: povestea incredibilă a lui Theo, viitor însoțitor de bord Qatar

Theo este omul care poate muta munții din loc. Și asta nu e o exagerare. Știu că ar putea face asta doar pentru că, dacă și-ar dori, ar pune suficientă ambiție și determinare în acest scop încât să îl transforme în realitate. Cam așa a fost în cazul lui și la interviul de angajare ca însoțitor de bord. A trecut prin 11 interviuri eșuate ca, într-un final, ambiția și curajul lui de a-și asculta dorințele să îl ducă acolo unde visa: printre nori.

Pe Theo l-am cunoscut la începutul anului 2017 la unul din cursurile noastre de pregătire pentru interviul Qatar Airways. Primul lucru pe care l-am observat la el a fost siguranța de sine, modul frumos în care vorbea și faptul că deja era foarte bine pregătit pentru interviu. Cu toate acestea, ceva nu se lega și trecuse deja printr-o serie de interviuri eșuate. L-am încurajat în tot acest timp, știind că locul lui este printre nori, i se citea pe chip dorința și bucuria pe care o resimțea de câte ori vorbea despre aviație. La sfârșitul lunii mai, a venit la unul din evenimentele noastre și, din cum l-am simțit, era destul de dezamăgit de seria lungă de eșecuri prin care trecuse. Deja avea la activ 11 interviuri cu ghinion. La finalul evenimentului l-am strâns în brațe și i-am spus să nu-și piardă speranța și să dea tot ce are mai bun la următoarea recrutare Qatar Airways anunțată chiar pe 18 iunie la București. Și iată cum, a 12-a oară a fost cea cu noroc pentru Theo, cel care astăzi așteaptă cu sufletul la gură data plecării spre Doha. Vă invit să citiți interviul cu Theo, o poveste motivațională care ne arată că orice îți dorești e posibil, dacă tu crezi suficient de mult în tine.

Când te-ai gândit prima oară că vrei să fii însoțitor de bord și ce te-a determinat să faci o astfel de alegere?

Nu pot să zic că a existat o “primă dată” de care să îmi amintesc instant. Ideea mi-a venit de mult, însă nu ştiam exact ce înseamnă un job de însoţitor de bord pentru simplul fapt că eu nu am zburat niciodată cu avionul până acum câteva luni, când am fost la Open day în Atena. Cred că totul a venit natural, deoarece eu sunt o persoană dinamică şi fiecare zi pe care o petreceam la birou o consideram o zi pierdută din viaţa mea. Ştiam că îmi place să călătoresc, ştiam că îmi place să interacţionez cu oamenii, să îi ajut şi mai ştiam că nu îmi place rutina. Mereu mi-am dorit să găsesc ceva care să se potrivească personalităţii mele. Iar după ce am descoperit că există un aşa job am zis că voi face tot posibilul să îl obţin.

Care este jobul tău din prezent? În ce măsură crezi că te-a ajutat pentru ce urma să faci printre nori?

Deşi jobul are o denumire interesantă “quotation manager” la HPE şi este un job în customer service, ceea ce nu mă încânta este acea rutina specifică unui job de birou. De ajutat sigur că m-a ajutat foarte mult. Aici am cunoscut oameni frumoşi de la care am învăţat foarte multe lucruri, am învăţat să fiu disciplinat, am lucrat pentru prima dată în echipe internaţionale şi am ajuns să coordonez astfel de echipe. Jobul în sine este unul tehnic, însă eu l-am făcut în maniera mea proprie, axându-mă pe comunicare şi interacţiunea cu oamenii.

Ai fost de 11 ori la interviu, iar interviul cu nr. 12 a fost cel de succes. Cum ai reușit să te păstrezi încrezator și motivat în acest timp? Povestește-ne puțin despre parcursul tău de la primul la ultimul interviu.

Am fost de 12 ori la Qatar Airways pentru că eu îmi doream o companie din golf, iar Emirates şi Etihad nu angajau în acea perioada. Prima dată am mers relaxat, nu ştiam exact despre ce e vorba şi nu aveam mari aşteptări. Atunci am ajuns cel mai departe (până la spontaneity test), urmând ca mai apoi să pic la CV drop de încă 10 ori pentru că eram prea emoţionat. Am fost în Bucureşti, Atena, Bruxelles şi Cluj şi pot spune că nu regret niciun drum pe care l-am făcut. Deşi ei nu îţi oferă feedback eu am încercat de fiecare dată să mă autoanalizez şi să îmi dau seama ce aş putea îmbunătăţi la mine.

Ca să mai capăt încredere în mine am fost şi la alte interviuri şi la joburi normale şi la alte companii aeriene. La o companie scandinavă mi s-a spus că am fost cel mai bun candidat al lor de la acel open day şi m-au invitat să mă relochez în 2 săptămâni. Le-am spus că nu vreau pentru că eu vreau la Qatar, iar aici am venit pentru experienţa interviului. M-am simţit prost faţă de ei, dar ştiam că nu aş fi lucrat cu plăcere şi nu aş fi dat tot ceea ce este mai bun din mine, iar mie nu îmi place să fac lucruri doar de dragul de a le face. În plus, aş fi luat locul altei persoane care chiar îşi dorea să lucreze în ţările scandinave.

