9 interviuri până la un vis împlinit. Povestea Elenei, viitoare stewardesă Emirates

Elena a venit la noi în decembrie 2017, la început de iarnă, a intrat pe ușă îmbrăcată în ținută de interviu cu un coc perfect aranjat și ruj roșu pe buze, ușor timidă la început, dar plină de dorință de a zbura. Venise la noi să se pregătească și mai bine pentru interviurile cu companii aeriene și după un curs petrecut împreună a devenit treptat un membru permanent al familiei Vreau să fiu Stewardesă. Am cunoscut-o nu doar pe ea, dar și pe mama ei, susținătorul înfocat al carierei ei printre nori. Elena n-a reușit din prima, nici din a doua. Și nu i-a fost deloc ușor să se ridice și să continue lupta. Dar pasiunea pentru aviație și dorința intensă de a a îmbrăca uniforma de stewardesă au fost mai puternice și i-au dăt tărie să continue lupta, să meargă la interviuri și să acumuleze experiență. Al 9-lea interviu cu o companie aeriană pe care le-a susținut în vara acestui an i-a adus exact ce își dorea dintotdeauna: aripile la Emirates. Pe 28 septembrie, Elena va pleca spre Dubai, după un an de lupte intense pentru visul său.

Când te-ai gândit prima dată că vrei să devii stewardesă și ce anume te-a motivat să alegi o astfel de carieră?

 Încă de mică am fost un copil “aerian” sau visător am putea spune și foarte curios, care era atras mai mult să se joace cu avioanele în detrimentul păpușilor și care privea mereu cerul și număra avioanele și se întreba în ce destinații zboară ele. Prima dată, eu nici nu știam că există stewardese, până nu am văzut unele la un târg de turism, unde ele reprezentau companiile aeriene (ceea ce ne-ai spus și tu la curs, că vom deveni “brand ambassadors”). Erau slabe, perfect aranjate, foarte zâmbărețe și elegante în uniforma lor, eu crezând că sunt modele, iar mamă(suporterul meu cel mai mare) mi-a explicat ce sunt și atunci am găsit răspunsul pentru menirea mea. Primul meu vis a fost să devin controlor de trafic aerian și apoi pilot, dar cum amândouă implică o enormă responsabilitate și cum eu sunt total pe lângă în ceea ce privește matematica, fizica, m-am reorientat spre o altă funcție în același domeniu. În 2007, când aveam 11 ani, am avut prima mea vacanță în Spania, ieșisem din zonă mea de confort din România și atunci mi s-a conturat în cap și întipărit cât de frumos e să călătorești, dar cum ar fi să faci asta în timp ce lucrezi.

Ce știai despre această meserie înainte de a merge la interviu? Ce anume te atrăgea atat de mult?

Pe măsură ce creșteam și eu, creștea și documentarea mea despre acest job. Exact când eram în liceu și toată lumea se pregătea pentru facultăți, eu adunăm informații de peste tot despre meseria de cabin crew. Am descoperit site-ul vostru, care se lansase fix în perioada aceea. Știam că Nu vreau să fac acea școală d aviație costisitoare și că nu îmi garanta succesul, și apoi a venit o veste decisivă care m-a inspirat pentru totdeauna, că o fată din orașul meu mic, este stewardesă în Dubai, într-unul din orașele mele preferate și că vizitează toată lumea, iar într-un an zburase pe toate continentele. Asta m-a atras cel mai mult, meseria perfectă în locul perfect!

La câte interviuri cu companii aeriene ai participat până să fii învingătoare? Cum ai reușit să te menții motivată în tot acest timp? Ce lecții ai învățat de la fiecare interviu?

Visul meu de la bun început a fost Emirates. Dar cum nu recrutau fix după ce am împlinit 21 de ani, am aplicat în alte părți, deoarece nu mai suportam idea să nu zbor. Am început cu Qatar Airways, pentru că voiam o companie din Golf neapărat, chiar cu un an înainte să primesc Golden Call-ul de la Emirates, unde am mers total nepregătită și mi-am dat seamă câte lucruri nu cunosc încă și am ieșit foarte dezamăgită și am zis că mă voi pregăti mai intens. După acea prima încercare am venit la cursul Vreau să fiu Stewardesă. Am avut și două încercări la Wizz Air, unde nu treceam nici de CV drop. Au fost în total 6 încercări Qatar Airways, la două pot spune că am avut un progres, la una am ajuns la proba de grup și eliminată, și la una până la final și am primit regret, iar asta mi-a întărit mai mult convingerea că am potențial, dar recunosc că a fost greu să rămân motivată, deoarece fiecare răspuns negativ mă seca de puteri, dar mă și făcea să lupt în continuare. Cred că faptul că îmi doream în continuare Emirates (prima mea dragoste) m-a ținut motivată, iar când am aflat că Emirates redeschid recrutările am început efectiv să plâng de fericire și să înțeleg de ce eram refuzată mereu acolo, pentru că nu aparțineam acelor companii. În total au fost 10 interviuri, la a opta încercare și prima pentru Emirates, am fost eliminată la a doua probă, dar am zis că următoarea va fi sigur a mea și așa a fost. Interviul cu numărul 9, mi-a garantat succesul și răspunsul a venit pe 09.09.2018! Iar la al zecelea interviu a fost tot la Qatar Airways să îmi confirm dintr-o ambiție de a mea unde îmi era locul în timp ce așteptăm Golden Call-ul Emirates și semnele au fost clare, nu am trecut de CV Drop din nou!

