Stewardesă la Vueling, Smartlynx și Qatar Airways – povestea Oanei

Deși e extrem de tânără, în curând Oana va bifa cea de-a treia compania aeriană a cărei uniformă o va purta cu mândrie. A trecut un an de când am cunoscut-o pe Oana. Un om blând, cald, frumos și pe dinafară, dar mai ales pe dinăuntru. Lucrase deja ca stewardesă în Spania, pentru compania Vueling, dar voia să facă un pas înainte în cariera sa. Venise la curs să își învingă emoțiile, să învețe cum să fie un candidat cât mai bine pregătit pentru interviurile cu marile companii aeriene arabe și, de ce nu, să-și regăsească motivația și să se convingă că se poate. Orice vis poate deveni realitate atât timp cât te dedici lui, iar cursul nostru tocmai asta își propune să facă. Imediat după cursul pregătitor Vreau să fiu Stewardesă, Oana s-a angajat la Smartlynx pentru care a lucrat pentru un an. Însă, în tot acest timp, sufletul și mintea ei își doreau tot o mare companie arabă. Așa că iată, în curând Oana va îmbrăca uniforma Qatar Airways, după un interviu trecut cu succes anul trecut în noiembrie la Cluj. Vă invit să vă inspirați din povestea Oanei și din lecțiile frumoase pe care le-a învățat din zbor.

“Iată, un an. Un an plin de bucurii, îndrăznesc să spun. O să-ți spun povestea mea.”

Cine este Oana și cum a ajuns ea printre nori?

Deja de pe băncile liceului începusem să mă pregătesc pentru a deveni stewardesă. Nu îți imagina cine știe ce, Anca, doar că mă focusam foarte mult pe limbi străine, pe a obține cât mai multe atestate și așa mai departe. Am aflat mai târziu că, de fapt la, interviu nu te întreabă câte atestate ai. Trebuie să știi să vorbești fluent, cu atestat sau fără. A deveni stewardesă era un gând foarte îndepărtat, un țel cu nenumărate ziduri în față. Voiam o pregătire completă înainte de a merge la interviuri, voiam un atuu demn de un CV de stewardesă. Asta era crezul meu, la 18 ani, cu bac-ul abia luat și cu multă voința de a începe în viață cu dreptul. Așa că, în toamnă acelui an, m-am înscris la Pro Fly Academy, curs ce a durat 3 luni, în Santiago de Compostela. La câteva luni după primeam mail de la Vueling Airlines cu “Felicidades”.

De cât timp zbori? Ai întâlnit în cariera ta situații de urgență? Dar pasageri nepoliticoși? Cum ai reacționat?

Am zburat un an pentru Vueling și chiar acum, în câteva zile o să împlinesc un an în Smartlynx Airlines. Pot spune că au fost experiențe foarte diferite. Zburam pe aceleași avioane, da, dar eram altă persoană, am început să privesc totul cu alți ochi. Mai înțelegători. Am întâlnit pasageri nepoliticoși, reacțiile mele fiind totdeauna controlate, niciodată nu am luat nimic personal. Doar că la început, ajungi acasă și te întrebi de ce, cum. Pe când, cu experiența, înveți să rezolvi totul la bord. Îmi place să cred că vorbind cu oamenii, comunicând într-o manieră calmă, se rezolvă majoritarea problemelor. Situațiile de urgență medicală sunt foarte des întâlnite la bord. De aceea e bine să știi să oferi prim ajutor, fiecare companie are grijă că toți cabin crew să aibă cel puțin bazele primului ajutor. Doar că niciodată nu știi cum o să reacționezi într-o situație reală. Regula de aur este să oferi oxigen. Și asta am și făcut cu o doamnă care avea simptome de infarct.

Oana Bataru stewardesa 1 Stewardesă la Vueling, Smartlynx și Qatar Airways  povestea Oanei

Ce lecții ai învățat în timpul petrecut în aer?

Din timpul petrecut printre nori am învățat că este întotdeauna bine să vezi partea plină a paharului. Ceea ce e mult spus pentru mine, a fost un pare pas înainte. Be kind, îmi spun mereu. Cred cu tărie în asta, am învățat că a fi bun este punctul meu forte.

Care ar fi cea mai frumoasă amintire pe care o ai de la zbor?

Am foarte multe amintiri frumoase zburând, un simplu răsărit de soare văzut de printre nori, discuții despre cărțile mele preferate cu pasagerii, bebelușii zâmbăreți. Plimbarea cu barca printre fiordurile din Norvegia, artificiile din noaptea de San Juan din Alicante, vizita mea la studioul unde s-a filmat Harry Potter în Londra (sunt o mare fană).

Ai lucrat până acum în Europa, dar visul tău era o companie din Orient. Iată că visurile se împlinesc, iar în curând te vei alătura companiei Qatar Airways. Cum ai ajuns să fii selectată?

