Interviu cu Sânziana, Wizz Air: „Ești stewardesă din clipa în care ai ajuns la hotel, până când ai plecat cu interviul luat”

Sânziana este omul dintr-o bucată, bine pregătit și profesionist, pe care am avut bucuria să-l cunosc în iarnă la un curs de pregătire organizat de Vreau să fiu Stewardesă. O să descoperiți în acest interviu o persoană ambițioasă, cu simțul umorului și iubitoare de aviația încă de mică, care după 3 interviui eșuate, și-a primit aripile în cadrul familiei Wizz Air de la Timișoara. Așadar, faceți cunoștință cu Sânziana și aventura ei printre nori. Cuplați-vă centura de siguranță, pregătiți-vă să râdeți mult și să învățați o serie de lecții foarte utile pe parcurs.

Cine este Sinziana și cum ai descrie-o dacă ai fi prietena ei cea mai bună?

“Cel mai mișto autor de pe Terra!” În curând, work in progress. Dar, să revenim la oile noastre, dacă aș fi prietena mea cea mai bună… Cea mai grea întrebare la început! Sunt genul de om care nu se ascunde după deget, o luptătoare, mai zurlită de fel și cu diaree verbală în scris! Vezi mai jos ce vreau să spun cu asta. Există! Pe bune!

Cum ai activat în tine „microbul” zborului. Cum și unde s-a întâmplat asta? Cum ai ajuns să visezi la un job printre nori?

Microbul îl aveam de mică. Țin minte că eram la un show aeronautic la aeroportul Traian Vuia, din Timișoara, nu mai știu câți ani aveam, dar știu că-l țineam pe tata de mână și mama îmi explica cum mașinăria aia imensă din fața mea era un avion Hercules. Mi s-a părut cea mai mișto chestie până a trecut un F15 deasupra noastră! Hercules, îmi pare rău, ești mare și frumos, dar F15-le e mai mișto! Ni la el cum trece, mândru de el!

La fix 24 de ani, după alte câteva showuri aeronautice, văd un anunț tare mișto pe internet. Tinerii între 16-23 de ani pot deveni piloți, pe gratis! Școala în Arad! Ce tare! Făcusem și eu 24 de ani de 2 zile, pun mâna pe telefon și îi sun, ca și copilul ăla care stă în fața Disney Land-ului, plină de speranță: “Nu mă primiți și pe mine? Da’ va rog foarte frumos!! Jur că mă simt de 16 ani! Știți, există studii serioase care spun că ai vârstă care o simți…” Nu, nu s-a întâmplat.

Am lăsat-o baltă, dar ajung să zbor pentru prima dată și văd însoțitorii de zbor, tăt gătiți cu toate cele, uniforme drăguțe, machiaj perfect și nu știu cum, dar unul dintre ei face zborul de 45 de minute să pară de parcă au trecut 5 minute! Glume în tolbă și tot felul de poante! Eu, în scaunul meu de lângă fereastră, toată cu capul în nori, uimită de cum jos era atât de urat, de posomorât și sus, deasupra norilor era senin, soare, cald și un ocean de nori pufoși în toate formele posibile! Îmi spun: “Asta vreau să fiu când ajung mare!” Țin să vă anunț că s-a întâmplat anul trecut, pe undeva prin Octombrie-Noiembrie.

Cum ai trecut de la dorință la acțiune? Ce pași ai urmat ca să obții acest job?

Sincer, ocheam site-ul vostru de câțiva ani, vreo 3 așa. Șovăiam că-i în capitală. Cum ajung acolo? Dar cum stau acolo câteva zile? Dar, cu monetarul cum fac? Știi, mai sunt de plătit facturi și alea alea. Genul de persoană care analizează o situație banală până la cel mai mic detaliu, să mă vezi numai când vine vorba de schimbări majore! Și uite așa vine mama în cameră și-mi spune: “Sînzi, i-a vezi tu aici dacă îi pe bune sau nu?” și îmi arată site-ul vostru: Cursul Vreau să fiu Stewardesă din decembrie, sau noiembrie 2018? Stau prost cu lunile. Mă uit la ea și mi se aprinde beculețu’: Seize the day! Facem? Facem! Mergem? Stai puțin, imediat, acum îmi iau biletele de avion și-mi caut cazare pe Booking! Și uite așa ajung în capitală, o fac și pe asta! 

