Ștefania, stewardesă Primera Air și Norwegian: Sunt recunoscătoare pentru fiecare zbor

De când când s-a angajat ca însoțitor de bord, Ștefania nu doar că a prins aripi, dar cred că a și crescut enorm în toată această perioadă. Și spun asta pentru că era un copil atunci când am cunoscut-o, în septembrie 2015, la cursul pregătitor Vreau să fiu Stewardesă. Avea 20 de ani, un zâmbet dulce și blând, și o mulțime de visuri care așteptau să se împlinească. O speria doar faptul că avea o cicatrice pe față și credea că asta o va impedica să zboare și să vadă lumea. Timpul ne-a dovedit că nimic nu a putut să o impiedice pe Ștefania în a-și împlini visul, iar primii pași către nori i-a făcut în 2016, în cadrul companiei Primera Air. De câteva luni, Ștefania a mai făcut un pas în cariera ei și a trecut la zboruri transcontinentale, odată cu mutarea ei la compania Norwegian. În prezent, Ștefania este însoțitor de bord Norwegian și tot mai des se plimbă pe plajele din San Franciso și Los Angeles, descoperind Oceanul Pacific.

Când te-ai gândit prima oară că vrei să vii stewardesă și ce te-a determinat să alegi acest job?

Adevărul este că am dorit încă din liceu să fac aviație militară. De ce? N-aș ști să-ți spun. Pur și simplu. Timpul a trecut și am ajuns în anul întâi de facultate, renunțând la aviația militară. Atunci mi-a venit această idee: ce-ar fi dacă m-aș face stewardesă? Încercând să găsesc informații, am dat peste voi. Citeam articolele voastre cu drag, absorbind orice informație utilă. Dar aveam o problemă: cicatricea de pe obrazul stâng. Atunci ți-am trimis primul e-mail și la scurt timp am decis să vin la București. Atunci m-ai întrebat același lucru: de ce stewardesă? Ți-am răspuns că știu că acolo îmi este locul. And when I look up, I still feel I belong there :]

Ți-ai început carieră printre nori la Primera Air. Îți mai amintești cum a fost interviul? Mai aplicasei până atunci la vreo altă companie aeriană?

Da, am început la Primera. Mai aplicasem la Emirates, dar am picat cu brio deoarece abia împlinisem 20 de ani. Am mai avut o încercare la Wizz Air, dar și de acolo am plecat dezamăgită. Sau așa credeam eu că sunt, căci dacă mă uit acum înapoi, îmi pare bine că am plecat acasă, pentru că probabil nu aș fi avut parte de experiențele minunate din Scandinavia, dacă reușeam la Wizz. La Primera am avut emoții. Nu pentru că nu eram pregătită, ci din nou din cauza cicatricii. Dar m-am bazat pe faptul că, vorbind o limbă nordică, va compensa. Între mine și recrutoare a fost o simpatie reciprocă așa că interviul a decurs foarte lejer. Am primit e-mailul de acceptare chiaer în seara interviului și două zile mai târziu mă întorceam la București pentru a începe aventura vieții mele.

%name Ștefania, stewardesă Primera Air și Norwegian: Sunt recunoscătoare pentru fiecare zbor

În septembrie 2015 ai urmat un curs pregătitor Vreau să fiu Stewardesă. Cum a fost pentru tine experiența de la curs și în ce măsură crezi că te-a ajutat să obții jobul de însoțitor de bord?

Cred că dacă îți dorești ceva cu adevărat, vei face tot posibilul să-ți vezi visul împlinit. Deci, așa cum am mai menționat, la curs am ajuns din cauza cicatricii. Aveam impresia că dacă am o cicatrice, nu voi putea zbura niciodată. La curs am dezbătut atât acest aspect, cât și tatuajele, și am plecat de acolo cu speranța că se poate și cu ceva mai mult curaj. În plus, un lucru cu care încă nu sunt obișnuită este conceperea unui CV. Modelul acela standard îmi dă bătăi de cap și azi și în general dacă văd că un job îmi cere acel CV, nu mă mai obosesc deoarece la curs am învățat să fiu creativă în ceea ce privește felul în care “îmi vând marfa”.

poza grup curs 10 1024x684 Ștefania, stewardesă Primera Air și Norwegian: Sunt recunoscătoare pentru fiecare zborCum a fost experiența Primera Air? Cât timp ai zburat pentru această companie? Unde ai avut baza?

Primera a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea. A fost schimbarea de care aveam nevoie. Am zburat pentru ei un an și patru luni. Baza nu era una fixă, ci se schimba. Am început în Islanda, unde am stat trei luni. Acolo am întâlnit oameni minunați care m-au ajutat foarte mult la început de drum. Apoi am petrecut aproximativ șase luni în Suedia. Dacă experiența din Islanda a fost frumoasă, Suedia a fost extraordinară. A mai urmat apoi o rotație de Islanda și una de Suedia. Compania are și bază sezonieră în Finlanda, dar din păcate acolo nu am ajuns.

