Luminița prinde aripi la Thomas Cook: am avut încrederea că EU POT

Luminița este prima noastră cursantă care va lucra pentru compania aeriană Thomas Cook. Când mă gândesc ea, fără să vreau, îmi vine în minte cuvântul „profesionalism”. Căci asta mi-a inspirat din primul moment în care am văzut-o. Am cunoscut-o în decembrie 2016 la Chișinău, la unul din cursurile noastre pregătitoare. Luminița lucrase ca și customer service agent pentru Qatar Airways, în aeroportul Hamad din Doha, astfel că pentru ea interacțiunea cu clienții, limba engleză și relocarea într-o țară străină nu erau nicidecum o problemă, dimpotrivă. Dacă adaug și faptul că mama ei a fost stewardesă 25 de ani, tot ce pot spunde despre ea este că era perfect pregătită să îmbrățișeze meseria de însoțitor de bord. Lucru care s-a și întâmplat câteva luni mai târziu. Iată povestea Luminiței.

Când te-ai gândit prima dată că vrei să devii însoțitor de bord și ce anume te-a motivat să alegi o astfel de carieră?

Nu îmi amintesc să fi avut o ,,primă dată” la care să mă fi gândit la o astfel de idee, în schimb îmi amintesc foarte clar cum pe la 4-5 ani mă jucăm cu păpușile mele de-a însoțitoarea de bord. Păpușile erau pasagerii mei. Le dădeam să mănance, le ofeream de băut (sucuri evident!), vorbeam cu ele. Mama mea este persoana care mi-a inspirat respectul și admirația față de acest job, ea având peste 25 de ani experiență ca stewardesă.

Ai lucrat ca și customer service agent pentru Qatar Airways, în aeroportul internațional Hamad din Doha. În ce măsură crezi că acest job te-a pregătit pentru carieră de stewardesă?

Fiecare experientă este o treaptă care ne învață ceva. Sunt recunoascătoare companiei Qatar Airways pentru toate trainingurile de pregătire, care trebuie să recunosc, au fost de o calitate foarte înaltă.

uniform 1024x683 Luminița prinde aripi la Thomas Cook: am avut încrederea că EU POT

Ce știai despre această meserie înainte de a merge la interviu? Ce anume te atrăgea atât de mult?

Știam că este o meserie în care pentru a te descurcă bine trebuie să îți placă oamenii. Să fii foarte răbdător și empatic. Fiecare om, atunci când călătorește, are o poveste a sa. Un cuplu de tineri căsătoriti pot fi fericiți și binedispusi că pleacă în luna de miere, pe când altcineva este tensionat și îngrijorat pentru că e prima oară când zboară cu avionul. Trebuie să ai puterea de a îi înțelege pe fiecare și să îi tratezi într-un mod cât mai individual.

Ai aplicat pentru Thomas Cook. Ce te-a determinat să alegi o companie aeriană din Marea Britanie?

Îmi doream mai demult să locuiesc în Marea Britanie, iar oferta de la Thomas Cook Airlines a venit la mine tocmai când mă ateptasem cel mai puțin 🙂

Cum a decurs interviul, prin ce probe ai trecut?

Ziua de interviu a avut 3 probe și interviul final. Probele au inclus:

1. Exercițiu de grup

2. Joc de rol – au fost 2 jocuri de rol:

a) trebuia în decurs de 2 min să jucăm un scenariu în care vindem un parfum la bordul avionului. Recrutorii doreau să vadă abilitățile noastre de comunicare și interacțiunea cu eventualii pasageri.
b) Cea de-a două probă a jocului de rol a inclus scenariu la aeroport în care un pasager nervos și supărat că zborul său va fi în întârziere cu 4 ore a venit la reprezentanții companiei aeriene pentru a cere socoteală. În acest exercițiu, recrutorii au dorit să vadă cum reacționăm noi într-o situație de stres, atunci când trebuie să lucrăm cu pasageri nemulțumiți, tensionați.

Cum te-ai pregătit pentru interviu? La câte recrutări ai participat până să reușești?

