Încă o cursantă prinde aripi la British Airways: Povestea Oanei

În februarie 2017 am cunoscut-o pe Oana la cursul pregătitor Vreau să fiu Stewardesă. După 4 zile petrecute împreună, i-am împărtășit faptul că British Airways e compania unde o văd – nu știu de ce, dar ceva din profesionalismul, rigoarea, eleganța și engleza perfectă pe care o vorbea  o recomanda pentru un job de însoțitor de bord la una din companiile aeriene cu tradiție în lumea aviației.

Câteva luni mai târziu am aflat de la Oana că primise o invitație pentru un interviu la Londra, la sediul British Airways. Și aici cred că intervine partea cea mai frumoasă a comunității Vreau să fiu Stewardesă – legăturile minunate care se înfiripă între cursanții noștri de-a lungul timpului. Am pus-o pe Oana în contact cu Alex, un alt fost cursant care în prezent lucrează pentru British Airways, iar Alex a ajutat-o pe Oana cu o serie de informații valoroase atât despre întregul proces de recrutare, cât și după – cu tot ce a însemnat găsirea unei cazări la Londra (British Airways nu oferă cazare angajaților, aceștia trebuie să își găsească singuri). Cea mai recentă fotografie pe care am văzut-o cu Oana în social media era de la Marele Zid Chinezesc, așa că prima sa lună de zbor a dus-o direct la capătul celălalt al lumii – în China 🙂

Am discutat cu Oana în timp ce era în training la British Airways și iată ce-am aflat despre experiența ei la această companie aeriană:

Când te-ai gândit prima dată că ai putea să te angajezi ca stewardesă și ce s-a ascuns în spatele unei astfel de decizii?

Ador să călătoresc așa că m-am gândit la acest job încă din timpul facultății. Dar timpul tace și trece așa că a durat puțin până am luat efectiv decizia de a urma acest drum.

Care era jobul tău dinainte să lucrezi ca însoțitor de bord? Crezi că te-a ajutat în vreun fel la interviu experiența ta de până acum?

Consilier juridic la un operator regional de apă – canal și da, consider că m-a ajutat această experiență, deoarece am învățat cum să lucrez într-o echipă și cum să interacționezi cu clienții/utilizatorii, în funcție de problemele și specificul situației.

Ai aplicat la British Airways. De ce tocmai la ei?

Am aplicat la British Airways deoarece mi-am dorit să fiu aproape de casă și,trebuie să recunosc, iubesc Londra.

Cum a decurs interviul cu BA? Unde a avut loc, prin ce probe ai trecut, câți candidați au fost inițial, cum a fost interacțiunea cu recrutorii? A fost ceva de care îți era teamă, înainte de interviu?

Interviul are loc în Londra, la sediul BA. Sunt 4 probe: test de înălțime, role play cu un recrutor, probă de grup și la final, un interviu cu doi recrutori. Inițial am fost în jur de 40 de candidați, iar la interviul final am rămas 19. Recrutorii sunt simpatici – ceea ce m-a ajutat să mă relaxez puțin și să mă concentrez pe fiecare task. Emoții am avut toată ziua, pentru că îmi doream să fac o impresie bună și să demonstrez că am toate calitațiile necesare pentru a fi însoțitor de bord British Airways.

16681512 1339458419425835 1725771233149847459 n Încă o cursantă prinde aripi la British Airways: Povestea Oanei

Care probă ți s-a părut cea mai grea? De ce?

Interviul final mi s-a părut mai dificil, deoarece recrutorii știu cum să pună problemă astfel încât ești “obligat” să răspunzi punctual întrebărilor.

Cât ai așteptat până să pleci la Londra, după interviul final? Prin ce alte etape ai mai trecut până să fii sigură că vei fi angajată? (analize medicale, cazier etc)

În cazul meu a durat aproximativ 4 luni. După ce primești e-mail-ul care te informează că ai fost selectat, trebuie să completezi diverse formulare și se fac verificări de către o firmă autorizata de BA. Trebuie să trimiți și cazier judiciar – care trebuie tradus și legalizat. De asemenea, trebuie să te programezi pentru vizita medicală și pentru măsuratorile pentru uniformă – amândouă se desfășoară la sediul BA în Londra și trebuie să aplici pentru viză pentru SUA – interviul trebuie să fie la ambasada SUA din Londra. Pentru fiecare etapă, cei de la BA trimit e-mail-uri în care explică pas cu pas ce trebuie făcut.

21682665 931771770308986 947325154 o 1024x683 Încă o cursantă prinde aripi la British Airways: Povestea Oanei

Cum a fost relocarea la Londra? British Airways nu asigură cazarea pentru însoțitorii lor de bord. Cum ai reușit să rezolvi acest aspect?

BA nu oferă cazare sau transport, așa că am avut puțin de furcă cu mutarea. Am avut noroc cu Alex, însoțitor de zbor BA, pe care l-am cunoscut prin intermediul site-ului vreau să fiu stewardesă.ro, care m-a ajutat cu multe informații și sfaturi. Am profitat de faptul că aveam programat interviul la ambasada SUA și am contactat o agenție imobiliară pentru a vedea niște camere de închiriat.

În prezent te afli în training. Dă-ne mai multe detalii despre: cât durează, în ce constă pregătirea.

Trainingul ține aproximativ 5 săptămâni și învățam de toate: evacuări de urgență, prim ajutor, customer service, cum combați un foc la bordul unui avion, importanța unui bune comunicări într-o echipă și multe alte lucruri. E greu de făcut o lista efectivă, trainingul fiind unul intens și complex. De asemenea, avem atât teste practice cât și teoretice.

Din ce mi-ai povestit, deja ai primit primul roster (program de zbor). În ce destinații vei avea primele zboruri?

Da, am primit rosterul! Momentan am short hauls (zbor dus-întors) în Europa: Zagreb, Barcelona, Praga și două long hauls: Beijing și San Diego.

Ai urmat un curs pregătitor alături de echipă Vreau să fiu Stewardesă. Cum ți s-au părut zilele petrecute alături de noi, cum ai interacționat cu trainerii și cu ceilalți membri din echipa noastră?

Cursul este foarte bine gândit, deoarece m-a familiarizat cu tehnicile și probele de la interviul propriu zis. M-am simțit foarte bine alături de echipa Vreau să fiu Stewardesă și de colegii de grupă și am învățat multe din modul în care am interacționat și de la trainerii minunați care ne-au ajutat să ne descoperim calitățile, cum să le punem în valoare și care ne-au împărtășit mici secrete pentru a trece cu succes de interviuri.

scoala de stewardese 1024x683 Încă o cursantă prinde aripi la British Airways: Povestea Oanei

Spune-mi care sunt pentru tine cele mai importante 3 calități pe care un candidat trebuie să le afișeze la interviu, având în vedere experiența ta?

Încredere în sine, atitudine pozitivă și abilitatea de a lucra într-o echipă. Jobul, contrar unor opinii, nu este unul ușor, astfel trebuie să dai dovadă că poți să faci față diverselor situații care apar și totodată poți să te integrezi și să lucrezi cu o echipă pentru a duce la bun sfârșit orice task.

Un gând final pentru echipa Vreau să fiu Stewardesă 🙂

Mult spor în continuare și keep up the amazing work!

Precizarea Oanei: “Postarea de pe acest site este a mea și nu reprezintă viziunea sau politica British Airways”.

[vc_message]Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursului Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale. Înscrieri și detalii aici.[/vc_message]

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.