Trag o raită pe la toate standurile de smacuri, kilometrii pentru țoale, că de, la interviu nu te prezinți în șlapi și pijama. (Ce bine ar fi!) Dă-i cu videori de pe youtube, cum te machiezi, cum îți faci părul, cum răspunzi la întrebări, dar ce-i cu interviul asta? Îmi fac temele de casă cum trebuie, top în avion și voila! Am ajuns la Cursul Vreau să fiu strewardesă! Vrei? Da, clar! Echipa cursului m-a ajutat foarte mult! 

Cu cea mai mare sinceritate, dacă n-aș fi urmat cursul vostru, n-aș fi trecut de nici un stadiu la nici un interviu, oricât de mult mi-aș fi dorit. Poanta e că nimeni nu-ți spune exact ce și cum e cu interviul. Cu totul altceva când stai de vorbă cu o echipă de profesioniști și înveți direct de la ei cum să te prezinți!
sanzina vreau sa fiu stewardesa 3 Interviu cu Sânziana, Wizz Air: Ești stewardesă din clipa în care ai ajuns la hotel, până când ai plecat cu interviul luat

Care este jobul pe care îl ai în acest moment? Te-a ajutat în vreun fel la interviu experiența din CV?

Momentan, nu am nici un job, dar la interviu experiența din CV m-a ajutat foarte mult! Recrutorii din orice companie (Emirates, Wizz Air și Carpatair – în cazul meu), te întreabă câte ceva din CV. Nu-i interesează neapărat ce ai lucrat înainte, serios! Ce vor ei să știe este dacă ai avut situații neprevăzute în care ai reușit să ieși cu bine.

În alte cuvinte, orice job îl ai în CV, înainte interviu, pregătește-te cu măcar o situație “încurcată” pe care nu doar că ai rezolvat-o, dar și clientul/persoana/persoanele implicate au plecat cu un zâmbet larg satisfăcut. Clientul nostru, stăpânul nostru! Dacă mai bagi și niște lucruri care dau de înțeles că te descurci excelent sub presiune și eșți super încântat de toți angajatorii, și ei de ține, n-ai nici o problema. Doar s-o brodești într-un răspuns de vreo 2 maxim 3 propoziții, nu romane cum scriu acum, de exemplu. Truc învățat la Cursul Vreau să fiu Stewardesă! Altfel, diaree verbală, după cum bine vedeți! Defect profesional.

Indiferent de ce te întreabă, ții minte chestii simple: prestare de servicii excelentă, siguranță la bord, bunele maniere, siguranță de sine, zâmbetul și protocolul sunt noua ta biblie!

Nu, nu știu nimic despre protocol, doar reguli elementare de tipul: Nu fuma la bordul unui avion! Centura de siguranță! Puneți lichidele într-o pungă resigilabilă de un 1L și recipientele să nu aibă mai mult de 100ml! Ți le aruncă nenea de la Securitate în coșul de gunoi de parcă-i LeBron James! (Mi s-a întâmplat) Un rânjet larg, șiii aruncă! Sprayul e în aer, se apropie de coș, și… și… COOOȘȘȘ!!! Jur, amin, îmi venea să-l aplaud nu alta! Așa țintă tot să ai! Deci, nu-i mare filozofie, dar nici ușor nu e. Trebuie să fii pe fază!

La cate interviuri cu companii aeriene ai participat până să fii învingătoare? Ce ai învățat din fiecare experiență?

La vreo 4. La Capatair, înainte să particip la Cursul Vreau să fiu Stewardesa… Cringy! Atât! Tot ce puteam gresii, am greșit cu vârf, îndesat și încă o porție! Mă mir că m-au ținut până sfârșit! Probabil se distrau și ei, aveau și de ce.

