Diferența între un curs “Vreau să fiu stewardesă” și o școală de aviație

 Mult timp s-a crezut că doar dacă mergi la o școală de aviație poți deveni însoțitor de bord. Total fals. Însă, din păcate, încă mai sunt persoane care, din cauza unor informații prezentate în mod eronat sau netransparent, cred că doar urmând cursurile unei școli de aviație pot profesa în acest domeniu.

De ce NU ai nevoie de o școală de aviație ca să lucrezi ca stewardesă?

Pentru simplul fapt că majoritatea marilor companii aeriene îți asigură în mod GRATUIT această școală ulterior angajării tale și nu îți cer să ai un atestat de însoțitor de bord la momentul recrutării. Operatorii aerieni preferă să se ocupe în mod direct de pregătirea carierei tale de însoțitor de bord și de obținerea tuturor calificărilor necesare pentru a practica această meserie, pe tipurile de aeronavă și procedurile specifice fiecărei companii în parte. Așadar, școala de aviație NU mai este obligatorie în acest context, ba chiar din contră, devine irelevantă.

O școală de aviație costă în jurul sumei de 1500 euro(partea teoretică), cursurile durează 4-5 săptămâni, iar la final obții un atestat de membru al echipajului de cabină recunoscut la nivelul Uniunii Europene. În baza acestui atestat ar trebui să te poți angaja la orice companie aeriană de pe teritoriul UE. Spun “ar trebui” pentru că, în prezent, cea mai mare parte a companiilor aeriene NU mai cer acest atestat, ci preferă să asigure acest training în mod GRATUIT, pe tipurile de aeronavă și procedurile specifice fiecărei companii în parte.

Singurele companii aeriene din România care încă îți cer acest atestat la angajare sunt Tarom și Blue Air și asta pentru că nu au o școală proprie unde să își poată pregăti viitorii însoțitori de bord așa cum celelalte mari companii aeriene o fac. În plus, ambele companii nu fac foarte des angajări de însoțitor de bord, ceea ce micșorează extrem de mult șansele de profesare în domeniu, odată ce ai obținut această licență. Mai mult, Blue Air cere candidaților să aibă o înălțime de minim 1.70m, ceea ce restrânge și mai mult șansele de angajare ale persoanelor care nu îndeplinesc acest criteriu.

Așadar, nimeni NU îți garantează faptul că vei termina o școală de aviație și te vei angaja imediat în baza acestui atestat și asta pentru că în România cererea este destul de mare, iar oferta locurilor de muncă (la cele 2 companii aeriene menționate mai sus) destul de limitată. Cea mai mare parte a companiilor aeriene despre care publicăm lunar anunțuri de recrutare însoțitori de bord au condiții minime de angajare și NU îți cer să fi terminat o școală de aviație sau să ai experiență anterioară în acest domeniu.

Atât companiile aeriene arabe precum Emirates, Etihad Airways, Qatar Airway, Flydubai, Flynas, Air Arabia, Oman Air, Kuwait Airways, Gulf Air, cât și mare parte din cele europene – British Airways, Wizz Air, Ryanair Primera Air, Smartlynx, Germania, Norwegian, Easyjet, Vueling îți asigură această școală de aviație GRATUIT, imediat după angajare. Așadar, dacă tu îți dorești să lucrezi pentru Emirates, Wizz Air sau British Airways și ai în plan să urmezi cursurile unei școli de aviație, gândește-te de 2 ori la ce îți va folosi acest lucru la momentul recrutării, atât timp cât compania angajatoare îți va oferi în mod gratuit acest training pentru care tu ai vrea să plătești 1500 eur înainte.

Mai mult, dacă ai urmat cursurile unei școli de aviație și ulterior decizi să te angajezi, de exemplu la Wizz Air, vei face din nou trainingul în cadrul companiei aeriene angajatoare. Aceste companii menționate mai sus NU accepta un atestat de însoțitor de bord obținut înaintea angajării, în afara academiei lor de training.

Așadar, urmează o școală de aviație doar în contextul în care compania pentru care îți dorești să lucrezi solicită expres în condițiile de angajare să deții un atestat de membru al echipajului de cabină – cu alte cuvinte, își doresc ca viitorii lor angajați să fi urmat deja cursurile unei școli de aviație.

SFAT:

Citește cu atenție anunțurile de angajare și cerințele fiecărei companii aeriene în parte și nu te lăsa indus în eroare. Recent am citit un comentariu foarte trist al unei mămici care se arăta indignată de faptul că a plătit un curs de 1500 eur pentru fiica sa crezând că doar așa va putea să devină stewardesă. Ulterior a aflat că niciuna din companiile aeriene la care fiica sa își dorea să se angajeze nu solicitau o astfel de școală de aviație și că banii investiți nu se justificau.

