Maya, stewardesă Ryanair: Noi creăm realitatea în care trăim

Interviul acesta este unul foarte personal și emoționant pentru mine. Căci Maya, cea care vă va spune povestea primilor ei pași către nori în cele ce urmează, e un suflet atât de mare și de plin de bunătate, încât pe mine mă emoționează ori de câte ori am ocazia să discut despre ea. Am cunoscut-o pe Maya în iulie 2016, la cursul English for Cabin Crew. Mi-a inspirat căldură și bunătate încă de la început. Și mi-a plăcut modul frumos în care visa la cariera ei printre nori, calmul și naturalețea ei. Maya a urmat 2 cursuri alături de echipa Vreau să fiu Stewardesă, iar câteva luni mai târziu și-a primit aripile mult meritate. Iată mai jos povestea ei:

Bună, suflete frumoase!
Vă sunt atât de recunoscătoare pentru că am ocazia să vă dau acest interviu, de prima dată când am luat legătura cu voi am simțit cum se crează o conexiune frumoasă între noi și că vom realiza lucruri mărețe împreună, iar câteva luni mai târziu așa s-a și întâmplat.

Când te-ai gândit prima oară că vrei să fii stewardesă și ce te-a determinat să faci o astfel de alegere?

Voi sunteți cei care mi-ați trezit interesul față de această lume a aviației, cineva dintre prietenii mei de facebook a distribuit o postare creată de echipa Vreau să fiu Stewardesă, era povestea unei fete care visa de mică să devină însoțitoare de bord și într-un final a reușit, după ce a urmat cursurilor voastre. Acea poveste o citisem vara trecută, m-a captivat enorm, era ceva absolut nou pentru mine, a doua zi m-am trezit gândindu-mă la viața acelei fete și cum ar fi viața mea dacă aș face parte din această lume. Am început să caut informații despre acest job, am citit toate poveștile de succes scrise de voi, am găsit și câteva cărți online pe care le-am citit cu mult entuziasm și am vizionat toate filmele despre aviație, pe care le-am găsit. Pe zi ce trecea deveneam din ce în ce mai convinsă că aparțin și eu acestei lumi și că e pregătit și pentru mine un locșor, acolo printe nori. În momentul în care m-am simțit pe deplin pregătită să fac acest pas am contactat echipa Vreau să fiu Stewardesă, când mi s-a răspuns am auzit o voce caldă în celălalt capăt al firului, era o căldură care m-a determinat să am convingerea că fac alegerea corectă și că apelul meu era așteptat exact în acel moment. Am menționat că sunt interesată de acele cursuri, ulterior toate informațiile mi-au fost prezentate atât de bine structurat și detaliat, încât nu a mai fost cazul să pun întrebările pe care le pregătisem. La finalul conversației eram sigură că acel prim pas pe care-l făcusem va avea o continuitate frumoasă și de succes.

Ce făceai înainte să începi să zbori, care era jobul tău? În ce măsură crezi că jobul anterior te-a ajutat pentru ce urma să faci printre nori?

Am studiat “Psihologia”, ultimii ani am activat ca psiholog cu copii în Constanța. E un job extraordinar la care mă voi întoarce peste ani, în momentul în care voi considera că trebuie să răman “la sol”. Psihologia mă ajută enorm în noul job, deoarece presupune interacțiunea cu oamenii și consider că fac psihologie și în continuare, zilnic întâlnesc oameni noi cu temperamente, culturi, principii diferite, e o provocare frumoasă să observi toate aceste lucruri, să le analizezi și să le înțelegi. Îmi place să atrag atenția la detaliile astea mici ale acestui univers frumos, oamenii care vin la bord sunt atât de diferiți unul de altul și în același timp, atât de asemănători, observ adesea persoane care stau alături pe timpul zborului fără să se cunoască între ei, se observă diferența culturilor din care fac parte, diferența de credințe, idealuri, stil de viață și în același timp, fac oarecum parte din aceeași lume, zboară printre aceeași nori, conștient sau mai puțin conștient nutresc aceleași sentimente și asteptări, să fie iubiți și să iubească, să fie totul bine, să fie armonie în această lume. Viața de însoțitor de bord este o oportunitate frumoasă în care pot descoperii oamenii și modul misterios în care suntem construiți și modul în care a creat Dumnezeu acest univers.