La Emirates, de vreo 2 ori. CV drop-ul bată-l vină! Am învățat cum să am CV-ul cel mai bun și prezentarea aia de câteva secunde în fața recrutorului. Notă către toate tipele care vor să participe la interviuri: luați-vă tocuri confortabile. Dacă sunteți ca mine și sunteți convinse că tocurile sunt obiecte de tortură perfecte reieșite dintr-o conspirație patriarhală, trageți un drum până la DM, au ei niște pernuțe cu gel care te scapă de câteva răni frumoase după minim 8 ore de stat în picioare pe tocurile alea. De durut, va doare oricum, trust me, the pain is real! Dar, gândiți-o cum am gândit-o eu, o zi de tortură, o viață de vis! Merită! Shaya LeBeouf, FĂ-O!!!

La Wizz, ultimul de altfel, campionii, campionii, ole, ole, ole!!! Temele făcute, adică: istoria companiei, motto-ul companiei, ce vor ei de fapt, povești despre Wizz luate de la ceilalți participanți la interviurile de la Emirates, pernuțe de la DM, machiaj și French twist perfect, nici o scamă pe costum, întotdeauna acolo să te vadă recutorii cu zâmbetul de buze comunicând cu ceilalți participanți într-o manieră plăcută, incluzând și pe cei mai sfioși și seara cu picioarele în găleții pline ochi cu cuburi de gheață. Atââât!!!

Nu-i ușor, multe detalii de care trebuie să ții seama, dar nu-i nici imposibil. Este cum ar trebuie să fie. Adică ești un însoțitor de bord de când vezi hotelul, până ieși din hotel cu interviul luat!

Cum a decurs interviul Wizz Air? Care ți s-a părut cea mai dificilă probă de la interviu? Cum ai reușit să treci peste tot și să îți invingi emoțiile?

A decurs foarte bine! Excelent, l-am luat! Aveam un răspuns extrem de lung pentru întrebarea aceasta cu foarte multe detalii, dar era prea greu de citit. Așa că, pe foarte puțin mai scurt a fost cam așa:

Cu o zi înainte mi-am pregatit terenul (uniforma, documente etc). Somn de minim 8 ore, trebuie sa fii odihnit! Trezirea de dimineață, pe la vreo 4, dă-i cu grooming-ul! Am ajuns la hotel cu o oră înainte de interviu, am început sa fac cunoștință cu ceilalți participanți, fofilându-mă ușor către ușa sălii de conferințe unde s-a ținut interviul. Poziție strategică, să te vadă recrutorul, să te țină minte! Atenție doar cu ținuta și comportament! Contează tot ce faci atât la interviu, cât interactionezi cu ei, cat și afară. Ești stewardesă din clipa în care ai ajuns la hotel, până când ai plecat cu interviul luat!

Prima probă, prezentarea. Ne-au dat un formular de completat, deci tot un fel de CV drop precum celelate interviuri. Am intrat, m-am prezentat scurt in cateva propoziții. Fiți atenti la ce vă spune echipa Vreau să fiu Stewardesă aici, ai două minute maxim în care trebuie să-i câștigi! Pentru mine, una, aceasta e cea mai grea probă! Am dat-o frumos la ultima intrebare, dând de înțeles că sunt ceea ce caută Wizz legându-mă de motto-ul companiei. Strategie și joc psihologic cât cuprinde!

A doua probă, proba de role-play. Am intrat, m-am prezentat din nou vârând și o glumă pe acolo să mai destind apele. Eram numărul 7, Bond, James Bond. Am extras bilețelul, aveam un pasager care avea o tigară electronică. Timp de vreo 3-4 minute maxim (sau mi s-a părut mie că a trecut mai mult timp), am negociat cu pasagerul (recrutorul). Mi-am cerut scuze pentru incoveniență, i-am explicat calm și intr-un mod plăcut cum nu e permis fumatul la bord, nici țigările electronice, nici în baie, nici cu eu mai știu cum încerca recrutorul să mă întoarcă. La final, i-am mulțumit pasagerului pentru bună voință, i-am urat o zi foarte frumoasă și pe undeva pe acolo mi-am mai cerut scuze încă odată pentru incoveneniență. La fel și recrutorilor odată ce jocul s-a sfârșit.