Cursurile și site-ul Vreau să fiu Stewardesă

Multe persoane cred că Vreau să fiu Stewardesă este echivalentul unei școli de aviație sau că la finalul cursurilor noastre vor obține un atestat de însoțitor de bord. Ei bine, vorbim de două lucruri total diferite, tocmai de aceea încerc ca prin acest articol să explic cât mai bine ceea ce facem noi. Cursurile noastre NU au nicio legătură cu ceea ce se studiază în cadrul unei școli de aviație. Site-ul Vreau să fiu Stewardesă a început în 2013, ca prima platformă din România dedicată însoțitorilor de bord, iar scopul nostru principal a fost să informăm, cât mai corect și transparent, despre tot ce presupune această meserie, despre companii aeriene și procesul de angajare. Ulterior, am conceput aceste cursuri de pregătire, tocmai pentru a veni în sprijinul persoanelor care vor să obțină jobul de însoțitor de bord: Cum? Asigurându-le o pregătire intensă pentru INTERVIU: de la tot ce înseamnă fiecare probă de interviu în parte (pe care au ocazia să o exerseze la curs) până la limba engleză, vocabular de specialitate, tehnici de public speaking, depășirea emoțiilor, lucrul în echipă și gândire creativă. Practic, ne-am dorit ca prin cursurile noastre să îmbunătățim abilitățile și performanța candidaților la jobul de însoțitor.

Orice curs Vreau să fiu Stewardesă presupune o pregătire alături de specialiști (oameni care au lucrat ca însoțitori de bord, traineri cu experiență, specialiști în resurse umane/HR, profesori de limba engleză) și se încheie prin acumularea unor informații ce vor fi puse în practică de către voi la interviurile cu companii aeriene în vederea creșterii șanselor de angajare. Nu suntem parte a vreunei companii aeriene, motiv pentru care nu putem face angajări în urma terminării trainingului, dar ne ocupăm intens de parcursul cursanților până la momentul recrutării lor și anunțăm periodic recrutările care urmează și toate detaliile necesare pentru cei ce vor să se prezinte.

Întotdeauna o pregătire riguroasă va face diferența în cadrul unui interviu, iar cei care vor ajunge în vârf vor fi cei care știu ce vor, s-au documentat despre asta și nu vor renunța prea ușor la visul lor. Știm ce înseamnă să treci printr-un eșec, să îți faci planuri care nu îți reușesc, să îți dorești atât de mult, dar totuși să nu ți se întâmple. De-a lungul timpului, ne-au trecut prin fața ochilor aproape 2000 de cursanți cu povești diferite, dar faptul că mare parte dintre ei au reușit, ne demonstrează faptul că munca noastră are rezultate, iar fiecare curs are rostul lui.

Pentru a rezuma informațiile detaliate anterior, cursurile “Vreau să fiu stewardesă” sunt un fel de profesor care te îndrumă și îți deschide calea către o lume nouă. Îți arată scurtături, te învață cum să gândești inteligent, cum să fii cu un pas înaintea celorlalți, exersează cu tine până în momentul în care vei fi pregătit pentru marele examen, interviul de angajare însoțitori de bord. Dacă îndeplinești criteriile afișate de către noi atunci când o companie aeriană își anunță recrutarea (vârstă, înălțime, nivel de limba engleză, studii, etc), totul va fi foarte ușor, iar faptul că vei participa la un curs de-al nostru te va familiariza cu tot procesul de recrutare și cu probele la care recrutorii te vor suspune în ziua interviului.

Așa cum spuneam și mai sus, școala de aviație NU mai este necesară pentru că, odată selectată pentru jobul de însoțitor de bord, fiecare persoană va beneficia de un training oferit de către compania angajatoare. Companiile aeriene au ales să procedeze așa pentru că fiecare prezintă informațiile într-un mod diferit prin raportarea la flotă, destinații, bază. Există o serie de proceduri specifice fiecărui tip de avion în parte, reguli privind serviciul de masă, de operare a ușilor, de prezentare a regulilor de siguranță, iar fiecare companie organizează propriul training pentru ca angajații să urmeze aceleași instrucțiuni, într-un limbaj comun.

Așa cum spuneam mai sus, cursurile Vreau să fiu Stewardesă presupun un training intensiv care să te ajute să faci față cu brio unui interviu cu o companie aeriană și să fii angajat ca însoțitor de bord. Dar nu se rezumă doar la atât ceea ce facem noi la cursuri. Scopul principal este să îi ajutăm pe cursanții noștri să dobândească o serie de abilități necesare în această meserie, să capete mai multă încredere în ei, să comunice cât mai fluent în engleză (interviurile cu companiile aeriene se desfășoară doar în engleză), să reușească să vorbească în public fără emoții, să învețe să gândească cât mai creativ, să știe foarte clar ce au de făcut la un interviu și cum să rezolve fiecare task dat de recrutori, să iasă din zona lor de confort și să se dezvolte personal cât de mult pot.

În speranța că am răspuns întrebării voastre, vă așteptăm cu drag la curs pentru a ne cunoaște și pentru a vă împărtăși începutul poveștii printre nori!

Pregătește-te să devii însoțitor de bord în cadrul cursului Vreau să fiu Stewardesă. Organizăm 4 zile de curs intensiv în cadrul cărora vei învăța tot ce ai nevoie să știi despre aviație, vei exersa probele de la interviuri, îți vei îmbunătăți limba engleza și tehnicile de vorbire în public, vei învăța cum să oferi cele mai creative răspunsuri în fața recrutorilor și cum să treci peste emoții. La finalul celor 4 zile de curs vei pleca acasă cu un CV perfect și cu fotografii profesionale. Înscrieri și detalii aici.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.