Ai urmat 2 cursuri alături de echipa Vreau să fiu Stewardesă. Cum ți s-au părut zilele petrecute alături de noi, cum ai interacționat cu trainerii și cu ceilalți membri din echipa noastră?

Da, am urmat două cursuri alături de voi, primul curs a fost unul de introducere şi iniţierea în această lume a aviaţiei, am fost învăţaţi cum trebuie să fie un adevărat însoţitor de bord, am fost antrenaţi la capitolul, atitudine, grooming, comunicare, lucru în grup, soluţionarea anumitor probleme pe care le putem întâlni la bord şi multe altele. Al doilea curs a fost  “English for Cabin Crew”, am întâlnit colegi pe care îi admir şi cu care am rămas în relaţii frumoase. Trainerii au fost excepţionali, cu o pregătire perfectă, toată echipa a dat dovadă de profesionalism, au avut grijă să interacţioneze cu fiecare în parte şi ne-au făcut să ne simţim importanţi, au lucrat cu noi exact la capitolul la care aveam nevoie fiecare dintre noi, am fost plăcut surprinsă. Aceste cursuri au avut un efect semnificativ asupra mea, m-au ajutat foarte mult, alături de voi mi-am întărit convingerile şi am găsit determinarea să fac această schimbare majoră, m-aţi ajutat să descopăr în mine unele resurse de care nu eram conştientă că le deţin şi vă mulțumesc!

IMG 2549 1024x768 Maya, stewardesă Ryanair: Noi creăm realitatea în care trăim

Ai aplicat pentru Ryanair. Cum a decurs interviul?

La Ryanair am aplicat online, la câteva zile am primit acceptul la recrutarea organizată la Bucureşti. În dimineaţa acelei zile m-am trezit foarte fericită, simţeam că voi avea o zi binecuvântată. În drum de la Constanţa spre Bucureşti, mi-am revizuit toate cunoştinţele şi pregătirea de care am avut parte la cursuri. Recrutarea a început la ora 09:00, când am intrat în sală, am dat de ochii atâtor persoane, care aveau acelaşi vis ca şi mine, i-am privit pe fiecare în parte, toţi aveau un grooming impecabil, aveam emoţii, dar în acelaşi timp eram fericită că mă aflu printre atâtea persoane care îşi doresc acelaşi lucru ca şi mine, este un sentiment frumos. La scurt timp au început etapele de selecţie, erau doi recrutori din Portugalia, un domn şi o doamnă, ambii foarte prezentabili. Iniţial a fost o mică introducere cu privire la modul în care urma să decurgă ziua respectivă. Prima probă a fost proba de limba engleză, am avut un test care conţinea două subiecte: Vocabular/Gramatică şi Creativitate. Pentru mine nu a fost greu testul, nu mi-a creat deloc emoţii, mai ales după pregătirea de la cursul “English for Cabin Crew”. Apoi am aşteptat în sală rezultatele, cum era de aşteptat ca la orice selecţie, au fost persoane care nu au trecut la următoare etapă, din păcate. Abia atunci am început să simt că e o selecţie şi nu putem să ajugem cu toţii până la capăt. Apoi a fost prezentată compania, ne-au vorbit despre ce presupune acest job, am pus întrebări şi am primit răspunsuri. Următoarea etapă a fost proba individuală + interviul față în față, la Ryanair, acestea două se fac concomitent, am intrat câte unul în birou şi a început interacţiunea dintre recrutor şi “cel care doreşte să-şi primească aripile pentru a zbura”. Aici e momentul să demonstrezi că tu eşti persoana potrivită pentru a fi selectată, e important fiecare detaliu: contactul viziual, expresia feţei, limbajul non-verbal, poziţia corpului, atitudinea, modul în care răspunzi, nivelul limbii engleze, modul în care vorbeşti despre experienţele anterioare şi despre oamenii din viaţa ta, recrutorul e foarte atent la toate micile detalii. Se pun întrebări, de genul “Cum am reacţiona într-o anumită situaţie sau altă”, vor să ne vadă cum gândim şi în ce mod vedem oamenii din jurul nostru. Această etapă decurge diferit de la persoană la persoană, în legătură cu ce avem menţionat în CV, experienţa pe care o avem. De obicei, răspunsul pe care-l dăm chiar de la prima întrebare, le generează pe următoarele, cred că de fapt noi suntem cei care gestionăm acest interviu, nu recrutorii. La o recrutare cel mai important e să fii onest, să zâmbeşti sincer, să ai o atitudine pozitivă şi încredere în sine, modul în care te priveşti, se reflectă şi în ochii celor care te privesc.