A treia probă, o proba de grup. Lucrurile sunt foarte simple aici. Trebuie să joci fair play, să fii cu bun simț, geană pe recrutori și în același timp să dai de înțeles că ai toate calitățiile unui însoțitor de bord. Din nou, joc psihologic, strategie și să ieși în evidență fără a ieșiiprea mult în evidență, adică fără să deranjezi. Am luat rolul de negociator și foarte puțin organizator, dar tot prin negociere și lucrând în echipă! Cum spune zicala aceea americană, nu există eu în cuvântul echipă. La fel și aici.

Ultima probă, proba interviului final. Un soi de prezentare pe larg. Vorbești mai mult, adică tot pe scurt, dar răspunzi la mai multe intrebări. Aici ești deja destul de obosit, și dacă nu te țin curelele s-ar putea să o muști. S-a întâmplat. Dar, dacă te pregătești de acasă cu câte o întâmplare pentru fiecare job în care ai ieșit nu doar cu bine, dar și compania și clientul a fost mulțumit, este perfect! Serios, nu-i interesează ce ai lucrat sau dacă are sau nu legatură cu client service. Atât timp căt scoți în evidență calitățiile unei stewardese într-un mod subtil, n-ar trebui să ai probleme. 

Foarte important: ținuta, zâmbetul, salutul, mulțumitul, la revedere, o zi frumoasă etc! 

Să vă luați la voi o sticlă de apă și ceva de ronțăit. Interviul începe de dimineață și se termină seara pe la apus. Aveți grijă cu tocurile, stai în picioare foarte mult! Eu una îmi plângeam de milă la final când am realizat că mai trebuie să cobor scările pe tocuri… Să ai la tine o oglindă, rujul și creionul de buze, fondul de ten sau pudra, fixativul de machiaj în cazul în care știi că nu te țin foarte multe ore.

În rest, sinceră să fiu, odată ce am trecut de prima probă, n-am mai avut emoții. De obicei îmi controlez emoțiile foarte bine, mai ales când stau de vorbă cu cineva. Dacă nu reușesc așa, îmi ocup timpul cu ceva, îmi distrag atenția și merg înainte! Doar nu sunt în fața marii adunări generale goală pușcă! Recrutorii sunt și ei oameni, viitori tăi colegi. Energie pozitivă, zâmbește, totul e perfect, exact așa cum trebuie să fie!
sanziana vreau sa fiu stewardesa Interviu cu Sânziana, Wizz Air: Ești stewardesă din clipa în care ai ajuns la hotel, până când ai plecat cu interviul luat

De ce crezi că recrutorii te-au ales tocmai pe tine? Ce calitate a contat cel mai mult?

Aoleu! Pentru că sunt cea mai bună! Glumesc, bine înțeles! Pentru că m-am descurcat, pentru că am fost ceea ce căutau și pentru că am venit pregatită, sigură pe mine, știind ce vrea compania și cum să mă prezint într-o lumină cât mai favorabilă lăsând emoțiile la ușă.

Toate? Sincer, nu știu care calitate a contat mai mult decât cealaltă. Toate calitățiile unei stewardese, discutate pe-ndelete la cursul Vreau să fiu Stewardesă, au contat. Ba chiar au existat cateva comentarii din partea celorlalți participanți. Ne spuneau mie și unei viitoare colege, că arătăm și ne purtăm ca niște stewardese. Credeau că lucram deja în branșă, în condiițile în care niciuna din noi n-aveam o experiență anterioară. Cel mai mare compliment! Așa incurajare să tot ai! 

Te-ai pregătit alături de echipa noastră în cadrul unui curs pregatitor. Cum ți s-a părut și in ce masura crezi ca te-a ajutat la interviu?

Mi-a placut foarte mult! Îmi pare rău că n-a ținut mai mult! Serios, aveți o echipă super mișto! Mi-ar face o deosebită plăcere să colaborăm în viitor, după ce acumulez mai multă experiență. O experiență cu adevărat deosebită! 

