Alexandra, stewardesă Qatar Airways – drumul spre nori de la Roma la Doha

Acum fix un an pe vremea acesta, adica în iulie 2016, mă aflam în avion, în drum spre primul nostru curs la Roma. Acolo mă aștepta Alexandra, o fostă cursantă de care m-am atașat extrem de tare și cu care am depășit statutul de trainer-cursant și-am transformat relația aceasta într-o frumoasă prietenie. Venise cu mai bine de 6 luni înainte de la Roma la București, la unul din cursurile noastre, așa ne-am cunoscut. După care ne-am revăzut la Bologna la o sesiune de private coaching, iar de-aici până la a deveni prietene a mai fost doar un pas. Îți este și extrem de greu să nu te atașezi de Alexandra, căci atâta bunătatea, optimism și putere de muncă nu ți-e dat să întâlnești în fiecare zi. A plecat de una singură la Roma, în Italia, pentru că își dorea să fie independentă, să lucreze cu oamenii într-un mediu multicultural. A fost primul ei pas înspre cariera pe care o aștepta printre nori. Și în tot ce însemna munca ei de zi cu zi încerca să fie cea mai bună: țin minte că ne povestea cum, de fiecare dată când apărea câte o problemă cu vreun client, colegii o trimiteau pe ea să rezolve, dar și ce relație frumoasă avea cu managerii ei, care o apreciau foarte mult pentru munca depusă.

Alexandra avusese câteva eșecuri la interviurile cu companii aeriene și era extrem de nesigură pe engleza ei. La un  moment dat însă a lăsat toate aceste frici deoparte, s-a dus încrezătoare la interviu, a zâmbit cu tot corpul și le-a arătat recrutorilor acea versiune a Alexandrei în care eu am crezut cu tărie încă de la început. Pentru mine, Alexandra întruchipează perfect misiunea Qatar Airways – “exellence in everything we do” și cred că va fi un însoțitor de bord exemplar. Pentru că oricine iubește într-atât să lucreze cu oamenii și să aibă grijă de ei, merită să obțină acest job. Iată mai jos povestea Alexandrei, pe care vă invit cu mare drag să o descoperiți și voi.

Când te-ai gândit prima oară că vrei să fii stewardesă și ce te-a determinat să faci o astfel de alegere?

Acum 3 ani, călătoream foarte mult cu avionul și admiram foarte mult stewardesele, mai ales atunci când le vedeam așa classy și frumoase. În plus, mereu am avut o pasiune pentru călătorii si explorat lucruri/locuri noi.

IMG 2236 e1499021938852 1024x768 Alexandra, stewardesă Qatar Airways  drumul spre nori de la Roma la Doha

Care este jobul tău din prezent? În ce măsură crezi că te-a ajutat pentru ce urma să faci printre nori?

Recent am lucrat în customer service în afara țării și m-a ajutat foarte mult pentru că am avut norocul să lucrez cu oameni din întreaga lume și am învățat cum să te descurci cu alte naționalități și culturi. Cursul vostru m-a ajutat foarte mult și nu doar în a obține jobul mult visat, dar și în viața de zi cu zi. Am învățat multe chestii interesante și de mare folos pentru mine.

Ai fost la mai multe interviuri cu companii aeriene arabe, până să primești un răspuns pozitiv. Cum ai reușit să te menții motivată să aplici din nou?

Am încercat cu Emirates și Etihad Airways (Emirates m-a picat din cauza înălțimii, iar Etihad Airways probabil din cauza că n-am răspuns la testul de engleză la toate întrebările), dar n-am renunțat pentru că am crezut în mine și simțeam că aparțin aviației (“you can get it if you really want it” – motto-ul meu preferat).

În ce măsură te-a ajutat ceea ce ai învățat la cursurile Vreau să fiu Stewardesă? Cum ți s-au părut zilele petrecute alături de noi, cum ai interacționat cu trainerii și cu ceilalți membri din echipa noastră?

Zilele petrecute la curs au fost minunate, am cunoscut cursanți minunați care acum sunt colegii mei de breaslă, încă ținem legătură, iar despre traineri nu am cuvinte. În afară de faptul că sunt niște persoane profesioniste și foarte bine pregătite, te tratează ca pe niște prieten, i iar asta este foarte important pentru noi cursanții, pentru că se creează o atmosferă relaxantă și astfel poți să aduni foarte multă informație când ești relaxat (Anca și Georgiana sunt 2 persoane minunate pe care abia aștept să le revăd și de la care am învățat multe).

IMG 2291 1024x768 Alexandra, stewardesă Qatar Airways  drumul spre nori de la Roma la Doha

De ce crezi că recrutorii te-au ales tocmai pe tine? Ce crezi că a contat cel mai mult la interviu?

Cred că recutorii m-au ales tocmai pe mine pentru că le-am transmis starea mea de spirit, bucuria mea, am zâmbit până m-au durut obrajii, am interacționat mereu cu colegii și am avut mereu răspunsurile cu mine pentru toate întrebările la care am fost supusă.

Cât a durat tot procesul de recrutare, din momentul în care ai mers la interviu până când ai primit data plecării spre Doha?

Procesul de recrutare a durat aproape 3 luni.

IMG 2288 1024x768 Alexandra, stewardesă Qatar Airways  drumul spre nori de la Roma la Doha

Ce sfat ai oferi unui candidat, avand in vedere experienta ta de la interviuri?

Sfatul meu pentru un candidat este să nu renunțe niciodată la ceea ce vrea, să zâmbească mereu și să aibă încredere în el pentru că totul este posibil, important este să vrei (mereu îmi amintesc unul dintre cardurile pe care mi le-a dat Anca pe care era scris ,,what if I fall, oh my darling but what if you fly?”).

Alexandra Chiliban Qatar stewardesa Alexandra, stewardesă Qatar Airways  drumul spre nori de la Roma la Doha

Un gând de final pentru echipa Vreau să fiu Stewardesă:)

Anca, te pup și te îmbrățișez cu mare drag, iar de data asta nu de la Roma, dar din Doha și asta datorită ție și echipei tale!

Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursului Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale. Înscrieri și detalii aici.

Anca Dumitrescu avatar 80x80 Alexandra, stewardesă Qatar Airways  drumul spre nori de la Roma la Doha

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

2 comments

 • Ana iulie 4, 2017   Reply →

  Buna ziua! Pot sa intreb care este inaltimea Alexandrei pentru care a fost respinsa de catre cei de la Emirates? Multumesc!

  • Anca Dumitrescu iulie 27, 2017   Reply →
   Anca Dumitrescu

   Buna Ana,

   Cred ca Alexandra are in jur de 161-163 cm, dar o să o întreb exact și revin cu un răspuns. Baftă!

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.