Fostă cursantă, actuală stewardesă: “Fiecare zi pe care o petrec în uniformă încerc să o transform într-o experiență plăcută”

La începutul lui 2014 am aflat povestea a trei prietene care își doreau să fie stewardese și visau că își vor da întâlnire la Paris pentru a-și bea cafeaua la Turnul Eiffel. După ce au urmat cursul Vreau să fiu stewardesă, cele 3 prietene sunt astăzi stewardese pentru 3 companii aeriene diferite, iar întâlnirea de la Paris s-a transformat din vis în realitate.

Pe Gabriela, una dintre cele 3 prietene în cauză, am cunoscut-o în februarie 2014 la Cursul pregătitor pentru interviul la o companie aeriană. Avea un tatuaj, 28 de ani, multe emoții și era pregătită să devină stewardesă. Astăzi, Gabriela zboară deja de mai bine de 2 ani la Ryanair și ne spune povestea ei.

“M-am educat să țintesc către luna astfel încât să ajung cel puțin la stele”

Când te-ai hotărât că vrei să fii stewardesă și de ce ai ales această meserie?

Deși pare un clișeu, am vrut să practic această meserie de când eram adolescentă. Din păcate, cursul vieții m-a făcut să aleg un alt drum – customer care. Într-un moment în care îmi doream să fac o schimbare în viața mea, mi s-a făcut o surpriză: am fost pusă în situația să aleg dacă vreau să încep cursurile de pregătire pentru însoțitori de bord sau nu. Decizia a fost simplă, dar în același timp a fost un act de curaj. Pe parcursul anilor m-am educat să țintesc către luna astfel încât să ajung cel puțin la stele. Acum pot spune că sunt mai aproape de ele. Am ales să fac o schimbare radicală pentru că am crezut că este cea mai mare schimbare din viața mea. Și, pe zi ce trece, sunt din ce în ce mai convinsă că am luat decizia potrivită.

Cum a decurs interviul tău de angajare?

Interviul mi s-a părut destul de ușor, având în vedere că am urmat cursurile Vreau să fiu Stewardesă unde am primit toate informațiile necesare și am pus în practică diverse exerciții. Am avut încredere că sunt pregătită și am fost sigură pe mine (prezentarea mea am exersat-o de multe ori în mașină, conducând). Am trecut printr-un test scris: primul subiect a constat în exerciții de gramatică a limbii engleze, iar al doilea subiect cerea să pretindem că ne aflăm la bord și trebuie să prezentăm noul meniu, unde am considerat că imaginația este soluția. Se pare că a fost și câștigatoare. În urmă testului am fost selectați și au urmat interviurile one to one. Întrebările au fost numeroase: despre companie, despre mine, despre locul actual de muncă, motivația pentru acest job, situații neplăcute la locul de muncă și soluții pe care le-am găsit. La finalul întâlnirii mi s-a citit un text din care mi s-au adresat întrebări, pentru a-mi testa atenția. Pe tot parcursul interviului am oferit răspunsuri sincere, adaugandu-le o notă personală. Am evitat răspunsuri standard pe care le găsim printr-o simplă căutare pe google.

stewardesa ryanair 2 Fostă cursantă, actuală stewardesă: Fiecare zi pe care o petrec în uniformă încerc să o transform într o experiență plăcută

În ce măsură crezi că ceea ce ai învățat la cursul Vreau să fiu Stewardesă te-a ajutat la interviu?

Tot ce am învățat în cadrul cursului mi-a fost de mare ajutor. Am învățat cum să mă prezint la un interviu, am primit informații despre experiența unei stewardese, am pus în practică multe situații pe care le poți întâlni într-un interviu. Am primit sfaturi utile în funcție de performanța fiecărui participant, am învățat să îmi structurez CV-ul astfel încât să punctez ceea ce este important. Am învățat să îmi structurez răspunsurile adăugând cuvinte care pot trezi atenția celui care susține interviul. Am învățat să am încredere în mine și în cunoștințele mele. Și am plecat de la curs cu certitudinea că am întâlnit 3 persoane minunate din echipa Vreau să fiu Stewardesă pe care le admir pentru pasiunea de care dau dovadă în acest proiect.

 Ce sfat ai da celor care urmează să participe la un interviu?