Recrutarea s-a terminat seara în jur de ora 18:00, decizia finală urma să o primim pe e-mail sau telefonic în maxim 10 zile lucrătoare. M-am întors acasă mulţumită de modul în care m-am prezentat, în câteva zile am primit răspunsul final, am fost acceptată la trainingul de pregătire pentru însoţorii de bord la Ryanair. Eram atât de fericită, la training iarăşi am întâlnit persoane minunate, care aveau acelaşi vis ca şi mine, sentimentul de apartenenţă la un grup de oameni cu care ai ceva în comun te motivează şi mai mult să crezi în ceea ce îţi doreşti şi să îţi atingi scopul. Trainingul a fost foarte intens, m-am simţit din nou studentă. Am avut o pregătire foarte bună şi aici am trecut prin mai multe etape, după fiecare am avut examene şi ulterior examenele finale.

Cum ai descrie însoțitorul de bord Maya, cum te vezi dimineața în oglindă, înainte să mergi la zbor?

Sunt fericită, în sfârşit zbor printre nori, în fiecare dimineaţă mă trezesc recunoscătoare lui Dumnezeu şi celor dragi pentru binecuvântarea şi dragostea de care am parte, uitându-mă în oglindă, îmi place ceea ce văd, în oglinda mea e un chip care îşi iubeşte viaţa pe care a ales să o traiască, văd un zâmbet sincer care abia aşteaptă să fie oferit colegilor de muncă şi oaspeţilor care ne vin la bord (pasagerii).

Povestește-mi o întâmplare frumoasă de pe un zbor

Pe fiecare zbor am întâmplări frumoase, am multe “bucurii din acelea alea mici” la care unii poate nu sunt atenţi. Pe zborurile din Maroc vin la bord multe familii cu copii, nu pot să nu remarc ochii lor mari şi negri (sunt foarte frumoşi), am o conexiune aparte cu copiii, îmi place să mă opresc lângă ei şi să interactionăm cât îmi permite timpul, să le văd blândeţea din ochi, e ceva deosebit când creez contact vizual cu copii. Pe un zbor, o fetiţă de 2 ani a început să plângă cu 15 minute înainte de aterizare, m-am îndreptat către ea, am coborât la nivelul ei şi am început să-i vorbesc şi să mă joc cu picioruşele ei şi imediat s-a oprit de plâns, am fost încântată atât eu cât şi părinţii fetiţei, apoi am continuat împreună cu colegii mei să fac securizarea cabinei înainte de aterizare, cum am plecat de lângă ea, a început iar să plângă, m-am întors la ea, când m-a văzut s-a oprit de plâns şi îşi întindea picioruşele spre mâna mea ca să ma joc cu ele, a fost atât de emoţionant, până la aterizare m-am întors la ea de 2 ori până în momentul în care Căpitanul a dat comanda să luăm loc pentru aterizare, la debarcare ne-am luat rămas bun în acelaşi mod al jocului cu picioruşele ei. Am în cameră 3 desene primite pe zboruri diferite de la 3 copii, le păstrez cu mare drag. Aşa se întâmplă, ca în zilele de sărbătoare, chiar și de ziua mea am avut zboruri, iniţial când îmi vedeam programul, îmi doream ca să am zilele respective libere, dar când ajung la muncă, îmi dau seama că aşa e să fie, toate aceste zile de sărbătoare au fost deosebite pe zboruri. De ziua mea, Căpitanul mi-a urat la mulţi ani din cabina de pilotaj, a fost o trăire extraordinară să vezi cum atâţia oameni te privesc în ochi zâmbind şi aplaudă momentul tău, apoi tot zborul primeşti urări de bine şi gesturi “mici, dar mari”.

