Emilian Bold, cursant recrutat de Qatar Airways: Un assessment day nu este un capăt de lume, pregătirea intensă este însă esențială

Pe Emilian Bold l-am cunoscut la cursul de pregătire pe care l-am organizat înaintea recrutării Qatar Airways din luna mai. S-a prezentat impecabil, primind imediat de la noi un feedback pozitiv cu privire la angajarea lui. Eram siguri că are în față o carieră de succes ca însoțitor de bord. Avea toate atuurile: “grooming” perfect, o prezentare personală care să facă diferența, excelente abilități de muncă în echipă dovedite la jocurile de grup, engleză impecabilă și suficientă experiență profesională în customer service.

Pe 5 iulie, Emilian a plecat spre Qatar, iar din 7 iulie a început trainingul. Îl așteaptă o frumoasă carieră pentru o companie aeriană de 5 stele. Va vedea lumea și se va bucura de ea. Va lucra cu și pentru oameni și va învăța cum să le facă pe plac. Emilian și-a văzut visul împlinit, iar noi așteptăm cu drag să-l vedem în uniformă. Până atunci, puteți citi despre modul în care a decurs interviul lui cu Qatar Airways în interviul de mai jos.

De ce însoțitor de bord și nu orice alt job?

M-am ferit dintotdeauna de ideea de a avea un job care presupune mersul la birou de la 9 la 5, de luni până vineri, cu program scurt sâmbata, iar duminica închis. Am realizat că rutina nu este pentru mine, așadar m-am decis să îmi aleg o carieră care deseori vine la pachet cu întâmplări ieșite din comun. Pe lângă această idee pe care o aveam în cap, domeniul aviației a fost un domeniu care m-a atras dintotdeauna, ba chiar am considerat la un moment dat o carieră ca pilot.

Înainte de recrutarea Qatar Airways, ai mai participat la vreun alt interviu de angajare la o companie aeriană? 

Da, pe 28 aprilie am participat la un Assesment Day la Wizz Air. Am trimis CV-ul și pozele pe care le solicită pe pagina lor în luna martie, la două săptămâni mi-au solicitat să completez și un formular mai complex (chart-ul), iar la mijlocul lunii aprilie am primit invitația la Assesment Day. Ajuns acolo, am picat de la prima probă – a fost o experiență dezamăgitoare, dar ulterior m-am bucurat de acest lucru. M-am pregătit intens pentru acest Assesment Day și nu am lăsat niciun detaliu să îmi iasă din vedere. Singurul lucru pe care l-aș putea recomanda viitorilor candidați Wizz Air ar fi să inspire pe parcursul întregului proces de selecție încredere în sine și să fie cât mai relaxați posibil. În orice caz, am mers pe ideea Orice șut este un pas înainte, ambiționându-mă și mai tare.

Cum a decurs interviul pentru Qatar Airways ? 

Mult mai bine decât m-am așteptat. Și nu, nu spun asta doar pentru că am fost printre finaliștii procesului de selecție, însă organizarea per total a evenimentului a fost la un alt nivel. În plus, după ce m-am văzut trecut de prima probă, cea la care recrutorii Wizz mă picaseră, deja mă simțeam mult mai încrezător și relaxat, în același timp.  

POza qatar Emilian Bold, cursant recrutat de Qatar Airways: Un assessment day nu este un capăt de lume, pregătirea intensă este însă esențială

Care au fost probele?

Procesul de selecție a durat două zile. În prima zi s-a ținut doar o probă, cea la care le predai CV-ul, te prezinți pentru câteva minute, iar apoi îți sunt adresate câteva întrebări legate de CV. Au fost două doamne recrutoare, una din Marea Britanie și o alta din Spania. Sincer, din propria experiență, este cel mai neplăcut să fii picat la această probă pentru că îți este foarte greu să îți dai seama unde ai greșit. 

A doua zi, au urmat restul probelor. Prima probă, cea la care au picat aproape jumătate dintre cei prezenți, a fost cea de limba engleză. Testul a constat într-o parte de gramatică și o parte în care a trebuit să redactez un eseu pe o tema aleasă de ei. 

