Adina, stewardesă Primera Air: Trebuie să existe „dragoste la prima vedere” între recrutor și candidat

Ochii ei verzi-albaștri sunt primul lucru care te determină să o privești cu atenție. Zâmbește frumos, are o privire caldă și știe să se facă plăcută de la prima interacțiune. Ea este Adina, cursanta noastră care în scurt timp va opera primele zboruri ca stewardesă Primera Air.

A venit să ne cunoască anul trecut în octombrie la întâlnirea organizată cu cititorii Vreau să fiu Stewardesă, iar după acest eveniment nu s-a mai oprit până nu și-a împlinit visul de a lucra printre nori. A urmat 2 cursuri alături de echipa noastră ( English for Cabin Crew și cel de pregătire pentru interviul Emirates), iar la începutul lunii februarie visul ei a devenit realitate: a primit mult așteptatul GOLDEN EMAIL.

Pentru vârsta ei, Adina este un exemplu de ambiție și dorință de a-și depăși limitele. Are 21 de ani și experiență în customer service cât pentru încă 5 ani în plus, iar acest lucru i-a adus lozul câștigător în fața recrutorilor Primera Air care au văzut în ea candidatul potrivit pentru postul de stewardesă la compania scandinavă.

Când te-ai gândit prima data că ai putea să te angajezi că stewardesă și ce s-a ascuns în spatele unei astfel de decizii?

Când am început să mă gândesc la o carieră de flight attendent eram adolescentă, undeva prin liceu, într-un orășel mic din frumoasă zonă a Toscanei, în Italia. Acolo am locuit aproximativ 7 ani, acolo m-am format, acolo am terminat liceul. M-am întors în București pentru continuarea studiilor în cadrul Facultății de Limbi Străine. Abandonasem între timp ideea de a avea un „job la înălțime”, până prin anul al doilea de facultate când o bună prietenă și colegă mi-a povestit că visul ei după terminarea studiilor este să devină însoțitor de bord. Atunci s-a retrezit și în mine acest vis de a fi un călător al lumii și de a însoți alți călători ai lumii spre destinațiile lor de vis.

Care este jobul tău în prezent? Crezi că te-a ajutat în vreun fel la interviu experiență ta de până acum?

În momentul de față nu lucrez, dar am muncit  de la vârstă de 16 ani deoarce mereu mi-a plăcut să fiu încojurată de oameni și să fiu folositoare la ceva.  Am început cu Costumer Services pentru o firmă din Italia, mai apoi am continuat ca și Ospătar și Barman într-un restaurant-bar, iar în cele din urmă aici în București am avut oportunitatea să lucrez ca și Recepționist la un hotel. Consider că aceste joburi m-au ajutat foarte mult să mă formez ca și persoană și au fost în același timp un plus la interviu, cum au fost de altfel și cunoștințele mele în limbi străine.

Cum te-ai pregătit pentru interviurile cu companii aeriene? La câte ai participat până să reușești?

Atunci când mă interesează ceva mă documentez foarte bine. Internetul a fost marea mea sursă de informație, am citit tot felul de articole, am intrat pe multe forumuri, am consultat diferite site-uri, printre care și site-ul vostru , „Vreau să fiu Stewardesă”. Am început să îmi notez informațiile , detalii despre fiecare companie în parte și am început să studiez și ceva vocabular de aviație. Am decis să urmez și cursurile „Vreau să fiu stewardesă”, experiență ce mi-a dat mai mult curaj, mai multă ambiție pentru a îmi îndeplini visul. Traineri excepționali și atmosferă foarte relaxanta din Galeria Occidentului au făcut în așa fel încât toate informațiile necesare pentru interviuri și despre acest job să fie asimilate cu lejeritate și cu o plăcere rar întâlnită. Trebuie să recunosc că ce m-a impresionat cel mai mult au fost încurajările și susținerea morală oferită de traineri , dar și de toți oamenii frumoși întâlniți pe parcursul cursului, atât în timpul întâlnirilor la Galerie, dar mai ales după încheierea acestora.