Care e cea mai frumoasă amintire din zborurile tale de până acum?

Sincer? Nu cred că pot numi una. Sunt recunoscătoare pentru fiecare amintire pe care o am. Mă consider norocoasă deoarece am întâlnit oameni extraordinari cu care voi ține legătura toată viața. Totuși, cred că lucrul care mă mișcă cel mai mult e momentul în care un pasager mă strigă pe nume. Poate că sună pueril, dar mie îmi provoacă un sentiment de căldură, de drag. E tare frumos când vezi că ești apreciat.

Ai întâmpinat vreo situație de urgență/medicală sau ceva nostim pe zboruri de care să îți amintești? Dă-ne detalii 🙂

Am avut parte și de situații medicale, dar minore. Sunt lucruri de care nu putem să ne ferim, dar la final de zi a contat faptul că omul acela a ajuns cu bine la destinație. Cât despre lucruri nostime, pot spune că au fost destule. Eu sunt o fire glumeață, iar pasagerii din Scandinavia sunt destul de deschiși. Deseori în timpul îmbarcării eram întrebați dacă vremea e frumoasă “acasă”. În general le sugerăm să își mai ia două săptămâni de vacanță…

Ce lecții ți-a oferit până acum meseria de stewardesă? Cum crezi că te-a schimbat acest job?

Hmmm… Cred că în primul rând m-a învățat să nu spun tot ce gândesc, căci toți știm că putem fi puși în situații care ne întind nervii la maxim. M-a mai învățat și faptul că nu trebuie să pun la suflet tot ce mi se spune și că atunci când ești atacat verbal, un zâmbet laaaarg și sincer doare mai tare decât o mie de cuvinte. În rest mie nu mi se pare că m-am schimbat prea mult. Între job și viața personală am o barieră mare, dar există armonie între cele două și asta îmi place tare mult.

După Primera Air, ai ales Norwegian-divizia long-haul? Ce te-a determinat să faci acest pas?

Norwegian a fost compania la care am vrut să ajung. De ce? N-aș ști să-ți spun. Simt eu că acolo e locul meu. Sunt o persoană care merge mult pe instinct. Când am început să mă documentez despre diverse companii, am simțit eu că asta e compania. De ce long-haul? În facultate, înainte de a lua jobul la Primera, începusem demersurile pentru a pleca în SUA cu programul Work&Travel. Când s-a ivit oportunitatea la Primera, am avut de ales: aviație sau SUA. Acum le voi avea pe amândouă. Pasul acesta a fost, cred, unul care mi-a rupt inima. O parte din ea este și va fi mereu în Suedia, dar știam că trebuie să plec. Am ales să evoluez, să investesc în mine, dar o parte din mine va trage mereu spre Nord.

stefania vreau sa fiu stewardesa 1 1024x576 Ștefania, stewardesă Primera Air și Norwegian: Sunt recunoscătoare pentru fiecare zbor

Când vei începe să zbori la Norwegian? Unde vei avea baza?

Voi începe conversion-ul pe 1 Noiembrie și sper că voi începe zborurile imediat după training pentru că îmi e dor. Baza este una fixă de această dată, Londra Gatwick.

Ce sfaturi ai pentru cititorii Vreau să fiu Stewardesă care își doresc să zboare?

Oferă-ți timp pentru a te gândi. Citește cât mai mult despre ceea ce înseamnă acest job căci informația înseamnă putere. Cere opinii și nu te descuraja dacă cineva îți spune că nu ești bun pentru asta. Dacă ai ocazia, vorbește cu un însoțitor de bord, sigur îți va oferi câteva sfaturi bune. Nu renunța. Nu renunța pentru că poți. Da, tu, cel care citești și îți dorești să zbori. Orice este posibil dacă vrei cu adevărat.

Un mesaj pentru echipă Vreau să fiu Stewardesă 🙂

Mulțumesc Ancăi și Georgianei pentru ceea ce fac. Pentru că alimentează dorința de a zbura și pentru că sunt extraordinare. Și mulțumesc Rucsandra, pentru că deși nu făceai parte din echipa Vreau să fiu Stewardesă pe vremea când zburam spre Riga pentru a începe trainingul la Primera, ai stat cu noi pe durata zborului și ne-ai oferit sfaturi și vorbe de încurajare. Și mulțumesc și celorlalți membrii din echipă și nu pot decât să vă urez “la cât mai mulți cursanți fericiți”.

Cursurile Vreau să fiu Stewardesă te ajută să obții jobul de însoțitor de bord la orice companie aeriană. Pregătește-te alături de traineri certificați la nivel internațional, cu vastă experiență în aviație, învață totul despre meseria de însoțitor de bord, simulează probă cu probă toate etapele unui interviu și pregătește-ți un dosar de interviu perfect: CV & fotografii conform cerințelor impuse de companiile aeriene. Detalii și înscrieri aici.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.