Povestea Cătălinei – fostă cursantă, actuală stewardesă Norwegian

Deja sunt peste 5 ani de când am început să organizăm cursuri de pregătire pentru viitori însoțitori de bord în România. iar în acești 5 ani am reușit să cunosc un număr extrem de mare de tineri valoroși și extrem de ambițioși care au făcut din jobul de însoțitor de bord o carieră frumoasă. Și dacă fac un exercițiu și dau timpul înapoi la primele cursuri pe care le-am avut, îmi dau seama că foarte mulți cursanți de-ai noștri au deja 3-4 ani de experiență în aviație, unii dintre ei au avansat în carieră sau au schimbat compania aeriană în căutare de noi oportunități. Aceasta este și povestea Cătălinei, o fostă cursantă pe care am cunoscut-o la unul din trainingurile noastre din vara lui 2014 și pe care în prezent o putem admira în uniforma companiei Norwegian.

Operatorul aerian scandinav Norwegian este o companie aeriană care mie una îmi place foarte mult. Sunt a șasea ce mai mare companie low cost din lume și au un număr de peste 7000 de angajați în prezent. Deși sunt o companie low-cost, avantajul lor principal este că au și curse transcontinentale, ceea ce înseamnă că oferă însoțitorilor de bord posibilitatea să descopere locuri noi de pe alte continente odată cu fiecare layover. Compania are peste 150 de destinații în Europa, Caraibe și Statele Unite.

Cătălina lucrează pentru baza Norwegian din Londra, la Gatwick, de unde compania operează zborurile lung curier (spre Statele Unite și Singapore). Mai jos puteți citi povestea ei printre nori la două mari companii aeriene.

Când te-ai gândit să devii stewardesă și ce anume te-a motivat să alegi să lucrezi printre nori?

Dragă Anca,

Mulțumesc foarte mult pentru oportunitate și pentru toată munca pe care o depuneți! Urmăresc zilnic pagina voastră de facebook și sper să aveți cât mai multe reușite! Gândul a venit undeva prin 2012 când am zburat prima oară. Pur și simplu tot zborul până în Londra am urmărit fascinată și curioasă însoțitoarele de bord, dar nici nu visam eu că pot ajunge să fac această meserie, crezând că trebuie să urmez o școală de aviație pentru care nu eram dispusă să plătesc o sumă destul de piperată, aș spune eu, și fără o ofertă de job. Așa că, după aproximativ 2 ani când am terminat și masterul, am decis să încep să mă interesez în ce constă jobul de însoțitor de bord și am realizat că puteai foarte bine să îl obții și fără o școală de aviație.

stewardesa Norwegian vreau sa fiu stewardesa 4 Povestea Cătălinei   fostă cursantă, actuală stewardesă Norwegian

În prezent ești stewardesă Norwegian. De cât timp lucrezi pentru această companie și cum ai ajuns să aplici la ei? Ce făceai înainte de Norwegian?

La Norwegian sunt de aproape 3 luni și jumătate. Cariera de însoțitor de bord însă, am început-o cu Ryanair, cu bază în Stansted, pentru care am lucrat 15 luni. Auzisem de Norwegian de la unii din colegii din Ryanair care deja erau acolo și dorindu-mi foarte mult să fac curse long-haul, am aplicat și în scurt timp am fost anunțată că am fost “successful”.

Unde a avut loc interviul și cum a decurs?

Interviul a avut loc în Londra, aeroportul Gatwick. Este mai întâi un set de teste online + CV, după care ești anunțat dacă ești invitat la Assessment day sau nu. Eu am primit răspunsul și 3 zile în care puteam alege a mă prezenta la interviu în aprox. o săptămână, dar asta depinde de cât de mare nevoie de personal au. Assessment day a fost foarte relaxant pentru că recrutorii și reprezentanții companiei au știut cum să ne facă să ne simțim confortabil, dar desigur că rămâne totuși un interviu și emoțiile există.

Am început cu depunerea de documente, prezentarea companiei și planurile de extindere, după care a urmat testul de grup. Am fost împărțiți în grupuri de 10-11 persoane, cu 2 recrutori care ne-au prezentat o situație pe baza căreia aveam niște întrebări, iar noi trebuia să discutăm între noi și să prezentăm la sfârșit soluțiile noastre.

După acest grup test am avut șansa de a îmbrăca uniforma Norwegian pentru probă și măsuri.

Testul de grup sau proba uniformei nu au fost probe eliminatorii.