Multe dintre personaele care iniţial m-au susţinut începuseră să îmi spună să mă gândesc că poate acest job nu este pentru mine. Să fiu sincer, spre final deja nu mai aveam speranţe că voi reuşi, iar o parte din entuziasm îmi trecuse, însă ştiam clar că asta este ceea ce îmi doresc şi nu aveam de gând să renunţ la visul meu. În timpul interviurilor mi-am făcut mulţi prieteni, iar pe mulţi dintre ei i-am privit plecând acolo unde voiam eu. Mă bucuram pentru ei şi mereu mă gândeam că am exemple vii că se poate.

16991725 10210070604339574 80086240297176185 o 819x1024 11 eșecuri și un succes mult așteptat: povestea incredibilă a lui Theo, viitor însoțitor de bord Qatar

Ai urmat un curs pregătitor alături de echipa Vreau să fiu Stewardesă.Cum ți s-au părut zilele petrecute alături de noi, cum ai interacționat cu trainerii și cu ceilalți membri din echipa noastră?

Am întâlnit oameni frumoşi şi deschişi şi am învăţat să mă bucur pentru reuşitele celorlalţi ca şi cum ar fi fost ale mele. Am văzut şi alte motivaţii, experienţe şi poveşti de viaţă şi pot spune că m-aş întoarce cu mare plăcere la orice eveniment Vreau Să Fiu Stewardesă în special pentru oamenii minunaţi şi atmosfera frumoasă pe care fetele reuşesc să o creeze.

Ce ai învățat din fiecare experiență de interviu?

Oricât de bun şi de pregătit te simţi, mereu ai câte ceva de îmbunătăţit. Am învăţat să muncesc cu adevărat pentru ceea ce îmi doresc şi am învăţat că perseverenţa este, într-adevăr o calitate.

Un alt lucru pe care l-am învăţat este că implicarea emoţională foarte puternică poate avea şi efecte negative ce pot duce la eşec. Înainte de ultimul interviu am fost la cel mai bun prieten al meu să mă ajute să formulez nişte răspunsuri. El este o persoană care nu îşi doreşte acest lucru aşa că implicarea lui emoţională era 0 şi, în plus, făcea şi multe glume pe seama mea. După ce i-am explicat ce înseamnă un job de cabin crew şi ce vreau eu să răspund la anumite întrebări, el m-a ajutat să îmi pun ordine în gânduri, lucru care m-a ridicat foarte mult.

cursanti angajati la Qatar 11 eșecuri și un succes mult așteptat: povestea incredibilă a lui Theo, viitor însoțitor de bord Qatar

De ce crezi că recrutorii te-au ales tocmai pe tine a 12-a oară? Ce crezi că a contat cel mai mult la interviu?

Am fost un fel de Alexandru Lăpuşneanu “Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu!”. Ultima dată când am intrat, m-a recunoscut o recrutoare din Polonia care mă respinsese de câteva ori deja şi a avut o reactive nu tocmai plăcută atunci când m-a văzut “Oh My God, you again!…go to my co-worker as I have already seen you several times!”. În timp ce eu vorbeam cu colega ei, ea stătea şi vorbea cu altă recrutoare (au fost 3 de data aceasta) uitându-se la mine şi râzând. Nu am primit bileţel pentru assessment day, dar am primit mail a doua zi în jurul orei 8 ca la 9 să fiu la hotel pentru assessment day.

IMG 6753 e1498585553671 768x1024 11 eșecuri și un succes mult așteptat: povestea incredibilă a lui Theo, viitor însoțitor de bord QatarCe sfat ai oferi unui candidat, având în vedere experiența ta de la interviuri?

Stay positive şi nu renunţaţi la visul vostru! Încercaţi în permanenţă să vă autoanalizaţi şi să vă îmbunătăţiţi. Încercaţi să realizaţi că nu concuraţi cu nimeni, doar cu voi înşivă. Pot fi şi 1000 de candidaţi, dacă locul acela este al vostru, îl veţi obţine.

Un gând de final pentru echipa Vreau să fiu Stewardesă 🙂

Cel mai frumos gând ce se îndreaptă către voi este cel de recunoştinţă şi de mulțumire pentru tot ajutorul primit. Într-o lume a vitezei voi continuaţi să daţi speranţă şi să creaţi relaţii interumane de calitate, iar acest lucru este minunat.

Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursului Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale. Înscrieri și detalii aici.

Anca Dumitrescu avatar 80x80 11 eșecuri și un succes mult așteptat: povestea incredibilă a lui Theo, viitor însoțitor de bord Qatar

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.