După acest hop, am fost grupați câte zece candidați și a trebuit să promovăm un produs la bordul unui avion, pentru un minut. Lucrul în echipă a fost atent monitorizat pe parcursul acestei probe, iar cea mai mare greșeală pe care ar putea-o face un candidat ar fi încercarea de a acapara discuțiile și a ieși în evidență într-un mod exagerat. Cheia este calitatea, nu cantitatea.

Una dintre probele la care am avut cele mai mari emoții a fost cea de a patra. Mi-a fost atribuit un cuvânt pe care a trebuit să îl descriu, să spun ceea ce îmi trecea în minte despre acesta, preț de un minut. Cuvantul meu a fost copii, iar alte cuvinte care au mai picat au fost: fotbal, fitness, a fuma etc.

Dupa toate aceastea, a urmat interviul final. Timp de 5 – 10 minute, am purtat o discuție destul de lejeră cu recrutoarele Qatar. Mi-au fost adresate diferite întrebări, atât din CV, cât și legate de viața de însoțitor de bord, dar și întrebări generale. Sincer, din toate probele, cred ca a fost cea la care chiar m-am simțit cel mai în largul meu. A fost o discuție scurtă și la obiect.

În ce măsură crezi că ceea ce ai învățat la cursul pregătitor organizat de Vreau să fiu Stewardesă te-a ajutat la interviu?

Dintr-un candidat refuzat de Wizz Air la prima probă, am ajuns să fiu acceptat de către echipa Qatar Airways, una dintre cele mai bune companii aeriene din lume. Așadar, cursul a făcut o mare diferență. Bineînțeles, m-am pregătit și documentat foarte mult și individual: am căutat informații pe internet, am citit povești de succes ale altor însoțitori de bord și chiar am și intrat în contact direct cu aceștia. Cu toate astea, cursul mi-a oferit tot ceea ce nu mi-ar fi putut oferit celelate surse. Pe lânga proba de prezentare și interviul final, chiar una dintre celelalte probe de la Qatar, le simulasem deja la curs – a fost de mare folos. Așadar, am întâlnit persoane extraordinare, m-am împrietenit cu oamenii cu care am cel puțin un interes comun și am pășit la Assesment Day cu mult mai multă încredere. 

Cum vezi relocarea într-o țară arabă?

Ca pe o provocare, una pe care sunt gata să o îmbrățisez. Relocarea într-o țară arabă este cu ceva cu totul diferit, iar eu nu am fost până acum în acea parte a globului. Cu toate astea, mi-am făcut temele și am aflat ce implică, dacă va fi cazul, această mutare. Cred că relocarea în Doha reprezintă un plus de savoare întregii experiențe și sunt sigur că voi avea multe de învățat după câțiva ani petrecuți acolo.

Ce sfaturi ai oferi unei persoane care urmează să participe la interviul de angajare?

Să nu vadă fiecare assesment ca pe un capăt de lume. Nu treci mai departe, asta este. Companiile aeriene par să recruteze din ce în ce mai mulți însoțitori de zbor din România, iar acesta este un semn bun. Dacă te duci la interviu cu acest gând în minte, te vei duce mai relaxat, te vei comporta natural, si sunt mai mari șansele de a trece cu brio de fiecare probă. Cu toatea acestea, o pregătire intensă este esențială. Cei care urmează să participe la un interviu de angajare ar trebui să se pregătească până la un nivel la care să se simtă comozi. Iar dacă vor într-adevăr să își crească considerabil șansele de succes atunci participarea la unul dintre cursurile Vreau să fiu Stewardesă devine un must do. În final, să nu uite să lase emoțiile la intrarea hotelului, să zâmbească permanent, să fie îmbracați impecabil și un alt aspect foarte important: să fie cât mai creativi.

Cursurile Vreau să fiu Stewardesă te ajută să obții jobul de însoțitor de bord la orice companie aeriană. Pregătește-te alături de traineri certificați la nivel internațional, cu vastă experiență în aviație, învață totul despre meseria de însoțitor de bord, simulează probă cu probă toate etapele unui interviu și pregătește-ți un dosar de interviu perfect: CV & fotografii conform cerințelor impuse de companiile aeriene. Detalii și înscrieri aici.

1 Comment

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.