Să aibă încredere în visul lor! Și răbdare! Oricât de experimentat ești, interviurile nu sunt comode. Trebuie mult exercițiu: în fața oglinzii, în mașină, în fața a 2-3 prieteni. În plus, cred că dacă reușești să pui suflet în răspunsuri și crezi cu adevărat în pasiunea ta pentru acest job, atunci ești cu un pas în fața celorlați viitori colegi.

stewardesa la ryanair Fostă cursantă, actuală stewardesă: Fiecare zi pe care o petrec în uniformă încerc să o transform într o experiență plăcută

Știu că la curs aveai un tatuaj pe încheietura mâinii. Ce ai făcut cu el?

Întradevăr, tatuajul a fost pe degetul inelar al mâinii drepte. Am făcut 5 ședințe de îndepărtare cu ajutorul laserului, în București. Am reușit să îl îndepărtez definitiv.

Lucrezi de ceva vreme la Ryanair. Cum ți se pare compania?

Ryanair este compania care mi-a oferit posibilitatea să întru în domeniul aviației. Eu consider că este un bun început pentru ca visul meu să devină realitate. Tot ceea ce am învățat în cadrul școlii de aviație îmi este mult mai clar pentru că am ocazia să exersez și pe zi ce trece întâlnesc situații noi. Sunt convinsă că fiecare își dorește să lucreze într-o companie ideală și probabil că ar exista una dacă ne-am ocupa personal de ea. Însă, și în aceste condiții, ar exista persoane care nu ar împărtăși aceleași credințe și ideal nu ar mai fi cuvântul potrivit. Pot spune că dacă ești pasionat de ceea ce faci, dacă îți îndeplinești responsabilitățile și dacă nu intri în polemici inutile atât cu colegii cât și cu pasagerii, atunci relația Ryanair-angajat este cât se poate de normală.

curs stewardesa Fostă cursantă, actuală stewardesă: Fiecare zi pe care o petrec în uniformă încerc să o transform într o experiență plăcută

Mare parte dintre colegii Gabrielei de grupă zboară pentru Wizz Air, Qatar Airways, Etihad Airways, Flynas și Ryanair.

Pe internet circulă destul de multe lucruri neplăcute despre Ryanair. Ce părere ai? Ai avut parte de neplăceri de când lucrezi la ei?

De când am luat decizia de a începe trainingul, am încercat să nu iau în considerare informațiile pe care le-am găsit pe net printr-o simplă căutare pe google (deși inițial am citit numai lucruri neplăcute). Am avut o experiență de peste 7 ani într-un call center și am învățat că oamenii își formează păreri diferite. Pe parcursul trainingului am auzit informații despre baza din Londra care mă făceau să regret că am luat decizia de a lucra pentru Ryanair. Am descoperit că lucrurile nu sunt atât de negre precum par. Întotdeauna vor exista lucruri mai puțin plăcute sau colegi cu care să nu te simți confortabil să interacționezi, dar nu este atât de dramatic precum povestesc alții. În puținele situații în care am întâlnit un comportament neadecvat din partea colegilor de echipaj, mi-am păstrat zâmbetul, m-am gândit la o persoană dragă mie și am preferat să îmi îndeplinesc responsabilitățile astfel încât pasagerii să primească cel mai bun customer care. Iar când spun comportament neadecvat mă refer la îngâmfare, superioritate, lipsă chefului de muncă.

Cred că ai parte de diverse întâmplări la bord. Povestește-ne, te rog, câteva.

Fiecare zi pe care o petrec în uniformă încerc să o transform într-o experiență plăcută. Într-o zi, îmi aduc aminte că am făcut un copil fericit. În timpul îmbarcării, ajutam pasagerii să își așeze bagajele și un copil m-a tras de mânecă, spunându-mi că îl cunoaște pe căpitan. Mi-a confirmat numele și mi-a povestit că fiul căpitanului este în aceeași echipă de fotbal în care este și el înscris. Imediat ce îmbarcarea s-a finalizat și așteptam finalizarea documentelor de zbor, am anunțat căpitanul că avem un tânăr pasager care îl cunoaște și este coleg cu fiul dânsului. L-a chemat în flight deck, i-a explicat detalii tehnice și au făcut poză împreună. În timpul zborului, copilul m-a oprit și mi-a mulțumit spunându-mi că acum are o poză cu care să se mândrească. Fericirea i se citea pe chip.