M-a ajutat extrem de mult! După cum am spus și inainte, fără cursul Vreau sa Fiu Stewardesă n-as fi reușit să trec de nici un interviu! Oricât de mult citești, vizionezi tot felul de clipuri și te documentezi din alte surse, tot vor există lucruri pe care nu le prevezi, nu le cunoști si nu vei știi cum să reacționezi, cum să răspunzi. Lucruri de care inevitabil te vei lovi la interviuri și din pricina cărora nu vei avansa. Înveți, să le spunem, informații din culise care îți vor fi de folos în orice interviu! Mai ales când o ai pe Anca pe Whatsapp și o mai bombardezi cu intrebări dintr-o dată! Teach me, master!

Mulțumesc, încă odată pentru tot ajutorul! Mi-ați indeplinit un vis! În curând voi avea aripi și abia astept să zbor către un viitor cât se poate de mișto! Câți dintre noi pot spune că au jobul de vis? Nu foarte mulți, nu-i așa?

Ce sfat ai oferi cititorilor Vreau să fiu Stewardesă care își doresc să îți urmeze exemplu și să lucreze ca însoțitori de bord?

În primul și primul rând, să urmați cursul/cursurile oferite de echipa Vreau să fiu Stewardesă! Fetele sunt foarte de treabă, profesioniste în tot ceea ce fac și explică tot ce vrei să știi, sunt alături de tine pas cu pas! Și, bineînțeles, să fii sigur că aceasta este cariera care ți-o doreșți. Nici un job nu-i doar lapte și miere, să fii conștient că e un job solicitant, ești expus la tot felul de situații neprevăzute, clienți de tot soiul etc.

CV-urile, sfatul meu, mergeți la secțiunea cu CV-urile de pe site, e cea mai rapidă și eficientă metodă! Mergi la sigur! La fel și pozele! Faceți o programare din timp cu fotograful echipei, îți faci pozele într-un studio profi! Din propria experiență, s-a chinuit săracul cu top modelul anti talent la poze, moi, vreo oră până când au ieșit pozele foarte mișto. Anti talent selfie… Și nu, pozele de pe Insta sau Facebook nu sunt bune! Nu o mușcați când vă zice un recrutor: merg și pozele de pe social media. Nu! Nu merg! Absolutely not!!!

Să vorbiți engleza bine! Adică, să poți vorbi cursiv. Nu contează dacă ai un acent, dar să știi să te exprimi cum trebuie, să răspunzi prompt, să nu te pierzi. Deci urmați și Cursul de engleză pentru interviuri dacă nu sunteți siguri că stăpâniți limba prea bine. Interviurile se desfășoară în limba engleză.

Grooming perfect, investiți în produse bune! Travel size! Vezi partea cu pungă de un litru și LeBron James de la SRI.

În cele din urmă, dragi viitori colegi de breaslă, nu va lăsați! Poate ai noroc și-l iei din prima, poate-l iei dintr-a 8-a oară, nu contează! Fi geană pe anunțuri, lupta și până la urmă ți se îndeplinește visul! Dacă această este carieră ce ți-o dorești, da-i drumul, nu te oprește nimeni! Investește în tine, nu-i chiar atât de scump sau dificil, și se merită din plin!

Un mesaj pentru echipa Vreau sa fiu Stewardesa 🙂

Vă iubesc!!! Mii de mulțumiri pentru tot ajutorul și să ne auzim cu bine pe viitor! Faceți o treabă minunată! Când ajung prin București, să sperăm că-i anul acesta măcar așa în trecere, dacă țineți un curs ceva, trec pe la voi cu niște ciocolată!

Cursurile Vreau să fiu Stewardesă te ajută să obții jobul de însoțitor de bord la orice companie aeriană. Pregătește-te alături de traineri certificați la nivel internațional, cu vastă experiență în aviație, învață totul despre meseria de însoțitor de bord, simulează probă cu probă toate etapele unui interviu și pregătește-ți un dosar de interviu perfect: CV & fotografii conform cerințelor impuse de companiile aeriene. Detalii și înscrieri aici.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.