Ultimul pas a fost interviul față în față cu recrutorii, care a constat în deja cunoscutele întrebări ca: De ce să te alegem pe tine? De ce Norwegian? De ce ai decis să alegi acest job? Ești dispus să fii plecat de acasă pentru o perioadă lungă de timp?, dar și foarte multe întrebări legate de customer service. Mi s-au dat situații de pasageri nepoliticoși, nemulțumiți sau în stare de ebrietate și anumite scenarii în care trebuia să spun ce decizii aș lua și de ce. Răspunsul a venit destul de repede, în 2 săptămâni știam data de începere a training-ului.

stewardesa Norwegian vreau sa fiu stewardesa 9  Povestea Cătălinei   fostă cursantă, actuală stewardesă Norwegian

Unde ai baza în prezent? Îți este asigurată cazarea sau a fost nevoie să îți găsești singură? Ce alte beneficii mai oferă compania?

Baza este în Londra, Gatwick. Nu, cazarea nu este asigurată nici pe perioada training-ului, dar ți se plătește salariul basic pentru săptămânile de training. E bine de știut că însoțitorii de bord cu experiență care obțin un job cu Norwegian au un training un pic mai scurt ca cei fără experiență, deci ajungi să zbori mult mai repede.
Ca beneficii, aș putea adauga staff travel pentru curse long haul și din 2018 și curse în Europa (short-haul), oportunități de progres în carieră, un sindicat care ne apără drepturile, posibilitatea de a alege un anumit număr de zile off în avans, roster-ul pe o lună, diverse discount-uri în baruri/ cazinouri/ aeroporturi din orașele în care avem layover-uri și simplul fapt că faci parte din familia Norwegian, o companie care se extinde cu rapiditate și care este deschisă la sugestii și păreri din partea angajaților.

stewardesa Norwegian vreau sa fiu stewardesa 3 1024x767 Povestea Cătălinei   fostă cursantă, actuală stewardesă Norwegian

Unde ai zburat până acum, care e destinația ta preferată?

Am zburat în SUA cel mai mult: San Francisco, L.A., New York, Boston, Orlando, Fort Lauderdale, dar și Paris, Oslo, Stockholm sau Copenhaga, urmând niște destinații nou adăugate: Seattle, Denver, Las Vegas și alte câteva în 2018. Nu am nici un loc favorit, iau câte ceva din fiecare destinație unde ajung: îmi place agitația New York-ului, atmosfera de relaxare din L.A. sau prospețimea aerului din orașele scandinave.

Cum arată rosterul tău? Câte destinații bifezi într-o lună? Ai layovere? Câte zile muncești, câte zile ești off?

Rosterul e unul aglomerat, însă avem cel putin 10 zile libere garantat.

stewardesa Norwegian vreau sa fiu stewardesa 1 1 Povestea Cătălinei   fostă cursantă, actuală stewardesă Norwegian

Ai avut până acum vreun zbor mai dificil, o situație de urgență sau medicală? Dacă da, dă-ne mai multe detalii ?

Am avut doar câteva situații medicale, leșinuri sau atacuri de panică, nimic grav.

Am recitit istoricul nostru de mesaje și am observat că noi ne-am cunoscut la un curs Vreau să fiu Stewardesă acum 3 ani, în octombrie 2014. Care a fost parcursul tău de atunci și până acum? La câte interviuri ai participat până să îți îndeplinești visul de a zbura și ce ai învățat din fiecare experiență?

Da, cred că am fost printre primii voștri cursanți. La curs am înțeles de fapt cum ar trebui să te prezinți la un interviu, ce caută recrutorii și cam ce înseamnă lucrul în echipă. Eu nu am avut nici un fel de experiență în customer service, și deci mi-a fost greu să mă adaptez cerițelor. Am fost la alte 2 interviuri înainte de cel cu Ryanair și nu am ajuns până la interviul față în față cu recrutorii, dar cred că am învățat din fiecare experiență – cum să fiu mai deschisă cu oamenii din jur, cum să accept opiniile altor oameni și bineînțeles a fost întodeauna un lucru bun faptul că îmi exersam engleză.

stewardesa Norwegian vreau sa fiu stewardesa 6  819x1024 Povestea Cătălinei   fostă cursantă, actuală stewardesă Norwegian

stewardesa Norwegian vreau sa fiu stewardesa 5 1024x1024 Povestea Cătălinei   fostă cursantă, actuală stewardesă Norwegian

stewardesa Norwegian vreau sa fiu stewardesa 2 1024x1024 Povestea Cătălinei   fostă cursantă, actuală stewardesă Norwegian

Ai vreun sfat pentru cititorii Vreau să fiu Stewardesă?

Pot spune din proprie experiență că determinarea și ambiția te vor duce acolo unde vrei. E bine să se informeze foarte bine înainte de a merge la interviuri, pe mine cursul și mai apoi toate articolele pe care le-ați postat voi pe site sau pe Facebook, toate informațiile despre ce presupune acest job m-au ajutat foarte mult în special în a decide dacă vreau sau nu să zbor. Și încă urmăresc zilnic postările voastre!

Cătălina, îți mulțumim pentru acest interviu și îți urăm zboruri ușoare și cer senin!

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.