Povestea Amaliei: “Qatar Airways m-a ales pe mine”

Amalia transmite calm și bunătate de la prima vedere. Are acea privire blândă și luminoasă care te face să-ți dorești s-o ai prin preajmă mereu. Sunt sigură că în momentul în care va îmbrăca uniforma de însoțitor de bord pasagerii săi se vor putea considera fericiți s-o aibă aproape pe zbor. Vor simți și ei, cel mai probabil, aceeași blândețe pe care am regăsit-o în ea pe parcursul zilelor de curs petrecute împreună.

Pe Amalia am cunoscut-o în iunie 2017 la Cluj Napoca, la un curs pregătitor Vreau să fiu Stewardesă. Ușor timidă, vorbea încet și încerca mereu să își găsească cele mai bune cuvinte pentru a exprima ceea ce simte. Știu că una din dorințele ei cele mai mari este să ajungă măcar o dată la Rio de Janeiro și uite cum viața ne arată că toate visurile se împlinesc când știi să lupți pentru ele. În martie 2018, Amalia își va deschide larg aripile și va zbura la Doha, unde o așteaptă o nouă viață în cadrul companiei Qatar Airways. De aici până la Rio mai e doar un pas, un zbor frumos în uniforma vișinie la finalul căruia va putea râde în soare pe plaja din Copacabana. Felicitări Amalia!

Când te-ai gândit prima oară că vrei să lucrezi ca însoțitor de bord și ce te-a motivat să alegi o astfel de carieră?

În primii ani de facultate mi-am spus că asta voi face, nu contează cât de greu va fi drumul, în liceu am călătorit prima dată cu avionul la Paris și îmi întorceam mereu privirea după stewardesele Wizz, dar primul, primul gând a fost mai mult o întrebare. O întrebare pe care mi-am pus-o în adolescență, după ce am văzut filmul View From the Top (îmi amintesc și acum uniforma albastră a lui Gwyneth Paltrow) și mi-am spus cum ar fi dacă într-o zi ăsta ar fi jobul meu? Cum e viața… uite că 12 ani mai târziu nu mă mai întreb cum ar fi, ci voi spune cum este!

Care este jobul tău din prezent și în ce măsură crezi că a contribuit la obținerea jobului de stewardesă?

În prezent sunt traducător. Un viitor însoțitor de bord trebuie să stăpânească foarte bine limba engleză, iar cunoașterea altor limbi străine este un real avantaj.

amalia stewardesa qatar  Povestea Amaliei: Qatar Airways m a ales pe mine

De ce ai ales Qatar Airways?

Nu mi-am dorit morțiș Qatar, la unul dintre interviurile la care am participat am auzit un candidat pe hol: Ori Qatar, ori deloc! După finalizarea studiilor, mi-am zis acum e momentul. Nu mi-ar fi plăcut să fiu nevoită să las neîncheiați anii de facultate. Mi-am dorit foarte mult una dintre cele trei: Emirates, Etihad sau Qatar. Emirates și Etihad nu au mai recrutat în ultima perioadă la noi, iar cei care veneau o dată la 2 -3 luni erau Qatar Airways. Așa că am început să mă documentez și să încerc să aflu cât mai multe despre ei. Dacă cineva mi-ar întreba prietenii ce îmi doresc cel mai mult, ar spune toți: Să ajungă o dată-n viață la Rio! Primul filmuleț pe youtube găsit a fost – 15 New Destinations in 2017 and Beyond Qatar Airways. A patra prezentată a fost Brazil – Rio de Janeiro. Și atunci am știut, asta e!! Privind înapoi, îmi place să cred că nu eu am ales Qatar Airways, ci Qatar Airways m-a ales pe mine.

La câte interviuri ai participat până să obții jobul mult dorit? Ce ai învățat din fiecare experiență de interviu?

Al patrulea a fost cu noroc. Primul a avut loc la o săptămână după ce ne-am întâlnit la Cluj la cursul Vreau să fiu Stewardesă. Am ajuns până la proba de spontaneitate, în urma căreia am fost eliminată. Am învățat că emoțiile pot fi constructive, dar și distructive, că atitudinea ta trebuie să fie una de învingător, prin care să le transmiți recrutorilor: I’m here and I’m staying! Au urmat 2 eliminări încă de la CV drop, în urma cărora mi-am dat seama că între recrutor și candidat trebuie să existe și chimie.

amalia stewardesa qatar 4  683x1024 Povestea Amaliei: Qatar Airways m a ales pe mineAi participat la cursul Vreau să fiu Stewardesă de la Cluj Napoca. Cum ți s-au părut zilele petrecute alături de noi și interacțiunea cu echipa de traineri? În ce măsură crezi că pregatirea ante-interviu contează la recrutare?