Întră-adevăr, marele meu vis este să zbor pentru comoaniile din Orient și o să încep curând să zbor pentru Qatar Airways. Am fost la Open Day în Cluj în Noiembrie 2017, am întâlnit multe fete extraordinare. Fete cu care am ținut legătura și cu care o să plec în Doha. Am trecut prin fiecare probă determinată să ajung în Doha. O determinare liniștită, să spunem așa. Părerea mea este că vizualizându-te în uniformă lor, și comportându-te că atare ajută enorm de mult. Eu asta am făcut. Și am zâmbit. Continuu.

Oana Bataru stewardesa Smartlynx Stewardesă la Vueling, Smartlynx și Qatar Airways  povestea Oanei

 

 De ce crezi că recrutorii te-au ales tocmai pe tine?

Nu știu cât de mult a influențat alegerea recrutorilor experiența mea de aproape doi ani, pe atunci. Ce le-am spus la înmânarea CV-ului, când m-au întrebat de ce îmi doresc să schimb compania la care lucrez a fost “ Îmi doresc să lucrez pentru o companie de 5 stele” și am ținut să demonstrez că pot, pe tot parcursul assessmentului. Nu vă ascund faptul că de fiecare dată când treceam o probă și încă una mi se părea că urc treptele spre Doha. Și răsuflăm ușurată.

Cum au privit recrutorii faptul că deja aveai experiență ca însoțitor de bord. Ce întrebări ți-au pus la interviu despre acest subiect?

Au demonstrat mai mult interes pentru faptul că aveam experiența anterioară la interviul final. M-au întrebat ce avioane zbor și ce situații dificile am întâlnit zburând, în câte țări am fost și cum m-am adaptat în diferitele orațe, țări.

Deși lucrai ca însoțitor de bord și aveai experiență în domeniu, acum un an ai ales să vii la cursul pregătitor Vreau să fiu Stewardesă. De ce?

Mi-am dorit tare mult să vin la cursul Vreau să fiu Stewardesă. După Vueling mi-am luat câteva luni libere înainte de a începe din nou să zbor. Citind articolele de pe site-ul vostru, văzând câtă pasiune și devotament aveți pentru proiectul Vreau să fiu Stewardesă, dorința voastră de a oferi aripi m-a facut să vreau să traiesc experiența Vreau să fiu Stewardesă. Aveam nevoie de energia voastră pozitivă, de cineva să-mi spună  “uite, se poate. Uite, poți”. Și n-am rămas dezamagită.

cursuri stewardese 1024x683 Stewardesă la Vueling, Smartlynx și Qatar Airways  povestea Oanei

Cum ți s-au părut zilele petrecute alături de noi la curs? În ce măsură crezi că te-au ajutat în pașii pe care i-ai făcut ulterior în domeniul aviației?

Nenumăratele informații utile pentru interviu și toate sfaturile pe care ni le-ați dat la curs au ajutat, chiar și după aproape un an, la interviul cu Qatar Airways. A fi stewardesă e un stil de viață. Am luat cursul Vreau să fiu Stewardesă foarte personal, am încercat să transpun din sfaturile voastre și în viață mea de zi cu zi, zburând. Cu pasagerii, colegii.

Vreau sa fiu stewardesa 1024x970 Stewardesă la Vueling, Smartlynx și Qatar Airways  povestea Oanei

Cum ajungi stewardesa 1024x683 Stewardesă la Vueling, Smartlynx și Qatar Airways  povestea Oanei

Având în vedere toată experiența ta, ce sfat ai oferi unui viitor însoțitor de bord?

Mă consider încă mică în lumea mare a aviației. Doi ani sunt puțini și sunt începutul. Dar sfatul meu către noii însoțitori de bord este unul personal. Fiți buni, înțelegători. Cu persoana de lângă voi, pasagerul sau colegul. Vizualizați-vă mereu ca eroul poveștii voastre.
poza grup17 cursanti Vreau sa fiu Stewardesa 1024x682 Stewardesă la Vueling, Smartlynx și Qatar Airways  povestea Oanei

Un mesaj pentru echipa Vreau să fiu Stewardesă 🙂

Fetelor, să continuați așa. Să dați aripi, să împliniți dorințe. Profesionalismul vostru ajută viitori însoțitori de bord să creadă că se poate, ceea ce pe mine m-a ajutat enorm. O să-mi amintesc întotdeauna cu mare drag de voi.
Vă pup!
Îți mulțumesc foarte mult pentru oportunitatea de a mă exprima și de a-mi spune povestea. Sper să fie de ajutor vouă și viitorilor însoțitori de bord. Sper să inspire.

Cursurile Vreau să fiu Stewardesă te ajută să obții jobul de însoțitor de bord la orice companie aeriană. Pregătește-te alături de traineri certificați la nivel internațional, cu vastă experiență în aviație, învață totul despre meseria de însoțitor de bord, simulează probă cu probă toate etapele unui interviu și pregătește-ți un dosar de interviu perfect: CV & fotografii conform cerințelor impuse de companiile aeriene. Detalii și înscrieri aici.

1 Comment
 • Aude
  Posted at 19:53h, 16 martie Răspunde

  Am publicat comentariul. Vă mulțumesc!

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.