Cum ai reușit să te menții pozitivă în momentul în care erai eliminată de la un interviu?

Am participat întradevăr la mai multe interviuri pentru diferite companii. În marea majoritatea a cazurilor nu am reușit să trec de CV Drop, lucru care m-a demoralizat puțin. Nu înțelegeam ce nu e bine, ce îmi lipsește, de ce (deși toată lumea vedea în mine fata ruptă din filmul cu stewardese) nu reușeam să finalizez cu succes un interviu. După câteva încercări, m-am oprit din a-mi pune atâtea întrebări, m-am relaxat, am încercat să nu mai arăt recrutorilor perfecțiunea din mine și am mers la interviu degajată, exact așa cum sunt. Mi-am imaginat întâlnirea cu recrutorii exact ca pe o întâlnire cu niște buni prieteni, în fața unei cafele aromate unde povestim și facem planuri de viitor. Cred că reușind să induc această stare de bine și de optimist a condus la reușită mea. Încurajez pe oricine să încerce și să nu se dea bătut după câteva încercări. Sunt sigură că avem fiecare un loc acolo printre nori care ne așteaptă.

colaj adina dumitriu Adina, stewardesă Primera Air: Trebuie să existe dragoste la prima vedere între recrutor și candidat

Care crezi că e, în opinia ta, cea mai mare provocare pentru o stewardesă?

Cea mai mare provocare pentru o stewardesă? Ei bine… Cred că aici răspunsul este mai mult individual. Pentru unii dorul de casă și de cei dragi este cea mai mare provocare în absolut, pentru alții faptul de a nu putea comunica în limbă maternă la locul de muncă, de a avea un stil de viață diferit, de a se confruntă cu diferite situații și oameni pe parcursul zborurilor…

Spune-mi care sunt pentru tine cele mai importante 3 calități pe care un candidat trebuie să le afișeze la interviu, având în vedere experiență ta?

După ce am participat la diverse interviuri am conștientizat că nu trebuie să dau vina pe mine atunci când nu reușesc. Am început să cred că în ziua interviului trebuie să existe „dragoste la prima vedere” între recrutor și candidat. Această idee m-a ajutat să nu mă demoralizez în momentul în care eram eliminată și să mă prezint la următorul interviu hotărâtă să îi cuceresc pe recrutori. Este subînțeles că și pregătirea este fundamentală. Informația este cheia succesului. Încrederea în sine și perseverența reprezintă, de asemenea, un factor important. Și zâmbet, mult zâmbet natural, nu forțat, care să emane căldură, iubire, optimism.

Vrei să transmiți un mesaj echipei Vreau să fiu Stewardesă?

Creatorii acestui proiect au reușit să mă introducă încă din primele minute când ne-am cunoscut în povestea stewardeselor, în ceea ce înseamnă viața la înălțime. Mult succes cititorilor și viitorilor candidați și pentru ai motiva le reamintesc că „The sky is not the limit, it’s just the beginning!

Dacă vrei să exersezi limba engleză pentru interviul de angajare ca însoțitor de bord, atunci vino la Cursul English for Future Cabin Crew. Te așteaptă 3 zile de training intensiv în care vei exersa toate etapele interviului, vocabularul specific aviației, formulele de adresare, cuvintele cheie și mai ales, modul în care se construiește o prezentare personală care să-i cucerească pe recrutori. Detalii și înscrieri la curs aici.

 

1 Comment
  • Razvan
    Posted at 16:11h, 15 mai Răspunde

    Cata dreptate si ce atitutdine! Felicitari! Am participat si eu la interviul Emirates de ieri si singurul lucru care am fost intrebat a fsot „How are you?” … si am ramas foarte dezamagit…dar acest articol imi da sperante din nou! 🙂

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.