elena nicolescu Vreau sa fiu Stewardesa 1 9 interviuri până la un vis împlinit. Povestea Elenei, viitoare stewardesă Emirates

Cum a decurs interviul Emirates care ți-a transformat radical viața?

Interviul a început la ora 8 dimineață. Am fost 255 de candidați, iar eu am fost inițial numărul 253, m-am așezat în primul rând, față în față cu recrutoarea și am zâmbit timp de 4 ore cât am așteptat să îi predau cv-ul, deoarece a început cu cei din spate care erau în picioare foarte mulți dintre ei. Nu am vrut să mă îmbulzesc și nu voiam nici să o dau în bară, deoarece eram tot timpul în fața ei. Mă așteptăm să își piardă interesul după atâția candidați și să nu îmi mai acorde atenție, dar nu a fost deloc așa. Am salutat-o și i-am menționat numele, am fost singurul candidat căruia i-a făcut această remarcă:”Thank you for patiently waiting so much time!” și i-am răspuns foarte hotărâtă și zâmbind larg că nu este nicio problemă și că îmi asum totul din moment ce sunt acolo. Apoi scurte întrebări pe baza CV-ului. În urma acestei probe am rămas 95 de candidați, iar numărul meu s-a schimbat în numărul 94 și când l-am văzut pe lista, nu îmi venea să cred. M-am simțit și mai încrezătoare pentru următoarele probe, până la momentul când primeam listele din nou cu candidații care merg mai departe, acolo mă topeam de emoții. Cel mai frică mi-a fost de ultima probă, cea cu croazieră, unde trebuie să alegi cu grijă răspunsurile, chiar dacă nu există variante corecte sau greșite, ci recrutorii vor să vadă cum interacționezii cu colegii. Am fost și time-keeper și am spus o singură idee, în rest am fost de acord cu tot ce au zis colegii. După a două probă au mai fost eliminate 45 de persoane și am intrat 50 la proba cu croazieră, dintre care am rămas 27 de finaliști norocoși. Am simțit că dacă trec a treia probă, trec și de interviul final, pe care l-am avut la telefon, deoarece cei din Dubai nu aveau conexiune bună pentru a-l susține online cum era stabilit. A fost foarte lungă și obositoare acea zi, 13 ore de interviu, dar recrutoarea a fost mândră de noi că am reușit să mai zâmbim după atât efort. Răspunsul mult așteptat a venit după fix două săptămâni de la interviul final și m-au luat prin surprindere, deoarece am primit un DOJ(date of join) foarte rapid, 28 septembrie, ceea ce mai înseamnă doar 19 zile în țară.

Imi amintesc ca ai venit pentru o zi de curs alături de noi și n-ai mai plecat din familia noastră. Avem multe amintiri frumoase împreună, chiar și cum mama ta care ne-a vizitat de două ori. Cum se vede de la tine interacțiunea cu echipa Vreau să fiu Stewardesa și ce ai învățat la cursuri?

Îmi amintesc și acum cum ajuns prima la curs, cu o oră mai devreme pentru că îmi doream atât de mult să nu întârzii, să acumulez cât mai multe informații și să învăț cum să mă prezint în față recrutorilor, chiar dacă eu atunci am venit la o pregătire pentru interviul Qatar Airways. Totodată, îmi amintesc și cum în spatele meu ai deschis tu ușa și ai spus cu un zâmbet cald :”Ce coc frumos ai! Foarte frumos îți stă!”, pentru că am venit pregătită așa cum se cuvine și voiam să intru cât mai mult în atmosfera de interviu, deoarece susțineam unul chiar a două zi. De atunci am legat o legătură frumoasă și am revenit cu drag și la petrecerea de Crăciun și la cea aniversară pentru 100 de cursuri, deoarece mi-a plăcut mult atmosferă și căldura de la voi 🙂

petrecere vreau sa fiu stewardesa 9 interviuri până la un vis împlinit. Povestea Elenei, viitoare stewardesă Emirates

De ce crezi ca recrutorii te-au ales tocmai pe tine din sutele de candidați care au aplicat?