Fiecare zi de zbor e frumoasă, dacă ne dorim, “NOI CREĂM REALITATEA ÎN CARE TRĂIM”

Care sunt lecțiile pe care le-ai învățat din acest job, în primele săptămâni de zbor?

Am câteva săptămâni de când sunt însoţitoare de bord, în fiecare zi învăţ lucruri noi despre acest job şi despre oamenii cu care muncesc. De la acest job înveţi să fii mult mai responsabil, punctual, sociabil, empatic, respectuos, tolerant. Mă motivează să acord mai multă atenţie aspectului fizic şi atitudinii. La sfârşitul unei zile mai lungi, oricât de obosită aş fi, îmi reîmprospătez machiajul, rujul roşu, îmi menţin poziţia dreaptă, zâmbetul pe buze, până ajung acasă şi îmi scot uniforma.

IMG 3630 1024x785 Maya, stewardesă Ryanair: Noi creăm realitatea în care trăim

Cum este să lucrezi într-o echipă multinațională?

E minunat să lucrezi printre sute de persoane cu care te întâlneşti la aeroport şi poartă aceeaşi uniforma ca şi tine, aici iarăşi e “sentimentul de apartenenţă”, care are un rol foarte important. La Brussels South Charleroi Airport, suntem însoţitori de bord din aproximativ 14 ţări, suntem culturi diferite, caractere diferite, cu toate acestea până acum am avut zboruri doar cu persoane deosebite, alături de care am reuşit să ma bucur cu adevărat de jobul meu. E foarte importantă şi atitudinea noastră, nu doar a celor din jur, întotdeauna încerc să descopăr ce e mai frumos la fiecare persoană cu care interacţionez şi mă axez pe acel “frumos” pe care-l are fiecare dintre noi.

Ai baza la Bruxelles, Charleroi. Cum e viața în Belgia, te-ai putut adapta vremii mohorâte?

Nu a fost ceva nou pentru mine viaţa şi vremea din Belgia, deoarece am locuit un an în Olanda, e aceeaşi vreme şi acolo. Nu e atât de cald ca şi în România, dar oricum sunt multe zile cu timp frumos, cald şi soare. Pentru mine nu prea contează cum e vremea afară, dar în suflet. Este foarte important să te implici în activităţi plăcute când te muţi într-o altă ţară, să îţi creezi o viaţă socială, nu doar muncă şi acasă. Deja am început să îmi creez un stil de viaţă care îmi place şi pe care obişnuiam să-l am până acum, am găsit comunităţi de români, moldoveni, o biserică românească aproape, la care am fost în săptămâna de Paşti. Într-un weekend am fost la un picnic de bucate tradiţionale moldoveneşti, la care m-am simţit ca acasă. De luna viitoare intenţionez să merg la sală, să reîncep cursurile de dansuri latino la care mergeam şi în România. În zilele libere călătoresc, citesc, putem da culoare vieţii oriunde ne-am afla. Întotdeauna tind să cred că cel mai bine e acolo unde sunt eu, aici şi acum.

Un gând de final pentru echipa Vreau să fiu Stewardesă:)

Dragă echipă “Vreau să fiu Stewardesă”, sunteţi geniali, nici nu vă daţi seama câtă bucurie aduceţi în suflete celor ce vă păşesc pragul. Transmiteţi o energie pozitivă extraordinară, creaţi eroi, împliniţi visuri şi oferiţi aripi!

Vă mulţumesc din suflet pentru cursurile minunate pe care le organizaţi pentru cei visători, vă mulţumesc pentru profesionalism, voi sunteţi cei care ne-aţi introdus această lume a aviaţiei şi ne-aţi deschis orizonturi!!!

Vă îmbrăţişez cu drag, Anca, Georgiana, Cristina şi toată echipa!

Cu dragoste,

O Însoţitoare de Bord, care a prins aripi, încă de pe băncile voastre, din prima zi de curs!

[vc_message]Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursului Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale. Înscrieri și detalii aici.[/vc_message]

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.