Aveam o documentare bună cu mult timp înaintea acestui interviu, și de aceea mi-a fost foarte ușor să mă pregătesc. Cu o zi înainte, nu am făcut decât să recapitulez toate notițele luate anterior. M-am plimbat mult prin parc, m-am alimentat sănătos, și am încercat să mă detașez de orice grijă. Am participat anterior la 3 recrutări.

Ce influență au avut asupra ta cursul Vreau să fiu Stewardesa de la Chișinău, ceea ce ai citit la noi pe site și interacțiunea cu trainerul?

,,Vreau să fiu stewardesă” a avut o influență nemaipomenită. Dovada o vedeți și singuri: după curs, am reușit din prima, cu Thomas Cook Airlines. Tocmai datorită faptului că la curs a fost mult pus accentul pe practică, eu am reușit să îmi îmbunătățesc calitățile de lucru în grup, și nu doar asta, am înțeles ce este important pentru membrii echipei de recrutare să vadă la un candidat. Iar despre trainer, am avut o deosebită plăcere să o cunosc pe Anca, o ființă atât de înțeleaptă care, efectiv, mi-a dat încrederea în faptul că EU POT.

15337470 1257757740929237 4447723731169161965 n e1481059724924 Luminița prinde aripi la Thomas Cook: am avut încrederea că EU POT

De ce crezi că recrutorii te-au ales tocmai pe tine dintre toți candidații care au aplicat?

Eram bine pregătită pentru acea zi, știam la ce să mă aștept. Cu toate astea, mi-am permis să mă simț relaxată. Nu mă gândeam în acele momente că ,,Doamne, ce-aș vrea să fiu selectată” Mă gândeam că sunt o norocoasă că am fost invitată să particip la un Assessment day cu o astfel de companie, și ar trebui să mă bucur de acea zi minunată, de faptul că am ocazia să cunosc atâția oameni frumoși și inteligenți. De asta, nu știu cum…totul a venit foarte ușor. Eu chiar nu îmi făceam nicio grijă. Emoții mici au existat, dar nu în măsura în care să mă dezechilibreze de la ceea ce spun sau ceea ce fac. Și mai este o tactică pe care am aplicat-o: Mi-am imaginat că recrutoarele sunt prienenele mele și că ele mă plac. Asta m-a ajutat să mă simt mai dezinvoltă, și în timpul interviului final, și în timpul jocului de rol. M-au selectat pentru că le-am plăcut, pentru că au considerat că am calitățile necesare pe care ei și-ar dori să le vadă la un însoțitor de bord Thomas Cook.

15230699 1257757737595904 4456375190505641853 n e1481059519342 Luminița prinde aripi la Thomas Cook: am avut încrederea că EU POT

Un sfat pentru un viitor însoțitor de bord

Să nu fie dezamăgit dacă nu reușește după o primă sau o a doua încercare. Asta nu înseamnă că nu ești suficient de bun sau potrivit pentru un asemenea job. Nu! Uneori e doar nevoie să îmbunătățim ceva la noi, sau să învățăm anumite lucruri pentru a fi mai bine pregătiți. Documentați-vă, pregătiți-vă pentru interviu. Aflați ce este important pentru echipa de recrutare la un candidat. Iar când ajungeți la eveniment, fiți zâmbitori și pozitivi și relaxați. Iar când zic zâmbitori, mă refer la acel zâmbet sincer care vine din inimă, valorează foarte mult! Și da, cu mare, mare drag vă recomand să mergeți la cursul de pregătire ,,Vreau să fiu Stewardesa Și știți de ce?…pentru că veți căpăta încredere în capacitățile voastre, veți ști ce să oferiți pentru simplu motiv că o să știți dinainte ce se cere de la voi.

Un mesaj pentru echipa Vreau să fiu Stewardesă 🙂

Mult succes în proiectul minunat pe care îl faceți, la cât mai mulți învățăcei pe care să îi pregătiti așa cum știți voi mai bine!

Echipa Vreau să fiu Stewardesă organizează la Chișinău un curs de pregătire pentru viitori însoțitori de bord. Rezervă-ți un loc la curs și pregătește-te să lucrezi pentru mari companii aeriene. Detalii și înscrieri aici.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.