O să imi amintesc mereu cu drag de acele zile pline cu informații foarte utile în timpul zilei, iar seara încheiată cu un film bun la Tiff. De atmosfera destinsă de la curs, de zâmbetele voastre calde, de răbdarea și dedicația de care ați dat dovadă exersând probele cu fiecare dintre noi. Pregătirea ante-interviu pentru mine a contat mult. Mă bucur că am făcut parte dintr-un grup atât de frumos, am învățat fiecare din greșelile celuilalt și ne-am susținut reciproc. Mie mi-ați insuflat mai multă încredere în mine. Îmi amintesc ceea ce îmi spunea Anca mereu: ,,Amalia, mai tare, vorbește mai tare!”

IMG 6623 1024x767 Povestea Amaliei: Qatar Airways m a ales pe mine

De ce crezi că rectrutorii te-au ales tocmai pe tine? Ce crezi ca a contat cel mai mult la interviu?

La proba de spontaneitate am crezut că răspunsul meu a fost unul stângaci, pentru că emoțiile s-au simțit în tonul vocii mele. Era proba în urma căreia fusesem eliminată la primul interviu la care am participat. Dar cred că recrutorii au văzut în mine normalitate, un om ca oricare altul (cu emoții care de multe ori se citesc pe chipul îmbujorat) și nu un roboțel care are mereu răspunsul perfect pregătit. Zâmbetul a fost și el mereu acolo!

Ai avut emoții? Cum ai reușit să le controlezi?

Am încercat să nu pun presiune asupra mea și să iau în calcul un eventual eșec, spunându-mi că voi încerca până când voi reuși. Emoții au existat, dar nu ca la celelalte interviuri. Știam cum urma să decurgă ziua, care sunt probele și că trebuia să am nervii tari. În situații de genul ăsta cel mai puternic contracandidat al tău nu este unul dintre cei peste 100 de tineri din sală, ci ești chiar tu!

amalia stewardesa qatar 2  Povestea Amaliei: Qatar Airways m a ales pe mine

Ce sfat le poți oferi cititorilor Vreau să fiu Stewardesă care își doresc să zboare?

Îi sfătuiesc să nu renunțe la visul lor oricâte obstacole ar întâmpina și întrebările de genul ,,Mai încerci?” să nu îi afecteze. Să facă lucruri pentru ei, să muncească, să se ajute singuri și nu în ultimul rând să facă mereu ceea ce îi face fericiți. Să fie tenace și atunci când o ușă li s-a închis, să privească în altă parte fiindcă un gemuleț sigur e deschis ;). Când vor reuși, toate sacrificiile, toate dezamăgirile și momentele de cumpănă vor merita! Mai presus de toate, să nu uite că fiecare dintre ei are ceva special (zâmbetul, căldură vocii, energia pozitivă pe care o transmite etc) și că totul se întâmplă la momentul potrivit.

Un mesaj pentru echipa Vreau să fiu Stewardesă 🙂

În primul rând, vă mulțumesc pentru experiența oferită. M-ați încurajat atunci când aveam nevoie de asta, dându-mi încredere în mine și datorită vouă m-am convins că în viață nu există nu pot!

În al doilea rând, să nu vă opriți niciodată din ceea ce faceți. Când faci ceea ce îți place simți că nu muncești niciodată și la voi asta se vede din plin. Abia aștept să văd ce surprize ne mai pregătiți și să citesc poveștile cursanților voștri!

Vă mulțumesc și vă îmbrățișez cu mult drag,

Amalia

Cursurile Vreau să fiu Stewardesă te ajută să obții jobul de însoțitor de bord la orice companie aeriană. Pregătește-te alături de traineri certificați la nivel internațional, cu vastă experiență în aviație, învață totul despre meseria de însoțitor de bord, simulează probă cu probă toate etapele unui interviu și pregătește-ți un dosar de interviu perfect: CV & fotografii conform cerințelor impuse de companiile aeriene. Detalii și înscrieri aici.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.