Cred că m-au ales pentru că am zâmbit tot timpul, am arătat determinare și răbdare și foarte multă empatie, chiar dacă aveam emoții, eram atentă la orice mișcare și orice vorbă scoteam. Am reușit să stabilesc chimia cu recrutoarea și cred că asta a fost cel mai important. Și la telefon, la interviul final chiar dacă nu mă vedeau, încercam să zâmbesc mereu, ca să se audă tonul vocii cald, deși am avut întrebări la un moment dat chiar sâcâitoare și cereau extrem de multe detalii pe bază situațiilor de la job, dar am avut răbdare pentru orice.

Cum vezi relocarea în Dubai?

Relocarea în Dubai o văd ca pe rodul muncii mele și cheia către un viitor senin. Sunt foarte curioasă și abia aștept să văd ce mă așteaptă acolo. Sper pentru început să fiu foarte prinsă de training și să uit de dor. Dacă ar fi să am o frică de nou, cred că asta ar fi, nu Dubaiul în sine și tot ce presupune el, ci să fiu atât de departe de tot e îmi este drag mie, pentru atât de mult timp și pentru prima data în viața mea; în rest sunt o persoană care se adaptează repede și aștept cu nerăbdare relocarea. Am un bucket list foarte luuung și abia aștept să bifez fiecare dorință rând pe rând! 🙂 Sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce mi s-a întâmplat și foarte fericită!
1237806c 49dc 4f14 a664 443ded9ea013 9 interviuri până la un vis împlinit. Povestea Elenei, viitoare stewardesă Emirates

Ai un sfat/recomandare pentru viitorii însoțitori de bord care ne citesc?

Să aibă încredere în ei e cel mai important! Să facă pace cu ei în interior pentru că de acolo pornește totul. Fiecare interviu e o îmbunătățire, nu un fail, după fiecare interviu mi-am mai corectat câte un aspect. Să încerce până reușesc și meargă la cât mai multe pentru exercițiu. Să se detașeze de frica de plecare sau orice îi ține pe loc și să se înconjoare numai de persoane care îi influențează pozitiv și îi ajută să evolueze! De asemenea, multă odihnă înainte de interviu și să mănânce în ziua interviului chiar dacă sunt multe emoții sau măcar multă hidratare. Eu recunosc că am greșit, am mâncat doar 2-3 batoane de cereale toată ziua și seară am adormit în picioare după interviu și era să cad cu capul într-un stâlp. That’s a big NO!
elena vreau sa fiu stewardesa 2 9 interviuri până la un vis împlinit. Povestea Elenei, viitoare stewardesă Emirates

Un mesaj  pentru echipa Vreau să fiu Stewardesa?

Pentru echipa Vreau să fiu stewardesă, vreau să ofer în primul rând multe mulțumiri și recunoștință pentru toate sfaturile, încurajarile  și primirile calde. Vă mulțumesc pentru că v-ați interesat mereu de mine, deși nu voiam să vă anunț până nu reușeam. Aici am legat multe prietenii și cu voi și cu celelalte fete cursante de la cursul meu, inclusiv de la alte cursuri, care astăzi deja zboară la alte companii, dar acum suntem colege de breaslă și poate într-o zi ne vom întâlni în aeroporturi! Lumea-i mică! 🙂 Sunt convinsă că viitorii cursanți sunt pe “aripi” foarte bune aici cu voi și că vor reuși într-o zi cu siguranță dacă ei își doresc cu adevărat! Mulțumesc pentru oportunitateatea de a-mi spune povestea și a inspiră pe alții! Vă iubesc, dragele mele! 🙂

Dacă îți dorești să devii însoțitor de bord, te putem ajuta să:

  • ai un CV perfect pentru interviu(detalii despre serviciul nostru de corectare și editare CV ai aici)
  • să te pregătești cât mai bine pentru interviul Emirates – organizăm un curs de pregătire intensiv atât la București, cât și la Timișoara – detalii aici
  • să îți îmbunătățești nivelul de engleză pentru interviu și să exersezi probele de la recrutare în cadrul cursului English for cabin crew.
Anca Dumitrescu avatar 80x80 9 interviuri până la un vis împlinit. Povestea Elenei, viitoare stewardesă Emirates

About Anca Dumitrescu

Anca este co-fondator Vreau să fiu Stewardesă, editor și trainer certificat la nivel internațional. Are o experiență de peste 8 ani în jurnalism, marketing și comunicare, iubește să lucreze cu oamenii și să le ofere cea mai bună experiență de învățare. O poți cunoaște la cursul English for Future Cabin Crew, unde se ocupă de îmbunătațirea nivelului de limba engleză al celor care își doresc o carieră printre nori.

You may also like

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.