stewardesa ryanair Fostă cursantă, actuală stewardesă: Fiecare zi pe care o petrec în uniformă încerc să o transform într o experiență plăcută

În ceea ce privește situațiile neplacute, n-am să vă vorbesc despre urgențele medicale, deși am asistat doar la 2 (cu final fericit). Am să vă povestesc despre prima diversiune: trebuia să aterizăm în Polonia, dar condițiile meteo nu ne-au permis, astfel că am aterizat în Berlin – Germania, acesta fiind cel mai apropiat aeroport. Timp de 7 ore am așteptat în avion, timp în care pasagerii care ne așteptau să îi transportăm înapoi în UK au fost aduși în Berlin cu ajutorul autocarelor. Cu 15 minute înainte de a ateriza pe aeroportul Stansted-UK, căpitanul ne-a anunțat că pista de aterizare s-a închis începând cu miezul nopții din cauza unor lucrări de mentenanță și urmează a doua diversiune către aeroportul Luton-UK. Pasagerii nu au fost încântați la aflarea veștilor, iar cei mai afectați au fost cei care călătoreau împreună cu copii. Situația a fost la fel de neplăcută și pentru echipaj. Teoretic avem răspunsuri pe care le oferim în astfel de situații, dar suntem și noi oameni și am așteptat odată cu ei.

 Cum ți s-a părut relocarea la Londra?

În ciuda faptului că ploaia mi se pare romantică, nu m-am gândit niciodată că mi-aș dori să locuiesc în Londra. Când am aflat care îmi va fi baza, prietena mea mi-a spus că nu există loc mai bun de admirat norii și ploaia decât aici. La început a fost destul de dificil să găsesc cazare, dar Dumnezeu mi-a scos în cale o familie extraordinară alături de care locuiesc. Împrejurimile sunt foarte plăcute, m-am acomodat repede și mă simt în siguranță. Am cunoscut oameni din toată lumea care aparțin unor culturi diferite și mă bucur că pot învăța de la fiecare câte ceva. Am întâlnit și oameni extraordinari care au auzit de România, vor să o viziteze și care vorbesc foarte frumos de țara noastră. Și, deși este o experiență plăcută să locuiesc în Londra, geanta mea de însoțitor de bord are atașată o panglică cu tricolorul nostru (idee copiată de la un alt coleg român).

Care îți sunt planurile de viitor?

În viitor îmi doresc să urmez cursurile pentru a deveni pilot. Eu cred că în aer am parte de un timp magic, este locul unde îmi găsesc răspunsuri și locul de unde îmi iau forța să încep lucruri noi. Îmi doresc foarte mult să locuiesc în Franța și în viitor atenția mea se îndreaptă către Air France. Am cochetat cu ideea de a practica această meserie în zone de conflict, însă cei care țin la mine vor să fiu curajoasă pe pământ.

Dacă vrei să îți mărești șansele să fii recrutat ca însoțitor de bord, vino să te pregătești la cursul Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în care exersezi toate probele de la interviuri și avem grijă să te prezinți la următoarea recrutare cu un CV perfect și fotografii profesionale. Detalii și înscrieri aici. 

5 Comments
 • Iulia
  Posted at 20:25h, 30 ianuarie Răspunde

  Buna seara! As dori sa stiu unde in Bucuresti si-a indepartat Gabriela tatuajul. Am si eu unul pe antebrat si imi doresc sa il indepartez pentru a fi mai aproape de visul meu, cel de a deveni stewardesa.

  • Anca Dumitrescu
   Anca Dumitrescu
   Posted at 13:06h, 01 februarie Răspunde

   Bună Iulia,

   Nu știu exact unde anume și l-a scos, la ce clinică, dar voi întreba și revin cu un răspuns la tine. Avem mai mulți cursanți care și-au scos tatuajele de-a lungul vremii, așa că pot pune mai multe întrebări.

   Succes,
   Anca

 • Iulia
  Posted at 14:18h, 06 februarie Răspunde

  Multumesc frumos!

 • tunde balint
  Posted at 22:15h, 25 februarie Răspunde

  buna seara as avea o intrebare nu poti sa fi stewardesa daca ai tatuaj???

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.